Monday, January 24, 2011

LAGENDA MESIN BASUH LG

INI ADALAH KISAH LAGENDA
PADA TAHUN 2007
Bila tengok mesin basuh ni, memang teringat satu peristiwa tu.. Kisahnya, selepas kahwin pada tahun 2006 saya terus duk rumah sendiri. Fain dah mula cari rumah sebelum kahwin lagi. Tapi msa mula2 kawin duk rumah tinggi (flat) je la dulu..Dan lepas kahwin, just basuh kaki sebab semua dah lengkap, kecuali mesin basuh je la... Ye la... mana cukup budget lagi time tu, lagi pon saya kan student lagi time tu. Time nak basuh kain, kena hantar kat dobi free---> rumah MIL.. Aihhh.. xleh jadi, xkan selamanya nak hidup gini??? Sampai la masuk tahun 2007, masih gunakan perkhidmatan dobi free. Lama-lama macam letih dah buat gitu sokmo.. Saya pon mulalah memboikot. Mula merajuk-rajuk . Bila ingat-ingat, cam teruknyerr perangai! Adalah satu hari tu, saya boleh menangis plok... Kih..kih... saya ke tu??? Cam dok caya jer!

 Sampailah 1.5.2007---> Cuti hari Pekerja, Fain bawak saya merempit sampai ke bandar. Tapi kedai tutup... Cuti hari pekerja kan.. Tup..tup...Kedai Elektrik SENG HENG buka, terus ke situ. Aikkk... saya cam sipu-sipu malu dah. Masuk dalam , Fain suh pilih yang mana... saya kata xkisah, yang jenis manual pon xpe--> jenis tempat basuh & keringkan kain y separate tu. Asalkan blh gunakan utk membasuh. Tp Fain kata alang2 ambiklah hok molek selalu. Saya bukannya nak yang canggih manggih, cukup sekadar boleh digunakan utk membasuh baju saya & fain. Last2 nampak MESIN BASUH LG TURBO DRUM ni... Terus rembat yang ni setelah dipersetujui & mencukupi modal :-) . Terus petang tu jugak mesih tu dihantar ke rumah.. Tapi apa y lucunya, punyalah hulubalang... mcm dok pernah jumpa mesin basuh jer.. Bila org kedai tu siap pasang, betapa excitednyer Fain( dia plok yang over) terus ambik kain yang tak kotor utk dibasuh.. Katanyer nak testing power...

19 comments:

~ yus ~ said...

hehe..nak testing power, baju bersih pun masuk dalam ke?

Teringat pulak..saya dulu pun masa baru kahwin mcm Lya, takde mesin basuh. Tapi tak merajuklah, gigih basuh pakai tangan hari2. Suami sendiri yang kesian, tiba2 malam2 waktu maghrib mesin basuh tu sampai. tak tahu bila masa suami order, seronok sangat. Tahun 2001 masa tu..sweet rasa..hehe.

Ena said...

hehe.. semua tu kenangang yg mematang kan kita kan lya..

:D

LYAfrina said...

~ yus ~:

hehehe itula... lya pon dok tau bk[e jd gitu, padahal perangai lya bkn g2 pon... lya x sihat time tu.. rupanya mgandung.. tp keguguran.. tu badmood time tu..:-(

tu la..mmg xtahan, org kedai tu balik terus fain ambik baju2 dlm almari tu..

LYAfrina said...

Ena :

betul tu ena,,, semuatu kenangan dlm kehidupan:-)

Fieza79 said...

tingat jgk ms dulu2..first time beli seniri mesin basuh kemain bersemangat nak membasuh...hehe

Cik Jue said...

kelakar betul fain boleh pulak cuci baju tak kotor nak test power...

MrS. F!zA said...

msa mula kahwin dlu tersu gi beli mesin basuh sbb tk sggup nk cuci tgn..kekeke..

fuiyoo turbo tu..

'NuReeN' said...

sweet memory jgk tue lya.. hehehe.. je la klau x merajuk ntah bila baru dpt kan, x kan asyik dobi free je..

nureen sebln kawin baru beli mesin tp x der la canggih cukup la nk membasuh auto jgk.. b4 tue cm lya bwk blk kg je.. klau rajin basuh masa mandi.. ;)

mummy_ayu said...

ha ha ha..lawak je...harus la kenkadang tgk washing machine tu teringat kenangan tu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hehehe..klakar plak baca legenda mesin Basuh Lya nih..nk testing power..sanggup amik baju yg bersih ye.. :)

munna said...

pengalaman yg hampir sama dgn munna lah lya... munna pun dulu2 hantar baju seminggu sekali rumah mak ..dah tu boikot tak basuh baju sebab nakkan mesin basuh..

eT said...

hehe..xder xperience lg beli mesin basuh...
yg ada skang ehsan FIL.. :p

Zue AnnaLeeya said...

sama ar lya... masa pestaim beli mesin basuh sdiri mmg rajin jer nak basuh kain.,... tp skrg nih, somi k.zue plak amik alih... k.zue tkg jemur jer... hehehe...

AiSHieY said...

Sye dlu pindah umah time dpt cabutan bertuah mesin basuh...rezki2...

ieda said...

hahhah kelakar kan .. org lelaki punye hal :)

ermm eh sama lah mesin lya ngan mesin akak LG .. pattern dan button2 tuu sama dikk ekekkeke

emmm dah 8 tahun akak pakai .. alhamdulillah baru sekali buat hal :)
dikk nanti beli sabun dari akak tau .. leh guna dgn mesin baru tuu :)

Dilla Ady said...

ni yg auto eh lya..

dilla pun tgh mengumpul duit nk beli mesin basuh sendiri..tak dpat yg cam lya nih, yg manual tu pun takpe la..janji sendiri punye..huhu

MataHati @ MH said...

teringat masa kecik dulu..
selalu basuh kasut sekolah dengan masin basuh..
berdentan dentum bunyi bila sampai time mengering

Mama Zharfan said...

cutenya citer ni ;)
me dh click lya punya HB

AngahSayang2314 said...

kalau beli ngan hasil titik peluh kita memang berkobar2 kan??? tapi kalau duit org lagi la hehehe

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)