Saturday, April 30, 2011

30 April 2011 : Ke Majlis Undangan Majlis Perkahwinan


Assalamualaikum 
Ada ke org online hari ni?? Saya pon x sempat nak berBW.
Just ambik masa tuk melepas rindu pada blog jap...
Plan hari ni nak attend majlis kahwin kawan.
Tenggok kad tu...MERAH MENYALA.
Mesti tema kale merah+putih ni.

Friday, April 29, 2011

Teringin nak ke Kampung Cina Front Water

Salam Jumaat


Sedapnyer berehat kat rumah.. Cuti 3 hari ni.. macam-macam yang berangan. Salah satunya nak ke Kampung Cina ni. Nak buat photoshoot. Siyes, 1st time sampai sini secara x sengaja masa duk sesat kat tengah Bandar Kuala Terengganu tahun 2009 dulu. Sangat2 teruja. Memang cantik y amat view kat sini. Dengan bangunannya y kalerful.. Saya memang minar art.. Jadi, saya lebih teruja ke tempat bersejarah camni drp ke shopping complex. Ada byk lg y menarik kat sini... boleh klik link kat atas tu. Kalo sempat, harap dapat jugak ke Kuala Terengganu cuti ni.. Walaupun saya ni duk trg, tp saya x kenal jalan kat Kuala terengganu, cz perjalanan dari Kemaman ke Terengganu agak jauh gak.. Kemaman kan jiran Kuantan..Maka, hari minggu , ke Kuantan ajerlah tempatnyer.

Ok.. saper pernah sampai kt kampung cina ni?? Sure semua setuju kata saya y view kat sini sgt2 cun. Alahai.. nak sgt ke sini...Plsssss

Thursday, April 28, 2011

" Cuti-Cuti Time "

antara jemputan yang diterima

Bila ada jer musim cuti, mesti ada majlis kahwin.. Ni cuti 3 hari start esok sampai hari ahad ni, sempena cuti hari pekerja. Jadi ada byk gak dpt undangan perkahwinan. Kenyanglah perut ni makan nasi minyak. Kepada bakal2 pengantin... Selamat Menempuhi Alam Berumah Tangga.

Sebut pasal cuti ni... xtau lagi nak kemana.. Pada asalnya, hari Sabtu ni kena kerja. Tapi kelmarin dah naik memo y hari sabtu ni cuti.. Yihaaaa... cuti direct 3 hari. Plannyer, nak shopping kain pasang utk baju raya tahun ni. Lokasinya mesti r kat Kuantan jer. Tak taula thn ni nak pilih tema kaler ape.. Thn lps tema pink. Igt nk cari kaler hok pelik2 sket. Kaler ape y pelik2?

Kalo jadi...ingat nak melepak kat Gambang WaterPark..Kalo jadilah.. Nak bawak asya main situ. 1st time pegi situ dulu dia kecik lagi. Ni dia dah besar, lg best nak explore semua kolam2 kat situ.. Harapnyer jadila.

Dan selain tu, 30hb ni majlis kahwin kawan.. Insyallah.... mesti sampainyer.. X sabar nk tgk pengantin bersanding di atas pelamin. Dan 30.4.11 & 1.5.2011 ada plok Jom Heboh kat Kuantan... Rasenya cam nak buat heboh gak kat situ. Dan...1 Mei ada gathering blogger kat kuantan.. Insyallah, kalo sempat & xde apa2 hal... saya pon akan join sekali tau.. 


" PADA YANG BALIK KAMPUNG.. BERHATI-HATI DI JALAN RAYA"
" SELAMAT BERCUTI "
&
" SELAMAT HARI PEKERJA BUAT SEMUA BLOGGER "

KENNY ROGERS ROASTER

Ni citer dah basi y amat.. Tapi tetap nak share kat sini. Ekceli, ni fain menunaikan janjinyer belanja saya makan kat Kenny Rogers Roaster sempena birth saya bulan 3 aritu. Bulan 3 aritukan saya baru kuar wad icu, jd xleh nak makan lagi, sbb luka dlm tekak kesan dari tiub intubation tu. 

hahahahah..sian tgk pic ni.. Member asyik duk mikir.. byknyer melayang $$$$$ dikerjakan bininyer..
 hihihi.. olooo.. saya bukan kejam pon.. Nanti bulan 10 ni saya plok blanje makan yer.. Pilih jer kat mana2 yang abe Fain suke:-).. Paling bijok, saya blanje nasi lemak pedas hok pasor minggu tu.. Best aper.. Febret fain tu.

JOM LAYAN MENUNYA

Saya ambik dua set hidangan.

chocolate muffin ni siap dgn pakej dia.

yang ni birth girl punya

yang ni... yang keluarkan $$$$ utk birth girl punya

dan..yang ni anak birth girl punyer..


CHOOPPPP...
 GIRL KE SAYA NI???
BUKAN WOMEN KER???


tgk tu... si kecik tu x sabo-sabo nak makan aiskrim.

dah suap.. baru duk diam.

Tapi dalam duk syok kita org makan ni.. Tiba2 si asya ni... nak melepas la plok. Maka, makanlah dgn laju2nyer.. Sampai terlekat, sbb nak bawak dia pi toilet plok. Kesiankan??? Pic org y sambut birth x dop pon:-(

PHOTOSHOOT : GADIS KACA MATA

Lagi aksi buah hati pengarang jantung ni. Apakan daya, saya xleh nak kawal nafsu nak m'capture pic asya..kalo boleh setiap saat nak simpan memori ttg dia. Kali ni saya layan plok aksi asya 
berKACA MATA HITAM

jelas giginyer yang xcun tu.. ngeeeeeee

cuba nak melompat.. tp tak jadi


posing bagai ... gaya apa ni??

haaa... yang ni mama suke:-)

ada gayalahhhh


"  I LOVE FOTOGRAFI... ASYA LIKE POSING-POSING "

Wednesday, April 27, 2011

Yong Tau Fu

Sempena waktu org lunch..
Saya pon nak menjamu makanan kat blogger yang singgah kat sini.
Tapi ada ke org makan Yong Tau Fu tengahhari buta ni??

Yong Tau Fu yang dibeli di pasar malam. 
Belum masukkan lagi kuah dia.

Setelah digaul dengan kuahnyer.. Sedia untuk dimakan.
Tapi, bukan semua suka makan ni kan?? Fain memang anti dengan makanan ni. Bau pon xleh..
Tak best la abe fain ni... xdok geng nak makan ni..

" SELAMAT BERLUNCH "

Asya Jumpa Dentist

kalo gigi cantik.. baru senyuman menawan :-)

Assalamualaikum.. lambat lagi nak tekan publish post.. walaupun n3 ni dah d'draft awal2 semalam lagi.. Nak share sket pasal bawak asya jumpa dentist petang kelmarin. Alhamdulillah.. semuanya sukses & asya gud girl!!! Mula-mula takut gak nak tengok reaksi asya, sebab semua budak-budak yang nak msuk bilik dentist menangis.. Ada tu yang keluar dr bilik dentist menangis.

Sampai turn asya masuk..Ok...steady jer dia duk baring atas kerusi tu. Lepas tu doc check gigi dia satu2... Hasilnya, 4 batang gigi ditampal. Bahagian atas 2 batang & abhagian bawah 2 batang. Sepanjang tempoh tu, dia ok jer & bagi kerjasama y cukup baik..Takut gak dia nangis ke sebab sakit.

Asya ni gud la,,,, malu mama ni.. Teringat time saya kecik dulu. Berlari keluar dari bilik dentist. Sampaikan mama kejor saya kat luar & saya berpaut kuat pada plat kete saper ntah.. Sampai patah plat kete org tu..Hihihi.. dasyat seyhhh mama asya time tu. Nakal dok oh lalu. Bab jumpa dentist memang haru biru, sampai nangis-nangis berguling atas lantai tu..

Lepas dah settle semua tu, asya dapat ubat gigi & berus gigi percuma dari dentist. Dan saya akan bawak asya jumpa dentist 6 bulan lagi. Saya nak teruskan rutin ni utk kebaikan gigi asya. Lagi pon tgk dia ok jer, jd xde masalah nak bawak asya jumpa dentist selalu..


" JOM KITA JUMPA DENTIST CHECK GIGI "

**kamera bawak..tp betul2 x ingat nak capture moment asya bersama dentist ti :-(

Tuesday, April 26, 2011

LAGENDA BUDAK SETAN 2 : KATERINA

AUTOPUBLISH 

Kini sambungan Kisah Lagenda Budak Setan ( LBS ) kembali dengan sambungannya Lagenda Budak Setan 2: Katerina. Dalam LBS, akhirnya Ayu mati & meninggalkan seorang anak utk Kasyah, kalo xsilap nama Athirah. Salam sambungan ni menyaksikan pertemuan cinta antara Kasyah & Katerina.

Maya Karin heroin baru LBS 2 yang memegang watak Katerina.

_______________________________________

Saya dulu memang peminat setia novel kisah kasyah ni. Memanf saya baca kesemuanya. Sampai berulang kali. 1st novel Lagenda Budak Setan. Dan sambungannya Novel Katerina. Memang layan jiwang habis.


SINOPSIS LAGENDA BUDAK SETAN 2: KATERINA

Aku telah mengenali dua wanita hebat yang sempat aku labuhkan kasih sayangku. Juga. . . yang pernah aku cintai setulus hatiku. Walaupun aku tak dapat memiliki kedua-dua mereka. . . aku tetap berpuas hati dan bersyukur ke hadrat ilahi. . . setidak-tidaknya aku sempat membahagiakan mereka walau mungkin untuk sementara.

Bagai tak terpijak kakinya di bumi, bagaikan langit jatuh menghempap diri. . . dugaan tiada terperi dengan pemergian Ayu menemui ilahi. Katerina hadir lagi, dengan sisa cinta suci yang tiada berbelah bagi, mewarnakan semula pelangi cinta Kasyah yang telah mati. Mungkin di persada indah akhirnya, antara Kasyah dan Katerina, atau di persimpangan beronak mereka dihamparkan? Penuh debaran, bersilih cabaran. . . yang datang dan yang pergi. . . semuanya mengusutkan keadaan. Kejelitaan Zahirah Continue reading ‘Katerina’


Selepa novel Katerina,, layan Novel Kasyah.Agak-agak ada tak Lagenda Budak Setan 3:Kaysah difilemkan x????  


Apesal Internet SLOWWWWWwwwwwww???

Memang gerammmmm sgt2... xtau la naper.. Tapi internet arini mmg slow..Nak loading pon ssh.. Nak sign in pon dari tadi dah, ni baru lepas.. Nk ngomen lagi la... Eeee,,, geram sungguh.. Kat lain pon gini gak ke???
Dok tau nok belebel mde.. Tapi memang geram..geram,..geram.. dannnnnn geram sgt!

S.E.L.A.S.A

Assalamualaikum & selamat pagi... Semoga terus ceria di pagi selasa:-)
1st mintak maaf banyak sbb kelmarin mmg x sempat nk BW langsung. Sebabnya seharian masa di habiskan berjumpa doc utk sakit asya tu.. Balik pon dah petang, mmg x on pon lap top..Letih yang amat. Apa2 pun, walaupun saya sunyi je kelmarin, saya nak ucapkan jutaan terima kasih buat kawan2 semua kerana sudi menjenguk blog ni kelmarin... Dan terima kasih jugak buat semua2 komen tu.. Suker sgt2 membacanya:-)

Hari ni pon, belah petang, saya ada appoitment lagi utk asya.. Kali ni jumpa dentist.. Ada byk sebab, 1st, utk gigi asya tu y makin chumelllll... Nak sapu apa nama ntah.. 2ndnyer sbb mulut asya bengkak sebelah..Tak tau bepunca dari gusi atau apa, sbb lepas kes asya jatuh baru2 ni, smpai sekarang still bengkak lagi...


" HAVE A NICE DAY "

Sunday, April 24, 2011

HADIAH SAGUHATI : PHOTOGEDIKS CONTEST

AKSI ALA-ALA GEDIK DARI ASYA YANG MENAMBAT HATI JURI
*
*
*

ENTRI KEMENANGAN:

HADIAH YANG DIMENANGI
*
*
*
*
COKLAT KIT KAT & KEY CHAIN

CEDAPPPPPPP SANGAT!

aksi gedik saya bersama kit kat!!! saya baru lepas nangis ni!!

HAVE A BREAK.... HAVE A KIT KAT


Sesi melayan si dara

 psssttttt... senyummmmm tak perlu kata apa-apa

lagi aksi terbaek di sini..
 akhirnyer.... pose nenek-nenek si bongkok tiga

 TAPI
apa yang penting
*
*
*
*
*
*
*
terbaekkk punya !!!

Saturday, April 23, 2011

MENANG GA :::Souv3nier FroM MeLaKa GA - by nureen:::


Terpilih sebagai seorang yang bertuah dalam

tenkiu nureen!!
suker sgt2 FM ni:-)

MENANG TOP UP RM10 : CONTEST AKU & LAGU

Alhamdulilillah, terpilih sebagai salah sorang pemenang utk 

Dan lagu yang saya petaruhkan ialah 
" Because You Love Me " dari Celine Dion.
bait-bait lagu diatas adalah wajib saya tulis setiap kali memberi kad pada Fain
*
*
*
*

sponsor by google

Terima Kasih Buat Munajat Cinta
Di Atas Pemberian Hadiah TOPUP RM 10 !


ENTRI KEMENANGAN :

Thursday, April 21, 2011

Apa akan jadi jika Email Yahoo Di Didelete Atau Diremove ??

Assalamualaikum...
Dalam kondisi y x brape nak stabil ni, saya x tau nak buat tajuk apa. Jadi saya hentam je tajuk y kat atas tu. Ekceli saya nak jawab persoalan beberapa blogger kat entri panas baru2 ni.. Berkaitan login blogspot gunakan email yahoo harus ditukar pada akaun gmail.

Pada mulanya saya bimbang gak jika saya remove @ delete author dari akaun yahoo, kesemua entri lama akan hilang. Sebab kesemua entri lama saya menggunakan akaun yahoo. Tapi kalo x diremove akaun yahoo x jadi gak, sbb rasanya dia nk gunakan akaun gmail sepenuhnya. 

Saya pon nekad.... dgn beraninya cuba remove kedua-dua akaun yahoo.. Dan , alhamdulillah, kesemua entri lama selamat & kekal. Sebagai backup, sebelum nak remove better backup dulu.Ikut step kat bawah ni :-

DASHBOARD--> SETTING--> BLOG TOOLS--> KLIK PADA EXPORT BLOG
dan save dalam pc sbg backup.. Manatau if one day blog kita terdelete ke... Kita akan dapat balik n3 lama :-)

Dan... satu lagi yang perlu tahu, jika kita dah removekan akaun yahoo, maka kita harus start folo balik blog2 y kita dah folo dulu. Kalo x, xdelah senarai bloglist kat dashboard kita & kita xkan dapat update terkini blog2 semua. Saya dah start folo skit2... Ada perasan x??? Pic profile baju merah & nama still kekal sbg lyafrina. Dan jgn bimbang... kita punya follower xkan hilang cuma kemungkinan follower kita y gunakan akaun yahoo x dpt tgk update terbaru kita kat dashboard masing2. So , utk itu, meh kita pakat folo2 balik:-)

NOT FEELING WELL...............

Simptom kelmarin masih berterusan.... lemah dah badan ni.. Sampai sakit kepala.... sampai bengkak mata kanan ni.. Bendenyut,,


Jawabnyer
MClah

OFFLINE SKEJAP

Wednesday, April 20, 2011

Diserang Cirit & Muntah

Assalamualaikum....
dah petang baru ngedate... Sepatutnya hari2 saya akn autopublish n3.. Tp, smlm x sempat nk draft apa2 sbb mengalami masalah cirit-birit & muntah2 y melampau.. Dari kat ofis sampai balik rmh... Mlm tu g la kat ER sbb dh lembek sgt rasa. Masa jumpa doc tu, lain lak jadinya.... mmg pegi sbb cirit-birit & muntah2.. Last2 doc tu kenal saya. Saya plok btl2 xknl dia, rupanya dia y rawat saya time x sedar y masa masuk icu thn lps. Kwn2 igt lagi x??? Masa tu ramai blogger buat dana kutipan utk sy. BTW... tenkiu skali lagi :-) sgt2 hargainya.

Tapi apa y mendukacitakan... bila doc tu tanya mcm mana dgn mata saya. Sbb pttnya saya memti jumpa pakar mata, doc tu y dh buat appoitment utk saya. Ermm...tp poblemnya dh nak masuk setahun, xde pon y bg appoitment utk mata saya. Ingt x, time tu mata saya x nampak... btl2 x nampak.. Dan katanya saraf mata saya rosak teruk... bengkak dah di paras 5.. Kalo masuk ke paras 6, terus glokoma & buta.. Itu mmg sesuatu y menakutkan. Patutlah mata kanan saya ni kdg2 gelap,,, mcm terlindung nk tgk sesuatu, & bla bgantung  pd matakiri jer, itu y sy selalu sgt sakit kepala teruk. Saya pernah kehilangan penglihatan mata kanan ketika berumur 18-19 thn, sbb time tu saya lumpuh & habis saraf saya rosak.. Jd, sy takut peristiwa lama berulang kembali. Bukanlah sesuatu y senang utk mengharungi saat itu. Sampai saya x de kekuatan lansung.. dgn keadaan seluruh badannya y lumpuh. Tp alhamdulillah... selepas buat treatment bertahun-tahun & ambil air tulang belakang sbyk 3x... Saya dpt semula kehidupan walaupun bkn secara total. Sbb hingga k saat ni saya msh derita dlm senyap...

Tp, nsib baik doc semlm baik hati.... & dia nak uruskan appoitment utk sy. Malangnya, buku rekod kesihatan saya x bwk smlm.. Sbb sy igt nk check sbb cirit& muntah je..tu buku tu sy x bwk. Tp xpelah, doc tu dh terangkan pada saya & saya akn ceritakan balik pada pakar saya kat kuantan..

Termelalut jauh dah... Lps jumpa doc semlam, balik j rmh terus tido.Tu y x smpat nk draft n3. Sbb bdn ni mmg dh lembek sgt. Semalam nk tdo pon xleh, asyik brulang ke toilet. Sampai 4 pagi..masih g2.. Lps tu baru ok. Pagi td g keje gak, sbb igt hari ni akn btambah ok.. Last, smpai j ofis,, toilet y g cari dulu. Nk buat keje mmg x jadi, asyik ke bilik kecik jer. Last2 dh kul 11am... mtk balik.Sampai ke rumah... smbg lagi kat bilik kecik tu.. Sengsaranya rasa... Lps dah lega, terus tdo x igt diri. Ni baru terjaga... Tiba2 rindu pada blog.. Sori yer kwn2 kalo arini saya lmbat mengjengguk & x tersinggah... Kondisi ni teruk dok oh lalu :-(

SAPE ADA PETUA NAK HILANGKAN CIRIT NI?? MKN UBT SPITAL PON DOK JD MENDE G STAKAT NI

Tuesday, April 19, 2011

LAGI INFO TENTANG BLOG AKAN DIHAPUSKAN JIKA TIDAK LOGIN MELALUI GOOGLE (GMAIL) PADA 25.6.2011

Semalam baca n3 blog sha_whiteymommy.. Rasa sedih bila baca n3 sha y dituduh menipu & gile trafik. Sama macam saya, sebaik saja terbaca cerita ttg blog y login x gunakan acc gmail akan dilupuskan bermula 25.6.2011, saya pon gelabah.. Takut blog y menyimpan 1001 kenangan ni terhapus begitu saja. Jadi atas sebab itu juga, saya turut keluarkan entri ini kelmarin. Sama seperti sha, niatnya hanya memberitahu kawan2 blogger & membantu. Bukan kerana trafik @ apa2 pun.. 

Dan saya juga berhempas pulas tukar ke acc google.. alhamdulillah, semuanya dah sukses!! Sama macam sha, saya pon x baca kenyataan sebenar y ditulis dalam bahasa inggeris tu.. Apa y saya fikir just utk selamatkan blog saya & kawan2 semua. Tp manalah tahu kandungannya hanya utk blogspot y x dilogin sejak 2007 harus login & guna gmail sebelum 25.6.2011. Kalo x blog akan dihapuskan. Jadi.... saya x pasti sama ada bagi blogger2 baru selepas 2007 macamana??

Tapi... saya cuba BW semalam & jumpa kat satu blog tu mention.. . Katanya camni :-
1. Blogger y x login sejak 2007 msti login blogspot sebelum 25.6.2011 dgn acc gmail.. kalo x blog akan dihapuskan.

2. Blogger2 baru y x guna acc gmail pon akan turut didelete

Dan ini komen yang saya copy drp blog Sha :

"to bloggers, tolong bukak blogger buzz d dashboard masing n BACA! baiklah, sy terangkan sikit kepada SAPA2 yang xpaham. susah benor.lepas tu cakap org tipu la bagai. ish!itu la pentingnya blog edukesyen.. kehkehkeh..dulu2, sapa buat blog boleh pakai akaun selain gmail. stat 2007, da kena login pakai akaun gmail sahaja, tapi blogger lama pakai akaun luar stil boleh login. so, sekarang ni, diorang suh sapa2 yg xlogin blogger sejak tahun 2007, diorang kena login blog sebelum 25/6/2011. kalau x, blog tu kira burn. then, diorang2 yg da lama xmasuk tu, bila login balik je, otomatik akan d mintak buat akaun gmail atau pilih je if da pernah buat. itu je. xde masalah pong. itu permulaan la, untuk orang2 yg da berzaman xlogin. tapi lama2 nanti mesti diorang mintak semua tukar pakai gmail. baik tukar sekarang, xkan esok2 da nak kena tutup baru sebok nak bising kan..so, sila baca blogger buzz mulai sekarang."

" KESIMPULANNYA.... IANYA BUKANLAH KHABAR ANGIN SEMATA-MATA.. MALAH AMARAN INI DIKELUARKAN OLEH PIHAK GOOGLE. BOLEH BACA KAT DASHBORD BLOG MASING2 & KLIK PADA BLOGGER BUZZ. JD IANYA BUKAN KHABAR ANGIN! SAYA DAH LEGA SEBAB DAH TUKO ACC GMAIL AWAL. ACC YAHOO SEMUA SAYA DAH REMOVE. WALAUPUN X DIDELETE LAGI SEKARANG.. AKAN DATANG, MESTI AKAN PERLU LOGIN GUNA GMAIL GAK. JADI BERSIAP SEDIA DARI AWAL LAGI BAGUS. LAGI PON BLOGSPOT NI MERUPAKAN PRODUK KELUARAN GOOGLE... JD MMG PATUTLA PIHAK GOOGLE TU MEWAJIBKAN SESIAPA Y NAK LOGIN BLOGSPOT GUNAKAN ACC GOOGLE.. JADI, MASING2 FIKIR SENDIRI.. CUBA BACA & FAHAM DI BAHAGIAN BLOGGER BUZZ TU. DAN BAGI SAYA, BG MEREKA Y PENING2 SBB NAK TUKARKAN KE ACC GMAIL..ANGGAPLAH ITU SATU ILMU BARU. KALO NAK TAU, JIKA 1 DAY BLOG KITA DAH X LEH UPLOAD PIC... CARANYA SAMA JER SEPERTI TUTORIAL UTK TUKO KE ACC GMAIL TU. JADI TAK RUGI.. BAGI KAWAN2 Y TURUT PANAS PUNGGUNG KERANA ENTRI INI KELMARIN...SAYA MOHON MAAF BANYAK2 :-)"

SENAMAN MULUT :-) ---> JOM TRY!

AUTOPUBLISH

Pagi yang indah ni.. Kita buat senaman mulut skit yer..
Jom sama-sama kita lakukan :-)


JOM BACA PANTUN KAT BAWAH NI :-

Du’u tugu kucung burluru,
Munu nuk sumu su kucung bulung,
Du’u tugu buluh ku curu
Munu nuk sumu cuk uduk surung.
Gunung du’uk burcubung tugu,
Huncur budun du kundung tunuh,
Budu yung bu’uk dukunung jugu,
Du’u tugu kucung burluru.

Bu’uh cumpuduk du luur pugur
Umbul guluh tulung julukkun,
Humbu buduk buru burlujur,
Kulu suluh tulung tunjukkun.

Pusung umus dubuwu burluyur
Musuk subujuk du utus putu,
Hutung umus buluh dubuyur,
Hutung budu du buwu mutu…
Suku’un turumu kusuh…


~ MUNCUNG TAK MULUT ??~

Monday, April 18, 2011

PERKEMBANGAN NUR FASYA AFRINA

AUTOPUBLISH

Aummmm.. luas benor nganga mulut yer...

Lama betul x n3kan perkembangan asya y terkini.. Walaupun dah x berapa nak terkini lagi. Tapi xpelah, sekadar memori. Nanti bila besar sila baca yer asya :-). Disaat saya buat n3 ni.. asya masih demam+muntah2 lagi.. Hope cepat sihat sayang .

2 Tahun 5 Bulan
(sebahagian drp progress asya)

  • Percakapan..berehhhhhhh... Terang & jelas..Dan sgt2 banyak cakap! Alhamdulillah
  • Pakai seluar & baju... kdg2 x berapa nk betulgak.. hehehhe
  • Pakai shoes & stoking ... walaupun kdg2 terbalik. Standard r kan budak2.
  • Membuang dalam toilet dah lama bereh... Cuma buar air kecik tu x berapa nak lepas lagi.. Kadang2 masih terbabas..
  • Dah kenal kaler green, blue, yellow, red, white, black & pink.
  • Dah kenal satu2 anggota badan. Sambil nyanyi lagu head shoulder kness & toe..
  • Dah boleh hafal alif ba ta.. Cuma sampai dkt huruf Zai berbelit sket..
  • Dah ingat ABC & 123... alhamdulillah..
  • Dah suka posing2.. Kadang2 duk saje.. panggil mama " ambik kameya....".. Maknanya nak suh ambik gambo la tu.. 
  • Paling terhibur, dah blh hafal dgn baik lagu2 utk kanak2.. Mama suka sgt2 dgr asya nyanyi.. Tp selalu x sempat nak rekod v-deo.
Tapi.. dalam banyak-banyak.. ada sebutan baik punyerrr dari asya... Yang selalu buatkan mama & papa ketawa.

CO-CO-KENAT = COCONUT
KO-KO-KELAT = COKLAT
PUIH = KUIH
POCEK = KOCEK


Alhamdulillah..
Mama & papa akan terus membantu asya utk eksplore dunia ni. Semoga asya dpt belajar dgn baik serta berjaya menjadi SOMEBODY yang berjaya di dunia serta akhirat.




KLIK LINK KAT BAWAH UTK INFO LANJUT :

AMARAN : BLOG YANG TIDAK MENGGUNAKAN AKAUN GOOGLE AKAN DIHAPUSKAN BERMULA 25 JUN 2011

AMARAN : BLOG YANG TIDAK MENGGUNAKAN AKAUN GOOGLE AKAN DIHAPUSKAN BERMULA 25 JUN 2011

Assalamualaikum... Info ni saya baru jer dapat dari blog Sha_Whitey Mommy . Seperti yang dinyatakan dalam entrinya, bermula daripada 25 Jun 2011, mana-mana blog yang tak menggunakan akaun GOOGLE untuk login ke blogspot, maka, blog itu akan dihapuskan.


Jadi..kalo kita sayangkan blog kita ni, cepat2lah tukarkan akaun login ke blogspot kepada akaun Google.. Nampak gayanya, saya pun kena bertindak sekarang, sebab kedua-dua blog saya login dengan akaun Yahoo & blog ketiga saya gunakan akaun Google...


Bagi yang ingin menukarkan ke akaun google boleh ikut step kat SINI

ATAUPUN

(iaitu dgn menambah author baru menggunakan akaun google)


" JIKA ANDA MEMPUNYAI LEBIH DARIPADA 1 AKAUN..PASTIKAN KESEMUA AKAUN UNTUK LOGIN KE BLOGSPOT ADALAH AKAUN GMAIL. JIKA ADA AKAUN YAHOO, BLOG TETAP AKAN DI DELETE. SELEPAS DAH ADD AUTHOR GMAIL & JADIKAN AUTHOR GMAIL SEBAGAI ADMIN, REMOVEKAN AUTHOR/ADMIN Y MENGGUNAKAN ACC YAHOO" 

~ Mari kita bertindak sekarang.. jangan tunggu last minute... bayangkan jika blog kita terhapus..sia-sia penulisan kita selamani. Maka tiada lagi kenangan ~

WANITA MENGANDUNG JANGAN TENGOK ENTRI INI :- " CICAK BERKEPALA DUA "

Susulan daripada n3 sebelum ni berkaitan penemuan cicak berkepala 2 yang saya ceritakan di entri ini . Sebenarnya, saya fikir byk kali nak upload atau x pic ni. Bagi saya kejadian ke atas cicak ni menujukkan kekuasaan Allah Swt sbg PENCIPTA. 

Semoga kejadian ini.. sama2 memberi keinsafan yang mendalam buat kita. Sesungguhnya kita manusia di akhir zaman. Macam2 perkara y terjadi di zaman kita. Tiap kali sentuh ttg hal mcm ni... dlm hati ni selalu bertekad utk menjadi y lebih baik sebelum menemui pencipta.

Kali ni saya upload pic cicak y dijumpai kat rumah saya.
 Sama2 kita insafinya. Untuk pedoman kita semua. 
8
8
8
8
8
8
8
8
8
8


Bahagian kepala y kecil, matanya lebih kecik.. Cicak ni bergerak ke depan & kebelakang sbb masing2 ingin bergerak mengikut kepalanya. See.. betapa unik & mengisafkan kejadian ini. Mungkin gak cicak ni kembar siam. Tapi ada ke binatang y bertelur kembar siam ??? 

Sunday, April 17, 2011

Cicak Berkepala 2

Mungkin ini salah satu kuasa Allah. Mungkin juga peringatan utk kita, bahawa tiada siapa y lebih Agung melainkanNya. Dengan itu, pelbagai makhluk ciptaan Allah di muka bumi ini pasti ada makna disebaliknya. Dan, seumur hidup saya di dunia ni, seingat saya mmg x pernah lagi melihat binatang y pelik2. Sampailah, malam Jumaat baru2 ni, terdengar bunyi y agak pelik.

Bila check.. rupanya ada sekor cicak dalam cawan plastik air y dibeli kat pasar malam y x digunakan lagi. Cawan  tu mmg dah nak buang. Lepas tu mmg x ambik port lagi. Sampailah, time saya nk buang cawan tu, saya tgk cicak tu mcm bergerak pelik.. macam nak bergerak berlawan arah... satu nak kedepan.. satu nak kebelakang. Bila saya tgk cicak tu,punyalah terkejut, rupanya cicak tu berkepala dua. Dimana, dibahagian ekornya juga kepala cicak & mempunyai mata. Terus saya panggil Fain.

Lps tu, saya mula terfikir, mcmana cicak ni blh ada dlm cawan tu. Yang pasti cicak tu mmg x boleh keluar sbb cawan tu y tinggi. Saya cuma yakin..ianya kuasa Allah. Pasti penuh makna disebaliknya. Saya ada ambik pic cicak tu... Tapi saya x berani lagi nak upload dlm entri saya ni. Saya takut sebenarnya. Agaknya, blh ke saya upload pic tu??? Selain tu, corak cicak tu macam lain skit. Biasanya, cicak kaler putih kan...



** AGAK-AGAKNYA... BOLEH TAK SAYA UPLOAD PIC TU ???? **

Era berblog pada tahun 2009-2010

Assalamualaikum...

Harap sihat2 sokmo:-) Ermmm... saja jer nak tulis pasal era berblog pada tahun 2009 & 2010. Saya mula giat menulis blog secara serius pada tahun 2009. Dan bagi saya, tahun tu cukup meriah.. Masih rindukan saat2 itu. Ekceli ramai geng2 blog saya y lama dah x aktif dalam berblog. Masa tu FB x bape nak femes g.... jadi2  masing2 mmg selalu update. Dan selepas FB mula digunakan secara meluas, ramai gak blogger2 y mula menggurangkan rentak dalam arena berblog ni. Cam saya... dari dulu sampai skarang, rasanya masih dlm mood y sama. Sgt2 sygkan blog ni, sbb segala cerita & kenangan ada disini. 

Saya dgn FB mmg kurang sikit. Kalo rasa nk update status, baru update. Kdg2 x buka terus pon ada. Cuma, fb sy mungkin nmpak cam slalu b'update cz, dulu sy setting segala entri di blog ni y dipublish... maka di fb juga akn tpublish  secara automatik. Buat blogger2 lama... jomlah kembali memeriahkan arena blog ni. 

Saturday, April 16, 2011

ZALIA vs CATHERINE ZETA-JONES

sponsor by google

Bila sebut nama Catherine Zeta-Jones (CZJ)... Saper y x kenal kan heroin The Mask Of Zorro. Saya ni dulu tngk berkali-kali filem tu. Memang saya suka sgt kat dia. Sbbnya suka tgk wajahnya y x boring dipandang.. Senyumannyer y sweet.. Skarang umurnya dah masuk angka 40-an.. tapi still cantik jelita. Kelmarin terbaca cerita mengenainya dlm paper Harian Metro.. Katanya, CZJ ni dimasukkan ke wad sakit mental. Terkejut gak... rupa2nya dia menjalani rawatan bagi menghilangkan tekanan jiwa yang dihadapinya kerana suaminya Micheal Douglas disahkan mengidap penyakit Kanser Tekak peringkat ke-4 ... Mybe dia xblh terima kenyataan tu. Apa2 pon, skarang keadaannya makin pulih..



sponsor by google

Bila baca ttg CTZ ni, saya teringat sorang model , pengacara y bernama Zalia  y cukup saya minati suatu masa dulu. Tapi skarang ni, memang dah lama x ada. Muka dia pon mmg iras2 CZJ. Dia punya senyuman pon, cukup cun.. Memang muka dia betul2 copy paste CZJ. Kemana Zalia skarang ni yer??? X silap saya.. masa tu saya di skolah rendah @ dalam form 1 @ 2. Mesti skarang dia dah kahwin kot?? 

Asya Demam...Mama Sakit Kepala = ???

Assalamualaikum...
ada org tak???? baru nk b'online... Tadi g klinik.. sakit kepala.. Asya pon x sihat, demam teruk lagi.. Baru2 ni dah nampak ok.. Ermm xtau nak buat camner.. Mybe demam asya makin teruk sebab dia terjatuh malam khamis baru2 ni. Teruk jugak... jatuh tang kepala  ke simen. Selama saya membesarkan asya.. dia mmg x pernah jatuh kepala.. Ni la 1st time & jatuh pon dgn cara y agak kuat sekali. Bimbang gak takut jadi apa2. Semalam pon dia dah mula muntah2 lagi. Apa2 pon... semoga cepat sihat sayang.. Saya ni pon nak demam rasanya. Dalam mulut pecah2. Ok la... tak tau nak kata apa..
Rasa nak tidor lagi

ZzZzZzzzZzzzzzzZZZzZ

Friday, April 15, 2011

Cik Po Yang CUN !

AUTOPUBLISH

POPO atau Cik Po... Berjantina betina..Ada 2 beradik, sekor lagi namanya PIPI @ Cik Pi. Cik Po ni x de anak sbb dah ikat peranakan dari lama lagi. Cik Po ni very2 sensitif.. Kalo kena marah sket, merajuk berhari-hari x balik rumah. Dan yang lucunya, kalo Cik Po xde... maka kucing jiran y nama Upin pon xde..Kalo ke mana-mana mesti berdua. Tak tau la dating kat mana. Jom layan pic Cik Po y cun ni.

lihat wajah ku yang cun!

mata yang menggoda

renungan y tajam & seksis.. bisa mencairkan hati si jantan

Dan gigi ku yang putih bersih lagi menawan

HAYATINYA :

" Al-imam al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Umar ra dari Nabi S.A.W bersabda, "Seorang wanita memasuki neraka kerana seekor kucing yang diikatnya. Dia tidak memberinya makan dan tidak membiarkannya makan serangga bumi." Dalam riwayat di dalam sahih al-Bukhari, "Seorang wanita diseksa kerana seekor kucing yang dia kurung sehingga mati. Dia masuk neraka kerananya. Dia tidak memberinya makan dan minum sewaktu mengurungnya. Dia tidak pula membiarkannya dia makan serangga bumi."


SUMBER :

Thursday, April 14, 2011

BUKU SENJATA MUKMIN : WINNER The Most Memorable Moment Contest

AUTOPUBLISH

Kali ni saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada blog HIJRAH atas hadiah yang cukup tinggi nilainya buat saya. Hadiah ni sempena memenangi tempat pertama dalam contest y dianjurkan oleh blog beliau. Tahniah jugak buat EB & Mama Zharfan y turut memenangi contest ni.

Buku ini sangat beharga. Semoga ianya dapat memberi kekuatan untuk saya & menjadi perisai buat diri ini. Terlalu banyak ilmu didalamnya. Dan sememangnya buku ini memang tebal & padat dgn isinya.

Pelbagai doa-doa yang boleh dijadikan panduan untuk saya dalam mendidik diri serta anak kesayangan saya. Dan, insyallah, isi kandungannya blh saya share bersama blogger semua. Ianya sgt2 berguna.

Cerita Di Sebalik Kemenangan:
Inilah pic & cerita disebalik pic yang saya pertaruhkan

Mungkin kawan2 blogger y baru mengenali saya x tau kisah disebalik hadirnya Asya dlm kehidupan saya & Fain. Dalam pic atas tu, bkn saya sorang jer, tp bersama saya ketika itu ialah asya di dalam kandungan saya. Time saya pregnantkan asya dulu saya koma agk lama. Hidup pun hanya bgantung kpd mesin bantuan hayat. Inilah satu2nya gambar kenangan y ada. Mungkin ada y bertanya mcmana dlm icu blh ambik pic ni?? Itu kna tnya Fain... camner dia leh capture moment ni. Tp kalo xdelah pic ni, maka xdelah kenangan utk sy tunjukkan pd asya. Kata Fain, mybe sbb saya terlalu lama kat icu jd smua nurse mmg dh rapat dgn fain so sbb tu diberikan pluang utk capture saya, tu pon dgn hp cap ayamnye. Ye la.. time tu saya 50/50 ajer.. Dan fain ada citer, y kazen dia ada rakam v-deo dgn hp time saya koma ni. Tp nurse nampak kot cctv & terus dia suh delete v-deo tu. Saya  pon xrela pic sy dlm keadaan tenat tu tsebar.

Saya tau, detik ni terlalu sukar utk dilalui. Pada saat itu, kandungan 5 bulan- 6 bulan... asya hampir digugurkan sbb nak selamatkan nyawa saya. Dan, Fain pon dh sign surat sbg tanda setuju utk pguguran tu demi selamatkan nyawa saya y kritikal saat tu. Saya tau perasaan Fain saat tu, antara ISTERI & ANAKNYA.. Salah satu harus diselamatkan. Saya tahu keputusan Fain itu bkn krn x sayangkan asya, tp krn desakan sekeliling y memaksa Fain memilih utk selamatkan saya. Membuat pilihan HIDUP @ MATI adalah satu perkara y menyeksakan. Namun, keajaiban muncul... pada saat pguguran ingin dilakukan kakinya menendang perut saya & mengejutkan mamanya dr lena y panjang. Apabila sedar, kalo x silap keesokan harinya terus saya & asya berjalan jauh dgn ambulan ke hosp KL. Asya... semuanya krn ingin selamatkan kamu. Ingtlah sayang, betapa sukarnya detik y harus mama & papa harungi saat tu. Mama x kisah ttg kesakitan y mama tanggung melainkan ingin asya selamat. Mama x pernah kisah y mama pernah lumpuh sepanjang tempoh itu. Bagi mama saat asya didalam perut mama detik y cukup indah. Seiklas hati.. mama rindu gerakan asya dlm perut mama..

Dan satu lagi yang harus diterima, doc sahkan asya dilahirkan x sempurna sprt tulang belakang bengkok & macam2 lagi. Tp saya & Fain redha... terima , asalkan asya selamat. Tapi..keajaibannya, walaupun lahir x cukup bulan, asya sihat & sempurna. Betapa gembira saat pertama kali melihat asya. Dan paling x sangka tuhan makbulkan impian mama & papa utk miliki anak perempuan. Sebab mama tau, asya sorang je ank mama & papa. Tapi detik tu hanya tinggal kenangan... apa yang penting... buat suamiku Mohd Fain Bin Ariffin.. akhirnya kita mampu membentuk sebuah keluarga. Dan tiada nyawa y tekorban. Jangan pernah rasa bersalah utk keputusan itu dulu, sbb saya tahu dia mmg terlalu sayangkan anaknya. Cuma situasi y mendesaknya membuat pilihan u selamatkan saya. Apa2 pun... kini kedua-duanya selamat :-). Dan kita bersama sentiasa menghargai setiap detik & peluang y diberikan dlm kehidupan kita. Utk asya, jgn sesekali salahkan mama & papa dgn apa y berlaku. Itu sebenarnya ujian utk mu juga sejak bgelar janin lagi. Dan ternyata, asya cukup kuat & tabah hingga akhirnya asya dpt bertemu mama & papa.


ENTRI KEMENANGAN:

Wednesday, April 13, 2011

PANTAI KEMASEK 2011 : Bila Asya berposing!

AUTOPUBLISH


Last part, semestinya wajib ada pic kesayangan ni. Jom layan jer aksi-aksi asya bila berposing.

 nice view

menikmati panorama y indah

 yihaaa

peace!!

muka yang masham

kaki tu kemain lagi!


PIC KAT BAWAH NI SENAMAN UNTUK 
RAMPINGKAN PINGGANG

jgn lupa senyuman utk mulut jugak... senyum sepanjang-panjangnyer

ek ah..ek ahhhhh.

.
.
.
.
.
.
MY FEBRET PIC

senyum... tak perlu kata apa-apa....


SENYUM... SENYUMLAH SELALU
" SENYUMAN MU ITU... MENJALINKAN IKATAN "

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)