Tuesday, May 31, 2011

KAEDAH PERANCANGAN KELUARGA

 Kali ni saya nak share fasal kaedah atau jenis-jenis perancangan keluarga yang mungkin boleh kita pilih dalam memantapkan kualiti kekeluargaan kita. Pamplate ni saya ambik masa checkup bulanan asya kat klinik. Dan saya scan balik untuk dikongsi bersama.. Bagi saya perancangan keluarga amat penting dalam memastikan kualiti anak terjamin. Jom sama-sama kita lihat pilihan perancangan yang ada :-

 klik pic utk lebih jelas

Jadi macamana dengan pilihan kawan2?? Macam saya memilih kaedah IUCD sejak tahun 2009 lagi.. Dan IUCD ni akan dibuka pada Julai 2012.. Kebaikannya, sesuai utk org y selalu lupa nak makan ubat perancang hari @ ambik suntikan perancangan. Ianya juga sesuai buat y mempunyai masalah kesihatan seperti saya. Macam saya tak boleh ambik perancang y melibatkan hormon. Jadi kaedah diatas semua melibatkan hormon kecuali IUCD, KONDOM & Kaedah pemandulan lelaki & perempuan.. Pada asalnya, saya patutnya ikat peranakan tu, tp last minute sebelum operation tu, sekali lagi saya berfikir panjang & tuko pada penggunaan IUCD. Itu saja jalan yang terbaik.

18 comments:

lianalovekhairi said...

ingat nak try implan. tapi tak call lagi LPPKN, huhuhu

cik dah ganu kiter said...

idah 2 thn mkn pil jenis mercilon..tp yg x beshnyer lama2 peod cam x mo kuar...badan pun naik gak
sbb dah terlalu makan pil hormon ni..3 bulan lps idah bertukar ke perancang jenis tradisional plk...makan maajun anggun bistari plk............

mamalieyna said...

eina pakai suntikan, tak lama lah..elok anak dah setahun terus stop..hampir setahun jugak after stop, dia aktif balik..huu~ seb baik ada lg rezki... Alhamdulillah..

Yan said...

tak pernah amik. ALHAMDULLILAH. rancang sendiri.

Dilla Ady said...

dilla makn pil jek..huhu..alhamdulilah takde kesan yg buruk2 la..

bagus jugak lya tukar dari ikat tu ye..dgr kate kalu da ikat nk bukak balik da susah..tp tak tau la ye..dilla pun kurang sket tahu pasal ni sume..huhu

munna said...

kak munna sekrg ni makan pil ...ingat nak tukar Maajun Anggun Bistari

YAYA AZURA said...

salam kenal..

yaya merancang sendiri..alhamdulillah setakat nie manjadi...

ieda said...

ermm akak dah x amik apa2 dah sbb dah kena ikat .. no preggy2 anymore huhuh

mana2 pun ok bagi akak janji dpt mencegah dari kehamilan yg rapat :))

NurShahFamily said...

nur pun rancang sendiri.... hubby tak kasi makan pil perancang... kalau ade rezeki... kalau tak de takpe..

cam lya kene amik faktor kesihatan kan...

dinor's family said...

ibu mkn pil dah 3thn lps dpt amzar ,3 bln tukar ma'jun anggun bestari skrg stop tuk plan baby k4...hope cepat ada rezki....

nureen said...

nureen rancang sendiri ja lya.. x pernah mknubat @ guna k*****.. hehehe...

fazilzura said...

xyah susah2 kan diri .. JOM TRY MAKJUN ANGGUN BISTARI YG PALING MANTOPPP ...

Farra Dhelina said...

hy lya.. im back! :-)

bagus la lya scan ..thnks..info bguna ni..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

dulu lily mkn ubat..tp sllu jer terlupa mkn..takut gak..kut2 tersangkut plak..huhu..klu blh mmg nk Qis besar dulu baru ada adik..tp bila pikir2..semakin hari usia ni semakin meningkat..bila lg nk menambah bilangan kan..

semenjak bln 12.2010 lily amik suntikan..tulah kut yg menyebabkan bdn lily ni semakin mengembang.. ;)

eB ezrin said...

eB pn kena pakai IUD gaks, tapi dr srh hold dulu...
ms eB pakai suntikan, mmg nightmare.. dlm kat dlm n3... hu3

..nOj.. said...

skang ni pakai suntikan. baru 2 kali suntik. ngeri la jugak. hihih

ibu syafiq said...

ibu syafiq pn rancang sndri ngn pngiraan hari sbur.alhamdulillah...x penah tbabas lg.haha...

aNiM said...

saya tengah fikir nak teruskan suntikan ke nak buat IUD ni. adehh.
saya sangat penakut.huhu.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)