Thursday, June 16, 2011

Blogger perlu patuhi undang-undang negara

KUALA LUMPUR – Penulis blog atau blogger mempunyai kedudukan sama seperti penulis majalah atau surat khabar kerana mereka tertakluk di bawah undang-undang negara.
Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, golongan tersebut tidak terkecuali daripada dikenakan tindakan saman oleh individu yang mendapati diri mereka telah difitnah.
“Blogger boleh dikenakan tindakan undang-undang daripada pihak berkuasa jika didapati cuba menghasut dan melakukan kegiatan jenayah sehingga ada pihak mengalami kerugian,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Blogger dan Media Sosial Dunia 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.
KESIMPULANNYA:-
Semalam memang ada terdengar berita pasal blogger ni kat dalam berita. Tapi tak tau ttg apa.. Maknanya, lps ni apa2 yang ingin kita muatkan @ tulis dalam blog kita haruslah berhati-hati... Jangan kerana syok sgt menulis..last2 kena naik mahkhamah.
su

11 comments:

MrS. F!zA said...

tulah kan..syiok sgt ngata kondem sna sni kang tk pasal naik turun court.huhu

eB ezrin said...

stuju... bahaya kan? sbb tuh eB suker tulis psl diri sendiri jerk... nak msk tv pn kena pikir byk kali.. hu3

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hmmm..bahaya jugakan...
lepas ni jgnlah menulis ikut sesuka hati jekan..

munna said...

kenalah berhati2 bila menilis blog lepas ni....selalunya bila menulis luahan hati yg bahaya tu...

Ena said...

betul2..

Farra Dhelina said...

menulis tak blh ikut perasaan kan..kena menulis menggunakan akal..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

betul tu lya, sebab tu entry kita selalu citer pasal kita je...jha ha so tak de sape nak saman kan

mama tims said...

mmmm...btul tu..jgn main tulis sesuka hati..

salam knal..dah folo...

Sofya said...

bahaya kan... mana tau dok stok2 tiba polis mai ngan waran tangkap..
nak wat n3 pun kena pk byk kali perlu or tdk nk post tu kan?

Cute MuM said...

memang menulis blog kena berhati2..
langkah yang paling selamat, ceritalah pasal diri sendiri jer..

LYAfrina said...

to all :

setuju.... semua pandangan kwn2.. jd adalah lbh baik kita buat n3 berkaitan ank2 kita ajer kan..dosa pon xdpt..lg pon ada gak kenangan utk ank2 kita baca di masa depan.

xpela...biar org boring @ menyampah pon tgk n3 ttg ank kita... y penting kita HAPPY!!!!!

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)