Friday, February 25, 2011

MRI SCAN : Sangat mendukacitakan :-(

Assalamualaikum.. Terima kasih atas semua sokongan & kata2 semangat yang diberikn. Sesungguhnya, sy sgt2 terharu. Mesti ada kawan2 y nak tau macamana dgn MRI kelmarin. Sesungguhnya saya sgt2 kecewa dgn diri saya sendiri. Saya xtau sbb apa kali ni sy jd selemah mcm ni. Pagi tadi, menangis dalam bilik air. Saya sendiri xtau knp kali ni mcm ni??

Ok lah, berkaitan dgn scan kelmarin.. Kena repeat semula pada 28.2.2011, pada Isnin ni. Sebabnya, saya perlu buat MRI imbasan contrast(kalo x silap namanya). Tapi utk imbasan tu, sy perlu dimasukkan drip. Kelmarin, dari pukul 9 pagi saya sampai di hospital hingga ke pukul 2, tapi 1 line pon x dapat. Saya dicucuk lebih daripada 20kali. Saya rsa ini pengalaman terburuk saya. Sbb sgt2 menyakitkan. Hingga terpaksa guna drip baby y baru lahir pon still x dpt line.

Akhirnya, tpaksa panggil doc utk masukkan branulla(jarum drip). Mula2 sorang doktor datang, cucuk lebih 10 kali.. still xdpt. Dan akhirnya panggil doc MOPD.. bila sampai, doc try lagi.. tp still x dpt line & last choice panggil doc pakar. Hanya sampai jarum k 6 saya dah xtahn & doc tu pon dah x sampai hati. Habis kedua-dua tangan lebam & termasuk di celah peha 4 cucukan y terakhir. Cuma di bahagian leher saja semua doc x sanggup try. 


Selama 5 jam saya dicucuk jarum.. Masuk cucukan jarum y ke 10 saya masih kuat, tapi cucukan jarum y ke 11 hingga berpuluh-puluh kali saya mmg dah xtahan sakit. Sampai ke kepala. Sampai doc pakar tu kata " adik...kamu banyak kuat ".. Saya tersenyum jer. Dan spontan kata " sbb dah terlalu biasa... kalo saya x kuat mungkin dah x ada  kat dunia ni " Part y sedih bila doc pakar tu genggam tangan saya & kata " i faham u" dan saya nampak air mata doc menitis. Dan nurse peluk saya. Bila berada dalam situasi mcm tu... terjadilah drama sebabak skejap. Tak lama lepas tu Fain masuk sbb saya terlalu lama kat dalam & dia mtk berhenti cucuk saya sbb takut sy diserang epilepsi bila terlalu sakit. Lagi pun, sekarang ni saya x berapa sihat, mlm selasa baru2 ni ke ER, dapat 2 suntikan kat bahu & b*n**t sebab sakit kepala y terlampau.

Bila fain masuk, saya rasa kurang beban y saya rasa. Sejuk hati dpt lihat muka tersayang. Fain terus setia disisi saya. Dan sekali lagi doc pakar dtg, dan fain mtk jgn cucuk lagi sbb takut diserang epilepsi & Fain gtau tgn kanan saya dah bengkak. Terus doc tu tgk dan saya gtau sejak saya koma thn 2008 dulu bila sedar, ada hari2 saya sakit tangan kanan saya akan membengkak dan berdenyut. Dan doc tu kata faham, sbb urat2 saya mcm dah putus2 & mmg xnampak. Sekali lagi saya cuba cari kekuatan diri bila doc tu terus gengam tangan saya & nurse tu cuba menengkan saya. Tapi kali ni saya failed sbb akhirnya air mata saya gugur. Mungkin krn kehadiran fain disisi saya ktika itu membuatkan hati saya btambah sayu dgn apa y menimpa. Bila sy tgk fain, dia seakan menahan perasaan nya. Saya xtau mcmana nak teruskan hidup kalo dia xde disisi .

Saya mintak maaf, sebab dah terlalu jauh bercerita disini. Mungkin juga krn keadaan sy y betul2 terganggu disaat ini. Sesungguhnya, saya terlalu sedih dgn apa y menimpa diri ini:-(


Saya akan admit ward Day Care pada 28.2.2011, semata-mata utk masukkan branulla(jarum drip) oleh specialist untuk lakukan lagi ujian MRI SCAN sebaik saja jarum tu berjaya dimasukkan. Saya xpasti sama ada berjaya atau tidak.. Tapi y pasti mesti menyakitkan, sbb kesan2 cucukan kelmarin masih berbisa esspecially di celah peha, menyukarkan saya utk berjalan. Saya betul2 berharap agar segala urusan di hari Isnin ni dipermudahkan segalanya. Doc terpaksa teruskan juga ujian utk isnin ni kerana BRAIN TUMOR dalam kepala ni!! Tapi seandainya, branulla still x dapat dimasukkan saya mmg dah xrela lagi..  Sebab tubuh saya dah hilang kebal. Saya makin lemah. Saya cuma percaya pada kuasa Allah SWT.Kes saya sgt special, sbb xde lagi kes mcm ni selama dia org bertugas di unit MRI sampai xleh nak masuk drip. Lagi special sbb didalam diri saya y bernama Alyani Amran saya harus menanggung pelbagai penyakit/komplikasi y kronik. Lepas ni, kalo ada blogger2 berkesemptan bertemu saya di dunia luar, meh la tgk urat2 kat tangan ,kaki saya.. Memang dah xde ape2... hancussss... hehehe

Ok la... saya dah over melalut sangat.. Cuma doakanlah agar saya dipanjangkan umur, Saya harus kuat, sbb saya hidup kerana Asya. Dia masih perlukan mama. Asya sendiri pun sakit. Ya Allah... tabahkan hati kami semua :-) Apa2 pun.. hidup terlalu indah,, saya akan terus nikmatinya & mencari setiap ruang y ada kebahagiaan untuk saya nikmati. Salah satunnya, di dunia blog... saya bertemu dgn semua blogger2 y sgt2 saya syg:-).. Ok... sblum saya rehat2kan diri, saya nk BW jap.. Jap g nak tidur kejap, sbb badan ni x bape nak sihat.

54 comments:

♥ QaseH ♥ said...

lya...seyes menitis air mata mazz bc n3 kali ni,,,,

lya kuat tempuhi pyakit lya,,,,
lya mazz doakan lya sentiasa cht,,,,

mama_iris said...

lya...kita lahir dalam pegangan percaya kepada Qada' Qadar Allah...semua yang berlaku,adalah yang terbaik dari Allah..mungkin di dunia lya sakit...di akhirat nanti segala2 nya indah....get well soon sayang...=)

makdara TERdiva said...

semoga lya terus diberikan kekuatan dari Allah..teruskan bertahan selagi boleh

MDT disini mendoakan dari jauh

mamalieyna said...

Ya Allah...kuatkan semangat sahabatku ini..Moga semua berjalan lancar dan Insyaallah Allah panjangkan usiamu..Aminnn..

kami kawan2 blogger pasti ramai yang mendoakan kesejahteraan kesihatan lya!

Rizziela said...

Ya ALLAH..memang akak soloute dgn lya sebab kuat menghadapi dugaan hidup ini....

Semoga kebahagian menjadi milik Lya....

Ya ALLAH..kau peliharalah ALYANI ...kau tabahkan hatinya..kau permudahkan segala urusannya...kau berikanlah kebahagian dalam hidupnya dan keluarga...sesungguh hanya padaMu tempat kami memohon...Amin

Nad @ MamaZakwan said...

lya,
sebak rasa dada saya baca entry lya ni
sesungguhnya sentiasa ada hikmah di sebalik kejadian2 yang berlaku
jangan mudah putus harapan
ingat la fain, ingat asya..
lya kena tabah demi mereka..
plz, kami semua sentiada doakan yang terbaik utk lya..
sememangnya lya seorang yang sgt tabah & sabar hadapi dugaan dan cabaran..teruskan..jgn patah semangat!

kami sume sayang lya!

EiJa ZaQuaN said...

nak nangis eija baca n3 ni..

moga lya diberi kekuatan utk terus menempuh dugaan ini..sesungguhnya skrg ni pun lya mmg sgt tabah utk harunginya kan..

moga segalanya berjalan lancar n lya cepat sembuh.

kella said...

:'(
lya sayang sahabat ku...
sebak hati ini.. luluh.. luruh bersama titis air mata..
sesungguhnya ujian buatmu amatlah besar dan sesungguhnya dirimu juga kuat lya! lya.. semoga lya terus diberi kekuatan dari Allah untuk terus menghadapi segala ujian ini dengan kuat dan tabah.
hanya doa dan semangat yang dapat ku iringkan buatmu wahai sahabat.. Allah maha mendengar, ada hikmah tersembunyi dalam semua ujian ini!

Liza said...

Dah kabur skrin ni nak type komen.. Lya kena kuatkan semangat. Allah menjanjikan sesuatu yg lebih berharga di sana utk org yg bersabar macam Lya...

Mama Zharfan said...

me nangis baac entry ni :( :(
me hanya mampu doakan yg terbaik utk lya
u got to be strong utk asya yer :)
take care. we all love and care about u :)

miemiey said...

lya...sedih sampai menitis air mata kmi baca pasal lya...begitu byk dugaan dlm idup lya..semoga allah mendengar doa kami semua lya..agarlya lebih kuat dan sembuh suatu hari nnti..dan terus bernafas di muka bumi ini tu kebahagiann asha dan fain...andai terjadi apa2 lya redha yee semua ketentuan ALLAH yg hya menguji kita...

intannazirajalil said...

take care lya...
saya sentiase mendoakan lya & famili..
dgn izin Allah, moga semua dipermudahkan..





http://injalil.blogspot.com/

nuraitul said...

kak lya..walau pape pun yang terjadi..kak lya kena kuat tau..ingat asya, ingat fain..kami semua sayang sgt2 kt kak lian and will always pray what best for you..insyaAllah..

Ena said...

buat kesekian kalinya.. entry lya buat ena menitis air mata lagi.. sangat2 terasa betapa lya diuji dengan ujian yg berat.. Ena yg sikit2 ni pun sokmo rasa nak tewas je.. entry lya ni sebenarnya buat ena lebih menghargai apa yg ada.. Moga lya terus kuat & tabah.. kami sentiasa bersamamu lya..

mommyYen said...

sedih sgt baca kisah kali ni lya..tak terasa airmata bgenang.terus kuat dan tabah utk yg tersayang k.moga lya dalam perlindungan Tuhan selalu..

*we all really care bout u..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

besar Ujian buat lya... sebak bila baca. Saya yang nak amik ujian darah untuk pregnant check up merayu2 ajak hubby balik sbb terlalu takut, tak tau la mcm mana kat tempat lya.. Tp lya bertuah sbb adanya Fain. Tabah yer.. kita mendoakan yang terbaik buat lya

Zue AnnaLeeya said...

sedih k.zue baca entry nih... mmg berat dugaan buat lya.. berat mata kami memandang, berat lg bahu lya dan family kan??? k.zue hnya mampu doakan yg terbaik buat lya... smoga segalanya dipermudahkan dan smoga lya trus kuat... take care lya...

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

terlalu sebak~~~..Ya Allah, permudahkanlah segala urusan sahabatku ini..
Lya, saya sentiasa doakan yang terbaek untuk kamu dik..

✿etiey erywan✿ said...

lya memang kuat. bukan semua orang mampu menempuhi dengan secekal lya. dua kali baca baru habis. sedih sgt. nak control air mata tp akhirnya kluar juga..

moga kamo terus tabahj lya!

Lizzie Yasmin said...

omg, wat happen to you.. may be 1st time datang sini.. or dah lama tak datang.. Sori to hear that.. Hope KUAT k...

LYAfrina said...

TO ALL :

terima kasih x terhingga buat semua kwn2 y sudi mberi kata semangat & doa y tulus & ikhlas. Saya amat hargainya.. mengalir air mata membaca kesemua komen2 ini.. sy benar2 terharu & sebak. insyallah, saya akan cuba redha & tabahkan hati utk meneruskan kehidupan ini...

semoga kesemua kwn2 blogger sntiasa dikurniakan kesihatan y baik2 :-)

Zaidah said...

sungguh sebab bila zai baca n3 lya nie...klu dah berpuluh kali dicucuk memang tak terkata sakitnyer...sabar lya...kuat n tabah menghadapi ujian ini..

Dilla Ady said...

ohhh...sebaknye dilla bace entri lya..

lya, be strong okeh..

dilla penah kena cucuk kt leher..mmg sakitnye tuhan jek yg tahu..bukan nk takutkan lya tp nk lya bersedia kalu2 akan dicucuk di situ nnti..

lya, sabar, tabah n kuat ye..

dilla doakan yg terbaik tuk lya!

ummiaqeef said...

Ya Allah, awak sgt tabah. x tahu kalau saya berada di tempat awak. semoga awak cpt sihat. insyaAllah..

LYAfrina said...

DILLA:

XPE... EKCELI LYA PON DAH BYK KALI DICUCUK DI LEHER.. JD URAT KAT LEHER PON DAH REJECT BRANULLA TU.. SBB URAT2 KAT SITU PON DADH MNGERAS:-(

LYA CUMA PIKIRKAN CAMNER NASIB LYA BILA DLM KEADAAN KECEMASAN... XDE LINE UTK MSUK UBAT...

ATAU INI P'AKHIRAN HIDUP LYA?

Ina Hashim said...

Lya,

beratnya dugaanmu dik...tabahkan hatimu..kuatkan semangatmu...demi Fain n little Asya...byk² berdoa...insyaAllah...Allah sentiasa mendengar doa dari hambaNYA...akak dan lain² reader akan sentiasa berdoa buatmu moga segera sembuh dan diringankan dugaanmu dik Lya

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

semoga awak kuat

nangis

shah-kayrul said...

kayrul doakan lya kuat menghadapi semua dugaan nie...semoga semuanya akan berjalan lancar ari isnin nie...

Normaliza said...

aduh, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. semoga Allah memberikan kesembuhan kepada lya..

ain nina said...

ain doakan kak lya sentiasa dikurniakan hati yang tabah..... doa ain sentiasa mengiringi kak lya..amin :)

Zana_MamaBatrice said...

salam lya
kuatkan semangat yerk..
insya allah, Allah membantu hambaNYA yang lemah....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lya sangat kuat....subhanallah..smoga lya lebih tabah & semoga semuanya dipermudahkan ....sedih baca cite lya ni. sebak sy..

miera said...

sayu dgr lya bercerita...lya..tabahkan hati,bnyakan berdoa..moga lya cepat sembuh...mungkin ada hikmah di sabalik dugaan ini..

dakcik said...

lya : awak betul2 seorang yg kuat semangat!! menitis air mata sy bile bace..:'(

sgt2 berat penderitaan..semoge awak tabah hadapi dugaan Allah..

Syasmeen said...

liya...menitis air mata bila meen bc n3 kali ni...sedih sgt² memang solute ngan liya sebab kuat menghadapi dugaan hidup ini...moga kebahagian menjadi milik liya....

Ya ALLAH..kau tabahkan hatinya..kau permudahkan segala urusannya...kau berikanlah kebahagian dalam hidupnya dan keluarga...sesungguh hanya padaMu tempat kami memohon...Amin

Farra Dhelina said...

bergenang lya.. time doc genggam tu.. smga cpt berakhir semua nya ye

Ju@Lucky^Mummy said...

Lya.. semoga Lya tabah..
Harap hr Isnin nanti semua nya akan baik²..

lovelywa said...

saya juga doakan lya akan sihat kembali..moga lya tabah hadapi semua dugaanNya..

ieda said...

semoga lya tabah hadapi ujian besar dari allah ini .. bersabar ya dikk
berdoa lah agar allah berikan lya kekuatan utk hadapi semua ini ..

allah tahu apa yg terbaik buat hambanya :)

munna said...

Ya Allah Lya... kak munna sentiasa doakan Lya diberi kekuatan utk melawan tumor ni.. cekalkan hati kuatkan semangat ye...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily baca pon terasa sebak Lya..
Sesungguhnye Lya mmg seorg yg tabah..
Moga Lya terus tabah & kuat utk hari2 seterusnye..
Moga dipermudahkan segalanya!

Yan said...

no woeds to say..tabah ye lya..

cik dah ganu kiter said...

smga lya terus tabah....

kami syg lya...

MamaYatie said...

lya,speechless membaca cerita Lya..laju jer menitik air mata..kagum tul dengan semangat & ketabahan Lya..semoga Allah terus memberikan kekuatan & ketabahan pada Lya & insan2 tersayang di sekeliling Lya. Kami yg jauh hanya mampu berdoa utk Lya.Sedey banget!! :( :(

hope akan jumpa Lya satu hari nnt.

Nureen said...

lya tabahkan hati kuatkan semangat ya.. semua tue utk kebaikan & kesihatan lya..
sama2 kami doakan utk lya.. AMIN..

mamashikin said...

sabar dan tabah yer lya..tak tau nk ckp apa..sedih baca entri lya..

oYa said...

aku tau ko kuat....sekuat asya sekuat fain....semoga ALLAH memberi lebih lg kekuatn utk korang bertiga..aku hanya mampu berdoa krn kuasa hanya ada pd ALLAH s.w.t...

lya....ko boleh ok... :)

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

moga lya tabah n kuat..demi diri sendiri n family....sesungguhnya dia maha mengetahui n maha berkuasa akan segla perkara yg terjadi ni...

transformed housewife said...

Salam Lya,
Akk doakan semoga Lya sentiasa kuat semangat. Akk baru tahu tentang keadaan Lya.

mama rifQy said...

SubhanaALLAH lya! Lya mmg Kuat sgt!!!
Na teringin sgt nak jumpe Lya!!seriuss!! Lya kat kemaman ke?

CiK JuE said...

lya kak jue doakan semoga lya cepat sembuh..kami sekeluarga doakan yang terbaik buat lya...

~aSHa~ said...

beratnya dugaan mu

humayraa said...

Be strong ok...
Stay strong..
Ummi doakan yg terbaik tuk Rina sekeluarga.amin

QASEHNYA RANIA said...

salam...liya mmang kuat..mudah-mudahan su juga dikurniakan semangat yang kuat mcm mama asya ni untuk menunggu saat kelahiran cahayamata yang petama walaupon hari berganti hari tahun berganti tahun su pasti akan tunggu juga

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)