Tuesday, February 28, 2012

L.E.N.A

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat bertemu di penghujung bulan Februari... Sedar tak sedar.. esok dah last day untuk bulan ni... Dah nak masuk bulan March.. Bulan March amat bererti bagi saya.. sebab itulah bulan kelahiran saya di dunia ni.. Rasa macam tak percaya jer.. saya makin meniti usia tua.. hua..hua..hua... siyes... macam baru je lepas SPM.. kih..kih..boleh ada rasa gitu?? padahal dah bersuami & beranak pon... Takpe.. hati muda lagi.. 

Lenanya... setiap kali melihatnya lena dalam tidur, hati ini selalu tersentuh. 
Terasa melihat ketenangan di wajahnya.. 

Huhu.. ginilah lumrah orang bekerja... Keluar seawal pagi... waktu tinggalkan asya.. dia masih tidur, saya tak kejutkan dia sebab tak perlu hantar pada pengasuh.. Satu bonus bila duduk dengan mama..jadi mama saya yang jaga asya. Dulu time duduk sendiri.. memang kecoh sikit.. gerakkan asya bangun pagi.. kalo time dia meragam lagi lah.. maybe tak puas tido sebab  nak hantar kat rumah MIL. So sekarang... tenang je nak bersiap.. Tapi kalo kebetulan dia bangun awal pagi tu, sweet sangat rasa.. Mesti dia akan peluk saya.. cium pipi+dahi & mulut..Pastu tu kata " Mama gi keje nak cari seng... nak beli pampers adik..susu adik.. botol bat adikk (tau apa itu botol bat?? ), nak beli makanan, mainan.... sayang mama" dan perkara yang paling menyentuh hati saya bila asya tengok saya bersiap mesti dia kata " Mama asya ni comellaaa"... Memang rasa tersentuh kat hati ni..terus jer peluk dia erat.. Hehe..kembanglah hidung mama ni! 

Kalo pagi... time tinggalkan dia tidur... confirm setiap hari saya akan kol dia.. Macam2 cerita dia tiap kali kol.. Memang terhibur sangat mendengarnya. Nak tersenyum pon ada.. Yelah..rindu sangat2 kat dia... jumpa2 balik pon dah petang.. Bila malam nak tdo lak.. So masa y betul sepenuhnya bersama asya..time weekend je la.. sebab tu saya & Fain akan spend sebaik mungkin masa bersama dia.. Supaya dia selalu merasai aksih sayang dari mama & papanya..

Next year asya dah skolah.. still tak dapat bayangkan camner.. Mesti permulaan agak kelam kabut.. sebab Fain kena hantar saya ke ofis..pastu hantar asya ke skolah..dan pastu baru masuk ofis. Tapi permulaan tu, biasalakan macam tu?? ekceli saya teruja n tak sabar nak hantar asya g skolah.. Moga semuanya berjalan lancar..


Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

57 comments:

Zie said...

Tak kira macam mana peraturan kehidupan, pasti ada jalan kemudahannya... hanya kita je yg merasa mcm susah bila lalui senang je...
Tambahan dak comel cam asya ni mesti semangat nak gi skool

lieyalatif said...

ololo tomey asya tdo...aunty tgk pun rase ngantuk terus ni ekeekekek....

mule2 mmg kelam kabut dear, tapi takpe...lame2 nanti dah biase...mcm lieya ni laaa....sorang nak anta sekolah rendah, sorang anta smart reader sorang anta taska....tapi dah lame2 dah biase n boleh arrange mase....insyaallah, jgn risau ok...

QasehnyaRania said...

i"allah..mudah-mudahahan semuanya berjalan dengan kancar..amin...

mornink lya...how r u ..;)

Nazayiena said...

Sedar x sedar memang dah nak sklh dah thn depan Asya,nanti klu dah lalui itu semua mesti dah biasa,anak Kak Nurul yg no.4 tu pun thn dpn dah 5 thn jugak dan kena htr sklh.....

Lya Colours said...

sekejap je masa berlalu kan tak sedar dah makin meningkat umur kita ni. huhu

IntaNBerliaN said...

thn dpn asya dh nk sek ek.. cpt je ms berlalul kan.. rs mcm br lagi asya lahir... pejam celik pejam celik dh besar asha..

Adylia Qarissa said...

heheee..mak mana yg tak comey di mata anaknya :)

AdaM Hawa said...

bile tengok kanak-kanak tido, jiwa nampak tenang je.. sejuk mata memandang.. ;)

fieda said...

nak sklh dh dak asya taun depan ye..mula2 tu biasalah mmg akan kelam kabut sikit pastu slow2 akan ok...botol bakkk....hehehe...tau sgt la..org2 beloh kite jer sebut..hihi..

Masya said...

comellnya asya.. cakap mcm tu.. pandai ambil hati mama kan... anak sy pun klu ckp mcm tu.. mesti buat hati sy terhibur jer...

harap asya ok yer.. msk sekolah nnt...

mummY daniSha said...

hantar anak skool satu pengalaman yg sgt bermakna dlm hidup kita sebagai ibu..tp kan..rindula pulak time dia kecik2 dulu huhu...=p

LydSunshine said...

Untungnya tinggal dgn mama. Takperlu risau2 pasal asya sebab dia dijaga oleh orang yang dipercayai.

- GC - said...

anak sy baru 6 bulan, lagi la kesian pagi2 dah kena kejutkan dia. tp sekarang mmg rutin dia bangun masa kita siap2 nak p keja.

Kakzakie said...

Bertuahlah asya punya nenek yg menjaga. Lya pun sama taklah bimbang sepanjang menjalankan tugasan seharian.

Tina Othman said...

tenang je kan bila tgk muka anak ni, naknya time tido, kekadang selalu fikir apa yg dorang mimpikan

QA's ~ mamapapa said...

salam,awok org kemamang ke?aboh saya org kemamang :))

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kak jue pun suka tengok farisyah tidur..sweet sangat

norhidana said...

mana2 anak kecik tido mmg sntiasa comei..lg2 lah ngn segala mcm aksi yg diaorang bt...

hehehe

ct rahani said...

sonokkan tgk muka anak ngah tido.. tenang je hati.. InsyaAllah permulaan je kelam kabut sket.. lama2 sure asya pun happy dpt gi skool.. nak2 klu dh kenal ramai kawan..

kayyana said...

lya, kite dilahirkan bulan yang sama lah.. bulan march jugak bulan kelahiran saya,.. lya brp hb ek??? hehehe. untung lya sbb mak yg jg asya.. tak perlu risau sgt.. tak perlu berkejaran hantar asya kan.. take care dear.

Jobless Girl said...

Tidur dengan nyenyaknya...Selama tidur!

Mama Ema said...

akan timba pengalamn yg baru bila anak mula bersekolah

rasp said...

lena nya dia tido...
chomel lak tu...
syukur sgt2 kan sis..
mama sis leh tolong jagakan asya...

el said...

el pun sllu tenung muka anak2 time derang tido..tenang je kan kan kan

mmg nti kalo asya sekolah jenu lya hahahha sure bz hehe

aanie said...

oo..dah nak sekolah dah asya ye....

botol bat tu apa lya?

...sWeeT uMi... said...

alalalala sweet nye...asya good girl, tak meragam sbb dia tau mama dia cr rezeki tuk dia gak hehehehe...

dakcik said...

mmgkan kalo tgk budak tido mesti rs tenang jekkk..

Deru Ombak said...

Salam Lya..

Kasih ibu hingga ke syurga... :)

POSH76 said...

suker tengok bila baby tido...comelll...

Psst: Ripley's tu 1st floor indoor park kat genting...pilah enjoy!!

|| NaFiRaa || said...

zura pon suka tenung muka anak waktu dorang tido.. kadang2 rasa tersentuh plak.. tenang jek muka dorang tidokan~ :)

Izan Ishak said...

izan pun suka tgk anak2 tido...tenang je muka dorg kan...

pandainya asya bila mama nak pegi keje...

eB ezrin said...

awalnyer asya nk msk skolah. :)

m.u.l.a.n said...

sampai masa nanti insyA semuanya dipermudahkan..

munna said...

pandai Asya.. buat hidung mama dia kembang kempis ye.... kak munna pun nak hantar kakak meya tadika tahun depan

AnneRaini said...

sypun keluar rumah anak tido lagi sbb husben yg hntr die pergi rumah nanny.

ratusiput said...

tambah la sorang lg adik utk asya... :)

Aine Ainun said...

Sangat bertuah kan, seorang wanita, dapat melahirkan anak....

Walaupun sakit melahirkan...
Tapi, bila tgk dia membesar depan mata, itulah kebahgiaan nya kan..

Rinna said...

Bila tengok anak tido..kita rasa sayu jerk.. kdg2 geram gak ngan perangai anak.. marah2 pun tapi sayangkan.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

alolo..lenanye Asya tido..^^

Rasa Sayu bila tgk anak tido..

Anaa said...

tengok muka anak tido yang tenang, segala masalah ilangg kann.. :)

Qhaifa Nur said...

cepatnya masa berlalu, asya dah nak sekolah...
comel dia masa tido...

::NureeN:: said...

nureen thn dpn la kot klau nk anto ellesya school..
asyiknya tgk dia tdoq.. nureen suka tgk muka ellesya masa tdoq tau.. sbb masa tue la nureen akan sedeh bila teringat perkara2 yg dia buat pastu nureen marah dia hehhee

maszmadi said...

sejuk jerk bila tengok anak tengah tidur kan.. tenang jerk...

Jendela Hati said...

seronok singgah di sini, byk komen... itu kan pengorbanan ibu2 yang berkeje2.. mmg hiba nak tinggalkan ank..tang wajah ank tido tenang je kan ati kita tgk.

ieda said...

sweet je tgk asha tu .. memang dik bila mereka tidur lah nampak macam sayu je wajah2 mereka kan ... ;)

tak pe lya .. slow2 , akak dulu macam tu jugak , agak kelam kabut sbb kena bahagikan masa dngen hubby sape amik dan antar .. lepas tuu dah senang dan ok ;)

KhaiRin : anies said...

setiap yg susah itu ada kemudahann yer kelak

dela said...

sekejap ja masa berlalu... zaman sekolah pun dah lama ditinggalkan... :(

Totie@Tomy said...

betul saya pun tak sedar masa berlalu tup2 dH KAWIN pastu dah ada anak sorang..indahnya hidup ni..walaupun di uji oleh Allah..

Rtp Farra Arisha said...

begitulah kasih sayang anak terhadap ibunya. hiks hiks...how sweet :')

mamalieyna said...

Aduhai pandainye asya ambil hati mama dia kan..mmg sweet n comel sekali.. ^_^

mmg harus la si mamanye terharu~good girl~

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

masa sangat cept berlalu, pejam celik dah nak start sem baru untuk zuan :D

mama aini said...

salam LYAfrina..anak adalah anugerah yg tak ternilai..semuga asya menjadi ank yg solehah..amin..ehem asya dah nak sekolah tahun depan..mama pun mcm tu dulu excited sgt masa ank mama masuk sekolah..he2x..thanks sudi singgah..

anisalya said...

memang excited bila fikir pasal naka nak masuk sekolah. tp mula2 mungkin ada ragam sikit kot. pandai asya ambik hati mama ye. sweet little gal.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bestnya ade anak ....huhu ..bila la nak ade ..huhuhu

wan nurul hezrina said...

hehe.lya kan susah dapatkan asya dulu=)sekarangnie mmg asya anak yang baik n so sweet.tapii dah mmg mama sya cumil=)

~diAhOntHeblOg~ said...

tu la untungnye kite yg masih ade mak ni kan..

mamawana said...

Yep.. para ibu selalu tenang melihat wajah chomel si anak. Asya comel banget..

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)