Sunday, May 29, 2011

PETUA UNTUK MERAWAT KEPUTIHAN

Wanita dan keputihan memang sukar dipisahkan. Keputihan ialah sebatian yang di rembes oleh sistem peranakan wanita. Walaupun begitu, adakalanya kadar keputihan yang keluar adalah terlalu banyak sehingga menggangu kerja seharian. Sebagai alternatif, pemakaian pantiesliner adalah jalan yang terbaik. Namun begitu masih ada petua-petua lama yang boleh diamalkan bagi merawat masalah ni. Dibwah adalah antara petua yang saya jumpa hasil carian google untuk dikongsi bersama.


by google
  • Makan sekuntum bunga siantan (menjarum) bersama dengan daun sirih. Sebagai ulam pula, makanlah kuntum bunga inai putih. Amalkan setiap hari.
  • Rendamkan lima tangkai bunga cempaka dalam air panas. Tutup dan biarkan semalaman. Minum airnya setiap hari di waktu pagi dan petang. Bunga itu boleh direndamkan berulang-ulang hingga rasa pahitnya hilang
  • Rebus secekak daun pegaga dengan akarnya sekali.Campurkan sedikit garam. Minum dua kali sehari sehingga sembuh.

" SELAMAT MENCUBA "

7 comments:

J.Syazwana said...

ala tiga2 macam tak sedap je. wuwuuu

J.Syazwana said...

ala tiga2 macam tak sedap je. huhu

Saffrina Ropiee said...

ada tak petua yang tak pakai herba or ulam-ulam ni? -.-'

Sofya said...

selain tu leh gak try wat cebuk (suam2)dengan air asam keping yg direndam air panas atau rebusan air sirih.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx for sharing lya..lily ni mmg menghidapi mslh ni..kekdng mmg rasa x selesa..setiaphari mesti pakai pantiesliner..klu x rasa lain jer..

*lya..nk tanyalah..lya blh log in blogger.com masuk Dashboard tak?? lily dari ptg smlm sampailah ni..x blh masuk dashbord..asal log in..mesti Error..X dpt nk buat n3 baru..geramlah..

MamaYatie said...

pernah terbaca kat magazine tak silap, kurangkan makan kobis, boleh sebabkan keputihan makin teruk..wallahualam

Myra Jay said...

Thanks kongsi..
Serbanya ulam2an.. :)
Kalau setakat pegaga ok lagi leh cari, bahan yg lain tu susah sikit ;)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)