Wednesday, November 2, 2011

Resepi Goreng Ketam Black Papper

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Semua !

Selamat tengah hari semua.. Mesti sekarang semua dah keluar lunchkan.. Jadi sempena dengan time lunch ni, saya autopublish resepi yang berasaskan ketam. Bagi sesiapa yang ingin mencari kelainan dalam masakan berasaskan ketam.. Jom cuba Ketam Goreng Black Papper ni.. Sangat2 simple, senang & cepat.. Dan yang penting...memang sedappppp!! 


Bahan-Bahan :

1. Bawang putih yang cincang halus
2. Lada hitam yang diblender
3. Sos Tiram'
4. Kicap Pekat
5. Minyak untuk menumis
6. Sedikir air

Cara-Cara Memasak :

1. Tumis bawang putih sampai garing.
2. Masukkan lada hitam. Kalo suka banyak lada hitam...boleh masukkan banyak.
3. Masukkan sos tiram & kicap pekat & perasa
4. Masukkan ketam.. dan gaulkan.
5. Masukkan sedikit air.
6. Akhir sekali tunggu jer air sampai kering.. Biar kuah tu ala2 pekat...

Sedia Untuk Dimakan

Ermmm... memang marveles la.. Ni 1st time saya goreng ketam black papper ni. Rupanya memang sedaplah. Saya meratah jer ketam ni.. Kalo suka pedas..letak blackpapper banyak2. Eyhhh..sebut ketam goreng ke goreng ketam yer?? Sebab dialek terengganu ni memang lain sikit.. Macam pisang... panggil goreng pisang..bukan..pisang goreng. Ke negeri lain pon sama je sebutannya??

~ SELAMAT MENCUBA ~

32 comments:

Kakzakie said...

Lya... kenapa tak tunjuk asya makan ketam tu. Mesti pedas dia kata kan... Nampak sedap sangat:)

suhaina laui. said...

xpernah buat lagi ning...kena try gak la...tapi hubby sue suka gulai lemak ketam ;)

maszmadi said...

wah!!! mcm best jerk... tp hubby xmor beli ketam... 'mahal' katanyer... huhu

IntaNBerliaN said...

sy xpnh lagi msk ketam.. bkn apa nk mkn ketam pun susah sgt.. cerewet benor gaya nak makannya.. hahhah`

PinKy MoMMa said...

tak berani nak makan ketam sebab perut akan memulas mulas huhu..kesian hanya meleleh dari kejauhan jer ;p

zaidah said...

YUM3...SEDAPNYER....KLU BELAJAR TATABAHASA MENGIKUT HUKUM DM JAWAPANNYER ADALAH KETAM GORENG KERANA D-ADALAH DITERANGKAN UNTUK OBJEK N M-MENERANGKAN GORENG....BETUL TAK CIKGU...HEHEHE

Rtp Farra Arisha said...

it looks yummlicious! nanti bolehlah masakkan untuk arisha skali yah? HIHIIHI.

aanie said...

perghh..macam sedap je....lama x nak tunggu ketam masak?

Ros said...

Salam ziarah,

Sedapnya masak ketam ni,Kak ros kalau masak ketam ni tak makan ngan nasik, Kak ros meratah saja...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wow..sgt mabeles..
biasa ktorg sebut ketam goreng..

Ina Hashim said...

shedappssnyaaaa...terliur akak

LYAfrina said...

aanie :
X LAMA PUN TGU..SKEJAP JE..AGAK2 AIR KERING DH BLH ANGKAT...

LYAfrina said...

zaidah:
HEHE... BTL LA TU KOT CIKGU.. BYK KALI PIKIR..NK TULIS GORENG KETAM K..KETAM GORENG... PDAHAL MDE Y SAMA JER

r|nA @ ja|j|na said...

sedap seyhhh, tp malangnye laki aku tak makan seepod..die alergik..

sue zainun said...

sangat sangat sangat suka ketam..xpenah wat lagi ketam black pepper..harus cuba ni..

Masni Syafie said...

sedapppp n simple jer .... =)

Zue AnnaLeeya said...

kakzue xleh mkn ketam...
ader resdung kan????
klu mkn konpem bersin dan bengkak mata seme... huhuhu....

tp klu masak pon utk somi dan ank2 jerlah...
besenya msk lemak cili api dan msk pedas...
lenkali blhla try msk black pepper nih...

fiza said...

Sedapnya, dah lama tak mkn ketam.

Kella said...

adoi... lya.. sodap nyeeeee!!!! macam nak cari ketam je kajap lagi nih!!! hihihi

mamaNoriz said...

eh, smalah kite cite pasal ketam..

heheheh

lizz said...

waa sedapnyer...boleh try ni...ketam goreng ke ketam goreng ke...janjo sodap hehe

fieda said...

wah..sedak tu lya..ketam mmg best..isi manis..anak2 kita suke..kalu masok gini mmg laku ni..berair habih idung..kita pun panggil goreng pisang juagok..rasanya area beloh kita mmg panggil grg pisang tp hala ke bandor panggil pisang goreng..

anak2 kita 2 org disahkan ada asma dri kecik..pastu kitaorang beli penapis air bio aura sbb semua dok suggest mgkn blh hilangkan penyakit tu..jadi tawakkal jer la guna..dlm masa 5 bulan penggunaan gi cek doktor tgk2 dah takder dh asma tu....Ya Allah alhamdulillah,mmg tak sangka btul la bio aura ni membantu..lagipun mgkin sbb asma peringkat awal jadi cepat la ilang..skrg msg2 sihat walafiat..kalau kena batuk dah tak semput mcm dulu2..kalau tak mesti kena gi klinik pakai gas..

MrS. F!zA said...

kalo kita malas nk mkn ketam..tensen sbb nak kopek kemain payah lg..isi sedap tp bila kopek dpt skit je..ekekek

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

lya,
asben lely mmg pro bab ketam blackpepper ni..
sokmo die wat, sy jung makang je.. heheh
tp mmg mabeles r, die letak halia gok..

Yan said...

YA ALLAH..mengiurkan..hee

Cik Rose Cute said...

Emmm sedapnya Lya masak ketam...Cik rose memang tak pernah masak ketam lorh....Lagipun Cik hubby kurang makan ketam nie....

::NureeN:: said...

tgk pon dh mavelous apatah lg mkn kan... bebaru ni pon ada msk ketam 1st time jgk tp x wat pedas juz rebus ja sbb nk bg ellesya mkn jgk :)

wan habibah said...

huwaaa... jeles ok.. lama tak mkn ketam

Mama Gee said...

sedapnya frina...dh kecurr air lioo ni...tak pernah masak blackpepper lg ketam...nampak mudah...nk terailah nnti...

ct rahani said...

sedapnya.. nak salin la resepi lya.. nk try buat lak.. hiks..

S.U.R.I.A.T.I said...

wahhhh...maveles!! saya mesti cuba!!

Myra Jay said...

Lya, Myra ambik resepi ni dulu ye, nak cuba tak tau bila ;)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)