Tuesday, January 11, 2011

TUTORIAL : UPLOAD GAMBAR BILA MELEBIHI HAD MAKSIMUM & UNTUK JADIKAN AUTHORS BLOG SBAGAI ADMIN

Kesinambungan daripada entri sebelum ni, dimana sejak semalam blog saya mula tidak boleh upload picture kerana melebihi had minimum. Jadi kali ni saya nak share sikit cara-caranya untuk upload pic jika semua ni terjadi pada blog kawan2. Terima kasih atas tunjuk ajar Fieza.

Bila ada kenyataan2 seperti pic diatas ni, menunjukkan anda tidak dapat lagi upload pic. Dah melebihi had, tapi jangan risau kerana ada caranya untuk atasi masalah ni. :-)

STEP 1
1. Buka acc email baru
2.Klik SETTING
3. Klik PERMISSION


STEP 2
1. Klik ADD AUTHORS

STEP 4
Apabila anda klik ADD AUTHOR akan keluar pic seperti diatas. Seterusnya:-

1. Masukkan email add baru ke dalam ruangan anak panah tu
2. Klik INVITE

STEP 5
Apabila anda KLIK INVITE akan keluar seperti pic diatas.

1. Seterusnya buka acc email yang baru dibuka tadi.
2. Buka email yang diterima & accept invitation tersebut dgn klik link yang diberikan dlm email itu.

STEP 6
Sebaik saja link tersebut di klik, secara auto akan terpampang pic ni.

1. Masukkan email baru dgn klik pada UseDifferent Account
2. Masukkan Password
3. Klik ACCEPT INVITATION
@
Jika email baru tak diterima jadi terus klik pada CREATE YOUR ACCOUNT NOW.
Macam saya klik terus pada create your account now. Lagi senang rasanya & email baru tak diterima.

STEP 7
Sebaik saja anda accep akan tertera seperti pic diatas dimana anda sbg AUTHOR.
*
*
*
Kelemahan sebagai AUTHOR, sebaik sahaja buka DASHBORD hanya akan tertera ikon2 seperti diatas sahaja. Dimana anda hanya boleh upload pic & create post sahaja. Lain2 setting yillekkkk! Jadi susah sikitkan, setiap kali nak upload pic harus buka acc baru ni. Dan di acc saya menggunakan OLD EDITOR. Sgt2 xsuka. Jadi saya try ngetest. Akhirnya menjadi dari AUTHOR kepada ADMIN. Sini ada sedikit tambahan tutorial daripada saya cara nak jadikan acc baru sebagai admin supaya memudahkan kerja kita tanpa perlu tukar2 email untuk upload pic & create post.

TUKAR AUTHOR KEPADA ADMIN

STEP 1
1. Sign out dari acc baru & buka blog melalui acc lama
2. Klik SETTING
3. Klik PERMISSION
4. Klik pada TEVOKE ADMIN PRIVIEGES ditepi acc baru buka tadi seperti pic diatas

STEP 2
Sebaik saja anda klik seperti yang dinyatakan di STEP 1 tadi akan keluar ikon seperti diatas.

1. Klik GRANT ADMIN PRILEGAS

STEP 3
Akhirnya selesai, dimana acc yang baru dibuka tadi merupakan ADMIN blog ini. So, kalau nak upload pic xperlu lagi tukar2 acc terus proceed ke acc baru jer & anda boleh juga nak APPROVE COMMENT & melakukan apa2 setting saja pada blog sebaik saja dapat title ADMIN. Jika anda buka acc baru, tapi masih lagi menggunakan OLD EDITOR, just follow step INI untuk dapatkan UPDATED EDITOR.


~ SELAMAT MENCUBA ~


--> fuhhh.. mau patah jari buat tutorial ni.. Ambik toh.. sekali buka, 2 akaun email baru! Sebab nak buat toturial tukar ke admin ni.  hehehehehehe.. Dan sekarang saya saya just open melalui acc baru ! Senang & xperlu tukar2 acc email lagi.

40 comments:

~ yus ~ said...

oo..berguna tutorial ni, kot2 jadi perkara serupa di masa akan datang..

Thnaks Lya..

Fieza79 said...

panjang lebar tutorial...bagus utk kemudahan kwn2 nt..fieza bt yg simple just utk peringatan seniri nnt..hehe mesti penin Lya tadi kan ikut tutoriol fieza..ehehh

thanks Lya...fieza pon baru jumpa tu baru2 nie so skang dh takyah dok pi mai pi mai bukak akaun lama dn baru bila nk load gamba...lupa nk inform Lya td...anyway thanks...sekarang senang akaun lama memang langsung dh tak sign in...

maszmadi said...

thanx lya, sangat2 la berguna tutor nie for my future..... hehe

MiYOKO TACHIBANA said...

thanks, lya...mmg berguna....

CIK NANA said...

Alhamdulillah!! Lya, i love you lah!!
Dah sminggu Na tak update pics sebab memory dah full! :(
Boleh Na share link nie??
Minta izin...

mama_iris said...

PERGHHH......hebakk aaaa....hehhe..
terus save dlm bookmarks...takat neh lom lebih limit lagi....thank u yang.....=)

munna said...

adahad juga rupanya nak upload gambar dlm blog ni... thanks lya...nanti boleh guna ni klu dah over limit gak munna nak upload gambar kat blog

lovelywa said...

thanks for the info ya lya..ni pun hampir2 nk ckup kuota dah..

Cik Jue said...

10q lya..nanti bila dah jadi kat jue baru sibuk2 nak cari

Ain said...

tutorial yang bagusss...

nanti boleh la refer n3 lya ni bila terjadi kat ain pulak....

Anonymous said...

wah..tima kaceh atas pengkongsian ilmu ini..

~Asha~

LYAfrina said...

TO ALL :-

SEMOGA ENTRI NI DPT MEMBANTU KAWAN2 JIKA PERKARA NI BERLAKU PADA BLOG MASING2... :-)

AngahSayang2314 said...

waduh lya pening angah tengokkk thanks 4 info

mamalieyna said...

thanks for sahring! sure berguna satu masa nnti ni..hehe..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ilmu yg sgt baik..thanx lya share sini

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

ilmu yang bagus, kita dapat ilmu ni pun dari amy then share same2 kita dah 3 author sebab 2 akaun dah tak leh nak upload gambo...

Mama Zharfan said...

tq dear :) me dh bookmark siap2 senang nak refer nanti heheh

Ema said...

oooooooo mcm susah tapi kang besok2 nak kene refer sini gak....

Farra Dhelina said...

mmg berguna sgt lya..tapi fra pya belum smpai masa lagi..bersedia je lahh hehe

kella said...

wah... sangat sangat la lya...

terima kasih atas keperihatinan lya.. :)

SYANI said...

Thanks Lya.. dapat 1 lagi ilmu baru. Selama ni asyik jadi invited author je.. La ni boleh la jadi admin balik.

eima said...

wahhh TQ ...

Admin said...

t kasih, byk sgt2 membantu

MamaRifqy said...

OK ,Lya!!

Thanxx u darling!!!!!!

hezrina83 said...

nak tanyalah mummypun baru2nie ada face same problem..n mummy dulu guna akaun yahoo.tapi bila ikut titorial mummy jadi pening tang step buka akaun google baru..dah sampai step 5 dah tapi bila mummy create new akaun kat google(Gmail baru)n ada bg msg ur been invited ngan blog kita tuhlahkan tapi bila klik link tuh terud ke dashboard guna pakai email baru(gmail)

yang peliknya tak ada pic mcm step 6.terus dia g kat dashboard..tuh yang sangkut2..
takdepun kuar msukkan email baru,password n klik invitation..

so mmg sedih tak berjaya nak proceed n paling teruk blog ilang sb mummy godek2 email n terdelete so semua blog terdelete..kna bukak blog baru..so can u plz help me?

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Alhamdulillah,
lya .. tens.. dh menjadi tp lom tuko lg author gmail ke admin..
nnti r lu, fening godek² tak ilang agi ni.. ;-/

ieda said...

YEY ! dah berjaya dah dik ..
alhamdulillah , walau x paham .. akak ngetest jer buat melalui tutor lya nie .. amat2 membantu tau !

tocei2 .. tocei2 dikkkkkkkk
muahx3 !!

Jeely jelly said...

td dah wat tukar yahoo ke gmail.. tp kan.. nape xde 'grant admin privileges tu' dah pening... huhu

CtAyue said...

salam lya. sy dh create acc gmail.dan try add author.masalahnya, bila klik link kt email, step 6 tu jd terus ke dashboard.tak kuar utk accept invitation tu.cmne erk? sungguh tak reti. sy pakai acc yahoo pulak tu skrg ni.takut jgk tibe2 diremove.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bagus sht2 tutorial nieeeeeee..sukaaaa

mama amana said...

ila dh buat tadi jadi & ila buat entry tentang nie & link ke belog nie tau.. tapi ila belum publish lagi masih dalam deraf

wan nurul hezrina said...

lya,nak tanya lah nurul mcm takleh upload gambar.skang dah guna 2 author..kena bukak email baru ek?nnt banyak2 email tak ingat..masa author ke2 guna gmail..so mmg kena bukak gak email baru..?

Unaizah Mohamed Sulhi said...

THANK YOU SO MUCH!!!

Thanks for sharing this info. This tutorial helped me a lot.

ps: Pandai ye cari loophole :-)

QasehnyaRania said...

ten q lya ..
sangat berguna ..
akan berguna suatu hari nanti
in Shaa ALLAH

Ili Syazwani said...

thanks for the info..sgt2 membantu ;)
mohon link kan post ni di blog saya nanti ye..

etuza said...

Asalamualaikum Lya. Ya Allah ada pula info ni kat sini ya..etuza ada masalah pagi tadi. Alhamdulillah mujur Erry ( deqla ) cepat2 menjawab masalah saya katanya ada masalah ni di huraikan dekat blog Lya. Aduhai..bestnya Erry dan Lya. alhamdulillah ya...

ANIM said...

siapa sangka..hari ni kak juga berdepan dgn masalah yg sama cuma tgh pening mana nak tekan sebab dashboard dah berbeza.
tqvm...

Norliza Munir said...

thanks! sgt bermanfaat! terima kasih byk2 ats info.. ^^

Lola Lola said...

tq..... br lega nk berblogging

Najwa said...

kan tadi kata buat email yang baru.habis tu blog kita still sama tak berubah or kosong seperti baru buat blog?

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) H.O.L.I.D.A.Y (30) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) mama+papa+fasya (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) fasyafrinatraveltales (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)