Monday, June 27, 2011

Amalan Membedung Bayi

Membedung bayi adalah amalan orang lama bagi menggelakkan anak daripada terkejut dari tidur.. Terutamanya ketika dalam pantang. Dan sepanjang berpantangkan asya, mmg saya selalu membedungnya & ianya berlarutan sehingga ke usia beberapa bulan sbb asya mmg betul2 tdo lena bila dibedung.

asya di dalam tempoh pantang
Namun begitu, kajian yang dijalankan menunjukkan bayi yang dibedung tidur dengan lebih lena kerana :
  1. Bayi tidak mudah terkejut dengan bunyi bising disekelilingnya
  2. Membantu agar bayi rasa lebih selamat dan selesa. Kain bedung yang membalut bayi membuatkan bayi terasa seperti didalam kandungan ibunya
  3. Mengelakkan bayi dari menggosok dan mencakar mukanya sendiri terutama jika tidak dipakaikan sarung tangan
  4. Mengelakkan bayi dari menggawangkan tangannya ke atas – keadaan ini biasanya terjadi apabila bayi terkejut disebabkan oleh bunyi yang kuat disekelilingnya
  5. Membantu bayi menyesuaikan diri dengan suhu persekitarannya selepas keluar daripada rahim ibu.
Cara-cara untuk membedung bayi


*
*
*
*
Asya yang tertido lena ketika dibedung
Ni dah lepas pantang.. Still nak tdo b'bedung

sumber :

12 comments:

~aSHa~ said...

mdm1 dulu duk taska berekon...kalo tak berbedung...mmg sejuk la...tapi kalo dlm sejuk2 tu berbedung...mmg tido lama.....syok je..jadi montel budak tu masa baby...

nursalwa said...

alhamdulillah.. salwa dr dlm berpantang, anak mmg berbedung.. percaya x kalau salwa kata sekarang pun anak salwa masih berbedung.. anak salwa da setahun 3bulan.. di nursery mmg mereka bedung anak utk tdo supaya nyenyak tdo.. kat umah pun mmg kena bedung baru dapat tdo..

mamalieyna said...

betul2x..eina masa berpantang dok ngn mak, memang mak sungguh2 tekankan pasal ni..kalau hrp diri sendiri/hehe..kdg2 rasa mcm anak tak selesa..padahal lg diorang selesa mcm tu kan..^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

rafiq dulu, dalam pantang pon ade ari2 sy tak bedung. dia tak suka! geram je rasa..haihhh

MrS. F!zA said...

lya, darwisy masa pantang haitu bedung tang kaki je..tk boleh bedung lgsg sebab dia kuat berpeluh lps tu ada ekzema alergik bila berpeluh..pttlah dia tido 5min jga tido 5min jga..mmg tensen lah msa pantang haitu..hahaha

-Nureen- said...

ellesya pon bedung jgk tp sebln je pastu msk bln ke2 bedung jgk tp tangan lepas sbb ellesya tdor meniarap mana dlm pantang bln ke 2.. petua utk bb tidak kembung perut & jgk tak terkejut..

NM02 said...

sedapnyer dia tidoooo...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

balqis masa tecik dulu pun kita bedung gak

ieda said...

aah dikk amalan nie akak amalkan dari anak pertama layie .. even dah lepas pantang punnn bb akak nak berbedung ! .. thanx 4 the great info dik ! :)

fazilzura said...

akil tu dpt 1 bln je bedung dia

Sofya said...

comel ja tengok bb kena bedung..
tapi lately ramai bb yg xsuka kena bedung..

Mama Gee said...

org2 zaman la ni...tak ske sgt anak dibedung2..rimas katanya...tp tu utk kebaikan baby tu juga...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (135) WEEKEND (114) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (96) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) MyHappyFamily (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (57) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (48) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (43) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) NuFF (33) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) MamaAsya (26) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) mama+papa+fasya (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (4) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)