Thursday, February 16, 2012

Jom Gosok Gigi Bersama Colgate :-)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu di hari Khamis yang indah.. Hari Khamis hari yang sangat best sebab esok dah cuti.. Yihaaa!! Ok.. berbalik pada part penjagaan gigi anak-anak ni, adakalanya memang leceh dan macam-macam kerenah yang kita hadapi semata-mata nak suruh anak "GOSOK GIGI". Dulu permulaan nak ajar asya gosok gigi memang susah gak..now dah bereh. Dan satu lagi part penting...bagi saya kita mesti ajar anak jumpa dentist sejak kecil lagi, untuk biasakan diri. Jadi bila besar, dia orang dah xde problem kalo nak jumpa dentist. Dan asya pon dah masuk kali ke-2 jumpa dentist. 1st time pergi last year dan latest awal bulan baru-baru ni. 

Alhamdulillah, asya steady je time dentist check gigi. Dan last year asya dah kena tampal 2-3 batang gigi... Untuk yang terlates baru-baru ni, sekali lagi gigi asya ditampal. Kali ni 3 batang. Insyallah..tahun depan nakmula cabut gigi depan asya yang dah runtuh... atas nasihat dentist tu, takut nanti gigi akan tumbuh berlapis dengan gigi yang sedia ada. So... uols semua pernah bawak anak jumpa dentist tak?? Next Checkup 6 bulan lepas ni..dalam bulan 7 untuk asya jumpa dentist.

New look... cantik kan.. asya memang pakai ubat gigi Colgate perasa Stawerry sejak dulu. Ubat gigi ni khas untuk kanak-kanak. Ada gak rupa lain seperti, Spongebob, Spiderman dll.. Asya mestilah nak Barbie doll dia..

Yang ni Colgate packing lama..

Ok kawan-kawan.. Jom gosok gigi dengan asya.. Lepas ni, bila gigi asya dah cantik.. boleh la asya senyum nampak gigi... hehehe lawak la muka asya time ni..Perli mama erkkk!!
" ________________ "


TIPS PENJAGAA GIGI KANAK-KANAK

44 comments:

Huda said...

Anak saya yang kecik belum jumpa dentist lagi tapi bakal jumpa dentist..

Kamsiah said...

salam
boleh jadi model colgate utk kanak2 la..:)

Adylia Qarissa said...

cutenya ubat gg budak kan? ;p

~MAWAR~ said...

anak saya mmg suka gosok gigi..yg xtahan..suka makan ubat gigi..aduyaiii..huhu mcm mana la nk handle..smpai nanges2 nk makan.

mummY daniSha said...

danisha dari baby pakai pureen je...x pernaj nampak lg colgate tuk budak2 heheee

syawalsimpsons said...

comey je ubat gigi tu..rasa sayang la pulak nak pakai..kakakakakka

:: Mrs.Eady :: said...

nak pegi beli la..hehehe..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Iya..kdg2 klu nak pikat anak2 biar rajin gosok gigi,kita belikn berus gigi yg bermcm2 corak & patern tu..(dulu lar k.atie buat tuk anak2 k.atie :D)

AdaM Hawa said...

colgate ada utk kanak² rupenya.. coz ank abg selalu guna kodomo lion, x pun darlie.. ;)

mamalieyna said...

bagus die tak tkt jumpa dentist kan.. alahai comel betul ubat gigi, nk menarik perhtian budak2 la ni..bagus kan...

arif stkd ni, belum pernah diajar jumpa dentist, gg masih ok lagi, tp taktau la akan dtg kan..harus blajar bwk jumpa dentist gak ni..

happy weekend lya~

fazilzura said...

cute nye model ubt gigi ni ..

miemiey said...

NAK TGOK GIGI... hehehehe... lawa lah ubt gg tu,cam pembersih muka lak.. hihi

::NureeN:: said...

klau ellesya nmpk ni sure dia nk mmg kami dok beli yg ni la lya.. ari tue kat kedai abes nureen beli yg spongebob ellesya marah sgt sbb dia kata dia girl bkn boy kena la pakai pink yg tue blue hehehhe

Cik Rose Cute said...

anak cik rose pun guna ubat gigi perisa strawberi....cik rose tak pernah bawak anak jumpa doktor gigi...sebab gigi diaorang dah cantik dan tak berlubang..memang dah di asuh dari setahun lebih kena gosok gigi hehehe...

Baiduri said...

gosok...jgn xgosok....hehe....bgus ajar ank jumpa dentist kcik2 kan....dh besar xde la jdi pnakut....

IntaNBerliaN said...

bagusnya colgate ni.. pandai tarik perhatian budak2 utk gosok gigi.. bkn main cantik lg ubat gigi dia..hihi

rasp said...

asya guna sama ubat gigi dgn sapphire...
lum beli yg pack baru coz yg pack lama lum habis....

anisalya said...

tak pernah bawak pun lagi jmp dentist tp ubat gigi biasanya anak2 pilih sendiri. ngeee... kalau ibu yg pilih nnt dia orang bising. itu la ini la. tension je.

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

model ubat gigi asha erk?
alya x pernah paka lg ubat gigi barbie,
kalo tgk ni, soheh nok!

aanie said...

x penah try lagi colgate ni....biasa guna ubat gigi pureen tu je....

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

salam perkenalan .. bleh jadi model colgate nieh ;-)

|| NaFiRaa || said...

comelnye model ubat gigi nih.. Anis pakai ubat gigi raiya.. murah jek..pastu yang paling best ubat gigi tu dia pack skali ngan berus gigi yang comel2.. hehehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Good girl lah Asya tak takut jumpa dentis..Qis hari tu baru jer nak masuk bilik jumpa dentis dah menangis2..alahai..sudanye tak jadilah nk check gigi dia...
Colgate Asya sama dengan Qis..^^

Zue AnnaLeeya said...

bagusla asya tak takut jmpa dentist....
airel pon ok jer klu jmpa dentist....
thn lepas ader bwk airel check gigi...
steady jer dia....
airel plak suker ubat gigi perisa oren....

LydSunshine said...

Gigi susu pun kena tampal ye? Baru saya tau. Mmg betul gigi tu perlu cabut awal2. Kalo tak nanti tumbuh berlapis mcm gigi saya.

Salina@IbuAqil said...

Yelah Lya..
Ina baru bincang2 ngn Mr. Em nak bwk Aqil p jmpa dentist..
Bleh dah kn?!
Hi3!!
X nak gigi dia rosak cam kami berdua..
Kih3!!!!

munna said...

anak kak munna tak pernah lagi jumpa dentist.... tapi nak cuba bawa juga nanti

Masya said...

amir pun suke berus gigi dengan kodomo perisa anggur, baru² dah tukar strawberry.. saje tukar² supaya dia x jemu... gigi amir pun dah mula rosak.. reput kot huhuhuhu

ieda said...

alah2 asya .. cute jeee wajah macam tuu , manisnyeee senyuman mu
anak2 akak banyak guna halagel ;)

Nazayiena said...

Anak2 Kak Nurul yg dah sekolah tu,jumpa dentist kat sklh je,
Tapi anak yg no.2 tu pun giginya cepat rosak tp xde pun dicabut dan giginya elok tumbuh x berlapis pun....

Nazayiena said...

Anak2 Kak Nurul yg dah sekolah tu,jumpa dentist kat sklh je,
Tapi anak yg no.2 tu pun giginya cepat rosak tp xde pun dicabut dan giginya elok tumbuh x berlapis pun....

wahida said...

comelnya asya....
geram dia buat muka mcm tu...

ct rahani said...

anak sy belum penah lg jupe dentist.. nak try bawak jugak.. kebetulan hari tu aidil ader ngadu sakit gigi.. tp kejap je..

Lynn said...

La..saya tak pernah jumpa pun colgate untuk si kecil nie...(nampak sangat da lama tak kuar shopping)..hehe

Mesti Najah suka...nak beli satu lah untuk dia..
comei asya buat muka cam tu..

lieyalatif said...

comeynye la hai model cilik sorang nie heeheheh...


betul tu sis, dulu mmg berperang dengan anak bab gosok gigi, tapi lepas dieorg rase sendiri sakit gigi tu camne, baru le insap tu datang ekeekekekek

THE LEKAT LEKIT STORY said...

hari2 seorang ibu.. lala blm ada gigi nnti dh ada gigi akan try ikut cara lya buat kt asya

Mama Ema said...

anak akak si kakak rajin gosok gigi tapi si adik susah benar nak suruh gosok gigi..dahler gigi dah rosak teruk...umur berapa sesuai cabut gigi bongsu yer...

sue zainun said...

setakat ni xpernah lagi..tp memang ajar anak gosok gigi sb Amira minum susu pediasure perisa vanilla yg agak manis..Amira pakai ubat gigi mukmin je..xpenah nampak lak colgate utk budak2..kalo nampak sure bli nih..hehe

wan nurul hezrina said...

lawonyer packaging2..mcm merah pyhtoll nk beruss gigi.tp nurul sental gak..klu ada mcm colgatenie mmg bleh tarik perhatian dia kot

fieda said...

gigi maira kt depan pun byk dah runtuh..kt geraham pun dah berlubang..asya tak nangis ke masa kena tampal..kena bwk jugak la maira jumpe dentist..

diana said...

saya pun dah start bawak anak pi check gigi..bulan 6 nanti kena pi lagi..
tu pun ada yang rosak tu..hari tu doktor kata nak tampal tapi saya takut nanti dah besar tempat tampal tu rosak dan kena tampal lagi..rasanya kalau cabut lagi ok kot sebab dia tumbuh lain yang lebih elok..kan??

Iffah Afeefah said...

ohoiii lawa sngt ubt gg nye tu

ariana said...

walaupun ank2 akak dah besar semua, tp masih ingat sgt macmn susahnya akak nk memastikan gigi mereka sihat dan bersih waktu mereka kcik dulu..:)

skrg semua dah besar panjang..malah yg sulung baru je buka braces gigi, skrg yg kedua sedang pakai braces..semua nya kerana nakkan gigi yg cantik..:)( bagi gigi sama dan rata..)

mamawana said...

Pesan rang tuo anak2 jgn di ajar makan gula2 cokelat pmanis dsb. Kalu nak bagi juga dia kena rajin gosok gigi baru gigi cantik dan tidak rosak Apa apa pun budak2 tetap chomel ...

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)