Wednesday, October 5, 2011

Merawat Kulit Yang Kering & Kusam

Sebagai perempuan sejati, semestinya kita impikan kulit badan yang lembut & muluskan.. Tapi ada banyak sebab mengapa kulit kita kasar & kering.Selain penjagaan kulit wajah, kulit pada bahagian badan pon perlu dijaga.  Salah satu faktornya adalah disebabkan kurang minum air masak..Hehehee..saya lah tu.. Tiap2 hari berazam, nak minum atleast 8 gelas.. Selain tu faktor cahaya matahari & berada dalam aircond terlalu lama blh menghilangkan kelembapan kulit. Jadi kalo nak tahu kulit anda kering atau tak, cuba goreskan dimana-mana bahagian kulit seperti tangan atau kaki..Jika ada timbul garisan putih, ini bermakna kulit anda memang KERING.

sponsor by google

Jadi saya nak share cara-cara yang saya amalkan dalam mengekalkan kelembapan kulit:

1. Mesti minum banyak air putih (saya x seberapa sukses lagi ni)

2. Makan banyak buah-buahan & sayur-sayuran.. Esspecially tomato tu, sgt2 baik utk kulit.

3.Gunakan sabun yang sesuai ketika mandi.. Saya n family memang sejak dulu guna shower bath. Dan saya gunakan Johnson Baby Milk Bath..Skali dengan asya.

4. Selalu memakai losyen/pelembap badan.. Yang ni memang saya amalkan sejak skolah lagi. Tiap kali lepas mandi, wajib sapu losyen.. Kalo dulu losyen pilihan saya Johnson Baby Aloevera. Dan sekarang, kat meja ofis saya memang wajib ada satu losyen, sbb lama2 dalam aircond memang kulit terasa kering & kecut.. Saya gunakan losyen nivea. Dan latest..saya cuba losyen Vaseline baru.. Yang ni memang best!! Kulit betul2 terasa lembut & lembap.. Tiap2 pagi selepas mandi, saya akan sapukan seluruh badan.. Dan juga selepas mandi malam. 

Ada banyak jenis losyen vaseline yang boleh dipilih mengikut jenis kulit. Tapi saya pilih Vaseline Aloe Cool & Fresh. Sebab banyak vitamin E untuk melembapkan kulit & memang terasa segar sgt pakai losyen ni.. Rasa sejuk2 & paling penting losyen ni memang meresap dalam kulit & tak melekit.

Losyen2 keluaran Vaseline yang mungkin boleh dipilih mengikut kesesuain kulit :
Total Moisture
  • *untuk kulit sihat dan lembap.
  • *mengandungi vitamin A,E dan mineral untuk nutrisi kuli.
  • *membekalkan kelembapan yang diperlukan kulit setiap hari.

Intensive Rescue
  • *untuk memperbaiki kulit kering
  • *memberikan bantuan segera dan perlindungan jangka panjang
  • *menjaga kulit agar tetap lembap

Aloe Cool & Fresh(SAYA PAKAI YANG NI)
  • *untuk kulit lembap dan segar
  • *kandungan aloe dan timun yang dapat menyegarkan & menyejukkan kulit
  • *mengandungi vitamin E yang penting untuk kulit

Healthy White
  • *untuk kulit cerah dan sihat
  • *dirumus khas dengan triple sunscreen untuk lindungi kulit dari sinar UV
  • *mengandungi vitamin B3 yang dapat mencegah proses penggelapan kulit

tiap hari sayang...
selamat mencantikkan diri demi suami tercinta :-)

16 comments:

munna said...

kak munna pun kulit kering..mmg selalunya sapu losyen pelembap dulu sblm keluar

Cik Rose Cute said...

kulit kita tak ler kering...still okey lagi....tapi pakai jugak losyen hihihi...biar wangi..

Ena said...

ena pun guna vaseline tu kat opis, kalo nak kuar guna yg ala2 sublock yg warna pink tu.. nak tido guna baby johnson.. :)

tomato? ena memg suka makan gitu jek.. cam makan buah epa merah.. hik hik..

tp rasq kurang air dalam badan tu sbb kulit tetap kering..huhu

eT said...

teringat iklan johnson&johnson...hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

lily pun jenis kulit kering..skrg mmg bykkan minum air kosong..& pakai losyen stiap hari..tp x pernah lg pakai losyen Vaseline ni..ok..nnt blh cuba nih..

*rasa cuak td tetiba blog kena removed..huhu..dia minta no.phone..then dia kirim verification code..barulah dpt buka balik..^_^

lia said...

baru2 ni baru rajin pakai tu pon biler kulit stok gatai sbb kering hu3....

MrS. F!zA said...

lya, kita ni pemalas..ada je losyen tp nk sapu sebulan sekali pon susah..haha

anisalya said...

dulu pakai jgk. pastu mcm tak berapa nak rajin je pakai. mungkin lepas ni kena pakai semula.

kella said...

Lya.. kita pun baru beli produk vaseline ni.. tapi botol yang kuning.. tu.. hehe.. tapi malas beno la nak pakai.. ishhs ishhh...

...sWeeT uMi... said...

umi pun kulit kering, sama gak la slalu berazam nak minum air masak/kosong byk2, tp tidak nye terjadi huhuhu...best ek losyen vaseline tu, nak try gak lah hehehe...tq (^__^)

mamaNoriz said...

ewah, gmbo last tu cam drama cinta lak...hehehe

kulit akak tak seimbang, ada minyak dan kering...huhu

Salina@IbuAqil said...

Tq lya 4 the info.. ;) ina mmg masalah kulit kering..

~izan~ said...

akak kering tang siku ni.tp punya la tak rajin mcm lya nak sapu2 satu bdn..ishh jeles dgn lya ni,rajin. mesti kulit cun sokmo =)

Ekmi Rabat said...

kulit saya pun sm kering sbb x minum air byk. malas betul la..

My Latest Entry: The Greatest Love Story Earth Ever Had.

eisyaawie said...

saya lumur kat lengan n tapak kaki jer.... hihihi

Lee-Yan-Naa said...

saya pon minum air takat 2 gelas je yg bleh kak..saya pon suka losen vaselin,yang ekstrak soya punya..rasa seronok je kalo badan wangi :D