Tuesday, December 13, 2011

Roti Kukus

Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua !

Dah agak lama dapur di blog saya ni tak berasap kan?? Kalo dulu2 selalu jer ada resepi yang di sharekan kat sini.. Dan paling penting resepi yang di share semestinya hasil dari air tangan saya. Kali ni saya just nak kongsi satu menu yang cukup simple & paling senang kita nak buat iaitu " Roti Kukus ". Sesuai sangat untuk breakfast & dimakan sewaktu minum petang. Dan apa yang penting... anak2 pun boleh makan. Ok jom kita intai :-

Bahan-bahan yang diperlukan :
Roti --> kalo nak sedap roti homemade atau y dibuat dikedai tu...
Planta
Gula

Kali ni saya just gunakan roti yang sedia ada kat rumah. Roti gardenia. Tapi kalo nak sedap, roti yang jenis panjang tu atau roti petak..tapi yang tebal..yang tu biasa dibuat di kedai-kedai. Caranya senang jer... just sapukan planta pada roti & kemudian taburkan sedikit gula.

Setelah selesai... Kapitkan kedua-dua bahagian roti yang siap disapu planta & tabur gula td seperti gambar diatas. Seterusnya, susun roti tersebut didalam bekas pengukus. Kukus sekejap jer...dalam 5 minit ke..atau ikut selera. sampai roti tu agak lembut.

Last... setelah agak lembut boleh la dipotong mengikut selera. Untuk asya saya potong kecik2 4 segi.. Sekeping potong empat, sesuai untuk kanak-kanak makan. Kalo dewasa potong 2 macam pic kat atas pon dah ok. Dan sedia untuk dimakan..Errmmm..nyum..nyummm..

~~ SELAMAT MENCUBA ~~

35 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Boleh buat nnt ni..belum pernah lagi buat roti kukus..selalu buat yg roti goreng telur jer..Thx sharing lya..^^

mamalieyna said...

cam best je, nnti leh try..Tq sharing ye lya~ ^_^

Kakzakie said...

Makan panas-panas wah... selera sungguh kan. Sekeping mesti tak cukup Lya...:)

Lelaki Ini said...

wah,,
sedap2!

...sWeeT uMi... said...

sgt senang kan...just kukus je...1st time dgr roti kukus ni...nanti leh la try heheheh.thnks ye (",)

::NureeN:: said...

slalu bakar ja, bleh la try kukus plak.. ellesya cukup suka bab nk sapu planta kat roti :)

MamaEma said...

time breakfast roti memang laku..

ieda said...

sedap kan .. sesekali layan roti kukus macam nie sedappp :)

Izan Ishak said...

wahhh...ada versi kukus roti planta bergula ni. kalau izan plak...roti bakar pastu sapu butter, tabur gula..

boleh cuba lah pasni...

Mama'cfa♥ said...

hhihi nyom2.... nk tnye lah cmne lak blog akak bile mouse kene kat gmbr die zoom ekk

Puan Kutu said...

wah mmg tak pernah buat roti kukus.dah memang kt umah nie takde pengukus.hehe..

♥cikmOt♥ said...

nanti ada masa leh try ni...

Dilla Ady said...

erkkk...terus lapar tgk roti nih!

wan habibah said...

senang nya.. sedap ke roti kukus ni?? teringin nak try

wan nurul hezrina said...

ooo bleh kukus?nurul selalu makan ngan planta tapi tak plak kukus=)bleh try

Myra Jay said...

Simple dan menyelerakan :)

Nice Idea.. TQ Lya :)

ct rahani said...

gud resepi.. simple je tp sedap.. tq lya for sharing..

MamaYatie said...

tak pernah nak kukus pun..belasah gitu jer..tp MIl mmg rajin wat gini esp kalo dia buat sardin roll tur..sedap...

Fieza79 said...

resepi yg simple mcm ni sure sedap...slu yg tau bakar dan goreng dgn telur je..xpnh terpikir nk kukus ...hehee

eB ezrin said...

eB suker bakar. sdapppppppppppppp sgt2 :)

wifenavy said...

Lya.. tau dak sejarah kenapa roti tu dikukus? Dolu2.. time 80-an tak de roti gardenia (lembut sampai seminggu) kecuali beli roti babu & roti sandwich (sunshine) lebih sehari dah keras meleding.. sayang nak buang.. mak kita kukus la roti tu bagi lembut.. (dan pembakar roti time tu untuk org kaya2 je)

Salina@IbuAqil said...

uishhhh menarik ni.. dah le nengok masa tgh lapor.. ;)

IntaNBerliaN said...

XPNH BUAT N XPNAH TAHU PUN CARA NI.. nanti blh try nih...

|| NaFiRaa || said...

sedap ke lya??? menarik sgt.. slalunye zura sapu planta n gula..trus ngap.. x de kukus2.. nampak menarik nih.. kena try nih!! thanks lya~

kakchik@ella said...

simple and nice, kan. Nnt KC nak cuba lah. thnks for sharing this, ya.

mamasuri said...

wah menarik...
umah saya ni..kalu roti sapu ngan planta pastu letak gula mmg laki...
tp tak pernah pulak dikukus...kena cuba ni...

Cho Zila said...

memang sedap weh.. dulu kalau kat ipoh memang order roti kukus.. suka sedap dari roti bakar...

Zue AnnaLeeya said...

bese bakar jerk... tak pnah kukus lagik...
pasnih blhla try... hehe

Masya said...

buat lebihlah.. blh bg saya rasa.. macam sedap jer.. x pernah cuba pun.. selalu bakar jer...

el said...

kukus???caner rs eh..hehehe
a'ah suka bakaq..mkn ngan telur separuh msk..sodapnya

nurbeena said...

Senang nak buah. Yg malas sikit nak kuarkan pengukus tu. :)

kayrul-shah said...

sedap dan senang..kayrul kalau buat roti kukus nie just letak kaya..memang meletop la

mummy_ayu said...

pernah makan, tapi tak pernah buat...tapi memang cedap, tambah2 kalu makan panas2 kan???

fieda said...

mmg pertama kali dgr roti dikukus dgn planta dan gula..nak try la..

~izan~ said...

hujan2 ni sedap layan ni lya =)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (136) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (97) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Ramadhan (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (27) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) Mamalovefasyafrina (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)