Friday, May 20, 2011

Ambik Darah & Undangan Majlis Perkahwinan : 20.5.2011

Hari ni ada majlis perkahwinan ofismate fain..Yang pompuan ni ofismate fain & y lelaki tu cam familiar ajer.. Macam skoolmate saya je mukenya.. Rasanya mmg dia r.. Apa2 pon, terjah dulu kat majlis ni & tgk... Tahniah diucapkan & selamat pengantin baru. Dok sabo nak capture pic pengantin..itu pon kalo berkesempatan :-)

Dan hari ni plok, sepatutnya saya kena ke HTAA, utk ambik darah.. Biasalah, acara wajib keatas diri saya....ambik darah..test...dan..test! Tapi kali ni ngelak sket.... setelah dipujuk rayu... akhirnya fain ikut cakap saya.. Nak tangguh appoitment utk ambik darah & appoitment doc pakar neurologi akhir bulan ni.. Alasannya, urat2 saya ni x baik lagi nak cucuk jarum lagi.. Tangan saya msih membengkak. Bukannya takut ambik darah, dah biasa sgt.. Tapi sebab urat saya ni dah susah nak ambik darah. Ambik masa lama, bila dah dapat darah, darah tu  membeku plok..Kena ambik lagi.. Bagi la saya rest bulan ni :-).. Yihaaaaa...

Stok ubat lak... makin kekeringan. Walaupun pada hakikatnya penuh saru gerobok kotak2 ubat saya tu.. Xpela,ubat sambungan anytime boleh ambik kat farmasi. Sekali makan ubat dekat 9 biji yang dimakan 3x sehari. Bermakna sehari saya makan 27 biji..Huyooo..kenyang ubat jer.. Saya start makan ubat time umur 18 tahun, skarang dah 26 tahun.Maknanya, dah 8 tahun hidup dengan ubat ni. Tapi dulu makan lagi banyak.. Salah satunya ubat steroid.. Esspecially, time pregnant dulu, belum masuk ubat y diberi melalui mesin & drip lagik tu... Byknya  telan "dadah"..Apakan daya,, ubat ni kena makan seumur hidup.. Yang blh hanya mengurangkan ubat ajer. Itu pon, kalo jumlah ubat dlm darah ok. Tapi saya ni asyik bertambah ajer:-(

11 comments:

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

siannya lya, kita paling takut kena amik darah tau, ingat lagik time preggy dulu punyer la seriau, hope semua berjalan lancar k

~izan~ said...

alahai lya...byk tu kena mkn ubat,mesti lya berdisiplin sgt2 kan...semoga lya sembuh seperti sediakala dan tabah hadapi dugaan ni..

etiey.com© said...

mo9ga semuanya berjalan lancar seperti yg diranmcang.. amin

nureen said...

lama tu lya.. 8thn.. klau nureen bebai jgk la kan tp semua tu utk lya.. ;)

hope lya tabah & doakan kesihatan lya.. AMIN

eB ezrin said...

aku peminat tegar semangatmu ;p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Byk tu nk kena mkn lya..tp demi kesihatan..haruslah dibuat juga..
Apapun..semoga dipermudahkan segalanye Lya.!

Sofya said...

bimbang plak kat lya..
jgn miss makan ubat k..
harap awk makin kuat setiap hari..

Lynn Hamzah said...

lynn sentiasa doakan lya cepat sihat dan tak perlu bergantung dgn ubat-ubat tu lagi...tabahkan hati yer lya...

Fieza79 said...

asyik kena amik darah je kan Lya..ditangguh kan tu kalau tak memudarat kan ok laa...

fieza ni mgu depan dah berdebar kena gi check up..konfem2 kena lagi ambik darah..huhu

Ena said...

tak pe la lya.. kalo ubat itu yg memabtu kesihatan.. teruskan ambil.. jgn ngelat2 pulak tau..

dah lama tak p makan nasi kenduri.. uhuh

ieda said...

aduiii jaga kesihatan dik .. apalah yg daya kami2 nak buat , cuma bantuan dari motivasikan adik je .. diri sendiri kena jaga dik .. take care .. ikut aturan ok .. :)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)