Monday, April 18, 2011

AMARAN : BLOG YANG TIDAK MENGGUNAKAN AKAUN GOOGLE AKAN DIHAPUSKAN BERMULA 25 JUN 2011

Assalamualaikum... Info ni saya baru jer dapat dari blog Sha_Whitey Mommy . Seperti yang dinyatakan dalam entrinya, bermula daripada 25 Jun 2011, mana-mana blog yang tak menggunakan akaun GOOGLE untuk login ke blogspot, maka, blog itu akan dihapuskan.


Jadi..kalo kita sayangkan blog kita ni, cepat2lah tukarkan akaun login ke blogspot kepada akaun Google.. Nampak gayanya, saya pun kena bertindak sekarang, sebab kedua-dua blog saya login dengan akaun Yahoo & blog ketiga saya gunakan akaun Google...


Bagi yang ingin menukarkan ke akaun google boleh ikut step kat SINI

ATAUPUN

(iaitu dgn menambah author baru menggunakan akaun google)


" JIKA ANDA MEMPUNYAI LEBIH DARIPADA 1 AKAUN..PASTIKAN KESEMUA AKAUN UNTUK LOGIN KE BLOGSPOT ADALAH AKAUN GMAIL. JIKA ADA AKAUN YAHOO, BLOG TETAP AKAN DI DELETE. SELEPAS DAH ADD AUTHOR GMAIL & JADIKAN AUTHOR GMAIL SEBAGAI ADMIN, REMOVEKAN AUTHOR/ADMIN Y MENGGUNAKAN ACC YAHOO" 

~ Mari kita bertindak sekarang.. jangan tunggu last minute... bayangkan jika blog kita terhapus..sia-sia penulisan kita selamani. Maka tiada lagi kenangan ~

27 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nasiblah akaun lily semua guna akaun google...mmg x pernah guna yahoo..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ye dop lya..
sy guna akaun yahoo...
oo, tataw plok psl ni

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

TQ lya, kita time mula2 bukak blog dulu pakai akaun yahoo, tapi now semua akaun google...

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

terima kasih lya...

dinor's family said...

tq ror info...

hezrina83 said...

tq info..tapi takutlah kejadian lama berulang kembali huhu..takot terdelete plak=(

NM02 said...

ha?? ye ke?? nasib baik saya gmail...

ieda said...

akak pun baru tahu dik .. ermm lepas nie kena tukar lah huhuh

thanx dear 4 the info :)

Zue AnnaLeeya said...

sib baik dua2 blog kzue guna akaun google...

pssssttt lya.... result GA dah kuar tau...

shah-kayrul said...

mujur la akaun kayrul guna google...hehehhehe

dyea irdina said...

lor gituuuuuuuuuuuuuu...dok au la plok/....nasib mmg pakai akaun google doh..aminnnnnnn

munna said...

nasib baik munna mmg dag guna akaun google dari dulu lagi

eB ezrin said...

betol... alhamdulillah eB dh tukar... tq yer :)

mama iris said...

akaun google tu maknanya Gmail la kan?kan?kan?tetibe rasa kompius....tapi nurul mmg Gmail....

Sofya said...

Tq Lya sebab n3 ni..
Thanks juga sebab sudi singgah kat blog sofya.. nt singgah la lagi ya.. he3

wan nurul hezrina said...

tq bagi info n nurul dah berjaya buat=)tesenyum lebar

Zaidah said...

kena bertindak cepat nie...sebab zai gunakan akaun yahoo...

Dilla Ady said...

tahnks lya share info nih...nk kena tukar la nih nampaknye..sib baik ade tutorial lya tu..senang sket nk rujuk..

LYAfrina said...

To all :

gud luck.. jom sama2 kita selamatkan blog kita.. lya pon dh settle tuko akaun kedua-dua blog lya tu :-)

mama iris:
akaun google tu gmail la :-)

ctiza said...

trima kasih share info ni.
nak kena bagitau asben. dia guna yahoo..

azzey said...

Akak tak fhm sgt le lya.klu nak log-in guna akaun google tp email yang kita guna yahoo camne? x fhm sgt lah...

kella said...

Lya, macam mana? ha.. baru nak tanya, soalan kita sama macam azzey kat atas tu, kalau login memang guna google, tapi emelnya ialah emel yahoo.. so how? kena tukat jugak ke..?

tq fo info//

MataHati @ MH said...

nasiblah semua blog sya guna akaun google.. terselamat blog ku..huhu

azzey said...

lya. akak dh buat step tu sume. cumanya yang pelik bila akak pegi lg sekalikat setting ...permission....yg gamil punya email tu tak de kuar word "grant admin privileges"...still ada word " inivite /remove je sedangkan akak dah verified link kat eamil gmail punya. dh 2-3 kali buat stil cam tu. tp kat blog akak atas belah kanan dah kuar alamat email gmail yg baru tu bkn alamat email yahoo lagi wlupun akak log in guna email yahoo.

knp ye?

LYAfrina said...

kella & azzey :

mmg kita akan login blogspot melalui google.. cz blogspot ni produk keluaran google kan...

tp slama ni google bg free j kita gna blogspot mgunakan acc yahoo @ hotmail...

tp skarang... nak login tu msti gnakan acc gmail... jd, sape2 y login guna email blogspot melalui google tp mgunakan acc yahoo @ hotmail... maka harus tuko kan acc yahoo@hotmail kpd gmail..

maknanya... msti login melalui google menggunakan acc gmail.

LYAfrina said...

azzey :

y blog personal td.. lya lps g2 j.. bereh..

tp y blog ke-2 tu.. jd mcm azzey gak.. kena buat byk kali.. pahtu remove invite la.. n add author semula.. mmg cerewet & pening sket kepala...LYA BUAT DLM 4-5 KALI GAK... BARU JD...

tp ni lya jumpa kat blog hezrina.. mybe ni caranya org y b,masalah cam azzey:

"n pada sesiapa yang ada mslah nak tukar author...sebelum tukar g kat internet option yang korang guna(mozilla,eksplorer,chrome) g kat HISTORY kat menu bar n click pada show all history n bleh delete semua historylah(atau pilih2 lah history yang tah pepe,mcm mummy banyak yang chache dalam web2 yang pernah mummy buka)..n satu lagi g pada tools n klik pada option..carik advance n pada encrption ada bhgn protokol ada 2 kotak SSL3 n TLS1..so tick kat 2,2 kotak bagi kelancaran link,coding n image dr internet okey.."

ATAU AZZEY KE LINKBLOG DIA :

http://hezrina83.blogspot.com/

LYAfrina said...

azzey :

y blog personal td.. lya lps g2 j.. bereh..

tp y blog ke-2 tu.. jd mcm azzey gak.. kena buat byk kali.. pahtu remove invite la.. n add author semula.. mmg cerewet & pening sket kepala...LYA BUAT DLM 4-5 KALI GAK... BARU JD...

tp ni lya jumpa kat blog hezrina.. mybe ni caranya org y b,masalah cam azzey:

"n pada sesiapa yang ada mslah nak tukar author...sebelum tukar g kat internet option yang korang guna(mozilla,eksplorer,chrome) g kat HISTORY kat menu bar n click pada show all history n bleh delete semua historylah(atau pilih2 lah history yang tah pepe,mcm mummy banyak yang chache dalam web2 yang pernah mummy buka)..n satu lagi g pada tools n klik pada option..carik advance n pada encrption ada bhgn protokol ada 2 kotak SSL3 n TLS1..so tick kat 2,2 kotak bagi kelancaran link,coding n image dr internet okey.."

ATAU AZZEY KE LINKBLOG DIA :

http://hezrina83.blogspot.com/

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)