Thursday, January 13, 2011

Bangun Pagi..Gosok Gigi

Kali ni nak share satu lagi perkara yang asya dah boleh buat sendiri. Selain pakai seluar & kasut, dia bru pandai gosok gigi sendiri. Sebelum ni, mmg dah cuba buat sendiri, tp dgn cara y x betul. Kali ni dah ok sikit. Ermmm ... adakah asya mmg terlewat pandai ni?? Saya pon xtau, sbb ni experience pertama saya cz saya x pernah ada ank sebelum ni.. ( ada... tapi allah lebih sygkannya :(  ). Sekarang gigi asya di bahagian asya dah rosak sikit, tapi bahagian bawah still ok..

Lokasi praktikal dalam bilik.. Aiseyhhhhh... Sebab time ni malam, so test je la atas katil pon.. Lagi pon bukan asya gosok smpai terkena kain pun. Kali ni, dia dah pegang berus gigi dgn betul & gosok atas gigi. kalo x dulu, bila suh gosok sendiri mesti terbaliknya berus gigi ni.

Tapi masih perlukan bantuan sifu..

Bahagian dalam gigi pon harus gosok

owhhh.. ada something ke???
Last but not least, dalam penjagaan mulut yang betul dibahagian lidah & pipi dalam pon harus digosok yer. Dengan cara ini, ianya dapat menggelakkan daripada nafas berbau :-)

Ok... bereh!! Bawak asya ke sinki. Saya kumurkan asya dengan air masak cz budak2 x berapa reti nak kumur mcm kita lg. Kan tertelan plok air paip tu. Sekarang dah jadi rutin sebelum tidur, selepas makan ubat akan gosok gigi & sebelum tidurkan dia pump ubat lelah.

GIGI YANG PUTIH BERSIH
MENAMBAHKAN KEMANISAN DALAM
SENYUMAN

21 comments:

Zue AnnaLeeya said...

airel skang pntang masuk bilik air... mesti nak gosok gigi... bkn ape tuh, sbb ubat gigi perasa oren kan??? tu yg nak gosok sokmo... hehehe...

mama_iris said...

ok la tu...xde la lambat...khayra masih lg kene kita gosokkan...gigi depan lak payah tul nak ajar dia panjangkan mulut...dia wat mulut jadi bentok O.....geram je...bile naik hangen tergosok kuat sikit..dia dah melalak lak..haaiihh...

kella said...

bagus tu lya! ajar dia amalkan dari kecil! bila besar nanti dah terbiasa..

bagus mama asya ni.. :)

selamat pagi dan selamat menjalani hari ini dengan penuh bersemangat..

Ena said...

heheh..

bagus tu asya.. dah pandai gosok sendiri.. irfan pandai gak.. tp metsi tak moo kita gosok kan.. tetap nak gosok sendiri.. wuwuwuw..

mummy_ayu said...

pandainya dia..Ian & Iris dah boleh la gosok gigi sendir but before tido nia..susah nak diamalkan sbb diaorg main tido je..kalu gosok gigi awal2 plak..ada je yg dimakannya lagi..tgk asya..sgt good girl..

~ yus ~ said...

Pandai Asya gosokg gigi ye...:)

ciK mOt ©™ said...

Pandainya dia...barulah gigi cantik dan berseri kan asya...

Fieza79 said...

dah pndai dan mahu je dia gosok gigi...tersusun cantek gigi Asya nanti....

Irfan makin besar makin malas nak gosok gg..siap kena paksa lagi tu...

shah-kayrul said...

anak kayrul..haikal dah blh gosok sendiri tapi gosok kosong la...takde ubat...klu letak ubat gigi mesti dia taknak gosok gigi terus...

shaza said...

good girl lah asya.dah blh sekolah ni kan...

Cik Jue said...

tak lambatlah..asya memang good girl.. farisyah kalau pagi 2 hubby akan gosakkan sebab nanti kalau dia gosak memang lambat...

NM02 said...

bagus, bagus... elok ajar dari kecik. setengah budak2 tak suker gosok gigi dan takde paksaan dari mak pak. tau2 gigi anak dah rongak. hehehe...

LyNn HaMzAh said...

pandai asya gosok gigi...hehe..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sama gak cam Qis baru pandai gosok GG..kekdng X nk juga..so terpaksa main paksa.. :)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

bagusnya asya rajin gosok gigi mesti gigi asya cantik kan, sama cam balqis la kalo mandi mesti nak gosok gigi...

munna said...

pandailah asya gosok gigi.. anak munna liat sangat nak gosokkan gigi dia

alyyani said...

pandainye asya gosok gigi. nia langsung tak reti. huhuh... makan ubat gigi je terror :p

Dilla Ady said...

baru nk wat entri..tapi bukan pasal dak acha nk gosok gigi tp tak nak gosok gigi...susah hati nye laaa..

suke tgk asya gosok gigi..camne nk ajar die ek?

mamalieyna said...

pandainye! arif tak suka kita gosokkan..huuh..

Mama Zharfan said...

bagus ni sbb dh biasakan dgn habit gosok gigi everyday :)

AngahSayang2314 said...

asya nak gosok gigi anak angah tak nak lagi kalau gosok pun guna kain dia kata sakit kalau guna berus

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (135) WEEKEND (114) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (96) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) MyHappyFamily (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (57) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (48) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (43) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) NuFF (33) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) MamaAsya (26) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) mama+papa+fasya (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (4) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)