Monday, September 5, 2011

PART 1 - Hutan Lipur Air Menderu : Menderu Waterfall

PART 1 : 
Perjalanan Ke Hutan Lipur Air Menderu
@
Air Terjun Chabang

Askum dan selamat pagi buat semua blogger & pembaca blog ni.. Rasanya hari ni dah ramai y mula masuk keje... Ermmm... mood cuti still menebalkan.. Sebelum raya baru ni, sy sgt2 krang update blog sebab ada problem peribadi sket time tu.. Dan sekarang saya kembali...insyallah akan kembali macam dulu2... Dan, sebagai pembuka tirai saya nak share ttg kisah perkelahan kami baru2 ni.. Citer raya...coming soon eyhh..
Nice View...

Perkelahan tak terancang.. Semuanya spontan... Perbincangan last minute akhirnya membawa kami menikmati keindahan di Hutan Lipur Air Menderu. Kita org gerak dlm 3 buah kereta. Antara xtvtaya  y dilakukan...sesi membakar sate.. He3...sambut raya dalam hutan... Baik punyer!!!! Selain tu xtvt mandi-manda itu wajib. Apa y best time mandi mmg penuh ikan berkerumun kat tepi... Siap gigit kaki lagi... 

Hutan Lipur Air Menderu atau lebih dikenali sebagai Air Terjun Menderu terletak di Hutan Simpan Rasau, Kerteh. Untuk ke Air Terjun Menderu ni, mesti memasuki perkambungan Chabang di Kerteh. Sebaik saje nampak signboard di atas, masuk simpan betul2 berhadapan signboard di atas. Jalan masuk ke hutan simpan ni bertanah sikit permulaannya.

Perjalanan ke Hutan Lipur Air Menderu.. Penuh advance.. Tp sgt2 best sebab suasananyer mmg betul2 nyaman & mempersonakan bagi yang suka kan suasana kehijauan cam saya.. Memang release tension & tenang jer..

Akhirnya baru jumpa jalan tar... Perjalanan masuk dari simpang utama menuju ke hutan lipur ni mengambil masa lebih kurang 10-15 minit. Kiri kanan memang dipenuhi hutan & ladang getah.. Permandangan sgt2cantik :-).

Sebaik sampai di pintu masuk air terjun menderu. Semua fasiliti lengkap.. Ada toilet & surau dan suasana nya y tak panas & tapaknya sesuai untuk berkelah.. Apa yang penting kat sini xde nyamuk.. Saya rase best kat sini lagi drp air terjun panching. Air pun sgt2 bersih & sejuk...

Port pilihan kita org kat area bawah je... Sesuai sebab bawak ank2 kecil. 

Coming Soon
Aksi-aksi KAMI

11 comments:

CIK JATT said...

best g tempat2 macam nih. tenang jer kan.
welcome back lya:)

ieda said...

cantik tempat nie dik ! :) dah lama x mandi air terjun nie ..

CT said...

dalam sibuk raya sempat makan angin..hehehe. Bagus apa tenangkan diri dari hiruk piruk...:)

Selamat Hari Raya

Jom masuk blog kita http://batulesung.blogspot.com

Rizziela said...

Cantiknya...dah lama tak pergi air terjun

Zue AnnaLeeya said...

x pnah pegi pon air tejun nih..
padahal klu gi umah adik kt kerteh mmg lalu pon...
adik kakzue duk kt kg chabang tulah...

lenkali kene pegilah... hehe..

::NureeN:: said...

best2.. tenangkan pikiran yerr lya.. hope semua prob dpt d sattlekan sbaik mungkin..

sifu im said...

cantik gmbar..nikon bpe??

Sofya said...

bila pergi ni...?! wah mood raya ke sana plak ekk

Farra Dhelina said...

sdpnya mndi air terjun!! sejukkk

zaidah said...

bestnyer dapat merehatkan minda di tempat2 mcam tu....

Cik Rose Cute said...

sempat lagi pegi air terjun hihihihi