Thursday, April 14, 2011

BUKU SENJATA MUKMIN : WINNER The Most Memorable Moment Contest

AUTOPUBLISH

Kali ni saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada blog HIJRAH atas hadiah yang cukup tinggi nilainya buat saya. Hadiah ni sempena memenangi tempat pertama dalam contest y dianjurkan oleh blog beliau. Tahniah jugak buat EB & Mama Zharfan y turut memenangi contest ni.

Buku ini sangat beharga. Semoga ianya dapat memberi kekuatan untuk saya & menjadi perisai buat diri ini. Terlalu banyak ilmu didalamnya. Dan sememangnya buku ini memang tebal & padat dgn isinya.

Pelbagai doa-doa yang boleh dijadikan panduan untuk saya dalam mendidik diri serta anak kesayangan saya. Dan, insyallah, isi kandungannya blh saya share bersama blogger semua. Ianya sgt2 berguna.

Cerita Di Sebalik Kemenangan:
Inilah pic & cerita disebalik pic yang saya pertaruhkan

Mungkin kawan2 blogger y baru mengenali saya x tau kisah disebalik hadirnya Asya dlm kehidupan saya & Fain. Dalam pic atas tu, bkn saya sorang jer, tp bersama saya ketika itu ialah asya di dalam kandungan saya. Time saya pregnantkan asya dulu saya koma agk lama. Hidup pun hanya bgantung kpd mesin bantuan hayat. Inilah satu2nya gambar kenangan y ada. Mungkin ada y bertanya mcmana dlm icu blh ambik pic ni?? Itu kna tnya Fain... camner dia leh capture moment ni. Tp kalo xdelah pic ni, maka xdelah kenangan utk sy tunjukkan pd asya. Kata Fain, mybe sbb saya terlalu lama kat icu jd smua nurse mmg dh rapat dgn fain so sbb tu diberikan pluang utk capture saya, tu pon dgn hp cap ayamnye. Ye la.. time tu saya 50/50 ajer.. Dan fain ada citer, y kazen dia ada rakam v-deo dgn hp time saya koma ni. Tp nurse nampak kot cctv & terus dia suh delete v-deo tu. Saya  pon xrela pic sy dlm keadaan tenat tu tsebar.

Saya tau, detik ni terlalu sukar utk dilalui. Pada saat itu, kandungan 5 bulan- 6 bulan... asya hampir digugurkan sbb nak selamatkan nyawa saya. Dan, Fain pon dh sign surat sbg tanda setuju utk pguguran tu demi selamatkan nyawa saya y kritikal saat tu. Saya tau perasaan Fain saat tu, antara ISTERI & ANAKNYA.. Salah satu harus diselamatkan. Saya tahu keputusan Fain itu bkn krn x sayangkan asya, tp krn desakan sekeliling y memaksa Fain memilih utk selamatkan saya. Membuat pilihan HIDUP @ MATI adalah satu perkara y menyeksakan. Namun, keajaiban muncul... pada saat pguguran ingin dilakukan kakinya menendang perut saya & mengejutkan mamanya dr lena y panjang. Apabila sedar, kalo x silap keesokan harinya terus saya & asya berjalan jauh dgn ambulan ke hosp KL. Asya... semuanya krn ingin selamatkan kamu. Ingtlah sayang, betapa sukarnya detik y harus mama & papa harungi saat tu. Mama x kisah ttg kesakitan y mama tanggung melainkan ingin asya selamat. Mama x pernah kisah y mama pernah lumpuh sepanjang tempoh itu. Bagi mama saat asya didalam perut mama detik y cukup indah. Seiklas hati.. mama rindu gerakan asya dlm perut mama..

Dan satu lagi yang harus diterima, doc sahkan asya dilahirkan x sempurna sprt tulang belakang bengkok & macam2 lagi. Tp saya & Fain redha... terima , asalkan asya selamat. Tapi..keajaibannya, walaupun lahir x cukup bulan, asya sihat & sempurna. Betapa gembira saat pertama kali melihat asya. Dan paling x sangka tuhan makbulkan impian mama & papa utk miliki anak perempuan. Sebab mama tau, asya sorang je ank mama & papa. Tapi detik tu hanya tinggal kenangan... apa yang penting... buat suamiku Mohd Fain Bin Ariffin.. akhirnya kita mampu membentuk sebuah keluarga. Dan tiada nyawa y tekorban. Jangan pernah rasa bersalah utk keputusan itu dulu, sbb saya tahu dia mmg terlalu sayangkan anaknya. Cuma situasi y mendesaknya membuat pilihan u selamatkan saya. Apa2 pun... kini kedua-duanya selamat :-). Dan kita bersama sentiasa menghargai setiap detik & peluang y diberikan dlm kehidupan kita. Utk asya, jgn sesekali salahkan mama & papa dgn apa y berlaku. Itu sebenarnya ujian utk mu juga sejak bgelar janin lagi. Dan ternyata, asya cukup kuat & tabah hingga akhirnya asya dpt bertemu mama & papa.


ENTRI KEMENANGAN:

13 comments:

Mak Su said...

lya, sy singgah nak ucapkan tahniah atas kemenangan buku itu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah Lya...

etiey.com© said...

Lya memang kuat... tahniah!

Dilla Ady said...

tahniah lya...mmg lya layak menang..

lizz said...

congrats..sayu saya baca kisah awak...

LyNn HaMzAh said...

sebak lynn baca...lya memang layak menang...

LyNn HaMzAh said...

sebak lynn baca...lya memang layak menang...

munna said...

TAHNIAH LYA.. MEGALIR AIR MATA KAK MUNNA BACA ENTRY PASAL ASYA NI... SESUNGGUHNYA ALLAH ITU MAHA MENGASIHI DAN MENDENGAR RINTIHAN UMATNYA

Nureen said...

tahniah lya...
;)

azzey said...

Kuasa Allah mengatasi segalanya kan Lya.....alhamdulillah Lya dh sihat...:)

klik HB

ieda said...

tahniah dik !

u deserved that ...

sayu akak baca cerita lya ini .. tahniah kerana lya tabah hadapi saat itu , ujian allah tidak akan diberikan kepada hambanya kalau hambanya x mampu menerimanya .. ingatlah .. :)

Adyshariz said...

tahniah lya..nmpk menarik buku tu..

Areef Ibn Naim said...

salam,

alhamdulillah, dh sampai hadiah tu...

hrp bermanfaat buat awak sekeluarga, n hrp awak suka hadiah tu...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)