Thursday, April 21, 2011

Apa akan jadi jika Email Yahoo Di Didelete Atau Diremove ??

Assalamualaikum...
Dalam kondisi y x brape nak stabil ni, saya x tau nak buat tajuk apa. Jadi saya hentam je tajuk y kat atas tu. Ekceli saya nak jawab persoalan beberapa blogger kat entri panas baru2 ni.. Berkaitan login blogspot gunakan email yahoo harus ditukar pada akaun gmail.

Pada mulanya saya bimbang gak jika saya remove @ delete author dari akaun yahoo, kesemua entri lama akan hilang. Sebab kesemua entri lama saya menggunakan akaun yahoo. Tapi kalo x diremove akaun yahoo x jadi gak, sbb rasanya dia nk gunakan akaun gmail sepenuhnya. 

Saya pon nekad.... dgn beraninya cuba remove kedua-dua akaun yahoo.. Dan , alhamdulillah, kesemua entri lama selamat & kekal. Sebagai backup, sebelum nak remove better backup dulu.Ikut step kat bawah ni :-

DASHBOARD--> SETTING--> BLOG TOOLS--> KLIK PADA EXPORT BLOG
dan save dalam pc sbg backup.. Manatau if one day blog kita terdelete ke... Kita akan dapat balik n3 lama :-)

Dan... satu lagi yang perlu tahu, jika kita dah removekan akaun yahoo, maka kita harus start folo balik blog2 y kita dah folo dulu. Kalo x, xdelah senarai bloglist kat dashboard kita & kita xkan dapat update terkini blog2 semua. Saya dah start folo skit2... Ada perasan x??? Pic profile baju merah & nama still kekal sbg lyafrina. Dan jgn bimbang... kita punya follower xkan hilang cuma kemungkinan follower kita y gunakan akaun yahoo x dpt tgk update terbaru kita kat dashboard masing2. So , utk itu, meh kita pakat folo2 balik:-)

25 comments:

Fieza79 said...

tu la fieza dh remove pun..nekad jgk mula nya tp ada back up sebelum tu...sekarang suma dh selamat...hehee...

Farra Dhelina said...

ye lah lya..fra pun dh tuka semlm..weknd ni baru nk kasi kemas skit..nk kena folo blk kan..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

lya.. ty sket..
kalo kes tambah author, wlpn kedua2 nya pakai akaun gmail, kena delete tak author pertama tu? atau biar 2-2 je..

LYAfrina said...

leily :

xpe.. xperlu remove..y tu blh tambah author limit dia sampai 100 author.. lps tu kalo nak tambah author ke 101..barulah remove... maknanya, ada 10 author pon xpe..limitnya smpai 100 author..

r|nA @ ja|j|na said...

ya ampun, dah lame aku tak masuk blog ni, tatau perkembangan langsung..aku nak godek² blog pon nak tunggu mood mari ni hah, huwaaaaa..

munna said...

ooo...patutlah tgk kat followers kat munna lya baru follow dgn gambar profile baru...pelik juga sebab dulu dah folo tiba2 folo balik ...rupanya pasal dah tukar akaun email rupanya...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

good info lya...kita yang 1st je pakai yahoo , yang lain semua pakai google.

wan nurul hezrina said...

kalau nurul dah buat akaun gmail tp still bleh masuk ngan yahoo.agak2 takperker kalau tak tukar??maintain 2 akaun.

Double N said...

memang kene follow balik..
beribu hilang follower nnti..
cuba bca ini

Apa beza akaun google dengan gmail?
77,777 dia datang… | Kesan sekiranya google menghapuskan akaun yahoo pengguna blogger.com..

LYAfrina said...

nurul:

kalo blh login kot yahoo.. maknanya yahoo still author blog lagi & x diremovekan lagi kan??

lya pon x brape pasti, sbb ada y kata dia nk acc google sepenuhnya means xleh campur acc yahoo..

buat masa ni, proceed je dulu acc yahoo & gmail nurul ni. jgn remove lg y yahoo..kita tgula info seterusnya kat blogger buzz..

tp lya dh delete acc yahoo aritu..maknanya, mmg dh xleh login kot yahoo lg..

MamaYatie said...

oo..mcm tu..just utk info sendiri..sbb skrg mmg dah pakai a/c gmail dr awal

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nasiblah N3 sblm2 ni X ilang ye Lya..
Klu x mmg sayanglah..
Lily dr dulu2 lg..nk register apa2 mmg guna Gmail..x pernah guna yahoo..

cik dah ganu kiter said...

idah pun dah remove yahoo...
tp lum backup lg...nk kena bt jgk tu....

ieda said...

oh maknanya .. mana yg follow kita tu kita kena follow mereka balik lah ya .. kalau tidak mereka x tahu updating citer terbaru kita ye ...
ermmm mana yg follow kita tu mcm mana pulak , x kesah ke ??

ish x pandai lah mcm nie .. akak dah tukar lah dari yahoo ke gmail tuu ..

ieda said...

dan dik mcm mana nak buang acc yahoo tu .. adeh sbb akak nyer masih leh bukak melalui acc yahoo .. walaupun akak boleh masuk dgn acc gmail ..uhuhu

NurShahFamily said...

ye la kan... sedang follow la ni hikhikhik

mamalieyna said...

belum bertindk ke peringkt seterusnya..hu~ seram sejuk je nak delete akaun yahoo tu kan..kanng tak pepasal..ekeke...risau sungguh~

perasaan lya follow new..btmbh la follower memasing nnti..hee~

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

betul lya..sekrang tengah berusah follow balik..wink****banyak pulak tue...

AngahSayang2314 said...

macam tue ke??angah pun tak tahu lg pun angah dah guna gmail sejak 9bln lepas

azzey said...

mcm akak punya stil dpt update dari sume follower cam sebelum ni sbb edit kat profile je. mcm yg yus ajo tu...

eB ezrin said...

te lya...
tapi nk kena export blog segal;a mker?... alahai...
kalo tukar author jerk x leh?... pakai akaun gmail

LYAfrina said...

k.ieda:

y folo kot akaun yahoo j y x dpt update kt.. tp kalo akaun yahoo x remove g, xde masalah rasenya.

LYAfrina said...

eb:

export tu saje utk backup jer..kalo x nak xpe..rasanya mmg n3 x hilang.. sbb tgk ok je tu:-)

ummi harraz said...

lya : kalau pakai gmail boleh x? kalau remove yahoo.. blog kita akan terdelete ke?

ummi harraz said...

lya : kalau remove yahoo blog kita akan hilang ke?risau gak nie... takut + x reti...hihihi..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)