Tuesday, February 7, 2012

Kita Hanya Mampu Merancang, TAPI Tuhan Yang Menentukannya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Selamat bertemu kembali & Salam MaulidurRasul buat semua. Beberapa hari sebelum ni x update blog & x b'BW. Macammana cuti pnajang baru2 ni? Mesti banyak xtvtkan? Sama macam saya ikut perancangan, saya start cuti dari Jumaat hingga ke Ahad. Hari Jumaat tu, kami & family MIL ke Gambang WaterPark Resort,, tapi sayangnya sgt2 x menyeronokkan sebab ada insiden yang berlaku & hujan nanti citer kat n3 lain. Dan hari Sabtu lak sibuk kat rumah MIL buat preparation untuk BBQ ofis saya sampai ke malam gak. Dan hari Ahad tu, sepatutnya saya join BBQ geng2 ofis kat Pantai Cherating. 

Tapi last minute tarik diri sebab asya demam panas+muntah2..melarat-larat lepas ke Gambang haritu. Memang agak frust, tapi xpelah..tiada apa yang lebih penting daripada kesihatan anak kan? Last2 ofismate je yang ambik ayam & ikan yang diperap kat rumah MIL. Saya dengan fain memang seharian melayan kerenah asya yang macam2 peelnyer bila demam. Mybe sebab x sedap badan, jadi macam2 ragam nak kena layan. Serba tak kena.

Tup..tup.. Hari Isnin patutnya saya dah masuk kerja tapi terpaksa ambik MC sebab saya lak mengalami keracunan makanan. Cirit+muntah2... mula2 saya yang kena malam tu.. Last2 pagi Isnin tu, tengok asya pon kena gak. Lepas tu terus ke spital, sebab badan saya memang lembek sgt rasa & asya maintain lagi..Cuma still demam2.. Mujur cirit asya x melarat macam saya. Alang2 siap awal kat spital, terus bawak asya jumpa dentist. Last year, dah jumpa..Jadi ni 2nd time asya jumpa dentist..alhamdulillah...asya bagus sgt2. Hasilnya, 3 batang gigi asya ditampal. Next checkup..6 bulan selepas ni, iaitu bulan 7.

Masa ni asya baru lepas muntah-muntah.. Cool je papa jaga asya. Sweet sgt2. Pandai dia pujuk anak dara dia.

Inilah yang dikatakan...
KITA HANYA MAMPU MERANCANG..TAPI.. TUHAN YANG MENTUKANNYA
Yang dirancang tak menjadi..yang tak dirancang lak menjadi.

25 comments:

cheqna said...

alhamdulillah
so skang asya ngan mama dah sihat sepenuhnya la ni??
take care la ye

mamashikin said...

takpe, lain kali boleh bbq lagi..kesihatan asya yg diutamakan..sian dia, muntah2..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

get well soon to both of u
x cihat pong still blh smile...comey

rafaliah said...

As-Salam..jom baca tips memilih vitamin untuk anak-anak..
http://rafaliah.blogspot.com/2012/02/nak-berikan-anak-anak-vitamin-tapi-tak.html

Investment berbaloi untuk anak2..inshaALLAH..

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. kita hanya mampu merancang tapi DIA yg menentukan samada apa yg kita rancang tu jadi or tak.. sy pun selalu jd cam lya gak...

btw, moga lya n asha cpt2 sembuh.. take care yer

ieda said...

yelah dik ..
semua kejadian atas allah ounya kuasa
semoga asya cepat2 sembuh ..
bukan main layiee macam puteri raja lahh ayah duk layan tuu
bagus betul fain .. hurmmm permata hati dia tuu ;)

ps ; akak x tahu lya nak ke gambang akak ada baucher ke gambang dik .. 1 tiket boleh masuk 6 org dgn harga rm18.00 dan kanak2 rm 13.00 , valid sampai 31 Mac nie .. kalau tidak leh bagi lya .. ada banyak voucer tu .. ada 6 keping ..
akak x pergilah sbb dah pernah pergi .. ;)

|| NaFiRaa || said...

moga lya & asya cepat sembuh yer..
take care..:)

Puan Kutu said...

takde rezeki nak buat macam mana,yg penting kesihatan anak..

lor asya dah kena tmpal giginya..byk mkn gula2 ek?hehe

MamaYatie said...

la hai...apa nak dikata lagi kan...takde rezeki...insyaallah next time mungkin ada rezeki kalian..jgn sedih yer...get well soon asya & Lya

shila ariff said...

salam pagi,

betul tu..semuanya DIA yg tentukan..DIA Maha Mengetahui segalanya..ada hikmahnya setiap ketentuan daripadaNYA...sabar & bersyukur dengan apa yg kita ada hari ini...

YaYaNsMuM said...

Biasalah, dear. Mesti ada hikmah di sebalik semua tu.

Kamalia said...

semoga cepat sembuh ye..asya pun sama..

QasehnyaRania said...

semoga cepat sembuh yer lya dan asya...su pon baru kuar wad juga ...huhuhu

Azian Elias said...

betul dear. We just have ALLAH.Cuma ALLAH yg tentukan.

suhaina laui. said...

asya demam nk jugak pkai cool fever tu kan...kalo akif xde nyer...time tido pon bleh rase kalo buh kat dahi tu....

::NureeN:: said...

moga cepat sembuh ya asya... skrg ni mmg musim lya... nureen pon risau :)

salam maulidur rasul

Cik Rose Cute said...

keciannya asya...

AdaM Hawa : klik!klik!ceritaku! said...

moga cepat sembuh ya mama & asya..

Tihara said...

salam singgah sini :)

kesiannya dia demam tp mampu lg tersenyum :)

Ladysirna FA said...

asya is strong girl, u go girl!!

KhaiRin : anies said...

get well soon babeh!

anisalya said...

bila mama sakit, papa la kena tlg sm kan? kalau tak... sian kat mama. asya dah sht ke?

Masya said...

mendoakan yang baik² sahaja.. semoga asya, lya cpt sembuh seperti sediakala...

S.U.R.I.A.T.I said...

mr.mama yg cool...

wan nurul hezrina said...

cirit birit n muntah2 mmg berjangkit.kdg satu umah bleh kena.mcm merah kalau nursery ada budak kena mmg diapun kena gak

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)