Tuesday, August 9, 2011

SuperPapa

Gini la kekdahnya.... Bila si anak request kat papa buat itu.. buat ini... Nak harap kat mama dia xlepas... Ooo.. nampak mde ni cam simple & senang jer nak ditiup..Yes...patutnya macam tu la.. Tapi lain hal dengan saya.. Saya x mampu langsung nak meniup ni..Kalo tiup jugak mmg dada berombak.. Walaupun belon pon saya mmg xlepas nk tiup. Semua ni sebab masalah jantung yang saya hidapi ni.. Pernah & selalu try nk tiup, tp mmg x berjaya, mcm x cukup darah nak pum udara ni.. Bila tiup, belon mmg x membesar , walaupun dh sekuat tenaga..Last2 dada yang sakit. 

Sebab tu la, bila sakit skit msti sy kena bgantung pada gas oksigen..Kalo setakat pakai mask @ tiub kot hidung tu blh terima lagi..Tp kalo dh smpai ke tahap di intubate tu yang x tahan.. Kesakitan y tuhan ajer y tahu bila tiub tu dimasukkan smpai ke dlm kerongkong & mesin mengepam belon tu duk kat dada.. Tome x sedar ok la.. Tp bila sedar sikit, air matalah peneman.. Esspecially  bila nurse masukkan tiub kat dlm mulut utk buang darah2 & kahak... Last saya bernafas guna mesin bantuan hayat(inkubator) bulan 2 baru2  ni kat wad ICU... Mintak jauh la...dah x sanggup..

Oppss...dah melalut jauh...Jom layak aksi superpapa asya ni..sambil drive sambil main tiup mde alah ni.. Mek asya y duk kat riba saya tersengih-sengih ajer... Papa,...yang sgt sporting & penyayang buat asya.

1....2.....3..... gooooooooo !

Dengan seriusnya

Alahai...sampai dah kembang hidung papa asya ni..

Asya...bila papa tua nanti, boleh ke asya layan kerenah papa lak??? Mama harap asya x pernah bosan & merungut melayan kerenah papa bila papa tua nanti..sebagaimana papa begitu sabar melayan asya.. Asya tau tak...papa byk sgt bersabar dgn asya.. Asya nangis2 x nak makan ubat smpai terkencing atas papa... Semuanya papa sabar. Untuk mama??? Mama xtau mama hidup lama lagi ke tak...Tapi memang mama nak sgt tgk asya berjaya dlm segala aspek kehidupan.. Harap asya pon x pernah jemu menjaga mama bila mama tua nanti..Mama sakit...mesti lebih cerewet... Asya jadilah anak yang baik buat mama & papa..

11 comments:

eB ezrin said...

insyaallah... asya mmg bdk baek :)

CIK PARO! said...

kak, sedih baca entry ni..
semoga akak kuat eh!

Cik paro paham perasaan akak bila kena intubate..cik paro tengok pun terasa sakitnye..

Pasti masa itu tidak sedarkan diri.
kuatkan semangat oke!

Cik Rose Cute said...

Kalau cam tue...Lya tak boleh selsema gan batuklah ya....nanti banyak kahak...

Cik Rose cute Doakan semoga Lya Di panjangkan umur untuk melihat asya membesar..dan berjaya dalam hidup...Amin..

::NureeN:: said...

insyaALLAH... moga lya diberikan kesihatan yg berpanjangan..

asya jgn notty2 tau heheh ;p

zaidah said...

sedihlah plak zai baca n3 lya nie....semoga asya dapat menjaga papa n mama ngan baik

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

Tak boh cakap mcm gitu..insayallah kita semua selalu doakan moga lya sihat dan dipanjang umur...

asya budak yang baik dia takkan dia lupa mama n papa dia..

MrS. F!zA said...

hihihi ni papa yg main ni bukan asya..insyaallah asya akn jga mama dan papa tu nanti

qasehqaleef said...

lya. asya budak yg baik lah. dia mesti igt jasa2 mama papa dia. setiap hari asya akan doakan umur yg pjg untuk mama papa dia.
lya kena kuat!

~aSHa~ said...

bila asya dah besar nanti...asya jadi doktor...ubat mama ye.....dan juga jaga papa dgn baik

Ena said...

InsyaAllah..
asya akan jd anak yg baik.. kita doa sama.. :)

QASEHNYA RANIA said...

jgn la akak cakap cam tu..ajal maut semua di tangan Tuhan...
I'ALLAH akan dipermudahkan semuanya..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)