Thursday, August 25, 2011

Photoshoot : Memori 25.8.2011

Hehehe... 
Bestnyer hari ngelas ni.. Kita org geng ofis pakat b'potogedikss la... Kat belakang bangunan ada view bukit yang memang cun la... Sib baik dapat geng kepala otai belaka... Tu yang syok!! Ada hampir 200pcs pic y sempat di snap tadi... Tp ni tunjuk 2 je dulu.... Hehehehe :-) Insyallah pic2 lain menyusul esok :-)

Saper sudi... boleh gak ambik kad raya ni :-)

Posing ok doh...tp muka xdop make-up...
 Huhuhu...x tserlah la plok...

Coming Soon
Memory 25.8.2011

Yeayyyy!!! Hari ni last day kerja :-)

Pecah Kaca, Pecah Tong,
Sudah baca, harap Gantong

" Kalo sudi ambik la kad simple mimple y amat ni & ltk kat blog masing2"
X sempat nak b'adobe photoshop

Askum buat semua blogger... Hari ni merupakan hari last keje,, sebab cuti raya start esok hingga 4/8/2011.. Sekarang hanya tinggal beberapa hari je lagi untuk umat islam menyambut aidilfitri. Jadi saya ambik kesempatan ni untuk memohon ampun dan maaf buat semua blogger yang mengenali saya & pada blogger2 y selalu sudi jengguk sini, mengomen disini mahupun silent reader.. Hehehhee...kot2 ada peminat misteri ke...mana tau kan??? 

Dan buat pembaca blog dari FB pon... Saya ambik kesempatan ni untuk memohon ampun dan maaf andai ada penulisan saya sebelum2 ni mahupun komen2 sy yang mungkin menguris hati atau myebabkan hati "terkesot" dalam keadaan saya x sedar. Dan dikesempatan ini gak, saya mohon ampun dan maaf sebab kebelakangan ni saya kurang meninggalkan jejak kat blog kawan2,, bukan saya lupa atau apa, tp lateni saya ada msalah peribadi y perlu diselesaikan.. Tp saya ttp mjengguk n3kwn2 smua, cma x tinggalkan jejak kasih jer. Insyallah, lepas ni semuanya back to normal..Yeahhhhh!!!

Buat mereka yang ingin pulang berhri raya dikampung.. Pandulah berhati-hati..Jangan main2 potong Q... Owhh..semalam dh ambik bju raya.. tp sedih skit, bju raya sedondon kt org "KUNING BERSIH" tu... y sy punyala...cutting dia x cun.. Sbb sy buat kurung moden, tp mcm bsr sikit..Uhuuukkkk.. Xpela...lps2 ni la alter.. Smua psiapan raya dah beres.. Syukur :-) 

Akhir Kata...

" SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI"
MAAF ZAHIR & BATIN

Wednesday, August 24, 2011

Back To School : Kami Juara !!!!!!!

Kembali ke zaman kegemilangan..Ecehhhhh...gemilangla sgt kan.. Zaman poyooo ,, zaman y penuh dengan kenangan yang mendewasakan diri & remaja juga zaman yang penuh cabaran.. Kalo x pandai bawak diri memang blh tergelincir... Alhamdulillah..dalam nano..nano saya ni pon...saya anak murid y baik...hehehhee... anak mama yang baik.... awek yang baik... (tau doh nok puji mende lagi..hehhehe).

Kali ni imbau memori berbaju uniform..padahal sebelum ni pernah dah publish pic saya berbaju uniform ni..Tp y sebelum ni pic posing sorang2.. Walaweyhhhh sgt rindu saat ni.. Time saya form 4 kalo x silap... kalo silap...form 5 la kot... Apa y pasti kenangan dgn kadet ni mmg byk sgt memori... Macam2 peseng ader.. Dan still ingat cikgu zul yang sungguh2 melatih kami semua smpai ke peringkat negeri.. Ok la tu :-)

Dari kiri : Nik Iraena, saya, shukri & Rosazira aka Rosalinda 

Time ni saya wakil sekolah untuk ke peringkat daerah.. Dan x sangka lak muncul juara.. Kiranya corak formasi y kita org buat ni cun la kot.. 

Gambar mmg blur sbb main ambik dgn kamera..malas nk scan2... Masa ni wakil sekolah ke peringkat daerah.. Saya sendiri dah x ingat y mana satu saya.. Kalo  silap sy duk kat depan2. Alhamdulillah muncul juara :-)

Yang ni lak wakil daerah kemaman.. Dan bertanding di kem tentera kat Kuala Terengganu. Tp mmg ramai y amat.. Bayangkan seluruh daerah hantar wakil. Time ni kt semua disponsor tmpat tdo kat sekolah men teknik lapangan terbang,kuala trg. Apa2 pon pngalaman ni mmg terbaikkk punyer. Tp y ni x menang pon..sbb ada lg y lebih baik. Lg pon, time kawat y ni mmg dh lembik badan..Sebab latihan y terlampau sebelum bertanding.

Dan,,, kesinambungan ni kitaorg dapat jemputan kat Hotel Impiana untuk adakan demontrasi sempena Hari Merdeka.. Rupanya.... 2 thn sebelum saya kenal Fain, kt dah pernah bertemu disini. Cuma x kenal & x bertegur sape.. Cuma sy igtlah, masa ni sy & the geng sibuk duk gelakkan sorang budak laki y main berlari dalam guni tp asyik terjatuh.. Rupanya Fain lah org y sy duk gelakkan tu.. See...suka sgt gelak2 kat org, last sangkut. Cuma bila dh couple tu..flashback semua... Dan saya dan Fain kenal pon hnya sebab Fain teman kawan dia y merupakan "kawan saya" time sy sakit dulu 2 tahun slps peristiwa kat Hotel Impiana..

Tuesday, August 23, 2011

Day 23 : Ramadhan 2011

Alhamdulillah..dah masuk hari ke-23 kita berpuasa & esok masuk hari ke-24. Mood sy  lak ting tong jer rasa.. Jiwa masih kacau.. Hehehe... Selera makan lak x bape nk ader arini.. Rasa letih yang amat. Blog sy ni pon sgt2 terbiar late ni.. Dalam pada dukemosi kacau bilau ni... ada gak happynyer.. Td pegi ambik hadiah contest yang dianjurkan oleh Aina Wafiy Branded Kids.. Balik rumah, asya kemain suka lagi... Mmg nampak sgt keterujaannya... Tp pic tu hadiah tu xde ambik lagi.. Tunggu esok lak... Pic kat bawah ni lah hadiah yang dimenangi... Dengan sy skali masuk castle ni :-)

Princess Castle Play Tent

Ermmm ... macamana esok agaknyer??? Dah hari rabu... skejap jer.. Hari khamis last day keje, lps tu trus cuti raya... Semoga hari esok sy akan lebih bersemangat !!

Resepi Nasi Ayam Simple & Sedap

Askum semua... kali nak share cara nak buat nasi ayam yang paling simple & senanng.. Ekceli menu ni saya buat hanya dgn mgunakan bahan2 y sedia ada di rumah.. So, mmg sgt2 x perfect.. 

SUP AYAM
Cara-caranya :
1. Masukkan bawang putih y di blender + air dlm periuk
2. Masukkan halia y diketuk
3. Masukkan ayam.
4. Masukkan perasa
5. Masukkan daun sup semasa nak hidang.
( Simpan sedikit air rebusan ayam untuk nasi ayam)

NASI AYAM
Cara-caranya :
1. Basuhkan beras & toskan hingga kering
2. Cairkan sedikit marjerin dalam periuk nasi
3. Masukkan beras yang ditoskan & gaul nasi dengan marjerin td.
4. Masukkan air rebusan ayam ( ambik dari sup) mengikut sukatan nasi.

AYAM
Cara-cara :
1. Perapkan ayam dengan bawang merah+bawang putih y diblender.
2. Masukkan sedikit sos  tiram & kicap..
3. Perap seberapa lama utk dptkan rasa y sedap sebelum di goreng.
4. Bergantung pada citarasa, boleh cincang ayam y siap digoreng & tuangkan kicap cair.


Sekian Dulu... Memang simple habis... Sos dia saya x buat sebab sy dgn fain mmg x makan.. Sayur lagik la...not vegetarian langsung. Tp sy mkn gak lak..cuma fain..lgsung x sentuh.

Monday, August 22, 2011

Day 22 : Ramadhan 2011

senyum, yang x reti nak senyum

Askum..dah lewat malam  bru la update... Mmg terbiar sungguh blog sy ni kebelakangan ni.. 1st mintak ampun maaf sbb krg BW,,, ada singgah tp jrg m'gomen.. Sekarang saya berada dalam fasa pemulihan diri.. Hehehhe.. Caiyokkkk!!! Kepada mana2 blogger baru y singgah kat sini & sudi folo sini..Jgn lupa tggalkan link blog kat ruangan komen yer.. Cz kadang2 sy x dapat jejak balik follower2 ni.. Dan pada kwn2 blogger lak... saya odwy nak b'warm up.. Lps ni pasti menganas kembali.

Syukur... sekarang kita dah hampir ke penghujung Ramadhan.. Dan untuk diri saya adalah satu kemenangan y cukup manis hingga saat ni..Sebab Ramadhan kali ni sy dapat nikmatinya. Tak berada di hospital macam tahun2 sebelumnya.. Saya mohon agar terus diberikan kesihatan y berpanjangan hingga ke akhirnya. Tak nak sakit-sakit dah...

Ok... selamat malam buat semua blogger2 & selamat bersahur..Semoga hari esok lebih baik dari hari ini..Dan saya mendoakan agar hidup saya akn lebih tenang keesokkan harinya... Serta dapat menjalani hari2 dengan baik & sempurna..Yihaaaaa...... :-)

Mimpi Di Kejar Ular...Dan Dilamun Cinta???


Ermmm...macam-macam mainan tdo ni. Kadang2 bila byk msalah smpai terbawa ke mimpi jugak yer.. Dulu saya pnah post n3 ttg sy mimpi nak di patuk ular tedung... Dan kali ni saya mimpi lagi pasal ular tedung... Ada 2 mimpi.. Kdg2 rsa cam lucu & mengarut jer.. Nak share just untuk suka2 ajer...

MIMPI 1:
Dalam mimpi tu...sy bermimpikan asyik dikejar ular tedung..Tp kali ni ular tedung ni pelik sket..Kaler hijau & sgt cantik...Tp mmg saya berjaya elak dari di patuk ular ni.. Sampai ke satu tahap saya & ular ni berlawan.. Macam ada kuasa superpower lak...siap cam keluar laser api kat tangan saya...Dan last..sy terus berlari & menyorok dalam bilik... Dan ular tu masih mengintai saya... Saya ternampak ridsect... sepantas kilat saya ambik ridsect tu dan sembur pada ular tu..Lama kelamaan ular tu jadi makin mengecut & keluar kulit putih jernih... Dan lama kelamaan...ular tu terus kecut & akhir sekali bertukar menjadi sikat putih jernih...

Ermmmm...apa pendapat ttg mimpi ni??? Apa kaitan ular & sikat??Hehehhee..mimpi ni sy mimpi dlm 2-3 minggu lepas kot...

MIMPI 2:
Mimpi ni bru jer terjadi dlm minggu ni.. Tp mimpi kali ni buat sy terjaga dalam tdur.. Kali ni masih bermimpi dikejar ular tedung... Tp saiz sgt besar.. Xde la kuasa super power kat mimpi ni.. Tp saya keletihan sebab asyik dikejar ular ni jer.. Memang ular ni nak patuk saya...Tp masih berjaya elak...tup..tup...masa kepala ular tedung ni mengembang.... tiba2 sy terkejut dari tdo... Untuk mimpi ni xde endingnya....

Macam mana lak dgn mimpi ni???apa2 pon semua ni mainan tdo belaka. Tapi saya ni kalo mimpi pelik2 suka la google... Jom kita tgk apa google kata di sebalik mimpi dikejar ular.

MIMPI ULAR

  • Jika bermimpi dipatuk ular, seseorang itu akan mendapat jodoh.
  • Jika bermimpi ular mengejar seseorang, ada ahli keluarga yang sedang dilamun cinta.
  • Namun sekiranya mimpi dibelit ular seluruh badan, sesuatu yang buruk bakal berlaku. Apatah lagi sekiranya bermimpi ular hitam, itu adalah jelmaan syaitan yang cuba mengganggu.
  • Orang tua-tua percaya sekiranya ular hitam wujud dalam mimpi, itu adalah syaitan yang dikirim secara ilmu hitam untuk membinasakan kita oleh seseorang yang berniat jahat.



Kedua-dua mimpi saya merujuk saya dikejar ular....OMG.... Tak kan saya jatuh cinta kot??? Nehi...nehi..nehi..... hehehehhee..agaknya dalam family saya sape yang sedang dilamun cinta ni????


sumber: http://cyberita.asia1.com.sg/mrencana/story/0,6879,181268,00.html

Sunday, August 21, 2011

Zaman Kegemilangan :-)


Kenangan best naik bot.. Round2 sungai Kuala Kemaman - Sg Bukit Kuang.. Kalo jauh dalam sungai ni pon xde hal kot..set2 ni ada basic safety training blake doh.. Pakat berenang itik r.. Owhh.. baru perasan.. Cik zati kiter kat maner yer time ni??? Rindunya zaman kegemilangan ni :-)

Saturday, August 20, 2011

:-) :-(

Askum,...
selamat malam..Late ni..memang terbiar sungguh blog saya ni.. Nak BW pon mcm x sempat... Banyak perkara yang nak di settlekan... Ambik masa skit nak kembali aktif macam dulu... Rasa letih badan , otak & fikiran menguasai diri.... Jom sama2 kita mencari keberkatan malam lailatulqadar. Ok... Gud nite... Selamat Berpuasa.....

Aishiteru


walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku

Jom Pakat KLIK

nampak iklan ni????
Nak tahu tawaran menarik dari U-Mobile KLIK SINI

Dapatkan kulit y cantik, menarik & dabommm...
Jom pakai SKII...Infonya KLIK SINI

Jom dapatkan pelan menarik yang jimat & sungguh menjimatkan dari Digi+Iphone4
Infonya KLIK SINI

Jangan lupa bukakn channel Astro 613 ada kartun best untuk anak
iaitu JAKES NAVER LAND PIRATES. Infonya KLIK SINI

Jom pandu uji SAGA FLX
Infinya KLIK SINI

Jom dapatkan lagu2 terbaik hanya dengan Channel X
Infonya KLIK SINI

KLIK SINI dan menangai wang tunai RM 10 000.00 
dari Nescafe

Apa lagi.... jangan lupa klik-klik yer.... kalo nampak ada yang menari-nari :-)

Friday, August 19, 2011

Off To Kuantan

Assalamualaikum...
rasanya late ni blog saya ni agak terbiar.. Tak berupdate..Bukan aper... ade perkara yang perlu diutamakan dulu.. Lagi pun fikiran & jiwa agak kacau sikit.. Apa2  pun...life must go on.. Harini saya ke kuantan nk beli barang keperluan asya skit. Kalo ada sape2 y terperasan saya disitu jangan lupa say hi hi yer.. Ok... got to go now:-)

Saat Hati Mula Mencintai

Dulu sy selalu bertanyakan Fain dulu... sebab apa mesti saya?? Sejak bila dia ada rasa kat saya.. Katanya " sejak kali pertama jumpa dulu..mmg hati dia sgt berdebar bila tgk wajah saya..dan dia ada kata.. dia jeles sebab tgk saya dgn kawan dia mesra. Hehehehhee.. teman tp mesra ajer.. Yer la, sy x kenal Fain time tu, xkan la nak lebih2. Dari pertemuan pertama tu memang dia berusaha memiliki saya.. Sampai satu tahap bagi hp sebab nak cakap dengan saya. Tp saya pulang balik hp tu. Dan sejak kali pertama dia luahkan perasaan dia dulu, memang saya x ada rasa.. 

Tp setelah macam2 perkara yang terjadi... saya tahu dia memang mencintai saya seadanya & kerana keikhlasan tu, akhirnya saya sendiri mula sayangkan dia walaupun mengambil masa yang lama. Dia juga memang dah ditakdirkan untuk saya sebab walaupun berjuta kali saya menolak dia dlm hidup... tp dia semakin dekat & dekat dengan saya hingga akhirnya saya rasa sememangnya saya perlukan kasih sayang & sokongannya 100%. Terima kasih atas segala kesabaran sejak dari awal kenal hingga sekarang. Segala pengorbanan dia untuk saya hanya tuhan yang tahu. Saya tahu, dia mesti terlalu letih menjaga saya..esspecially 5 thn kebelakangan ni. Sekarang makin ketara... Fain dah terlalu kurus terlalu berbeza dari awal kenal dulu. Saya tahu, dia jadi macam tu sebab dia x ada masa untuk diri dia sendiri.. semuanya berkejar untuk saya & asya. 

Dan... sepanjang saya bersama Fain..percaya tak kalo saya kata 100% masa yang Fain ada digunakan untuk bersama saya & asya.. Dia korbankan segala masa muda dia... dia x pernah lepak2 dengan kawan2 dia hingga sekarang. Bukan kerana saya halang atau apa2..Tapi kata Fain..masa bersama saya & asya lebih beharga daripada lepak2 kosong. Kalo dia lepak pon just time keje.. Balik j kerja masanya semua untuk saya & asya.. Kalau dia nak jumpa kawan2 dia pun, dia mesti bawak saya & asya. 

Dan sepanjang 5 tahun bergelar isteri Fain...walau sekali pun saya x pernah memandu lagi. Walaupun saya nak kemana-mana, semuanya Fain hantar. Termasuk pergi & balik kerja. Walaupun saya nak drive, tp dia terlalu bimbangkan keselamatan saya. Dia straight sgt..ikut nasihat doc. Memang penyakit yang saya hidapi ni tidak dibenarkan saya memandu sebab takut kena serangan time drive. Saya nak drive sendiri sebab saya takut Fain letih... sebab dia selalu terkejar-kejar.. hantar & ambil saya. Saya kerja di kutub utara, Fain kerja kat kutub selatan... Kiranya jarak memang jauh sgt. Saya takut dia penat.. Tapi nak buat camner.

Ermmm... x sedar dah membebel panjang.. Harapan saya, saya nak hati saya & hati Fain akan terus kekal macam ni.. Kalau saya mati pun.. saya nak dia terus mencintai saya.. Dan apa yang pasti, kini Fain segalanya untuk saya. Ya Allah...kekalkanlah cinta kami hingga ke akhir hayat. Kekalkan hati saya untuk dia...jauhkan dari dugaan yang boleh meruntuhkan rumhtangga kami.

Thursday, August 18, 2011

Pre Wedding Nurul Syuhada & Amir.

Video pre-wedding nurul shuhada & amir yang sgt menarik dan unik.
Jom layan....

Bila Aku Di Uji....

Bila aku di uji...
Itu salah satu bentuk kasih sayang yang Allah tunjukkan..
Ya Allah... Tunjukkan jalanMu..

** Masih bercuti.... dari kelmarin sampai esok :-)

Tuesday, August 16, 2011

16.8.2003-16.8.2011 : U & ME FOREVER :-)


16.8.2003

FAIN : saya nak... nak dot dot..
LYA : amende dot dot dot??
FAIN : Dot com dot my..
LYA : &%#)@#%&%
FAIN : I Love U..... Saya nak.... awk dalam hidup saya..
LYA : uwaaaa (dlm HATI)..---> sy terkejut...tersentok karung..


16.8.2011

Hari ini genap 8 tahun usia percintaan kami berdua. Syukur alhamdulillah, walaupun sepanjang bersama terlalu banyak dugaan & rintangan yang menyakitkan, memeritkan, memenatkan dan macam2 dari mula kenal.. hingga ke alam cintan-cintun yang penuh trajedi jan-dec hinggalah ke alam perkahwinan.. Namun cinta kami tetap kukuh & kekal hingga sekarang.

Semuanya kerana takdir yang menemukan. Perkenalan saya dengan Fain terjadi apabila Fain cumalah menemani kawan dia  yang merupakan sahabat saya menziarahi saya kat rumah. Time tu saya masih dikerusi roda. Baru belajar nak berjalan. Itu pun dengan bantuan org. Baru nak pulih dari lumpuh...

Dan saya tak sangka dari pertemuan pertama tu dia dah jatuh hati kat saya. Sebab mmg xde y special dlm diri saya. Kalo nak kata cun...jauh sekali..Dah la lumpuh. Dan saya masih igt muka Fain saat tu, memang dia nampak gelabah sgt.. Dan yang paling ketara time dia minum air, sampai terketar-ketar tangan. Dan dia ni memang sgt2 pendiam...Tapi dalam diam ada bisanya...Hehehhe

Imbau balik kisah 8 tahun yang lalu... saya x pernah menduga saya bersama dengan dia...dan masih bersama hingga sekarang. Sebab semasa saya menerimanya dulu hati saya kosong...dan saya sendiri tak pernah yakin dengan mana2 lelaki pon dgn keadaan sy mcm tu. Walau setitik pun saya x pernah letakkan harapan yang tinggi.. Tapi saya hairan sgt2,.. macamana saya boleh terima Fain?? Saya tak pernah ambik serius dgn kata2 Fain. Mungkin sebab tu dulu saya terlalu banyak lukakan hati dia. Kalo nak diceritakan memang terlalu panjang ranjau antara saya & Fain. Hubungan sy x mcm couple lain...blh dating situ sini.. kiter berdua banyak dating kat dalam wad.. 

Tahun Pertama :
Fain... sentiasa mencintai & menyayangi.
Saya... masih cuba mencari rasa cinta & sayang
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Kedua :
Fain.. semakin menunjukkan kasih sayang tp... hubungan kami benar2 diuji pada tahun ni. Hanya mereka...mereka dan....mereka yang terlibat yang tahu.
Saya.. mula mencintai & menyayangi...Mula sedar...
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Ketiga :
Fain.. Kasih sayang & cintanya makin membara..sampai htr rombongan cik kiah
Saya.. Cinta saya untuknya mula mekar.. semekarnya..akhirnya kita jadi suamisteri
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Keempat:
Fain .. memberikan kasih sayang yang x berkesudahan..sentiasa disisi saya saat saya sakit. Memang saya sakit teruk. Walau sesaat dia x pernah tinggalkan saya sendirian.
Saya.. Mula rasa yang sy memerlukan Fain 100% untuk menyokong saya mengharungi ujian hidup ni.Saya nak dia selalu disisi saya.. 
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Kelima :
Fain..Kasih sayangnya pada saya berlipat ganda..xpernah kurang malah makin melimpah.Tahun ni menyaksikan Fain seorang suami yang sgt tabah..Menanti isterinya & anaknya sedar dari koma.
Saya..Tahun ni begitu samar dalam hidup...sebab banyak perkara yang terlepas dr ingatan. Tp apa yang pasti saya tak pernah lepas dari kasih syg Fain. Dan bertambah indah dengan kehadiran asya.
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Keenam :
Fain..Saya nampak sesuatu yang sgt istimewa dalam dirinya. Dia bukan saya sebagai suami..tapi dia juga papa & mama buat asya.. Dia yang banyak mengambil tugas seorg mama.
Saya.. Kehidupan terlalu bahagia dgn kehadiran asya. Tp saya banyak tinggalkan dia sebab selalu skit & masuk wad.
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Ketujuh:
Fain..dia menjadi super papa!! Dia sgt penyayang. Dia lebih memahami asya... Segalanya dia boleh baca.. 
Saya..Super duper happy dgn suami yang sentiasa ada disisi saat susah, senang & sakit.
Panggilan Fain Untuk Saya : Sayang
Panggilan Saya Untuk Fain : Awak

Tahun Kelapan (2011) :
SAYA AKAN MENCUBA MENJADI ISTERI YANG TERBAIK BUAT FAIN. SAYA TAU DIA SORANG JER YANG SANGGUP MENJAGA SAYA. SAYA TAU..DIA SORANG JE YANG DAPAT MENYAYANGI SAYA SEADANYA.. YA ALLAH..KEKALKANLAH HATINYA UNTUK MENCINTAIKU HINGGA KE HUJUNG NYAWAKU. Abang..... i love u... 

Monday, August 15, 2011

Day 15 : Ramadhan 2011

kuih tradisional orang kite
kuih cara, kuih bakar, kuih lapis & kuih gulung

Askum,,, setelah beberapa hari x update kisah ramadhan ni..Akhirnya malam ni dapat gak update.. Bukan per..bebeharo lepas rasa keletihan diri yang amat & penat otak dengan audit tu... Hari ni perjalanan kat ofis ok... bereh je kot.. Audit pon dah selesai.. Fuhhhhh...lega,. Lepas ni audit luar ler plok..

Hari ni berbuka kat kedai cz, petang tadi ke spital sebab SIL fain aka biras saya mengandung di luar rahim , so terpaksa di oprate.. Baby dah x ada. Lepas berbuka terus ke rumah Ma Fain.. Dan odwy  balik ke rumah singgah bandar jap. Jalan raya kat area Yellow Town tu dah mula membizikan kn diri.. Last2 kena parking jauh. Sebab area situ dah full.

Singgah just nak cuci2 mata jer,,, Yang pasti mmg penuh org y sibuk b'shopping..Almaklumlah org gov kan tgh masyukkkk skarang. Kita yang non-gov ni.... ermmm tunggu je la. Jalan2 dapat lak rembat sepasang kasut pink untuk asya. Hehehhee..kalo ke mana-mana..Kononnya nk beli utk diri sendiri @ fain...Last...y asya gak sangkut.. Huhuhu...

Ok lah...malam dok oh lalu doh ni. Nak tidur & rest sket cz esk keje, tapi balik kul 1pm. Sebab esok ada buat majlis berbuka puasa kat ofis. Dan esok lak hari spesel buat saya & fain.. Apa yang special???

Pembelajaran Di Hujung Jari

Sekarang.. semuanya dah canggih.. Nak shopping pon boleh kot hujung jari, nak makan pon boleh kot hujung jari.. Apa lagi.... ha...nak bercakap pon kot hujung jari, siap boleh face 2 face lagi...Kot skype la kan. Dan sekarang pon nak menimba ilmu pon boleh kat hujung jari.. Cam untuk saya sendiri banyak belajar masak melalui hujung jari..Siap ada video blh tgk cara2 memasak beribu lemon resepi kat MyMasak.

 Dan untuk asya pon... ianya sgt2 membantu.. serius asya mmg banyak habiskan masa dengan laptop.. Tapi bukan tgk kartun / game.. Semuanya belajar... ABC,123, Alif Ba Ta, Kenal Warna, Lagu Kanak-Kanak, Kenal Binatang siap bunyi lagi. Dan mmg byk peningkatan. Mungkin dengan adanya gambar2 ilustrasi yang menarik+colourful & ada muzik yang menarik dapat menarik minat anak & cepat belajar.

Kusyuk... Dan asya selalu ikut apa yang video u-tube tu cakap. 
Jadi bila tanya kat kertas huruf ABC,123,Alif Ba Ta.. Dia dah mula mengenal.

Layan... Tapi nasib baik dia ni jenis tgk tapi tak main keyboard tu.. Tapi ada gak hari dia buat, habis nak tekan. Biasanya time moody & bosan. Kalo nak masak pon senang, buka j u-tube ni, terus dia layan. Kdg2 tsengeh sorang2 bila dengar suara asya jerit ikut apa yang di ajar tu.

Back To School


Kulit pon legam je time ni.. Ye la... banyak main tgh panas zaman2 dulu. Ni kenangan pada tahun 2001 @ 2002.. Tapi tenggok pada beg yang saya pakai tu cam tahun 2001... Beg yang penuh memori tu.. Dari someone.. Heheheheh... Kat situ ada macam2 lukisan kreatif.

Kenangan Terakhir Bersama.....

Hari sabtu lepas merupakan hari last buat Ana menjalani training kat sini. Lepas ni, mesti rindu banyak kat Ana.. Lagi pun, selama saya berkhidmat kat sini, Ana lah satu2nya pelatih perempuan. Sebelum ni semuanya lelaki. Jadi agak terasa sikit bila dah nak berpisah tu. Kelmarin tgk tempat duduk dia kosong, rasa sayu dalam hati.. Huk..huk... Lepas ni xde orang la nak join saya turun kapal.. Layan posing sama2..hehehehe.. Apa2 pun kenangan bersama Ana tak akan dilupakan.. 

Jom layan pic-pic kenangan bersamanya yang sempat diambil sebelum balik:-

Ana berbaju belang... tersenyum happy... sebab dah MERDEKA. Yihaaa!

Saya pencapture pic ni

Kali ni baru lengkap.. Tp ada pekerja baru kat dukungan saya tu


hahaaa...sempat lagi tu...

sedih + gembira=mana yang lebih??

Pesanan terakhir:
" Ana...kalo nak kawin, cari la suami hok molek2"

Untuk Ana... Gud Luck!!
 Dan selamat berjaya di dunia luar :-)

-->Huhuhu..tertinggal satu pic yang posing gila2... coming soon la.

Sunday, August 14, 2011

Saya Sedang Buat Aper Ni ??

Muka mencari aura....


Argghhhhh.... 
Teka... asya buat aper ni??

Mood raya datang !

Ambik Mood Raya
Jom Layan Lagu Raya Dari Siti Nurhaliza



Pejam celik..pejam celik dah masuk pertengahan bulan puasa.. Maknanya tinggal setengah bulan lagi nak sambut Aidilfitri.. So.. mood raya pon dah datang.. Sekarang pon rasanya ramai y gigh membuat persiapan raya & mungkin gak org dah start buat kuih raya.. Saya x taulah macamana.. Kalo sempat buat kot.. Tapi rasanya mcm dok jer. Dari segi pakaian dah bereh, cuma baju t & jean fain je belum beli.. Dan asya pon nak cari seluar & skirt jean j lagi. Untuk saya lak just kasut + tudung je belum ada. Tunggu start cuti ni la baru nak beli.. 

Mengamuk Versi Sopan

Baru lepas mandi... x sempat nak sikat rambut lagi.. 
Dah mula mengamuk nak mainan keretaapi dia

Dah dapat pon... nak marah-marah lagi..
Bad mood sungguh 

mengamuk time !!!!

Mula sepahkan mainan dia atas katil...
Ni pic dia mengamuk versi sopan santun... Kalo hilang sopan santun tu... 
Ermm habis terguling-gulinglah...

Saturday, August 13, 2011

Asya rock !


Pic yang dicilok dari FB adik Fain...
 Ada jumpa pic asya masa zaman umur 6 bulan - 1 tahun kot time ni... 
Hehehehe.. kelakar tapi sgt cute :-)

Wordless Saturday : Mini Zoo Teruntum





huhuhu...
 pic bulan lepas

---> Audit ISO today...

Friday, August 12, 2011

AUDIT ISO

Rileksssss...rilekkkk..rilekssssss...
Esok dah start audit.... 
Gud luck untuk saya n co....

---> xde mood nk update n3 panjang2...Rasa letih sgt..Nak rest sket.. :-(

Salam Petang Jumaat


Assalamualaikum.....


ermmm...petang2 gini baru nak update.. Bukan aper... keletihan melanda.. Kelmarin lak x smpat nk BW lgsung cz bz dengan doc2 ISO untuk disettlekan.. Semalam lak nak update , rasa letih yang amat.. Pagi tadi lak pegi pasar dan beli apa2 y patut.. Bila balik tu ingat nak update blog & BW.. Skali time balik tu asya mengamuk la plok... Berterusan..sampai tertido.. Saya pon join skali.. Tp tdo skejap jer, cz byk mde nak disttlekan.. Nak basuh baju, jemur baju... Dan sekarang baru je lepas masak Nasi Ayam.. Nasi ayam dalam rice cooker dah.Sementara tunggu masak ambik pluang nak update blog jap.. Cuma ayam tu goreng dekat nak berbuka. Masak awal sebab jap g nak kluar skejap. Ok la.... nak BW jap ni :-)

Thursday, August 11, 2011

"Abang,tunggu mak di syurga ya"

Sebuah kisah sedih yang mengundang air mata... Tadi masa baca email ni pon.... menangis berciciran airmata... Tiap kali baca kisah sedih pasal anak-anak ahli syurga ni...selalu terbayang wajah anak sendiri.... Al-Fatihah buat adik  Iqbal Fahreen Hamdan,


Hargai & sayangi org2 disekeliling kita sementara mereka masih bernyawa.....

Kisah Benar : "Abang,tunggu mak di syurga ya"
Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.

"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.

Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.

"Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!"

Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka.

Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang.

Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!"

Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan.

Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana.

Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak.

Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka.

Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?

Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu.

Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang.

Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.

Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.

Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.

Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.

Januari 2011-
 Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.

26 Februari 2011-
 Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah!

Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah,

Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta.

Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.

Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.

7 Mac 2011-
 Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang.

Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi.

Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!"

Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.

Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.

13 Mac 2011-
Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.

Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?"

Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!"

Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!"

Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala.

Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!"

Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu.

Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?"

Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!"

Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.

"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?"

Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.

Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya.

Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.

Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan!

Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam  abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!

Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan.

Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!

27 Mac 2011-
 Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.

"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!"

Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.


5 April 2011-
 Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang.

"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!"

Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat.

Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.




7 April 2011-  Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini.

Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini.

Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.

Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.











8 April 2011-
 Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaringmerenung kek itu.

Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.

Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.

Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi.

"Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!"

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia


 
9 April 2011-
 Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas.

Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai.

Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.

"Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"

Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak.

"Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?"

Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.

Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.

"Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak.

Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang.

"Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja."

Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba!

Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!"

Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.

"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!"

Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

"Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!"

Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.

Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya.

Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat  abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

"Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...

Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"
Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis?

Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.

Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.

Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.

Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.

Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.

Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi.

Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang ta[i... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.


Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat  tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).



Setelah kematian :- KLIK SINI

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)