Wednesday, June 29, 2011

Masalah Pemakanan


Sup adalah makanan yang sgt sesuai untuk kanak-kanak.. Dan ini jugak adalah febret asya. memang hari2 buat sup untuk asya.. Tapi dia suka makan sup dgn meehoon. Kalo nasi mmg kurang sgt2..Kadang-kadang, makan 2 - 3 sudu je, terus stop..Tapi kalo sup, ltk sebekas ke, mmg habis.. Kadang2 risau sgt2... Sebab asya mmg bergantung sepenuhnya pada susu ajer.. Tu la yang membimbangkan. Takut dia lapar ke.. Tapi itulah, bila nak suap nasi mmg menolak.. Roti makan la hjugak separuh.. Tu pon beli roti butterstoch. Memang normal ke anak2 seusia asya mempunyai masalah pemakanan cam asya ni???

pose sebelum menjamu selera

Nak mee hoon.... Tu yang mulut jadi gitu.. hehehe

16 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cedapnyer..
makcik pun shuke.. =)

zaidah said...

rasanyer macam tulah kot...nanti bila dia dah sekolah baru selera tu datang balik....

cik dah said...

lya bt jemput nasi yang idah share aritu tu...skrgnyer mkn jgk nasi walupun dah dicampur

r|nA @ ja|j|na said...

rajin mu lya masak sup hari²..aku kasi je dak echa makan ape yg aku makan..kadang puas aku suap, dia takmboh..ade mase kuat makan..bebudak mmg gitulah tabiat makan dorang ni..

Salina@IbuAqil said...

Serius lya!!! Anak kita punya permasalahan yg sama.. ANTI NASI!!!! Kalo dgn Aqil, ina kena berkejor nak suap dia nasi.. Tp kalo suap benda lain selain nasi dia laju.. Dia plg suka roti.. Sampai skrg ina bagi dia vitamin apeton utk selera mkn.. Sama jgk.. Nasi ttp musuh utama.. 2@3 suap pastu "TAK NAK!!" "AQIL NAK LOTI BUUU!!!" ermmmmm camno tu lya?! Adoi!!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

samalah dgn Qis ni..bercinta nk suh dia mkn nasi..klu sup..mmg dia sgt2 suka..tak kira sup apa2 pun..klu nk suh dia mkn nasi..lily msk nasi ayam simple jer utk dia..baru dia nk mkn tu..kdng2 bertambah2 lg tu..

amieroziana said...

berat asya berapa kg? sama lah ngan anak kita susah jugak makan...roti lagi la dia tak suka pening2...

sue a.k.a umi akif said...

same gak dgn myson akif....kurang ns kalo mkn pon ns kosong saje...kalo ade meehoon mmg sgt2 suke la......tp susu sgt kuat....pek 650g xckup 1 week... ;)

MamaYatie said...

anak dara 3 org tu pun suke benor ngan sup..kasik la sup apa pun..hok bestnya singgang ikan pun dia kata sup..wakakaa

shila ariff said...

mmm..sedapnya sup..kecur air liur saya..faveret saya juga tu..

nureen said...

menyelerakan... nak cikit...

biasa la lya.. elly pon ada time dia mkn byk ada time 2 3 mulut pon susah.. tp so far ellesya klau lapar dia ckp tp x slalu dia ckp lapar tue dia mkn byk.. ;p

klau betoi2 nk bg elly mkn nureen x kan bancuh susu baru la dia mau mkn.. siap ckp lagi klau x mkn nasi mummy x mau bancuh susu.. baru dia mau.. patu kena puji2 cikit ckp nk cepat besar la nk jd budak pandai la nk cepat tinggi la... hehehe

diana said...

anak saya umur 4 tahun pun masih makan sup..
hari2 mintak sup untuk makan tengah hari dan malam..
tapi dia tak suka bihun..
dia cuma makan ubi dan ayam dalam sup tu..kalau disuapkan nasik bersama sup baru dia makan nasik..
kalau makan sendiri memang dia makan sup je la..

ellis said...

Lya..
samala ngan Aimy.. hanya bergantung sepenuhnya ngan susu.. tp dia kuat sangat menyusu...sbb tu sy tkderla risau sangt..

Farra Dhelina said...

rasanya rata2 budak2 mmg suka sup kan! fra pun suka gak hehe...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Budak2 seusia asya ni selalunya yg sy tgk memang dorang krg makan nasik. Ok la tu dia nak jugak makan sup & roti

Bionic women said...

anak saya xder masalah ngan nasi.
tapi dia kureng skit ngan sup.
dia lebih suka nasi tu kering. then kalau kita buat kepal2 lagi ler laju dia makan, dia panggil nasi ball. hahha.
Anak saya ni suka sangat sayur. kadang2 tu sayur tu abis dulu dari nasi, 2,3 kali tambah sayur, baru makan nasi..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (136) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (97) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Ramadhan (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (27) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) Mamalovefasyafrina (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)