Sunday, July 3, 2011

KHASIAT KACANG

Entri yang entah aper2... ngarut ngabang skali. Kacang ni memang dah jd febret asya.. Hari2 duk kekoh ke kacang. 

KHASIAT KACANG

Kacang tanah mengandungi protin yang tinggi, zat besi, vitamin E dan kalsium, vitamin B kompleks dan Fosforus. Kacang tanah sering disalah anggap sebagai penyebab tumbuhnya jerawat, malah kandungan protin dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari dagaging, telur dan kacang soya. Ia juga mengandungi amino asid yang tinggi. Minyak dari kacang tanah adalah sumber terbaik pencuci perut. Bagi menambah kandungan susu badan bagi ibu yang menyusukan bayinya, digalak mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing.
Kacang tanah juga dikatakan mengandungi bahan yang dapat membina ketahanan tubuh bagi menentang penyakit batuk kering. Mengambil satu auns kacang tanah lima kali seminggu dilaporkan dapat mencegah penyakit jantung. Memakan segenggam kacang tanah setiap hari terutama pesakit kencing manis dapat membantu kekurangan zat.

~ MODE MENGANTUK YANG AMAT ~
tu yang carca merba skali

12 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Qis pun suka mkn kcng ni..
1 bungkus tu dia sendiri blh bg abis.. ;)

sarah-najwan said...

akak pom suka..ehhe

tapi jrg2 mkn sb bole naik jerawat..mitos ke fakta eh?

ibu MZW @ farah idayu said...

salam kenal ;) hmm..duk ganu juga ye? hehe...oh! anak teruna saya dan ayahnya hantu kacang! thnx share info pasal kacang..mmg berkhasiat kan? hehe...

kayzie said...

bgusn kacang kan..badam pun elok tuk anak2..:)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

makcik leily pn suka kacang asha..
tp de gak yg x mkn, tkt nek jerawat.. makcik bedal je.. heheheh

~aSHa~ said...

kalo bapaknye tgk bola mesti ada kacang2..anak2 pun menumpang...

ehehehe

ieda said...

akak pun suke gak .. kalau pasar mlm im14 i indera mahkota tuu akak no 1 selalu beli tapi yg rebus lah :)

::NureeN:: said...

lya dlm top 10
http://ninagacontest.blogspot.com/2011/07/top-10-contest-anak-ayah.html

MrS. F!zA said...

kita pon suka kacang! tk thu plk khasiat kacang mcm tu..

Zue AnnaLeeya said...

lya... org paham dok ngarut ngabang tuh???
hehehe....

eB ezrin said...

cam kiter nih elok ker makan lya?

dinor's family said...

kami skuaga pun suka suma jenis kacang...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)