Tuesday, April 19, 2011

LAGI INFO TENTANG BLOG AKAN DIHAPUSKAN JIKA TIDAK LOGIN MELALUI GOOGLE (GMAIL) PADA 25.6.2011

Semalam baca n3 blog sha_whiteymommy.. Rasa sedih bila baca n3 sha y dituduh menipu & gile trafik. Sama macam saya, sebaik saja terbaca cerita ttg blog y login x gunakan acc gmail akan dilupuskan bermula 25.6.2011, saya pon gelabah.. Takut blog y menyimpan 1001 kenangan ni terhapus begitu saja. Jadi atas sebab itu juga, saya turut keluarkan entri ini kelmarin. Sama seperti sha, niatnya hanya memberitahu kawan2 blogger & membantu. Bukan kerana trafik @ apa2 pun.. 

Dan saya juga berhempas pulas tukar ke acc google.. alhamdulillah, semuanya dah sukses!! Sama macam sha, saya pon x baca kenyataan sebenar y ditulis dalam bahasa inggeris tu.. Apa y saya fikir just utk selamatkan blog saya & kawan2 semua. Tp manalah tahu kandungannya hanya utk blogspot y x dilogin sejak 2007 harus login & guna gmail sebelum 25.6.2011. Kalo x blog akan dihapuskan. Jadi.... saya x pasti sama ada bagi blogger2 baru selepas 2007 macamana??

Tapi... saya cuba BW semalam & jumpa kat satu blog tu mention.. . Katanya camni :-
1. Blogger y x login sejak 2007 msti login blogspot sebelum 25.6.2011 dgn acc gmail.. kalo x blog akan dihapuskan.

2. Blogger2 baru y x guna acc gmail pon akan turut didelete

Dan ini komen yang saya copy drp blog Sha :

"to bloggers, tolong bukak blogger buzz d dashboard masing n BACA! baiklah, sy terangkan sikit kepada SAPA2 yang xpaham. susah benor.lepas tu cakap org tipu la bagai. ish!itu la pentingnya blog edukesyen.. kehkehkeh..dulu2, sapa buat blog boleh pakai akaun selain gmail. stat 2007, da kena login pakai akaun gmail sahaja, tapi blogger lama pakai akaun luar stil boleh login. so, sekarang ni, diorang suh sapa2 yg xlogin blogger sejak tahun 2007, diorang kena login blog sebelum 25/6/2011. kalau x, blog tu kira burn. then, diorang2 yg da lama xmasuk tu, bila login balik je, otomatik akan d mintak buat akaun gmail atau pilih je if da pernah buat. itu je. xde masalah pong. itu permulaan la, untuk orang2 yg da berzaman xlogin. tapi lama2 nanti mesti diorang mintak semua tukar pakai gmail. baik tukar sekarang, xkan esok2 da nak kena tutup baru sebok nak bising kan..so, sila baca blogger buzz mulai sekarang."

" KESIMPULANNYA.... IANYA BUKANLAH KHABAR ANGIN SEMATA-MATA.. MALAH AMARAN INI DIKELUARKAN OLEH PIHAK GOOGLE. BOLEH BACA KAT DASHBORD BLOG MASING2 & KLIK PADA BLOGGER BUZZ. JD IANYA BUKAN KHABAR ANGIN! SAYA DAH LEGA SEBAB DAH TUKO ACC GMAIL AWAL. ACC YAHOO SEMUA SAYA DAH REMOVE. WALAUPUN X DIDELETE LAGI SEKARANG.. AKAN DATANG, MESTI AKAN PERLU LOGIN GUNA GMAIL GAK. JADI BERSIAP SEDIA DARI AWAL LAGI BAGUS. LAGI PON BLOGSPOT NI MERUPAKAN PRODUK KELUARAN GOOGLE... JD MMG PATUTLA PIHAK GOOGLE TU MEWAJIBKAN SESIAPA Y NAK LOGIN BLOGSPOT GUNAKAN ACC GOOGLE.. JADI, MASING2 FIKIR SENDIRI.. CUBA BACA & FAHAM DI BAHAGIAN BLOGGER BUZZ TU. DAN BAGI SAYA, BG MEREKA Y PENING2 SBB NAK TUKARKAN KE ACC GMAIL..ANGGAPLAH ITU SATU ILMU BARU. KALO NAK TAU, JIKA 1 DAY BLOG KITA DAH X LEH UPLOAD PIC... CARANYA SAMA JER SEPERTI TUTORIAL UTK TUKO KE ACC GMAIL TU. JADI TAK RUGI.. BAGI KAWAN2 Y TURUT PANAS PUNGGUNG KERANA ENTRI INI KELMARIN...SAYA MOHON MAAF BANYAK2 :-)"

20 comments:

mama iris said...

sapekah yg serius sgt tu sampai kata org penipu tu?ish ish ish...mcm la tukar akaun gmail tu kene bayar....bising je memanjang.....

Fieza79 said...

bnda mcm ni biasa la kan Lya..tk pyh nak melenting bagai kan...kalau utk kebaikan tu kita ikut jela..apa ssh sgt kan...

seb baik akaun yahoo yg dulu tu dh over limit awal2.... kalau tak tentu gabra jgk nk tukar akuan baru di saat2 mcm ni...tau je la bila dh gelabah suma bnda buat tk menjadi hehee...

ch@ said...

mamaIris dah membebel. hahaaa. orang yg malas nak ambil tahu macam tu la, menyibuk hal orang. tak kena batang hidung sendiri, menuduh orang la senang. terima kasih Lya, berguna info ni, kita pun dah remove mana-mana yg ada kena mengena dgn yahoo. buat sampai jadi tak boleh log in guna yahoo. hehe... kena buat perlahan-lahan, kena baca arahan dan follow langkah demi langkah.

maszmadi said...

la, kalu x mor tukar dah la kan, sibok dok cakap orang nak up traffic pulak...

hm, masz pon dah tukar semalam tapi takut nak delete akaun yahoo, takut n3 hilang lor.. camner yerk??

Whitey Mommy said...

terharu dengan entry lya ni...terima kasih lya...

betul apa lya cakap...

semalam sha bangun tidur terus terbuka...apa lagi macam gelabah la..
dah la customer sha pun ramai juga yang pakai yahoo...

kalau blog dorang kena delete memang kesian...lagi pulak... kebanyakkan ibu2 yang buat blog nak abadikan kisah anak2 mereka... dan juga kehidupan mereka...

kalau terdelete...cuba bayangkan dari segi mental... betahun2 menaip blog...

tidak terlintas langsung nak naikkan traffik...

lya ada baca entry budak tu?

sha dah siap print screen...

sib baik sempat...sebab dia dah delete pun entry dia...

kenapa delete??
sebab dia yang sebenarnya nak up kan traffic dia... sebab tengok blog dia pun cerita bukan2 je...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tu la lya..
mlm td bw kat satu blog mamat ni die ckp khabar angin, cma fb satu ketika dulu.. confuse gak saya..
tp wlbgmanapun, sy dh setup gmail acc., tgu nk tuko grand ke author je.. cop, lya dh delete ke akaun yahoo blog tu? part tu leily tak wat agi..
newy, leily mmg tak slhkan lya malah berterima kasih plak.. ye la, syg kalo blog ni terhapus kn..
tqvm again laling!!!

Lelord said...

semalam terkedu baca kat blog sha bile dituduh menipu.

sblm tu mmg kalut arr bile cuba2 tuko x jadi, seb bek chat ngan sha.x salah pun tuko

AngahSayang2314 said...

uittt seram lak angah baca kisah nie...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mcm2 ye..niat baik dituduh nak up trafic huhuhuhuhuhu sabar ye kawan2..ngeee

sy mmg guna gmail dari dulu sbb daftar 2007 then masa tu mmg somi sy dah sound nak guna khidmat blogspot mmg kene ade account gmail sbb blogspot mmg under google..

heppy blogging..

zaidah said...

terima kasih kat lya kerana inform kan berita ini...kepada budak mamat tu memang sengaja nak carik pasal....apa2pun sebagai persediaan awal zai dah tukar dah....

Zue AnnaLeeya said...

haishhh... mcm2 manusia nih yer... org dah tlg bgtau tuh tima kasih jerlah kan??? ape nak bising... klu taknak tuko, sudahla.. takyahla tudug org mcm2 kan????

sabo lya... kzue tak panas punggung pon... bg kzue, tima kasih sgt2 sbb bgtau geng blogger seme... klu tak ader yg x tau nanti...

p/s : lya jomlah join skali gathering blogger kt kuantan... nape plak xleh join... blh sgt2... join tau... klu nak join bg nama kt akak ieda atau akak sarah najwan...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

org berniat baik..dituduh bukan2 plak..mcm2 jer..

Dilla Ady said...

pening btul pasal berita nih...sejujurnya dilla pun lum sempat nk tukar lagi...

ari nih kuar lak berita katanye yg da join blogger sejak 2007 pastu berkurun tak login tu jek yg akan didelete..

tp ade btul jugak kate lya, da alang2 die nk tukar, lame2 mesti yg login selepas 2007 pun terjebak skali..

takpe, nnti dilla kena la amik mase tukar akaun nih..

ieda said...

adehhhh mcm nie pun ada .. ermm x perlah .. sekurang2nya kita dah btahu .. lepas nie kalau bising2 x tahu .. kita punn buat x tahu ler :)

ps : joint lya jgn x joint , kalau ada blogger dari sana pun ajak sekali .. kasi gegar itu TAMAN BANDAR ekekek :))

marina anakcikbob said...

ishh.. terkujat ai.. :p
tengs sebab sudi baca komen org yg tengah naik darah.kehkehkeh... n teng jugak sbb sudi backlink.. tengs.. tengs..

kella said...

lya.. terim akasih atas respon tu! :) ok boss.. nanti kita akan tuko.. tuko ok.. jangan bako.. hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

pelik betul diorang nie..benda mcm tu pun nak kecoh..tapi cik jue dah ubah tak kisah ubah ke tak!!!janji blog cik jue dapat diselamatkan...hahhaha..10Q lya

nureen said...

lya, klau yg lama x payah tukar ek.. mcm fieza kata dh overlimit so bleh abaikan la..;)

Mama'cfa said...

kak lya..kite xpdt pun dlm dashbord blog... terkejut gak.

☂ LIYA LIYOO ◕‿◕ said...

thanks for sharing..tp benda ni mmg betul..lg pon bukan susah pon kn nak tuka email tu..untuk safety jugak :)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (133) WEEKEND (108) in N.A.T.U.R.E (98) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (73) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (70) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Asya's School (56) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) MamaAsya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) mama+papa+fasya (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)