Friday, September 9, 2011

CHEQUE KE-5 DARI NUFFNANG : HASIL DARIPADA BERBLOG

Askum ... petang2 gini baru nak up n3..Ingtkan hari ni nak up kan sambungan n3 raya.. Tp sbb badan rasa x sihat sgt.. jd postpone ke Isnin ni la.. Berbalik pada tajuk kat atas tu, alhamdulillah, last week dah terima cek ke-5 daripada Nuffnang.. Syukur alhamdulillah.. Memang berblog tak merugikan.. Selain dapat jumpa ramai kawan di seluruh Malaysia, Brunei & Singapore... dapat gak pelbagai info & rezeki sampingan daripada Nuffnang ni.. Apa yang penting kena rajin & rajin.


Saya sendiri xtau apa petua utk selalu dapat earning & BE y baik drp nuff.. Tp apa yang saya blh share, tittle setiap entri penulisan kita sgt penting dalam m'upkan trafik.. Contoh, jika nk buat n3 ttg kita beriada di Pantai Cherating.. Gunakanlah tajuk  yang ada perkataan " Pantai Cherating" kat tittle. Sebab itu sgt membantu bila org m'google.. Jadi, kita mesti jadikan blog kita "MESRA GOOGLE". Sebab apa y saya perasan, blog sy ramai visitor hasil daripada carian google.

Kalo perasan tiap kali saya letak tittle entri mesti sy akan letak nama produk tersebut @ nama tempat @ nama restoran @ nama resepi...bergantung pada entri kita nak buat. Saya xtaulah apa y sy share ni betul ke tak, sbb sy cuma perasan, visitor sy meningkat mendadak bila kita letak title yang kena. Contohnya entri SAFI RANIA yang pernah saya buat dulu selalu mendapat carian di google setiap hari.. Begitu gak org yang m'google tentang Taman Gelora & macam2 lagi.

Percaya tak kalo saya kata, visitor saya lebih ramai daripada org yang m'google berbanding daripada blogger2.. Selain tu, alternatif lain apabila kita linkkan blog kita ke FB turut membantu.. Masukkan networked blog macam y ada kat side bar saya.. Selain tu, semua entri yang publish di blog akan autopublish jugak di FB.. Tuturial tu sy x igt dah camner, insyallah kalo sy jumpa saya akan share kat sini. Sebab tutorial y tu masa FB zaman dulu2. Insyallah ianya blh membantu.

Ok la...kepada semua kawan2 blog, jangan pernah serik untuk menulis blog untuk kenangan d masa depan. untuk kenangan bila kita dah tak ada nanti. Pastiakn kita enjoy menulis..jangan menulis kerana nak kejar trafik & earning.. Menulislah kerana minat..Insyallah... rezeki tu akan datang dengan sendirinya.. Dan last, terima kasih buat Nuffnang kerana terus memberikan rezeki untuk saya daripada hasil penulisan . Dan terima kasih juga buat semua kawan blogger, pembaca blog dari FB, silent reader yang terus sudi meluangkan masa untuk mengikuti kisah di sini.. 

20 comments:

kayrul-shah said...

tahniah lya..dapat duit raya la kiranya nie

lia said...

perghhhh lebat tuh...

ieda said...

tahniah dik ..
memang tajuk entry banyak membantu kita kan .. cuma akak jarang letak link dlm FB huhuhu

Fieza79 said...

tahniah Lya..mmg betul apa yg Lya share tu..sgt2 membantu...tp rezki masing2 kan...kalo ada...ada la..

::NureeN:: said...

bila la nureen nk merasa duit nuff nih.. nk msk pon xbrapa nk reti hahaha

Cute MuM said...

cute mum tak suka linkkan blog kat FB sebab taknak org dikenali baca.. huhu..

Fiza Z. Abidin said...

tahniah..rezeki raya kan :)

CIK JATT said...

congrats! tengah belajar gak nih, pelan2 kayuh:)

Zainurul Haffiza said...

bestnya....kita x pernah dpt...

maszmadi said...

alhamdulillah, tahniah ye lya.. dapat duit raya lah kira tu kan.. best

Cik Rose Cute said...

best dapat duit raya...cik rose tak pandai nak register nie...huhuhu

~aSHa~ said...

wah tahniah..dpt duit raya dari nuff...ehehehehhehe


asha dah hilang semua BE

Salina@IbuAqil said...

Menulis dr dasar hati!! ;) tahniah lya!!! Gud job!! ;)

Yan said...

betul sangat tu Lya.. Tapi entah bila lah akak nak merasa macam awak tu. hee

Cik Rose Cute said...

thanks lya...nanti tolong ajar ya...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kina nie..sekali pun x de penah dpt.kina ada nuff tapi x aktif sgt.sebab tue la kan.... yew la x de masa nak klik² nuff kat blog org. x mcm lya..rajin. org rajin dpt la kan?

bloghok said...

WACHAAAAAAAAAAAAAAAA

siti asiah said...

saye tak penah dapat agi...huhu

eisyaawie said...

yeee...nuff bagi duit raya...nak try jugak laa tips yang Lya bagi..10qs

TiranaAduka said...

dah ke-5.....erm....saya baru join nuffnang semalam.....adoi.......lama lagi la nak dapat cek...sabo je la...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)