Thursday, January 6, 2011

Hujan Gelombang Ke 3

Tarikh : 5.1.2011
Sewaktu Perjalanan Ke Pejabat

Can u imagine it???

Start kelmarin hujan lebat mula mencurahcurah setelah dua hari menyimpan airnya. Baca kat blog Idah katanya, hujan dijangka berterusan hingga ke hari Ahad ni. Kali ni dah masuk gelombang ke3. Memang air bertakung situ sini. Dan, ada sesetengah tempat mula dilanda banjir.

I folo idea fain suh ambik pic ni

Bila hujan mencurah-curah, penunggang2 motor mula mencari tempat berteduh. Memang bersesak-sesak kat bus stand ni. Teringat zaman2 bermotor dulu. Ini la nasibnya,, yang harus ditempuh bila time hujan. Dulu siap sampai ofis baju memang basah kuyup. Siap boleh perah baju tu. Sedihnye:-( . Sebab tu la, bila dah ada asya kereta tu mmg menjadi satu keperluan terutamanya time emergency kes. Berusaha keras nak dapatkan kereta, bukannya senang. Bagi saya la sbb sy org2 biasa saja. Biasa juga tgk baby2 kecik lagi naik motor time hujan tiba2.. sedih rasa. Lepas tu mula la ckp kat fain " ermmm kalo kite naik motor gini r jugok nasib asya." . Sebab tu bila wujudnya asya, kt berusaha keras nak dapatkan kereta. Masa zaman berdua dulu, no hal.. main rempit2 je time hujan.


Macam biasa, bila time hujan mmg turun awal dari rumah. Biasa kul 6.50-7.00 am dah turun rumah. Tapi kali ni mmg jammed sgt2.. Saya siap boleh lelapkan mata dalam kereta. Bayangkan sampai jer ofis dalam kul 7.50 am. Kebiasaanya, perjalanan dari rmh ke ofis dlm 10-15 minit jer.


Bila dah hujan, memang bersusun la kereta di jalan ni. Tapi kalo x hujan pon macam ni gak, cuma pergerakannya laju berbanding time hujan, x bergerak terus kereta. Laluan ni memang laluan utama coz semua menuju ke kawasan perindustrian oil& gas, petronas, Kemaman Supply Base dll. Dah la, jambatan Bukit Kuang dlm pembinaan utk dibesarkan . Biasanya kalo time biasa, Fain htr dgn motor jer, save minyak. Sekarang lagi la, petrol naik..musim hujan plok. Bertambah penggunaan petrol. Kalo nak naik sgt pun, tgu la ls musim hujan ke.. hehehehe..Kata 1 Malaysia!


Jambatan Bukit Kuang dlm proses utk mbesarkannya. Xleh bayangkan bila projek ni berjalan, mesti bertambah jammed. 3 tahun tu masa nak siapkan jambatan ni. Dari jambatan ni boleh nampak diseberang kanan kawasan ofis saya. Ada byk kapal2 boleh tgk dari jambatan ni. Kalo lalu time mlm, mmg cun.


Hujan mula reda masa sampai perkarangan masuk ke kawasan pejabat. Ni kat balai pegawai. Asya kalo lalu sini bila tgk kapal kat tepi2 ni, msti kata " kapal mama nyerrr" .. Adoi, kayala mama kalo semua tu kapal mama. Kalo tanya mama keje mana, msti kata kat kapal. Seperti sediamaklum.. slipway harusla dalam laut.. So, bekerja sini memang mengadap laut y terbentang luas. Kena molek, kena duk di bawah paras air. Makna nya time survey kapal dlm drydock. Air laut tu semua akan di pam keluar sbaik pintu gate drydock ditutup.

~ Mata Masih Mengantuk ~

35 comments:

ciK mOt ©™ said...

skang kan musim ujan ek...ati2 ye lya...

eT said...

sempat amik gambar time drive..bawak slow sbb ujan eh?hehe
mmg sakng musim ujan kan...

LYaFRINA said...

Cik Mot :

a ah.. musim hujan skarang.. tp rahmat allah kan

LYaFRINA said...

eT :

ehh bkn lya drive.. suami lya la.. lya duk di posisi kiri sbg perangsang pemandu je.. hik hhik

**sejak sakit ni dh xleh drive :-(

Fieza79 said...

hujan lg ye kat sana..sini dh tk ujan...tp agak nya akan hujan lg nie...nmpk cuaca pon cm tk bape nk elok je nie...

sian kan pd yg bermotor tu...kehujanan la..syukur la kita2 ni kann..

LYaFRINA said...

Fieza:

betul tu.. mmg kita kna bersyukur sgt2.. sbb masih bernasib baik blh berlindung dr hujan & panas.. & walaupun lambat tp xdela terbantut urusan kita time2 cuaca camni bila ada transportkan

NM02 said...

saya pun ngantok...

..............jom tido....

'NuReeN' said...

bila ujan ni liat ja kan nk bgn tdoq.. nureen kena g kena naik keta wlpon x ujan lya sbb pernah xciden moto dulu so x dpt izin naik moto dh start thn 2004 lagi

Yan said...

Kat shah alam ni starts hujan kul 5.30 pg td. sampai la tak abis lagi

ieda said...

tgk mcm nie pagi2 memang ngantuk
akak hantar anak2 pun sib baik x terlayan mata huhuhu
ujan di ktn dah peringkat kuning .. risau banjir :(

LYaFRINA said...

NM02 :

jom

LYaFRINA said...

'NuReeN':

tu la pasai..

lya pon mmg dah lama x drive.. mmg fain j y htr ambik.. sbb sakit dh xleh nk drive.

LYaFRINA said...

Yan :

kat sana pon hujan yer..
skarang dh x ikut musim kan

LYaFRINA said...

ieda ;

bahaya kalo terlelap time drive.. hati2 yer..

ermm.kt sini pon dh amaran kuning gak.. igt esk nk g spital kuantan ambik bekalan ubat.. tp cam ner ye?? hujan lebat jugak ke sana??

munna said...

sama kat sini lya.. pergi tadi dlm hujan lebat.. tgk air sungai dah makin naik.. jgn banjir lagi sudahlah

Zaidah said...

musim hujan bawak keta perlahan2...hati2 dijalan raya..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lebatnye..kesian ngan penunggang motor tu kan..Kat sini ptg smlm pon lebat sgt gak hujan..pandu keta mmg X nmpk jln dh..Nmpknye pg ni pon msh mendung lg..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehe teringat jugak masa zaman2 naik motor dulu. dahla kite sorang2 pompuan
mmg wat muka tak malu la nyelit2 gok...

ati2 lya time ujan ni..jaga diri

eheheh nnti suh mok mu beli kapal sebutir ye asya..agagaga

Ena said...

ena nak merempit pun tak jadi skrg ni.. tak pe la.. lenkali la merempit kan! hehe..

LYaFRINA said...

Munna :

Ermm kat sini dah amaran kuning nih.. maknanya berjaga-jaga la..

LYaFRINA said...

Zai :

Tq...

LYaFRINA said...

LILY :

a ah..kat penunggan tu mmg kesian.. berhimpit-himpit kat bus stop tu

LYaFRINA said...

Rose :

lya rempit time study dulu je.. bila dh kawin rempit dgn fain & dpt asya baru tpikir nk beli kete.. demi anak tu..

owohhhh... xdok seng nk beli kapal.. wak kapal ketas buleh r

LYaFRINA said...

Ena :

heheheh.. lya pon dh nk masuk 5 thn x rempit2 ni..kalo rempit pon dgn fain.. ngeret g2!

rina a.k.a jaijina said...

ohhh, kampung ku..mau banjir sudaa..hope taklah banjir teruk sgt ye, sian ke mok aku nnti kene dok balai raye lok, hukhukhuk..

zue @ annaleeya said...

kuantan pon ujan lebat gok... ader wat entry pasal ujan nih gok...

maszmadi said...

kat KL pon pg tadi ujan, so datang keje naik kreta, seb baik x berapa nak jem..... xder la punchcard merah.. huhu

LYaFRINA said...

rina :

tau xpe.. mari gok jenguk2 sining..
eyhh, mok mu duk mana smpai banjir tu?? kat rmh aku x pnah g naik air..jd xdok experience la duk balai raya,, tp cam best jugok kan??

--chaiittt.. celoparr sguh mulutku ini!!

LYaFRINA said...

zue :

laa.. bru nk g ktn esk.. nk ambik ubt kat spital. xtau r gane gini..

LYaFRINA said...

maszmadi :

tula..biasa musim camni hujan d pantai timur j kan..skrang dh xikut musim.. dimana-mana je hujan.

Mama Hanim said...

kt kedah pn hujan lebat pg td.. seb baik x lewat msk ofis..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ye la lya, sejuk kettho ni, pakai blazer pn sejuk agi.. sume kije luar pejabat kena stop lu, kecuali peg. teknikal yg ngecheck padi.. terpaksa dorang turun psg, kalo tak tenggelam seblom harvest.. ee, mmg jem beno bukit kuang op... tak rela uuu...

kella said...

huu... dah ada amaran kuning ye lya
lya take care kat sana..

kat sini hujan dah berhenti pun..
kalau kat kl ni kalau nak kena banjir, banjir kilat ler..

kat kampung pun mama dok kata hujan berpanjangan..

'NuReeN' said...

lya mintak no phone boleh
nak tanya pasal blog la
email kat nureen ek
nureen_345@yahoo.com

Mama Zharfan said...

adik me ckp kat kelate pun banjir now--nasib baik umah me kat kg bkn kat kawasan yg naik air :)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (135) WEEKEND (114) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (96) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) MyHappyFamily (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (57) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (48) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (43) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) NuFF (33) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) MamaAsya (26) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) mama+papa+fasya (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (4) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)