Monday, October 24, 2011

Merogol & Meliwat Seawal Usia 10-11 Tahun. Siapa Harus Dipersalahkan???

Tadi terbaca  The Star Online kes 4 orang kanak-kanak lelaki berusia 10-11 tahun merogol & meliwat kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun.. Sangat2 terkejut dengan berita ni. Lagi2 kes ni berlaku di Kulim, Kedah...di bumi Malaysia kita. Bayangkan kanak-kanak hingusan yang belum baligh lagi dah melakukan perkara di luar jangkaan.

 Bila jadi kes macam ni..siapa harus dipersalahkan?? Adakah kerana didikan ibubapa?? Atau kemudahan berinternet yang yang membawa kepada gegala macam ni?? Tak di akui... budak2 sekarang sgt2 advanced.. seusia 2-3 tahun dah pandai layan lap top.. Huhu..xtau nak kata apa.. sebab saya pon ada anak.. Dan selalu bukan u-tube untuk pendidikan. Rasanya cabaran kita sebagai ibubapa dlm dunia moden dalam mendidik anak sangat2 tinggi.. 

Dunia kita semakin canggih dengan pelbagai teknologi.. Tapi sayang, makin tinggi teknologi tu, semakin banyak perkara-perkara tak bermoral, semakin banyak kehancuran dalam pelbagai segi.. Tapi... apa2 pon..kalo ikut saluran yang betul, semuanya ok jer... Mungkin jugak sekarang hiburan yang berleluasa.. Kalo kat channel astro tu... filem2 dari oversea...mana ada sensored2... Kot2 la budak2 tenggok... Memanglah boleh terpengaruh... 

Tak kiralah apa berlaku... sekarang, sama2 kita mendidik anak-anak kita menjadi manusia y berguna serta berada dalam landasan yang betul.. Banyak habiskan masa bersama anak-anak... Dan berilah didikan agama dari awal... Insyallah, jika kita memulakan perkara yang baik untuk anak kita... Semuanya akan dalam keadaan baik.

Kesayangan mama dunia & akhirat... Anugerah & keajaiban dari Allah Swt utk mama. Ya Allah, selamatkan & jauhilah anakku daripada segala kerosakkan di muka bumi ini.. Berikanlah perlindungan kepadanya agar dapat menjalani kehidupan di dunia ini dengan sebaiknya & bebas dari segala kejahatan & kemungkaran di dunia ini.. 


BERITA LANJUT: KLIK SINI

20 comments:

alyyani said...

confirm nak hantar anak sekolah semua pompaun je lepas ni. takut sgt apa la agaknya jadi bila zaman anak2 kita sekolah nanti. ish nauzubillah mintak dijauhkan benda2 tak elok ni.

Mama Gee said...

Ya Allah...budak2 lg tu...br je lepas berkhatan...sedihnyaa...ni mesti pengaruh kawan2..pastu media..internet.....derang ni nak je mencuba....

minta dijauhkan anak2 kita dr melakukan perkara2 sedemikian...

Cik Rose Cute said...

Mungkin internet sekarang kot....ya la...anak baru beberapa tahun dah ada facebook...betul tak??...pasal gambar tue....Cik Rose pakai Safi Rania Gold gan pencucinya sahaja....Hasilnya...memang elok....Sevelum nie cik rose pakai De-wajah....okey jugak...tapi tak mampu...mahal sangat kesian kat cik hubby....

Qhaifa Nur said...

itulah yang kita takutkan sekarang, kecik2 dah pandai buat macam2,pengaruh dari internet gamaknya, minta dijauhkan dari famili kita semua..

wan nurul hezrina said...

bila teknologi menjadi perkara utama n kegunaan yang tak disekat...mmg mcmnielah akibatnya...masyaallah.minta dijauh =i semua benda tak baik atas anak2 kita.

fieda said...

ni la jadinya bila teknologi yg makin canggih...saya risau btul la bdk2 zaman skrg ni...dorang ni bebas ke sana sini blh on9 kt cc la..ni ler jadi nya...bebas sesuka ati nk tgk ape2 pun..pastu pergaulan plk xder batasan ...eii..takut la..mtk la dijauhkan dari anak2 kita...sbb tu saya kalau tinggal anak wlau sekejap pun broadband mesti sorok..eii..takut la ntah hape2 yg dorang tgk kalau kita tak pantau...

Salina@IbuAqil said...

mudah2an anak2 kita dilindungi dunia akhirat.. dijauhkan dari benda2 tak elok mcm tu.. amin amin amin!!

Nazayiena said...

Ini adalah salah satu cabaran skrg dlm mendidik anak2,minta2lah dijauhi ke atas anak2 kita.

ct rahani said...

takutkan dgr berita2 camnih.. semoga kiter berjaya mendidik anak2 kiter mengikut jalan Allah.. amin..

lianalovekhairi said...

ganas2 betul budak2 sekarang ni.....tak paham betul. dulu2x xder pun kes mcm nie...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Masyaallah..Minta2 anak2 kita dijauhkan dari perkara2 sebegini..takutlah skrg ni..macam2 hal berlaku diluar pemikiran kita..

MamaEma said...

anak-anak muda lebih mahir tentang semuanya....minta dijauhkan dengan anak-anak kita...

dwaty said...

GERAM TUL BILA ADA KES2 MEROGOL BUDAK BAWAH UMUR NI...

syariza09 said...

terkejut gak, mula2 td igtkan citer d obersi, rupanya kt kulim ja...
mmg skrg ni cabaran utk didik ank2 cyber...smoga kita dpt mendidik ank kita sebaik mungkin. Amin

Lelaki Ini said...

tadi ada baca paper the star..
menakutkan!

Sofya said...

Ya Allah... semua kita semua dilindungi dr perkara2 yg buruk..

~ yus ~ said...

memang mengejutkan berita seumpama ini..

moga anak2 kita terhindar dari perkara yang serupa..

minta di jauhkan kan lya...

IntaNBerliaN said...

mintak2 anak2 kita semua slmtlah dr perkara2 mcm ni.. mmg terkejutlah bila bdk yg umur mcm tu di mana pd zman kita dulu xtau pe2 tp zaman skrg bukan main advanced lg...

admin said...

Ngerinyer....mudah2an anak2 gadis n teruna kite dijauhkan dari kemungkaran dan dosa. Cume sy nak bgtau kat cni...dulu sy belajar di sekolah perempuan. Yang lelakinya cume seorang guru matematik, seorang tukang kebun dan seorang guard. Wlaupun sekolah sy selamat dari gejala hubungan seks bebas antara pelajar lelaki n perempuan tapi timbul pulak masalah lain. Masalah tomboy, pengkid, yg paling teruk hubungan sejenis (perempuan-perempuan). Setiap minggu ade je pasangan top5 yg naik pentas. Meluat tgok. xkiralah kite bsekolah dmana yg penting didikan agama dr rumah sejak kecil itu wajib!

admin said...

Ngerinyer....mudah2an anak2 gadis n teruna kite dijauhkan dari kemungkaran dan dosa. Cume sy nak bgtau kat cni...dulu sy belajar di sekolah perempuan. Yang lelakinya cume seorang guru matematik, seorang tukang kebun dan seorang guard. Wlaupun sekolah sy selamat dari gejala hubungan seks bebas antara pelajar lelaki n perempuan tapi timbul pulak masalah lain. Masalah tomboy, pengkid, yg paling teruk hubungan sejenis (perempuan-perempuan). Setiap minggu ade je pasangan top5 yg naik pentas. Meluat tgok. xkiralah kite bsekolah dmana yg penting didikan agama dr rumah sejak kecil itu wajib!

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (135) WEEKEND (111) in N.A.T.U.R.E (98) Kata HATI LYA (96) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) MyHappyFamily (71) INFO (67) MACAM2 ADA (57) Asya's School (56) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (47) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) MamaAsya (26) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) mama+papa+fasya (15) Artis (14) Bento Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)