Monday, June 13, 2011

PANDUAN MENDAPAT ANAK PINTAR

Nampaknya saya x sempat nak draft entri @ edit entri ni... Jadi saya copy paste ajer utk panduan kita bersama dalam membesarkan anak yang dianugerahkan dalam hidup kita bagaikan juara.. Ekceli hari ni saya akan bawak asya jumpa pakar perubatan. Rutin bulanan dalam memastikan asya sentiasa berada dalam keadaan baik & stabil. Jom kongsi panduan dibawah :-


1)pemakanan
piramid makanan

pemakanan sangat memainkan peranan penting dalam proses melahirkan anak yang pintar.ibubapa perlu memberikan makanan yang berkhasiat dan cukup dari segala protien,mineral,vitamin,kalsium dan lain-lain lagi.makanan yang baik dapat membentuk tumbesaran otak dengan sempurna.untuk tumbesaran anak beri kalsium secukupnya seperti susu yang penuh dengan kalsium.selain itu beri anak anda makan ikan kerana ikan mempunyai sumber protien yang banyak yang diperlukan oleh anak-anak anda.pati minyak ikan kod juga membekalkan banyak vitamin.jadi boleh berikan anak anda pati minyak ikan kod.

2)keadaan sekeliling
persekitaran yang penuh cabaran & kalerful

kawasan persekitaran anak-anak anda juga memainkan peranan yang penting untuk menjadikan anak yang bijak.rangsangan ibubapa sangat penting dengan cara menyediakan kawasan permainan khas untuk anak-anak kecil anda.dengan memberikan permainan yang sesuai anak anda akan mendapat rangsangan awal apabila bermain.anak anda sebenarnaya sedang mempelajari sesuatu dari setiap aktiviti hariannya.jadi jangan sekat apa kemahuannya.biarkan dia kreatif melakukan apa sahaj.ini dapat merangsang otak anak anda.

3)pengalaman luar
kita kenal animals kat zoo

sediakan peruntukan khas untuk membawa anak-anak pergi ke tempat lain untuk menimba ilmu.suasana yang berlainan dari yang biasa mereka lalui pasti akan merangsang mereka untuk mempelajari sesuatu yang baru.bak kata pepatah "jauh perjalanan luas pemandangan" luas pemandangan bererti semakin banyak pengalaman yang bakal anak anda perolehi.inilah yang akan mendorong anak anda menjadi lebih pintar.

4)beri peluang
caiyok..cayokkk... asya boleh

dalam melatih anak anda menjadi pintar apa yang penting ialah melibatkan anak anda dalam sesuatu situasi.jangan pinggirkan mereka hanya dengan alasan anak anda masih kecil lagi.itu adalah kesilapan yang sangat BESAR!.contohnya jika anda ingin mengecat rumah cuba libatkan anak anda dalam membuat keoutusan bersama dalam memilih warna yang ingin dipilih.ini dapat merangsang anak anda untuk berfikir dan secara tidak langsung akan menanam satu perasaan dalam hati anak anda yang dia juga penting dalam keluarga dan diri rasa diberi penghargaan.

5)beri penghargaan

pandai ank mama gosok gigi .. tepuk tangan :-)

anak-anak suka jika apa yang mereka lakukan mendapat perhatian dan mendapat pujian terutama dari ibubapa mereka.contohnya apabila anada meyuruh mereka membuat sesuatu kerja apabila anak anda berjaya melakukan cuba beri satu penghargaan seperti memberi hadiah.cara ini pasti akan menggembirakan anak anda.dengan rangsanagn sedemikian anak anda akan menjadi lebih rajin dan taat kepada anda.selain dapat melatih anak anda menjadi lebih kreatif apabila diberi sesuatu tugasan.

sememangnya mendidik anak menjadi pintar memerlukan masa yang lama unyuk melihat hasilnya.namun jika anda fokus dan memberi sepenuh perhatian didalam proses ini anda pasti dapat melahirkan anak-anak yang pintar,bijak,soleh serta taat kepada ibubapa.harap perkongsian ini memebantu anda.




SUMBER : http://petua-anak-pintar.blogspot.com/

11 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx For Sharing..blh diamalkan selalu..Setiap ibubapa pasti menginginkan anak2 yg bijak..

Hari tu pernah bawa Qis pegi Zoo..memula seblm masuk kemain dia excited..dh bawa masuk..takutlah plak..menangis2 bawa keluar.. ;)

mamalieyna said...

Amin...moga kita semua berusaha utk menghasilkan anak2 yg pintar..amin... ^_^

Thx for the info lYa~

Ena said...

Amin..

YAYA AZURA said...

nice entry ..yaya suka ^___^

mamashikin said...

Thanks atas info lya..bleh jd panduan..kdg2 kita tak sedar mcm mana nk ajar anak bg anak pintar..hee

zaidah said...

insya Allah....terima kasih lya atas info yang memang berguna untuk parents yang macam kita...nakkan anak berjaya n pintar...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cute r model...
pandai mama asha shot skrg ni yer, jeless.. ;p
btw, 10s lya tips tu.. =)

~aSHa~ said...

amin...semoga usaha kita berbaloi....

ieda said...

thanx 4 the great info dik .. insyaallahh kita sebagai ibu dan bapa akan buat yg terbaik buat anak2 kite :)

ayanuts said...

blh dijadikn panduan ni :)

Sofya said...

memdidik anak menjadi insan yg baik perlukan kesabaran yang mendalam

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (135) WEEKEND (111) in N.A.T.U.R.E (98) Kata HATI LYA (96) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (71) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Asya's School (56) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) MamaAsya (26) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) mama+papa+fasya (15) Artis (14) Bento Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)