Wednesday, June 15, 2011

Kamus Terengganu : Jom Belajo lagi!

Dah lama saya dop jadi cikgu bahasa kat blog ni.. So hari ni ada lagi loghat2 terengganu yang boleh dipelajari. Kalo org luar dgr, cara percakapan terengganu mungkin ada sesetengah perkataan bunyinya agak kasar, tapi bagi kita ni org ganu, biasa-biasa ajer. Boleh faham x tak la saya translate ni???

Abih Reng = Sedaya Upaya
Pemaing bola sepak tranung maing habih reng dalang perlawanang Piala FA 2011
Pemain bola sepak terengganu bermain sedaya upaya dalam perlawanan Piala FA 2011

Abih Tea = Sekuat Tenaga ( bukan teh habis yer kawan2)

Abih tea aku akat barang berat nanang ni
Sekuat tenaga aku angkat barang ni

Acing Pering = Bau Busuk Hancing Yang Amat
Mbohhhhh... hacing pering bau lembek ni
Hancingnyer bau tilam ni

Basoh Jerok : Basah Lencun
Basuh jerok baju kena air ujang
Habis basah lencun baju kena air hujan

Celeng = Tabung Duit
Aku nok wak celeng buloh r kek gi
Saya nak buat tabung duit daripada buluh nanti

Gelekek = Galak/ Suka
Gelekek baby tu suka bila ngagoh
Sukanya baby ni bila kena agah

Kesok Hati = Kecik Hati/Terasa Hati
Kesok ati aku dia wak gitu
Kecik hati saya diperlakukan macam tu

Khepok Ghetel=Keropok Lekor
Jong r makan kepok ghetel kat kole maman nung
Jom pegi makan keropok lekor kat Kuala Kemaman

Kupik = Kedekut
Mbohhh... nok pinjang seng siyak kupik!
Amboi... nak pinjam duit seringgit pon kedekut!

Ok la kawan2 semua... Sampai sini dulu kelas kite hari ni yer.. Dah ketandusan idea ni.. Apa2 pon, loghat terengganu ni sgt indah.. Sama seperti loghat negeri-negeri lain juga:-)

17 comments:

inaz said...

salam...ambe windu sungguh n bahasa tganu...do follow me ok...

~izan~ said...

menarik ni..boleh tambah vocab. hehe... tp yg celeng tu dah lama tak nampak tabung kancil tu err lari topik plak..ada jugak yg iza sebut ari2 hehe..macam basoh jerok tu hehe

cik dah ganu kiter said...

bahasa jiwa bangsa...


kalu g luor mesti org nganjing kiter ckp lebih g ork...tp itula trademark org ganu ork...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagus ni..blh bljar bhs ganu.. :)

Zue AnnaLeeya said...

hehehehe.... org luor gop belit lidoh2 nok sebut nih....

MrS. F!zA said...

hikhik..semua perkataan tu 1st time kita dgr ni..lebih kurg kelate ke tak eh?sbb blk kpg suami pon tk pnh dgr jgk..

zaidah said...

adus lya....macam zue cakap...terbelit lidah zai nak menggayakan bahasa terengganu....nak salin nie bleh cakap ganu ngan adik ipar nanti...thanks lya

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

dok pahang setarang..cer cikgu translate hihi~~beh kang bahse ganu..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

bagus betul lya....mula2 kawan hubby bukan main susah nak ckp dengan dia..banyak yang dok paham dr yang paham...

Farra Dhelina said...

hehe belit2 lidah nak sebut..tapi best..leh belajar dgn lya mcm ni hehe

ieda said...

thanx dik ! .. lebih kurang kelantan jugak loghat dia kan :)

Izan Ishak said...

belajar lagi bahasa ganu yang blm pernah dgr... mmg indah loghat2 ni kan~

kella said...

hehe.. rindu kat bahasa teganung kiter... lame doh dok cakak lohgat ganung.. takdok member nok cakak.. hehe

maszmadi said...

ada satu bahara ganu yang sampai sekarang masz ingat.....

manih leting.. hehe orang ganu paham la kan..

masz pon dah kena paham gak ni coz hubby orang ganu, perkataan yg lya bg ada yang penah dengar n ada jugak yg x penah dgar.. huhu
lagi cikgu lya! lagi cikgu!

Sofya said...

Kesok ati... mung wak gitu

rindunya kat terengganu...

munna said...

SUKA DGR ORG CAKAP NGANU....

mummy_ayu said...

wah..banyak tu bahasa baru ganu...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)