Wednesday, June 15, 2011

Ikan Goldfish Untuk Asya

Kejadian sebulan @ 2 bulan lepas

Satu lagi cerita lapuk.. Al-kisahnya, dlm sebulan@ 2 bulan lepas, Fain start balik dgn xtvt membela ikannya. Dulu masa duk berdua, siap ada aquarium besar.. Memang comel sgt fain deco aquarium tu.. Sgt2 simple & menenangkan. Tapi aquarium tu tinggal jer kat rumah flat lepas nak pindah ke rumah teres sebab susah nak bawak aquarium tu. Bila igt rasa syg sgt.. Ikan tu siap ada nama. Yang paling xleh lupa ikan y bernama Anne.. Ambik sempena nama kucing kesayangan saya. Sebab ikan anne tu, memang muka dia tembam & debak macam kucing anne.

Ok,, berbalik pada tajuk kat atas tu. Sebagai permulaan Fain belikan 2 ekor ikan emas untuk asya. Masa tu xde aquarium pon. Memang dah fikir nak letak dalam balang kaca jer. Penuh sentimental value balang kaca ni. Asalnya balang kaca ni just dijadikan deko kat rmh saya dulu. fain letakkan daun hidup kat dalam tu. Bayangkan, kami membela pokok ni start baru kahwin , masa duk kat rumah flat... sampailah pindah ke rumah teres & masih bawa bersama hingga saya pindah ke rumah mama. Kiranya usia pokok ni seusia dgn perkahwinan saya & fain iaitu 5 tahun. Cukup lama kan??

Pokok ni dah sikit daunnya.. Sejak, saya bagi sikit akar pokok ni kat abg. Dulu memang lebat. Balik jer kedai, terus letak ikan ni dalam balang ni. Tapi sayangnya, x muat lak nak letak gas oksigen. Terpaksa Fain beli aquarium baru..

Time ni, Fain ke kedai ikan utk beli aquarium. Dak kecik ni eksited main ikan ni. 

Sampai ke hari ni, dah 3 kali Fain deko aquarium baru dibeli.. Rajin sungguh dia tiap2 minggu tuko air..Kalo saya la...x larat la nak melayan ni.. hehehehe... Ikan pon dah bertambah. Tapi siyes...memang tenang jer bila tgk. Nak tenggok rumah baru ikan asya.. tunggu dulu yer, pic sy x transfer2 pon lagik... Malas sungguh late ni. Dan berita terbaru yang diterima, asya baru sahaja mematikan ikan emas & ikan gupi, masa Fain cuci aquarium. Ikan tu, fain asingkan dalam bekas. X sangka lak asya ni berani pegang ikan tu..ish..ish...

Memori lama... masa ni masih lagi kat rumah sendiri.. Tenggok balang kaca tu, lebatkan pokok tu. Sekarang dia merajuk kot..Akar dia dah x nak tumbuh, but still hidup sampai sekarang :-)

16 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rajin papa Asya pelihara ikan ya..klu hubby lily plak dia..dia x sebarapa suka..katanya leceh nk sentiasa gantikan air..tp lily mmg suka pelihara ikan..best apa kan.. ;)

zaidah said...

rajinnyer fain mencuci akuarium...pokok tu klu letak kat balang memang cantik...dulu kat rumah zai pun banyak tapi kini dah tak ade..huhuhu

~aSHa~ said...

asha (saya) mmg suka bela ikan sejak dari dulu2 lagi.....eheheheehee...kiranye kedai ikan di kemaman ni asha dah tau di mana2..sbb masa mula2 dulu kedai ikan hiasan yg dicari2...ehehee...

tapi skrg tak lagi..sejak dah kesibukan skit..sbb nak membersihkannye tak larat....lgpun tiba2 minggu lepas terbela kucing plak...ini semua sbb nak layan anak2 yg suka kucing...

mummy_ayu said...

dulu ayu ada gak pokok mcm tu kat opis..pas tu dah malas nak jaga sbb kena rajin tukar2 air semua..

Dilla Ady said...

uishhh...cantiknye deco umah lya yg lame tu...

penah gak terpikir nk kasi dak acha bela ikan camni..tp tak tau la bape jam hayat ikan tu nnti..huhu

Liza said...

Rajinnya bela ikan. Kalau Liza bela, selalu ja mati... huhu

Andrik McVean said...

comel ikan emas tuh plus that flower in it

Farra Dhelina said...

lama betul ye pokok tu betahan lya..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

asben pun suke beli mcm2 ikan..
tp malas nk tuko air..
huhuhu, lenguh dgr makcik ni beri syarahan, baru die tuko..
hahahah, kite pn rajin sgt nk tuko2 air ni.. ;p

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

asben pun suke beli mcm2 ikan..
tp malas nk tuko air..
huhuhu, lenguh dgr makcik ni beri syarahan, baru die tuko..
hahahah, kite pn rajin sgt nk tuko2 air ni.. ;p

Yan said...

anak2 akak dan hubby suka bela ikan..

mama tims said...

waaaa..sukanya asya dpt ikan yer..

salam knal..folo sini,jom terjah blog mama tim plak..

eB ezrin said...

pelik kan? kengkadang pokok tuh g2.. alahai

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

ikan balqis dah lama mati, la ni dia request soh beli kura2 plak, tapi tak terbeli2 lagik pun nanti nak cari kat pasar malam la

Sofya said...

sweetnya letak pokok dalam balang camtu.. asha tak kacau ke? yg paling sweet pokok tu seusia perkahwinan lya & fain.. ;)

kayrul-shah said...

rajinya papa asya bela ikan...cantik memang cantik tapi leceh bila nak kena selalu tukar air..masa bujang dulu ada gak bela sampai la kahwin, pindah jer dari rumah flat ke rumah teres terus ikan2 tue mati...sedih sangat, sampai sekarang dah tak bela lagi..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)