Friday, October 28, 2011

A.N.A.K. KU

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua !

Tag ni daripada Leily.. sejak tahun 2009 lagi.. Tup2...tahun 2011 ni baru publish..sajer check n3 lama...berlambak draft y lama2... n y x tahan tu, berlambak tag2 yang saya dapat dulu x diselsesaikan.. Oleh sebab sekarang, dah xde org tag-m'getag ni.. Maka saya up kembali.. Kalo nak tahu.. era berblog tahun 2008-2009 dulu penuh dgn tag-mgetag ni.. Macam2 soklan ade..Tapi enjoy, dari tag ni gak kt lebih mengenali blogger2. 

Jom kita enjoy dengan soklan2 berkaitan TAG : ANAKKU..
anakku asya.. mama sayang kamo hingga ke nafas terakhir.. 
Mama sanggup bekorban apa saja demi mu kesayangan mama dunia n akhirat.

1. How old were you when your first child was born?
Umur 23 tahun.. Muda jetik lagi tu..

2. What month and year was your youngest child born?
Saya ada sorang je anak.. Dilahirkan pada  bulan November 2008. Hehe..next month birth asya!!

3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
Ya Allah... hanya tuhan yang mengetahuinya.. Tidak mampu diluahkan dengan kata-kata.. Perasaan tu..terlalu sayu, pilu, bersyukur, gembira.. takut.dan segala rasa. 

4. Who did you tell first?
Orang pertama y mengesan saya pregnant, semestinya doc pakar y merawat penyakit saya. Dan selepas itu suami... dan org pertama y saya bagitahu,,,semestinya mama saya.. Tapi...time tu, semua org risaukan kesihatan saya...

5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy
Sebelum pregnant 49kg.. N semasa pregnant.. xdapat dikesan, sebab terlantar koma di atas katil & berumah di spital selama berbulan-bulan sampai melahirkan asya ke dunia.

6. What did you crave while you were pregnant?
Mengidam.. nak mengidam camner.. dh dalam mulut, hidung ni penuh wayar2 mesin bantuan hayat( intubator).. Terlantar koma. Cuma lps sy sedar koma lama tu, dekat2 nak bersalinkn asya, saya kuat makan roti canai.. Sampaikan sekali makan 6 biji lebih.. dasyat seyhh... Tapi selepas lahirkan asya...sampai skarang saya xleh sentuh roti canai dah..Hehehe...

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?
Doktor hari2 scan masa dalam icu... Tapi sayang time tu saya koma. Memang x pernah tau boy/girl. Dan bila sedar pon, kami semua x pernah sempat nak fikirkan jantina baby.. sebab masa tu, semua berusaha nak selamatkan baby & saya.. Tapi bila saya sedar.... saya memang nak sgt baby girl.. Naluri saya kuat katakan..ada bidadari dalam perut saya ni.. Alhamsulillah.tuhan makbulkan keinginan sy & fain.

8. Did you have any complications during your pregnancy?
Ermmmm.. Sejak belum pregnant dah tau complication kalo nak mgandung. Dan mengandungkan asya adalah satu kenangan yang sukar dilupakan. byk hal terjadi. Sepanjang mengandungkan asya dulu... saya x bpluang merasainya..sebab saya koma lama.. Sedar2 masa perut dah besar... Asya juga hampir digugurkan, sebab nak selamatkan nyawa saya yang tenat saat tu.. Dan sepajang mengandung... saya hidup bergantung penuh pada mesin pernafasan.. Kalo cabut jer tiub untubator tu, terus oksigen turun. Kiranya... kandungan asya membesar dalam ICU..dengan ditemani nurse & doctor y sgt2 sygkan asya.. Sampai skarang.. kalo sebut nama saya semua nurse n doc kenal.. Hehe.. sebab hospital dah jadi rumah smpai la skarang.. Selain tu... y tragis.. sy lumpuh kaki kanan lepas sedar koma. Sebenarnya,,, sy pernah melalui episod gelap dlm kehidupan msa umur selepas SPM. Saya lumpuh seluruh badan... n sakit teruk..(eyhhh...melalut lak... next time la citer pasal ni... sebagai pedoman buat semua).. Nak tau komplikasi dgn detail, klik jer pic sy y koma kat tepi sidebar tu.Ade kisahnyer kat situ :-)

9. How much did your first child weigh?
2.5 KG.. Walaupun lahir 7 bulan++.. tapi berat tu.... boleh tahan. Rasenyer, gara2 saya makan roti canai y bnyak saat2 kelahiran asya.

10. Was your first child early, late, or on time?
Awal tuh.. Baru nak masuk 8 bulan time tu.. Patutnya 5.11.2008 ambik tarikh utk caeseran..last2 3.11.2008 asya dah kuar. asya memang x sabar nak jumpa mama & papa yer.

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?
Alhamdulillah, setakat ini sihat. Lari daripada semua jangkaan doktor yang asya mungkin dilahirkan x sempurna.. seperti tulang belakang bengkok & akan cacat kesan daripada ubatan ketika koma.  Tapi..tgklah kuasa Allah SWT.. Asya dilahirkan sgt sempurna... jauh dari semua jangkaan doc... Dan membesar normal n cergas macam kanak2 lain.. Cuma...asya pon ada masalah kesihatan jugak.. Kena jumpa pakar tiap2 bulan.. 

12. What's your favorite part of being a mom?
Semua saat/detik bersama asya adalah saat terindah .. Melihatnya membesar di depan mata dengan penuh kasih sayang..

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?
Senang @ susah... itu semua dah menjadi tanggungjawab. bagi saya nak menjaga bukanlah perkara y terlalu susah, asalkan penuh keikhlasan n kesabaran serta kasih sayang. Tapi untuk membentuk anak mmg menuntut kesabaran y tinggi. Anak itu anugerah yang harus dijaga..

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?
Sedia daripada segala aspek kesihatan n kewangan.. Harus kuat semangat. Bersedia dengan segala kemungkinan. 

15. Did you always think you'd have kids?
Tak pernah terfikir yang akhirnya saya MAMPU. 

16. What's been the biggest surprise about motherhood?
Saat pertama saya bertemu asya. Time tu mmg asya memandang tepat ke mata saya. Satu perasaan muncul. Perasaan y x dapat digambarkan.

17. Are there things you miss about life before kids?
Mestila.. happy sokmo.. xde pikir masalah ekonomi..masalah negara... y pikir.. nak main..nak mainan

18. How many children do you have?
only 1... She, my only one. Nur Fasya Afrina

19. Do you plan to have any more children?
Itu x mungkin untuk saya... Bukan kerana serik,, tapi itulah yang ditakdirkan untuk saya.. Tahun 2009, saya pernah mengandung lagi.. Tapi keadaan saya x sekuat smsa mgandung asya dulu..badan lemah.. n akhirnya.. baby saya pergi juga.. Tak dapat diselamatkan.. Semoga tenang di sana sayang...

20. Who's the mom that you admire most?
MAMA..my mom

" Fuhhh...setelah meroyan nak settlekan semua soklan2 ni.. So saya pass tag ni buat kawan-kawan baru & lama.. sila ambik tag ni yer.... Mereka itu ialah:- INTAN BERLIAN, FIEDA, ZANA NORDIN,WAN HABIBAH, CT RAHANI,NAFIRA, WAN HEZRINA,LILY MUMMY QISTINA, NUREEN, INA MAMA AQIL.... dan saper2 yang nak buat tag ni...sila ambik yer... sgt2 dialukan.. Bila dah buat,jgn lupa mention saya yer :-) "

~ Selamat B'Weekend Orang Pantai Timur ~
Tapi kat sini musim hujan la...Plan arini lepak rumah atau berlibur dalam bangunan batu jer kot.

30 comments:

Makbed said...

amoi..comeynye mama asya nih..

lizz said...

hi....dah lama tak datang sini...comel mak ngan anak......

lizz said...

hi....dah lama tak datang sini...comel mak ngan anak......

Kakzakie said...

Membaca N3 ini bagaikan satu perjuangan buat Lya utk mendapatkan seror insanbernama Asya

fieda said...

mama asya come lote...

kak fieda akan cuba settle kan kerja sklh ni...dh nk hbis sklh tiba2 lak mama asya ni bg keje sklh...hehehe

lya,skrg ni ada lgi jamuan akhir taun tp dorang lagi advance la..mkn kfc la nasi beriani la..kita dulu2 sempoi jer kan..bwk dari umah pastu cuma ada mee grh,mihun grg,kepok keping...hehehe..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

amboi panjangnye tag.. bestkan muda2 daha da anak.. amsa umur adik dapat abby tue akak baru start keja haha

mamalieyna said...

betul la lya..dl mmg glamer bab tag mengetag ni..smpai tak terjwb..hee ^_^

mamalieyna said...

betul la lya..dl mmg glamer bab tag mengetag ni..smpai tak terjwb..hee ^_^

Adylia Qarissa said...

alhamdulilah..dkna baca sedikit certa nie pon dah rasa betapa peritnya time tu kan.

apa pon, Allah panjangkan usia kamu sekeluarga...dengan izin-Nya, insyaAllah :)

Salina Sasliza Abdul Rashid said...

alolololo!! muda rezeki lya jadi ibu.. seronoknya.. ;)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

pengalaman indah melahirkan seorang anak...

asya seorang ibu yang banyak berjuang demi lahirkan seorang baby

dinor's family said...

kuatnya semangat lya, tuhan maha kuasakn...happy weekend juga ye...

kella said...

haah, jumaat.. hari cuti pantai timur ya...
adik kita baru kerja kat kl nih, dia pun ingat2 lupa hari ni kena keja.. maklumla masa kat kampung hari ni coti.. heheh..

Asya anak yang bertuah.. lahir di muka bumi ini.. =)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Berat Asya sama dengan Qis masa lahir..Moga Asya terus membesar dengan sihat & menjadi anak yang solehah..

Thx Lya TAG lily..Insyaallah ada masa nnt lily buat.. ;)

wan habibah said...

huhuhuh... sedihnya cerita masa awak ngandung.... nak nangis boleh??

kayrul-shah said...

lya, ibu yang hebat semasa mengandung kat asya...walaupun lahir 7 bulan, berat jugak la asya nie..

moga asya akan menjadi anak yang baik dan berjaya dalam hidup

wan nurul hezrina said...

wah den di tag?ok ok nak buat nnt..bila citer pasal anak mmg suka sangat=)sweetkan cerita awak n asya=)

Cik Rose Cute said...

Asya adalah anak anugerah yang paling hebat buat lya.....Asya sakit apa tiapkali jumpa doktor pakar...??

sue zainun said...

assalam..
meremang bola rama bc entry nih..berbaur2 perasaan sue..tapi yang memikulnya lagilah kan..apapun ianya dah berlalu..moga kesihatan lya sekeluarga lebih baik lps ni ok..Aminnn :)

IntaNBerliaN said...

eh.. asya pun skt jugak ek?.. sakit apa yer?..

saya baru kenal lya ni.. sdg berusaha membaca entry2 pasal kisah sakit lya sblm ni..

thanks tag saya tau lya.. jap g saya buat.. baru bkesempatan nk jenguk blog ni.. 2 3 ari ni susah sikit nak jenguk blog sbb my family nak dtg umah + broadband sy dah hbs limit

wan habibah said...

lya... tak sempat lg nak amek n buat.. sbb bos ada.. tak leh tekun menjawab.. hahah.. nanti free2 kite wat..

|| NaFiRaa || said...

tersentuh plak hati nih bila bawa tag awak nih.. tabah sungguh Lya dan asya..

kalo berkesempatan zura akan cuba buat..

mamaNoriz said...

panjang ek tugasan tag ni...

sorry lya, tag dulu lum sempat uat lagi...huhuuuu

selamat menjalankan tugas tag semua...hehehe

Lelord said...

sebak lak baca entri tag ni....

bertuah asya punya mama yg kuat semangat.

all the best lya..happy sokmo :)

Sofya said...

Alhamdullilah..
Inilah kurniaNya yg amat berharga..
Semoga kita terus tabah menghadapi hari mendatang bersama yg tersayang

Puan Kutu said...

salam kenal..dtg dr blog intan berlian..

rasa nak buat jugak tag nie.boleh kita lebih saling mengenali..:)

beratnya ujian semasa mengandung..Alhamdulillah Asya selamat juga lahir..

anisalya said...

gigih jwb soalan tag ye. hehehe...

@lfidah @dim said...

ingatkan fieda tue akak..hehehe..perasan kejap..kalo nak bt blh tak?

ct rahani said...

sori dear.. x sempat lg nk wat taq nih.. panjang sgt la.. jenuh nk kena fikir nih..hiks..

hakak CNN said...

eh chumellah ko posing gambar lastt tuhh...mak chumil sikit jerk anak chumil banyak huhhhh...*ayat org jaki mmg camni*

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (139) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (62) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)