Wednesday, April 20, 2011

Diserang Cirit & Muntah

Assalamualaikum....
dah petang baru ngedate... Sepatutnya hari2 saya akn autopublish n3.. Tp, smlm x sempat nk draft apa2 sbb mengalami masalah cirit-birit & muntah2 y melampau.. Dari kat ofis sampai balik rmh... Mlm tu g la kat ER sbb dh lembek sgt rasa. Masa jumpa doc tu, lain lak jadinya.... mmg pegi sbb cirit-birit & muntah2.. Last2 doc tu kenal saya. Saya plok btl2 xknl dia, rupanya dia y rawat saya time x sedar y masa masuk icu thn lps. Kwn2 igt lagi x??? Masa tu ramai blogger buat dana kutipan utk sy. BTW... tenkiu skali lagi :-) sgt2 hargainya.

Tapi apa y mendukacitakan... bila doc tu tanya mcm mana dgn mata saya. Sbb pttnya saya memti jumpa pakar mata, doc tu y dh buat appoitment utk saya. Ermm...tp poblemnya dh nak masuk setahun, xde pon y bg appoitment utk mata saya. Ingt x, time tu mata saya x nampak... btl2 x nampak.. Dan katanya saraf mata saya rosak teruk... bengkak dah di paras 5.. Kalo masuk ke paras 6, terus glokoma & buta.. Itu mmg sesuatu y menakutkan. Patutlah mata kanan saya ni kdg2 gelap,,, mcm terlindung nk tgk sesuatu, & bla bgantung  pd matakiri jer, itu y sy selalu sgt sakit kepala teruk. Saya pernah kehilangan penglihatan mata kanan ketika berumur 18-19 thn, sbb time tu saya lumpuh & habis saraf saya rosak.. Jd, sy takut peristiwa lama berulang kembali. Bukanlah sesuatu y senang utk mengharungi saat itu. Sampai saya x de kekuatan lansung.. dgn keadaan seluruh badannya y lumpuh. Tp alhamdulillah... selepas buat treatment bertahun-tahun & ambil air tulang belakang sbyk 3x... Saya dpt semula kehidupan walaupun bkn secara total. Sbb hingga k saat ni saya msh derita dlm senyap...

Tp, nsib baik doc semlm baik hati.... & dia nak uruskan appoitment utk sy. Malangnya, buku rekod kesihatan saya x bwk smlm.. Sbb sy igt nk check sbb cirit& muntah je..tu buku tu sy x bwk. Tp xpelah, doc tu dh terangkan pada saya & saya akn ceritakan balik pada pakar saya kat kuantan..

Termelalut jauh dah... Lps jumpa doc semlam, balik j rmh terus tido.Tu y x smpat nk draft n3. Sbb bdn ni mmg dh lembek sgt. Semalam nk tdo pon xleh, asyik brulang ke toilet. Sampai 4 pagi..masih g2.. Lps tu baru ok. Pagi td g keje gak, sbb igt hari ni akn btambah ok.. Last, smpai j ofis,, toilet y g cari dulu. Nk buat keje mmg x jadi, asyik ke bilik kecik jer. Last2 dh kul 11am... mtk balik.Sampai ke rumah... smbg lagi kat bilik kecik tu.. Sengsaranya rasa... Lps dah lega, terus tdo x igt diri. Ni baru terjaga... Tiba2 rindu pada blog.. Sori yer kwn2 kalo arini saya lmbat mengjengguk & x tersinggah... Kondisi ni teruk dok oh lalu :-(

SAPE ADA PETUA NAK HILANGKAN CIRIT NI?? MKN UBT SPITAL PON DOK JD MENDE G STAKAT NI

13 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

biasanya mak sy suh minum teh kosong pekat2..jgn letak gula..mmg perit jugokla nok telang..ahahha

take care lya,moga sejarah tak berulang ya..aminn

munna said...

semoga lekas sembuh ye Lya

mummy_ayu said...

ala siannya..memang tak suka cirit birit nie..lembik satu badan..dear, minum 100 plus tuk gantikan air dalam badan...tapi buang gas dulu la..pas tu banyakkan makan food yg lembut..mcm sup, roti...jgn makan2 food yg pedas & oily...get well soon dear!!

ibu syafiq said...

lya.try mkn roti sandwich kosong.

take care k...

MamaYatie said...

Lya, akak selalu buat salah satu ni
1) teh pekat tanpa gula
2) air daun jambu batu
3) pil chi kit teck aun

sian Lya...get well soon & jgn tangguh lagi cek mata tu deh..

Sofya said...

try makan teh kosong tanpa gula..

nureen said...

mcm blogger lain kata slalu nureen wat g2 ja bila ceri berry ni..

*lya, nureen pernah kena mcm lya 6thn dulu.. ceri beri + muntah=bdn jd lemah sgt.. masa tue tgh final exam sem 3.. aduss... seb baik last paper dh p jwp jgk tp markah sgt2 ciput..
nureen x buat apa pon.. p jumpe doc pon x, 3 4 ari lps tue ok, tp smpi skrg nureen dok tertanya2 gak knape jd g2.. tdoq ja sepanjang hari & ulang g blk kecik tue la..pas2 mkn pon x lalu.. mkn dh x lalu yg kluar tue apa?? hhmmm

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

ciriy birit memang deritakan...tak lalu nak ulang bilik kecik..huhuhu apa2pun lya semoga ok semuanye...

Cma Shiema said...

salam lya..dah sihat ckit hari ni??
petua mk cma minum teh kelat/pekat tnpa gula.lagi 1 mkn pil chi kit tek un-iye kut ejaan tu??ubat herba cina yg bulat2 kecik tu..
~smga lya cpt sembuh ye..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

get well soon Lya..
mkn teh kelat.. ;p

ieda said...

aduhhh x daya nya kalau ken muntah dan cirit birit nie .. sakit perut lah kan huhuhuh .. sure bdn akan rasa lemah2 ..
amik ubat ya dik

etiey.com© said...

alahai siannya... biasa org tua amalkan minum air tea suam yang pekat2...

shah-kayrul said...

kayrul kalau cirit birit mium yakult 2 botol terus elok la...cuba la

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (136) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (97) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Ramadhan (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (27) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) Mamalovefasyafrina (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)