Wednesday, November 9, 2011

Korban 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua !

aiii.. baru nak bercerita pasal raya korban ni. Kalo ditanya pasal raya korban kali ni..Memang zero.. Raya pertama memang duk rumah jer, sebab kurang sihat. Gambar raya pon x ambik langsung. Just t/hari tu kejap jer pegi beraya kat KFC. Dan hari ke-2, Fain dah mula kerja & saya lak ambil bahagian dalam ibadah korban kat ofis. Tahun ni ada 6 ekor lembu dikorbankan kat ofis.. Memang every year ada buat korban ni. Kali ni saya masuk dalam group ke-5, odway Fain nak ke ofis tu dia hantar saya dulu kat ofis.. Skali angkut dengan Asya & bodyguard (anak sedara) 2 orang... hehehe. Entri ni mengandungkan banyak gambar2 korban.. Jadi,, harap2 jangan ada yang kena darah tinggi lak.

Ni lembu korban group saya... Warna memang hitam menawan & saiz pon..besoooo!

Saat lembu disembelih diiringi takbir

Selamat dikorbankan

Sesi melapah daging lembu.. Baju hitam tu, anak sedara.

Bergotong royong 

Saya pon ade skill aper..

Pegang daging ni..memang still terasa panas & berdenyut

Asya yang paling excited tenggok lembu2 ni.

Macam persoalan yang keluar... " Mama...bkpe lembu tu jadi gitu?"..  "Mama.. bkpe lembu jadi kecik" ... " Mama....bakpe lembu banyak darah?? ".. Aiiii...macam2 soklan kluar dari mulut dia..Layan jer la.

Ni daging dari lembu korban group saya

Dappnyerrr tulang ni

Fain sampai dah agak lewat.. Seekor lembu ni di bahagi 7 bahagian.. Setiap bahagian dapat hampir 20kg..  Syukur alhamdulillah dengan rezeki kurniaan -Mu.

Dengan my officemate

Asya & Kakak Min ( Pearl Yasmin Iman)

Selalu bersama... makan pon bersama..kamceng la dia org ni.. hehe

Asya manja dengan kakak Min..

Nampak gayanya..sekarang memang musim hujan dengan daging korban.. Hari2 mesti ada lauk daging. Tapi tetap kena kontrol, jangan sampai naik darah sebab syok sgt makan daging ni.. Teringat peristiwa awal tahun 2007, masa ni belum mengandung asya lagi.. syok sgt makan daging, last tumbang & masuk ICU siap kena intubate.. Darah naik mencanak.. Padahal sebelum tu x pernah ada darah tinggi pon.. Mybe sebab penyakit y saya hidapi ni..kena kontrol makan ni. 

" Apa yang penting ibadah korban ni dilakukan bersempena dengan peristiwa Nabi Ibrahim As yang diperintahkan oleh Allah Swt untuk menyembelih anaknyer Nabi Ismail As.. Namun akhirnya, Nabi Ismail As ditukarkan dengan seekor kambing. Sama-sama kita hayati peristiwa ini..melibatkan pengorbanan nabi Ibrahim demi cintakan Allah Swt. Kita mampukah melakukan pengorbanan sebesar ini??? Apa2 pon... kita boleh bekorban dari sesuatu yang tidak baik ke arah kebaikan.. Amin "

19 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hehe..macam2 Asya tanya ye..
Banyaknye 20Kg.. Alhamdulillah..Rezeki..^_^

sue zainun said...

alhamdulillah 20kg banyak tu..
beraninya lya lapah daging korban..hehe
mmm skang musim xsihat la..g klinik pun sentiasa penuh ngan org..apapun take care n jgn main ujan :p

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

alhamdulilah dapat lya buat ibadah korban....
memang makan daging banyak sangat yang tak pening jadi pening

wan habibah said...

wah.. asya pon tolong kroban... ke tolong kacau... hihihi

Adylia Qarissa said...

tahun nie dkna tak pergi tengok lembu disembelih..tunggu daging sampa rumah jer..heheee

Sidratul Muntaha said...

pakcik baju batik tu rilek jer buat kije
siap pakai kasut kilat lagi.
huhuuhuh...
daging lembu dah kureng minat sikit since kwin dgn org tua.
asal balik temerloh,mmg qurban kerbau.
daging dia lagi sedap and mansi..
klu buat steak..pergh..
meleleh..
samelah kita yerk?!
aku pun suke makan daging (red meat) tapi red yang lemak2 putih byk tu..
ahhahaha

Kakzakie said...

Mestilah Asya dah makin bijak. Dia hairan kenapalah lembu itu diperlakukan begitu....

Salina@IbuAqil said...

Bestnya!! Murahlah rezeki Lya sekeluarga lepas ni.. Insyaallah! Asya mmg bnyk ckp erk.. Hik3!! SYok layan ni.. ;)

IntaNBerliaN said...

mmg bestlah kalu beraye kt trg... lame doh dok raya aji dinung...

sronok je tgk asya kak min.. hihii 2 2 comel...

::NureeN:: said...

thn ni x tgk lgsung org wat korban.. asya dh ada pengalaman tgk sndrikan.. best tue..
asya sng berkwn mcm elly.. suka tgk asya senyum..
*t c yerr lya..

::NureeN:: said...

lya.. lupa nk tanya.. ada terima x nureen ada pos brg kat lya..

ieda said...

aduhh lya siap tarik ngan lori ye .. mahunye x nak lembu tuu mengelupur huhuh
akak dari dulu sampai skrg nie memang x sanggup tgk lembu dikorbankan .. x sampai hati .. sbb kalau sedih dan rasa kasihan daging nya kita x leh makan .. jadi akak selalulah elakkan huhuh

Noli said...

besar jugak lembu tuh..best dpt join korban..alhmdulillah ;)

Ros said...

Salam Lya,

Beraninya Lya,Kak Ros tak boleh tengok darah2 ni...takut.

Qaseh said...

raya korban tahun ini byk yg buat korban moga korban kita semua diterima oleh NYA

mama fieda said...

huhu..takut tgk gambor lembu kena korban tu...
oloh comey mek asya ni tanya soklan..comey sungguh la..berani dia tgk ye..

PinKy MoMMa said...

merasa jugak nak buat korban kan ;)
doakan kami..teringin jugak rasanyer..

tapi tak leh duduk dekat dekat..kang sama mabuk tengok darah haahaha..adeh..

Cik Rose Cute said...

bestnya...dapat buat korban hihihi

Zue AnnaLeeya said...

thn nih k.zue x korban jgk...
tp PIL amik 2 bhgian....
mmg meriahla jgk...

Airel pon sama mcm asya gak..
byk sgguh soklan masa tgk lembu tuh kene semelih...
pastuh siap ckp, sian lembu tuh ummi... darah byk sgt... bakpe org tuh kerat leher lembu tu??? hehehehe.....
smp x terjawab kita...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)