Monday, May 31, 2010

MakeOVER TERLAMPAU

Mula-mula kemaruk dengan edit di Fotofunia.... Macam-macam stail ada & baru-baru ni meriah dengan m'tranfer wajah pada 20 Tahun Akan Datang. Dan latest, ada lagi sesi MAKEOVER Semua ni gara-gara jankitan virus Makeover yang dibuat oleh Lily pada Qis.. Sangat2 CUTE+COMEL... Jadi, saya amende lagi.. Pantang nampok sesuatu y sgt2 interesting...

LET's Go

-sekadar gambar hiasan-
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Masih tidak menjadi... hehehehehe

Yezzaaaa...

Mermaid dari eropah terdampar

Wowwww

Mata yang memandang, Mata yang menggoda

Sukaaaaa

Yesss!!! I like !!! Ermmm, tuko header ni ok????


----> Jom..Makeover disini : http://www.taaz.com/
----> Lepas ni nak MAKEOVER diri sendiri.. hihihihii

Friday, May 28, 2010

DVT - Deep Vein Thrombosis


Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha dan betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.


Bagaimana DVT boleh terjadi?

Manusia memiliki sepasang paru-paru. Darah secara konsisten dipam dari kanan jantung ke paru-paru dan kembali ke sebelah kiri jantung. Dalam paru-paru, darah mengambil oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, iaitu sisa metabolisme.

Arteri membawa darah yang kaya oksigen ke seluruh tubuh. Pembuluh darah pula membawa darah kurang oksigen kembali ke jantung. Darah beku yang terjadi dalam pembuluh darah boleh mengalir ke salur darah di kanan jantung sebelum masuk ke arteri paru-paru, di situ sekatan mungkin boleh berlaku.

Sekatan itu boleh terjadi pada arteri yang kecil tetapi paru-paru sangat ‘rapuh’ kerana semua darah dalam tubuh melalui paru-paru setiap kali diedarkan. Kerap kali, darah beku berisiko untuk terbentuk dan tersebar ke seluruh bahagian paru-paru.

Antara Simptom - Simptom

Cepat penat
Mengah
Sakit dada
Denyutan nadi laju
Lemah di bahagian kaki
Kurang selera makan
Batuk
Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif.

Pencegahan

1. Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah. Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung

2. Perbanyakkan gerakan terutamanya di bahagian kaki

3. Elakkan meminum ais <--- haaa.. baru jer kabo!! Jgn minum ais lps makan..

4. Elakkan membuka hawa dingin terlalu sejuk

5. Sentiasa meminum air panas

6. Amalkan bersenam

Rawatan :

Bisanya pesakit dirawat dengan ubat yang menghentikan dan memperlahankan darah beku seperti heparin dan warfarin. Kedua-duanya membantu mencegah darah beku sedia ada daripada menjadi besar dan menghentikan pembentukan darah beku yang baru. Jika pulmonari embolisme yang dialami mengancam nyawa, biasanya doktor akan menyarankan terapi thrombolitik (mengeluarkan darah beku dari sistem tubuh dengan enzim yang bertindak memecahkannya).
 

"Saya pun disahkan ada poblem DVT ni sekitar tahun 2005-2006. Mungkin sebab saya lumpuh terlalu lama sebelum itu, tu yang menyebabkan saya hadapi poblem ni. Dulu kaki saya membengkak seperti gambar di atas. Bila sentuh, sgt2 menyakitkan. Walaupun terkena kain, angin mahupun air.  Especially ketika petnant kan asya dulu, slps sedar dari koma. Sangat2 teruk2.. Kaki kanan lumpuh...& kaki kiri membengkak.. Susah sgt time tu. aya x mampu bergerak.Begitu gak dengan tangan hingga ke hari ini masih membengkak lagi."


--> hari ni.. dok tau g mana???

Thursday, May 27, 2010

20 tahun kemudian.....

20 tahun kemudian... Time tu umur saya dah 45 tahun... Laaaa.. baru 45 tahun la.. Fain plok 46 tahun & Asya berumur 21 tahun.. Dah jadi anak dara asya mama ni.. Time ni saya bayangkan... asya sedang study kat universiti.. Mybe dalam bidang medical @ architecrer.. Sambung cita-cita mama yep. Mama & Papa ??? Maintain lagi beb!!! Ooooo.. saya sibuk2 b'MC kelmarin... kat dunia blogger ni meriah duk scan muka 20 tahun akan datang yep!!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Alamak... 20 tahun nanti umur Fain 46 tahun. Tapi muka fain nampak tua dari usia la.. Ermmm xpe laa.. Nothing gonna change my love for u!!! Abg kuat keje ni.. sebab tu nampak tua ni.. Tapi hati tetap muda belia.. heheheheh


Heheheheheh... Time ni umur saya 45 tahun. Kira ok la kan?? Tp nampak mcm dah x de gigi jer???
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Yang ni xleh terima.. Asya still muda belia lagi.. Baru 21 tahun!!! Tapi???? kenapa?? mengapa?? Aiyoooo!!!  Garangnya muka asya!!


--->Sape nok scan muka??? Jom tengok muka 20 tahun akan datang----> http://www.in20years.com/

Wednesday, May 26, 2010

Romantika De Amor


Huhuhuhuu.. Tajuk tu??? Sajer jer.. sbb doh xdop tajuk y berlegor dalam pikiran ni. Kira ok la tu kn?? Kita bertiga memang beromantika pon time ni.. BERTIGA yep!!! X dop cam doh nok berdua-dua macam dulu lagi... Okeyssss.... layan jep la pic yang dop seberapa nih.

Jumaat baru2 ni.. xde apa2 xtvt.. just beromantik di Pantai Kemasik sebelum menuju PUNCAK.. Eyhhhh..menuju ke Mesra Mall... Pergi pasaraya TMC...  Mesti pelik kan.. TMC ni sbnarnya Giant la.. Tapi tuko nama gitu, sebab akan ada sebuah lagi Giant y still dlm pembinaan.. Boleh x bagi ideal... TMC tu merujuk kd apa??? Adakah Terenganu Market Centre @ TAMIL MELAYU CINA ???


Layan ajer... pic asya & papa dia. Berkepit sokmo!!

Dan...lagi.....

Bye... nok serbu MESRA MALL pulok!!



---> Tapi kali ni, air cam keringkontang la mybe sbb cuaca panas y amat.. Jom serbu sini : http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2010/03/beautiful-view-at-kemasik-beach.html
---> TMC... refer for what??? Ada ideal???

Saya Sakit... KELMARIN

Salam.. selamat pagi semua.. Kelmarin sori ler coz x b'update.. Saya ada la draft sikit2.. Tapi x publish sebab dah xlarat sangat2. Kelmarin saya x sihat. So, MC mengejut. Sebab dah x larat sangat2x.


Pada asalnya, pada malam tu saya sesak nafas & sakit dada. X leh nak bernafas. Fain nak bawak pegi emergency room malam tu jugak. Tapi saya xnak. Sbb confirm kena warded. Itu yang xboh tu!! Last2 saya ttido sambil duduk.. Sebab, kebiasaanya, kalo saya sakit dada mmg x boleh tido tlentang.


Ni mungkin salah 1 puncanya.. Malam tu, saya makan labu air banyak sangat. Saya x ingat plok, dulu saya pernah kena mcm ni lps makan labu air. Mybe sebab labu air ni sejuk. Hilang nikmat utk saya menikmati makanan.

Dan 1 lagi... siang tu, masa time rehat saya makan tempoyak punyalah banyak.. Selain tu siap makan Gulai Tempoyak Ikan Patin. Memang sedap dimakan, tapi berbisa untuk saya. Sebabnya silap saya gak atas kecuaian sendiri, saya x ingat saya makan ubat. X lama lepas tu, memang saya dah rasa mabuk2. Tapi cuba bertahan, smpai habis time kerja.


Dan kelmarin... Sebab dah sakit... kemana lagi kalo x ke hospital. Selain sebab sesak nafas... Tangan kanan saya still sembab/bengkak..
*
*
*
*
BALIK JER.. SAMBUNG TIDUR... SEMPAT BLOGWALKING SKEJAP JER.. SEBAB KEPALA PENING!!!

Monday, May 24, 2010

Sape suka minum AIR AIS ??? Meh baca ni !!

Saper yang suka sangat minum ais ais/air batu lepas makan memag sasuai sangat baca ni.. SEKALI LAGI TERKENA ATAS KEPALA SAYA SENDIRI. Ok.ok..saya ngaku saya la orang itu, kalo time makan wajib nak minum air batu. Tak kiralah makan pagi ke, petang ke, malam ke @ bila2 jer. Sampai org2 sekeliling saya selalu membebel dgn habit saya yang teruk ni. Sekali dapat email FWD dari geng opis.. Haaaa..ambik !!



Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. --> yerr..saya baca ni..dengan rendah dirinya.

KESAN DARIPADA AMALAN MEMINUM AIS LEPAS MAKAN :

AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.



Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda. Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung. Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati. Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...

PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa. Baca ini.... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.


KOMEN :
Adakah, punca darah beku dalam salur darah saya berpunca daripada amalan saya ini??? Nampak gayanya, saya kena ubah style pemakanan saya ni.

--> Jadilah teman yang setia dan teruskan menyebarkan artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi..... !!

My Only One

She...
 MY ONLY ONE
*
*
*
*
*
Setiap hembusan nafas itu adalah keajaiban daripada Allah SWT

Syukur... Kerana asya mendapat keajaiban daripada Allah SWT untuk melihat keindahan alam ciptaan Nya

Setiap detik bersama membawa kebahagian yang tidak terhingga dalam keseluruhan kehidupan ini. 


Perlukan KAMU .. Kekuatan & ketabahan semuanya dari insan ini.


---> Semua pic ni diambik di Black Stone Beach.. Singgah sini ondyw balik ke kmn.
---> Kesinambungan n3 : Mood yang OFF <--- klik

Sunday, May 23, 2010

CONTEST maraton la....



HARI NI...SAYA SIBUK BERCONTEST MARATON DI ---->


Sampai tegang habis jari-jari tangan ni!!!


Suka aper??? Owhhh.. nok pesan ni.. perasan x ada button LIKE kat bawah tu??? Kalo LIKE dengan penulisan n3 saya jangan lupa klik LIKE yep!!


Nak jugak ker??? Ok..ok...ok... Kalo nak letak button like tu.. rajin2 ler terjah --->


KEBAIKANNYA :
Wowwww.. boleh up traffic ni.. sebab setiap N3 y kita LIKE tu  akan publish di facebook anda. Dan kawan-kawan fb lain akan teruja lah nak tengok apa yang anda like tu kan? So, traffic meningkat. Bagus kan?

Friday, May 21, 2010

ALYANI.....JANGAN GUNA KELUAR API


Selamat Hari Jumaat


Patutnya dah publish lama post ni.. tp gane la blh tcicir. Dah seminggu yer.. Xde apa y menarik, just citer pasal Jumaat lepas...

Mula2 bawak asya main kat playground.
*
*
*

Pahtu lepak depan sungai Bukit Kuang.
*
*
JANGAN GUNA KELUAR API
*
*
kih,,kih.. masa tengok note ringkas ni. Saya rasa nk ketawa besar punya. Xpe, hilang skit stress dalam diri ni. Owh,,, note ni ditulis oleh mama saya. Tulisan tu??? No komen yer... mama saya dh tua, dah masuk 60 ++..Normallah tu. Tapi tulisan jawi mama saya mmg sgt2 comel. Mama, mekasih..sebab buat kita suka.. Hilang stress.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Jangan guna ni !!!
Tapi fain dah baiki.. semua dah OK...

Thursday, May 20, 2010

Perlukah Rambut/Sanggul Palsu BAGI YANG BERTUDUNG ??


Tertarik dengan komen Cik Faridah Huda dalam n3 ISU PENTING : FESYEN TUDUNG BERSANGGUL... <-- klik untuk membacanya.



 Komennya mnyatakan bahawa ada sanggul palsu yang dijual bagi tujuan pemakaian fesyen tudung begini. Sebaik saja membaca komen tersebut, saya cuba mencari kebenarannya dan saya search google " SANGGUL PALSU UNTUK TUDUNG" ... Ermmm..hasilnya amat mengejutkan. Hasil carian google itu, saya juga jumpa cara2 pemakaian sanggul untuk tudung.



Petikan yang saya jumpai hasil carian google:

* Sanggul yang dianggap sebagai kunci kepada ketinggian kedudukan wanita kerana ia hanyalah setompok sanggul yang pada asalnya adalah longgokan rambut, tetapi kini menjadi keperluan penting dalam menata gaya.

* Sanggul tinggi pada bahagian tengah kepala dan ia dilihat sebagai satu aliran fesyen yang kini diterima secara meluas kerana wanita tempatan juga tidak kurang cantik dengan penampilan begitu, sanggul tompok yang tinggi walaupun bertudung.

* Gaya sanggul tinggi memang menjadi ikutan terkini kerana ia mungkin dilihat sesuai dengan teknik pemakaian tudung di negara ini walaupun mungkin tidak semua mereka yang memakai tudung berambut panjang.

*Jika berambut pendek, sanggul tiruan ada dijual untuk memenuhi keperluan mereka yang gemar gaya berkenaan.

* Bahkan, ada pendapat lain mendakwa sanggul adalah status kedudukan pemakai dalam masyarakat. Semakin tinggi sanggul di kepala, semakin tinggi martabat seseorang wanita berkenaan dalam masyarakat. Hakikatnya, budaya setiap negara adalah berbeza, tetapi pada satu titik tertentu dan atas nama gaya, ia bertemu dengan mencetus keharmonian terhadap penampilan Muslimah yang bertudung.


HAYATINYA SEKALI LAGI

akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


Saya terasa diri ini terlalu kerdil. Betapa tanda2 akhir zaman makin kelihatan. Saya sendiri pun masih x perfect. Sangat-sangat x perfect.



---> Artikel ini semua dipetik hasil carian google

---> KESINAMBUNGAN DARIPADA N3--->
http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2010/05/isu-penting-fesyen-tudung-bersanggul.html

Wednesday, May 19, 2010

Mood yang OFF

Selepas settle semua hal kat hosp... Terus ke Giant... Cuci2 mata. Saya just beli makanan sikit kat situ. Mood sy sgt2 x ok . Xtau nk kata apa. Dengan sakitnya. Tapi... sebab harap time cuti gini j ada masa utk asya. So trus kuatkn diri. Pic kali ni mmg x ok, sbbnya... sy x sihat!!

Selepas tu terus g Kuantan Megamall. Ni saya y ajak Fain, sbb nk tgk baju utk asya. Adalah sangkut t-shirt sehelai.. Murah2 j.. Pastu, just lepak kat kerusi tgk aksi orang lalu lalang. Asya aper lagi.. terus mulakan skill dia.

Yang ni.. betul2 buatkan hati thibur. Asya nyanyi lagu ABC siap dengan gaya. Semua ni dia tiru dlm VCD lagu kanak2. Walaupon, butir2 x jelas.. Tapi hati betul2 terhibur. Rasa nk nangis pon ada. X sangka boleh melihat & melalui saat2 ni semua.

Sebab nak suruh asya makan.. Kena la ada umpan. skali letak dlm kete ni. Senang j papa dia suap.. Kalo x susah. Sibuk nak main j. Nak makan sendirila.


Mula-mula, asya takut2 nak naik. Sekali letak dah x nak turun.. aiyokkkkk...


Lepas puas tgk ragam manusia, g tengok ragam binatang kat Mini Zoo Teruntum. Binatangnya mana???ada.. tapi malas la nk upload... kihkihkih.


Dan...terus ke Pantai Teluk Chempedak. Makan-makan & salin baju+pampers asya.

*
*
*

PERASAN TAK?? PIC SAYA SATU PON XDE.. SEBENARNYA ADA.. TAPI MUKA SGT2 TERUK.. MALAS AR NK UPLOAD. MCM ORG NANGIS JER MUKA.
MOOD OFF!!!

10 Tahun Sudah ??? Macam baru j semalam..


Semasa masuk ke blog RYNAS , saya sungguh tertarik dengan n3 mengapa aku diuji? <-- anda harus baca!!

look!!! drakula kat leher tu!! Pic tahun 2009

Sebaik saja baca n3 terbabit... Ianya memberikan 1000 kesedaran buat saya. Betapa tuhan begitu menyayangi saya.. Penderitaan hidup saya bermula pada tahun 2000 ketika saya b'umur 15 tahun dimana ketika itu saya disahkan mengidap ketumbuhan dalam otak sebelah kanan.. Tapi syukur, masih diperingkat awal & pembedahan dijalankan. Dan, ketika itulah doktor mengesan kelainan bunyi murmor pada jantung saya & setelah ECHo dilakukan resultnya menunjukkan injap jantung saya berlubang ( MITRAL VALVE PROLAPSE)..dan sejak hari itu kesihatan makin merosot hingga ke hari ini. Sedar tak sedar sudah 10 tahun saya menderita. Tapi saya rasakan baru jer berlaku.
 
Dan satu pemberian terbesar ialah dgn kehadiran Asya. Saya perasan... sejak asya lahir kesihatan saya makin ok. Buktinya, pada tahun 2010 sy x ada rekod lagi diwarded.. Last bulan Dec 2009. Cuma haritu saya sakit teruk just mc seminggu, sbb x nak diwarded takut makin melarat. Harap tahun ni akan lebih sukses..
 

Ok..cerita pasal kelmarin. Semasa sampai jer kat HTAA dalam kul 10 am. Terus ambik nombor giliran. Dapat no.98...Masa duduk tu dah no.95 jadi mmg xlama menunggu. Tapi lain hal bila dah masuk dalam bilik tu. Macam biasa habis semua port diterokai. Tapi satu pon xdapat. Bayangkan, hampir 2jam darah still xdapat ambik. Dah dapat ambik sikit, tapi bila masuk je dalam bekas , terus membeku. Sekali lagi guna jarum butterfly. Pon xjadi. Last2 hampir merelakan leher tapi kena panggil doktor dulu. Last2.. xtahan sangat samapai dh naik kembang kepala ni duk cucuk tempat sama n tangan2 saya dah mula membengkak..mcm mengembang  mcm belon. Tak tau nape jadi gini. Yang pasti, tangan kanan saya selalu sembab dan urat lebam2 memerah. Semuanya start semasa penantkan asya dulu.

Last2 saya mintak rest skejap. Sebab urat2 tempat cucuk tu dh mula mengembang dan naik biru serta mengeras. Bayangkan orang lain, skali cucuk dah beres. Untuk percubaan kedua pun...cuba byk tempat but still x berjaya. Last2 bertukar nurse, dan akhirnya darah diambik secara cucuk menegak dengan jarum butterfly, baru keluar sikit. Tapi sangat2 lambat. Sebab darah terlalu pekat n nk membeku. Tapi xpela..skurangnya dah lepas. Dekat pukul 3 baru settle!! Skarang ni pun, tangan kanan saya masih sembab n urat mengeras+merah.. tapi kurang skit drp kelmarin.
 

Pic tangan y atas, salur darah pecah. Sebab urat membengkak n mengeras... Sekarang dah jadi parut y teruk. Tempat tu smpai skarang still sakit. X leh tekan. Nk pakai jam pon x boleh.. Thats why i x pakai jam.. hhehehe.. Tapi asya selalu cubit kat parut tu. Skali kena cubit manja skali terpekik mama dia. ehehhehe.. Asya kata..taik lalat... Ye la tu sayang!!
*
*
Ambik kesempatan ni nak ucapkan tahniah buat Doktor Hanie y berbaju biru atas kemenangan baru2 ni... JUARA tu...

--->Result darah n checkup dgn pakar MOPD bulan 6 ni.. Harap2 sgt semuanya makin ok.

Kali ni saya tunjuk skill pulok!!! Oke???

Assalamualaikum & selamat pagi semua...
Macamana hari ni?? Ok k??? Saya dengan segan silunya nak cuba tunjuk skill memasak y sgt2 x pro ni...
Tu r... asyik tengok orang resepi orang lain jer....Kali ni.. meh r tgk skill saya y ntah aper2.. hehhehehhehee...
Olohhhhh... budak skolah pon blh buat ni....

******

***

**

*
MEMPERSEMBAHKAN

Chef Alya... kih..kih...kih...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Rasanya dah kenal kan????
*
*
*
*
*
*
*
Ermmm... best !!!!
*
*
*
*
*
*
*
Taraaaaaaaa

Hehehehehhe.. ini jer.. "JEPOT UDANG"

Cucur udang ni buat jumaat baru2 ni... Tiba2 jer jadi rajin..

" SELAMAT BERMAKAN DI PAGI RABU "
' makan jangan gelojoh yerrrr'


---> Pasal kelmarin.... ishhhhh.. sgt2 teruk...coming soon...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)