Monday, February 27, 2012

Mungkin Itu Yang Terakhir

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Mulakan hari ini dengan penuh keceriaan... Tapi entri ini mungkin jugak memberi kesan di hati yang membacanya. Sewaktu saya membacanya, air mata saya mengalir laju.. Mungkin... dengan membacanya..kita sebagai ibu bapa akn lebih bersabar dengan anak kita. Akan lebih menghargai kehadirannya dalam kehidupan kita. Btw... saya ambik pengajaran kat bawah ni dari blog Rose. Jom sama-sama kita membacanya & renung sedalamnya... Bacalah..agar kita tidak terlambat apabila kita mula menyedarinya.

Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel... 

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.


Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.


Insyallah... dengan kesempatan yang ada ni.. KAMI akan saling menghargai antara satu sama lain. Kami akan pergunakan sebaiknya waktu & kesempatan yang ada ini dengan sebaiknya. Sesungguhnya... kehadiran Fain & Asya amat penting dalam kehidupanku. 

Air mata saya mengalir laju setiap kali membacanya. Sebab kita tak tahu apa yang terjadi di masa hadapan. Jadi.. untuk hari ini... untuk hari yang sedang kita lalui... hargailah anak kita sebaiknya. Begitu jugak buat insan-insan tersayang. Semoga selepas ini.. kita semua akan lebih bersabar dalam melayani kerenah anak-anak. Ingatlah... peluang kita bersama anak hanya sekali... 

Bila anak dah mula besar.. masa tu baru kita rindukan tangisan anak.. Rindukan pelbagai kenakalan anak.. Takpelah.. tahan sekejap jer.. Anak mengalami fasa "kanak-kanak" hanya sekali. Sampai waktu anak akan makin membesar dan akhir akan meninggalkan kita jua apabila beliau mula membina keluarganya sendiri. 

Ingatlah... mungkin kalo kita menjaganya dengan penuh kasih sayang & kesabaran..insyallah... di masa akan datang.. sampai masanya kita akan menjadi seperti anak kecil.. dan ketika itu lah anak-anak kita akan menjadi umpama ibubapa kita. Jika kita menjaganya dengan penuh kesabaran & keihlasan serta kasih sayang..insyallah.. di hari tua... anak-anak akn menjaga kita sbagaimana kita menjaganya. Insyallah..

Kita tak tahu.. antara kita siapa yang "pergi" dulu... Seandainya kita yang "pergi" dulu... tinggalkanlah kenangan terindah dalam kehidupan anak-anak kita. Jangan tinggalkan kebencian di hati anak kita diatas perbuatan kita kepadanya.. Dan seandainya ditakdirkan orang kita sayang "pergi" dulu... biarlah... pemergiannya tidak meninggalkan satu kekesalan yang mendalam dalam kehidupan kita. Biarlah saat terakhirnya memberi kenangan yang cukup manis untuk dikenangkan.. Sesungguhnya HATI ini x sanggup untuk memikirkan perkara itu.. Tapi..kita harus terima hakikat bahawa itulah putaran kehidupan..harus jugak memikirkannya..supaya kita selalu beringat..

Al-Fatihah buat adik Faris.. sesungguhnya syurga sedang menanti mu.. Syurga yang abadi milikmu.. Berbahagialah disamping-Nya.. Amin

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

48 comments:

Dieyna said...

Betul2... kalau anak demam pun kita dah gundah gulana , huhu xsanggup memikirkan lebih daripada itu..
Al fatihah untuk adik Faris..

Sayangi harta kita.. anak...

mama rifQy said...

sedey!!!! kite mmg xleh nak baca sgt kisah arwah faris..skali je bace..tuh pon nak nanges..pastu dah xbace..takut nak baca..macam kite bace kisah lya aritu...huhu....teresak esak nanges!!huhu

faiz fakhirin said...

nasihat yg bagus skali utk para ibuBapa diluar sana yg suka mencemuh dlm menjaga anak masing2..gud info for me yg belum kawin lagi..hahahaha

shima wibowo said...

walaupun belum ada anak...tapi tetap terasa naluri ibu..apatah lagi yg punya nak kan...sedih sgt..

Makbed said...

:-) senyum je la. tatau nak komen apa .. but saya suka entri ni.

fieda said...

nak komen yg no4 tu...
kita pun pernah jadi nakal masa kecik jdi kena phm la turn anak2 kta plk..mmg nak kena byk sabo..wlpn kadang mmg ilang sabor...mmg tersentuh bila baca pesanan2 tu..kdg tu bila dah termarah rasa menyesal tak sudah plk..jadi kena la beringat lepas ni...mungkin marah itu akan jadi yg terakhir buat kita...
al fatihah untuk arwah adik faris..

anisalya said...

baca jugak tentang ni kt FB. tp kdg2 kita as parents bila kena time ank2 meragam tak bersebab... hangin jgk.

S.U.R.I.A.T.I said...

nanges lagi!!! wua!!! su syg anak2 su lebih dr nyawa su sendiri :'(

Cik Rose Cute said...

Cik rose ada baca jugak kat blog ros tue...Dengan anak-anak kena banyak bersabar huhuhu

AdaM Hawa said...

jangan merungut.. itu yang penting.. :(

mummy_ayu said...

sgt2 setuju....sedih sgt kisah adik Faris...al fatihah untuk dia..moga dia tenang di sana..amin

munna said...

semoga kita semua menjadi lebih baik lepas ni.....

mummY daniSha said...

anak anugerah yg x ternila dari ALLAH...amanah dr ALLAH...laap my doter so much!

m.u.l.a.n said...

betol tu.. anak anugerah dari Allah..

alahai nyesal pulak bebel pagi tadi ke anak2..

eima said...

take noted...TQ dear

|| NaFiRaa || said...

huhuhu.. sebak plak baca n3 lya nih.. moga kita sama2 menjaga Amanah Allah itu sebaiknye..amin~

norhidana said...

salam isnin...

setuju btl... kadang2 kite ni terkhilaf skit... terlupa
tp mmg ayat2 tuh sungguh menyentuh hati...membtkan saya balik keje bile tgk aiyan nngis pun tak jd nk bebel heheheh... lyn je
kalu dia bngun nngis mlm2 pun sbr je... bile dia dh tido peluk dia puas2... tkt kalu apa2 terjd

IeRA said...

Salam Kenal...

Sedih pulak bila memikirkannya kembali...

Izan Ishak said...

sedih baca kisah arwah adik faris... yg pasti kita cuba jadi ibu bapa yg terbaik lepas ni ye...

syawalsimpsons said...

di kala ni teringat kat syawal kat taska...mmg terkenang la kalo dier nakal tu..tp takda la sampai marah teruk2 kat dier....marah2 sayang gitu..kalo kasi susu pon pesan minum elok2 tak mo muntah2 tau...kikikikiki...windu pulak kat syawal yang kat taska sekangkang kera ngan opis ni...

Azian Elias said...

Anak2 akak mula dah membesar. rasa kejap je.. masa yang first kami semua agak baran. but now, alhamdullilah.. kami hidup penuh kasih sayang. ciuman paling penting.. MESTI SELALU.

Kakzakie said...

Kasih-sayang antara anak dan ibu-bapa memang perlu Lya. Anak-anak walau dah besar tapi kami masaih berpeluk dan cium selalu. Lagi pula anak kakak perempuan kasih mereka terlalu erat...

ieda said...

setuju dikk
adakalanya kita leka dan x ingat
sifat manusia juga
anak yg kita damba pastinya akan pergi meninggalkan kita .. sebaik mgkin kita menjaga dan mendidik mereka insyaallahh

Zie said...

Anak2 adalah segalanya... senyuman, dan nagis mereka buat kita rasa bahagia...

Zue AnnaLeeya said...

samala lya...
akak pon mengalir airmata bile baca kisah adik faris nih...
mmg sedih sgt kan???
dan kita mmg kene hargai setiap saat tuh bila bersama anak2....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Al fatihah untuk adik Faris..

sedih baca kisah arwah..

moga kita dapat menjadi ibubapa yg terbaik buat anak2 kita..Insyallah..

eB ezrin said...

insyaallah sbg ibu kiter akan sentiasa cuber utk berikan yg terbaik kan? :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sy pun de baca artikel tu..
mmg menyentuh naluri keibuannku,
insyaAllah.. harap dpt memberi yg terbaik tuk anak2..

IntaNBerliaN said...

pegang prinsip setiap hari adalah hari terakhir kita bersama dengan org yg tersayang.. so, scra tak lgsung setiap hari kita akn buat yg terbaik je utk anak suami parent or sape je yg kita sayang...

Siti Asiah said...

sayu jerk bace pasal entry nie...terase jerk coz smlm tk bl kan mainan yg anak nak...

kayyana said...

mmg sedih kan lya bile bc cite cite mcmni.. btul tu.. yana sokong.. waktu semakin berjalan kehadapan.. bukan kebelakang.. anak anak semakin membesar bkan semakin mengecil.. dan kite akan dgr die menangis ketawa merengek hanya ketika ini sahajalah.. tiada lagi masa itu.. masa itu sgt sgt penting untuk kite bersama menghargai anak anak kite.. InsyaAllah

MamaYatie said...

ni pesanan drpd ayah arwah faris kan..memang tacing sngt membacanya..

- GC - said...

sedih baca cite arwah. tak boleh nak bayangkan diri kita kat tmpat mak ayah arwah.

Cik Muda said...

cedey nyew....huk~

Lynn Hamzah said...

cerita tentang arwah adik faris memang menyedihkan ramai...sebak hati nie lya...dan entry dari lya pun buat diri lynn sebak...

anak-anak adalah satu anugerah yang terindah...semoga kita sebagai ibu bapa dapat memelihara mereka dengan baik dan penuh kasih sayang...

::NureeN:: said...

segala2nya utk yg tersayang.. insyaALLAH akan nureen cuba yg terbaek utk mereka..
semlm ada baca n3 blogger jgk tentang ni :)

dakcik said...

betul tu..bila baca alahai byknya kekurangan sy sbg ibu..
semoga sy menjadi ibu yg lebih baik utk anak..=)

p/s : al fatihah utk arwah faris

Ms Fai said...

speachless... sgt sebakkk ;(

ieja amieja said...

dah baca dah kisah arwah adk faris..sungguh tersentuh dan sebak..sepanjang baca kisah dia mmg airmata je mengalir laju..al-fatihah utknye..semoga tenang rohnye disana..akk pun baru je mendapat berita maksedara meninggal kat kg..mlm ni kena blk kot @ sok aje..
salam kenal..

So Shy Lady said...

stuju sgt2 tu lya. anak2 tu amanah allah. kna jg amanh allah tu baik2

amalkn juga cium ank 7x shari

MulutPayau said...

hadapi karenah anak dgn sabar.......
Akak pun berharap agar jadi ibu yg terbaik utk anak....

shahrazali said...

sweetnyer gmbr tu......semoga berbahgia hingga ke anak cucu dan ke akhir hayat...

dela said...

setuju... jaga budak2 perlukan penuh kesabaran... :)

eMMe said...

Lya, kecapilah kebahagiaan dihadapan mu ini selama yg mampu.. nikmatilah kasih sayang yg terpancar dlm hidup ini, moga kalian dirahmati Allah swt..

Mama Ema said...

sediah betul bila bc kisah adik faris...

...sWeeT uMi... said...

al fatihah tuk adik faris...itu la cabaran sbg parents ni...

wan nurul hezrina said...

sangat setuju..insyaallah kami sentiasa menjaga satu sama lain.nurul suka sangat statment lya yang nie

"Ingatlah... mungkin kalo kita menjaganya dengan penuh kasih sayang & kesabaran..insyallah... di masa akan datang.. sampai masanya kita akan menjadi seperti anak kecil.. dan ketika itu lah anak-anak kita akan menjadi umpama ibubapa kita. Jika kita menjaganya dengan penuh kesabaran & keihlasan serta kasih sayang..insyallah.. di hari tua... anak-anak akn menjaga kita sbagaimana kita menjaganya. Insyallah.."

mmg betul semuanya berbalik.insyaallah

mamawana said...

Jaga anak kecil sama juga spt menjaga ibu tua... bertuah anak2 yg punya ibu yg pengasih lagi penyayang. bertuah ibu2 yg punya anak2 yg berjasa hingga di penghujung usia.

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (132) WEEKEND (104) in N.A.T.U.R.E (95) Kata HATI LYA (94) M.A.K.A.N.A.N (75) About Me (72) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) MyHappyFamily (64) MACAM2 ADA (57) Friend (56) Asya's School (54) M.E.M.O.R.Y (52) Sinopsis (51) CAREMONY (50) Ramadhan (49) Shopping (47) DapurLyaBerasap (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Birthday (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (39) My L.O.V.E (39) NuFF (33) CINEMA (32) Check-Up (32) D.I.A.R.I (31) Let's Eat (31) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (28) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Tempat Makan Best Di Kemaman (24) Tempat Makan Best Di Terengganu (24) Beauty N Health (23) MamaAsya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (17) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) VillaCintaku (17) I care..U Care.. We Care (16) Novel (15) Artis (14) Bento Asya (13) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Deko VillaCintaku (10) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) PETUA (9) Idea Bento (8) KuMeowww (8) Travel (8) mama+papa+fasya (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) mama+papa (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)