Wednesday, March 28, 2012

Aiskrim Goreng

Assalamualaikum & Salam Sejahtera    

Aiskrim goreng??? Saper pernah makan ni?? Kalo datang kat Terengganu... Aiskrim goreng memang femes.. Tapi..kalo kat Kemaman ni, memang la susah nak dapat. Airkrim goreng ni sangat meriah di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu. So, sape2 yang ke Terengganu..jangan lepaskan peluang untuk menikmati Aiskrim goreng yang marvelesssss... Cuma sekarang aiskrim goreng dah ada yang segera.. Dulu masa zaman saya berumah di Hosp Kuala Terengganu, selalu kakak2 nurse pelatih belanja aiskrim goreng. Tapi x sama dengan yang segera.. Lagi besar & lagi sedap rasanya.. Saya tak pasti, sekarang ada ke tak lagi aiskrim goreng yang ori...maknanya bukan segera punya.. Bila time kita nak beli, baru dia ambik aiskrim n balut dengan roti & tepung & terus goreng. 

Yang ni aiskrim goreng segera yang saya beli.. Satu packing RM6.00.
Setiap pack ada 5 ketul. Yang saya beli ni aiskrim perisa Vanilla.

Ni rupa bila dah digoreng..Hanya 3 saat. Pastikan aiskrim goreng ni, beku iaitu baru dikeluarkan dari peti ais & terus goreng. 

Macam pic atas tu... aiskrim vanilla dah cair.. Apa2 pon..wahhhhh...sedap sangat... Memang ranggup sangat2. Lepas goreng terus makan..wah...mantap!!

Hehe.. saya baru je tau rupanya aiskrim goreng ni Made In Kemaman.. :-)
So..orang-orang kemaman...saper yang nok rasa aiskrim goreng ni, boleh dapatkan di Kedai Tokai Frozen.. Kat situ macam2 ada... Lamb Chop, Chicken Chop, Fish Chip.. yang kita beli mentah & buat di rumah... Selain tu makanan segera lain seperti Karipap, roti canai..dll..  Lokasi kedai ni, kat area Taman Bersekutu.. Direct dengan courier Citylink, Kedai tudung AlyaSarah & Kedai Tudung Selendang Mira.. Tepi jalan besar jer..
Dan..ini aiskrim goreng yang saya makan masa kat Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu beberapa tahun lepas... ummmphhhh... Teringin nak ke Terengganu...pekena aiskrim goreng ni..

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

70 comments:

S.U.R.I.A.T.I said...

nampak gmbr lya ni cam sedap je. tp, tekak su ni rs lenmacam lak bila terbayang aiskrim tu digoreng, sbb cam oily kan? takut nak cuba...(eh, tp kt sini pun susah kot nk cari ice cream goreng...)

Melati Qistyna's Mummy said...

X penah akak rasa eskrem grg ni, :)

inazamri said...

yes nampak sedap.akak tak penah makan lg ais krim goreng ni.rasanya patut cuba ni

LYAfrina said...

su:

dont worry.. mmg aikrim goreng ni x oily la... mcm mana goreng pau.. ala2 g2 la... tp ni lg best... mybe sbb pic lya over terang tu..nmpk cam oily..ibarat mkn roti dgn aiskrim..cuma beza.. roti tu digoreng... tu pon goreng dalam 3 saat j.. dia kna goreng dlm api y kuat... tp sekejap..mmg x rugi try..pcayalah..skali su cuba..mesti nak lagi..mmg free oily..

Zie said...

dapnya pernah dengar tapi lum pernah jumpa.. hehehe

Dah update gambar tadi dah ok ker? tak pasti apa yg lya cakap tu.. coz zie tgk kat tmpat zie ok jer...tapi try upload balik, heheheh tq bagitau

mamalieyna said...

tak pernah makan, tp nmpk best la lya..ntah bila bleh try ni, kena g ganu la..hehe~

rieda_ffya said...

nyum..nyumm...pergh..mmg sdp aiskrim goreng kt area batu burok tu lya..dlu sy keje kat area situ..kalo ptg2 tu selalu beli..xtau plak da ade yg segera..hebat org kite kan Lya?

cik dah faridah said...

heheh...idah yg dok kole trg pun x pernah try eskrem goreng...kwang..kwang....

Neeza.Areef said...

lom penah lg jmpa yg instant lg..aritu ada jmpa blog ajar cara2 buat sndiri

Umie Naziera said...

xpernah makan :(

lieyalatif said...

fuh!! menarik ni lya.....sedapnye la hai....lieya penah tgk kat blog sape ntah care2 nak buat..senang jek rupenyer...antara rajin ngan takjek buat eheheeheh...kalo lieya same cam lya jugak kot, gi beli jek senang ekeekekekeek

tu asya sebat bape ketul tu lya heheeheh

Aine Ainun said...

Cian x kat saya?
X penah mkan aiskrim goreng..heheeee

Adylia Qarissa said...

kat pasar malam putrajaya 1 potong ais krim nie RM2 :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

wah pernah makan tapi beli kat kedai..tak pernah goreng sendiri..tak pernah jumpa yang mentah...baik ketengah nanti boleh singgah beli nie...

eMMe said...

lama tak makan aiskrim goreng Lya...
hurm..terasarasa sejuk dlm mulut ni, heeee~

Lily@MamaZaraZareef said...

Memang sdp sgt aiskrim goreng ni kan. Tp dh lame x makan. Dl sng jumpe..kt uptown s alam tu malam2 mesti ada..skang cm dah x nampak plak..huhu..btw,yg lya makan kt kt tu mcm menarik gile presentation die..:-D

mummY daniSha said...

sedapnya..x pernah lg nampak ada kat melaka ni..kalau ada kompem danisha suke =)

Aisumi Chan Kawa'i said...

tudiaa~ sedapnyaa! terliur tgk.. mana nak cri kat sini (putrajaya) ehh?

Huda said...

eh sedapnya tapi pernah cuba buat tapi tak jadikk..

AriF FaZDiLaH said...

sdap...kompom sedap...i follow..

Cik Rose Cute said...

Cik rose orang ganu dok pernah makan...memang ketinggalan huhuhu Sedapnya...

~diAhOntHeblOg~ said...

fuhh sedap bangat!

Puan Kutu said...

hari tu makan kt stall hentian highway.rasanya yg tu yg segera.rm3 tp kecik gila.tak puas makan..:)

Deru Ombak said...

Nampak menyelerakan.. Harus cuba ni..

Myra Jay said...

Myra ada resepi eskrem goreng tu tp penah try, bila tengok ni terus rasa nak buat ;)

sue zainun said...

penah makan tp dulu la..dah lama dah..

LydSunshine said...

Yg ni nampak sedap. Biasanya kalo tgk tutorial kat youtube, aiskrem tu diletakkan dalam roti pastu baru goreng. Dapat bayang mesti tak sedap kalo yg mcm tu.

Sari Yusa Ibrahim said...

meleleh airkrimnyaaa... sedappppp, di luar panas, di dalam sejukkannn...

♥MAMASYAZA♥ said...

errmmmm sedapnya aiskrim gorengggg

aanie said...

aanie pun suka aiskrim goreng ni...beli kat pasar malam..tp yg segera la....huhuh...

tp yg ori tu macam lagi sedap....

fieda said...

tak pernah cuba lagi..

norhidana said...

waaahaaa yg frozen pun ada yek....
kt kl nih senang nk jumpa rest atau kedai mkn yg jual icekrim goreng tp akak je yg lum penah try heheheh...

lg2 selalu kalu mkn kt luar time pg2...mmg idak le...
sesekali kene try gk nih...

Zue AnnaLeeya said...

sedak tuh lya....
kt ktn ni pong dok rajin jupe eskrem grg ni...

el said...

xnah mkn lagi..sllu teringin tp x terbeli pung...hehehehe sedap plak tgk goreng tu..warna menawan :)

syawalsimpsons said...

menarik tu...sue tak penah makan ais krim goreng

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kat pasar malam rumah sy (johor) ada jual aiskrim goreng ni tp sy x penah beli..nk trylah nnt :)

Mamamya said...

aduhai..jauhnya nak ke t'ganu. akak penah makan sekali kat JB masa zaman2 b'cintan cintun dulu heheeee...pastu dah x penah jumpa lagik...

IntaNBerliaN said...

wah.. yg kt pntai bt burok tu mcm bestlah pulok... ni nok blik trg gok ni..hihii

Cik Yatt said...

suke2..like..! hee..at kolej cik yatt ade jual :)

lia said...

haaaa pantai batu burok mmg terkenai dgn eskem goreng nyer yg best nyummehhhh

::NureeN:: said...

kali ke 2 nureen baca n3 lya pasal icecream grg ni.. alahaiiii kat mana nk cr ya.. x pernah rasa lg nih

Misz Mieza said...

Hai lyani? Hhehehhe., kenal kite tak? Sedap pulok tengok gambar eskrem nih.. Lama dos x makan.. Slurrp!

ieda said...

memang sedap .. akak dah pernah makan dik .. masa tuu ada jual di pasar malam di tmpt akak
1st time cuba memang sedap , ingat nak bawak anak2 makan tapi lepas tuu dah x der jual .. pelik juga masa tuu ..

Munnafendy said...

orang dah lama ckp pasal eskrem goreng..tp kenapa la sy xpnh mkn lg bnda ni? hihi

|| NaFiRaa || said...

pernah makan sekali jek.. x reti nak makan pon ye jugak.. kekeke

::EIDA:: said...

Ida buat sendiri je aiskrim goreng ni... Ni resepi dia.. mana tau kot kot nak buat ke kan? heee~~

http://msieda.blogspot.com/2012/02/ice-cream-goreng-yummy-hokayyyyy.html

Simple je!

mama_umar_maryam said...

aduh lya..beshnyerr...kt bangi nih susah nk jmpe eskrem goreng nih,huhu

eB ezrin said...

eB plk yg tringin lya... :)

Masya said...

tak pernah makan.. tp teringin nak buat.. nak pg terengganu tu jauhhnyalah haiaahhhhhh bilelah blh sampai last pg 6 tahun lps kot...

AdaM Hawa said...

dari hari ke hari nak buat x terbuat2.. last2 makan eskem cam tu je.. hehehe

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

Di rumah kak ani, anak kak ani buat sendiri aiskrim goreng. Bila hari minggu dia buat lebih sikit dan hari2 bila teringin, dia gorenglah sikit2.

Memang sedap.

Kamalia said...

lya..sedapnya aiskrim goreng tu..
rasanya saya tak pernah makan kot..nanti kalau pi kemaman bolehla cuba yang kemaman punya..

Kakzakie said...

Anak kakak yg no. 2 tu Lya suka buat aiskrim goreng. Kalau buat bukan sikit mahu dia buat habis satu tupperware.

IbuQalief said...

nyummy...sedapnyer tengok tambah tengah-tengah panas ni mkn eskrem grg tentu sdp..heheee

Lynn said...

Lya..sedapnya..tak pernah rasa tapi memang teringin nak rasa pun..masalahnya tak pernah jumpa..sedih tul..hehe

teratak hati said...

sedapnya..tk pernah makan pun..

Izan Ishak said...

alamak lya... baru berangan nak makan eskrem grg, ada pulak entry kat sini. macam best je lya. tapi kan nak pegi ganu tu jauh sangatlah pulak...

Nazayiena said...

Terliur kak Nurul tgk,x pernah lg mkn ice cream goreng nie dan x jumpa pun yg segera,klu ada nak cuba jgk....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ooh, br tau ada yg segera..
heheh, ritu gi mkn batuburuk, #cekikdarahpunyaharga!..
pasni, blh la beli kt kemaman, dh ada segera tu.. blk goreng je..
wat standby dlm peties.. =)

Rakan Blog said...

bestnyerrr.....kalo rajin boleh try buat sendiri....heee
Nak share 8 SEBAB kenapa kita kena join n post kat Rakan Blog....

SEBAB KE 2- RakanBlog juga memudahkan kita untuk up to date dengan isu-isu semasa para bloggers lain...boleh wat-wat idea nak tulis entry...hehehe...entry menarik...mesti ramai yang suka...
Lagi 7 SEBAB lagi boleh tanya kat uncle google..>>8 sebab kenapa kena join Rakan Blog.

Nana said...

blom penah try lg
sebab rs mcm pelik taku xsedap heheh
tp xtry mana nk tau kn

Karukord Jagau's said...

x pernah rasa lagi aiskrim goreng ni....hohoohooo nmpk sedap tuuu

munna said...

sedapnya nampak aikrim goreng lya ni... kak munna baru sekali je rasa aiskrim goreng

fieda said...

datang jenguk aiskrim goreng lagi..

anisalya said...

teringin sgt nak makan masa balik Dungun. husben belikan. sedap jugak. tapi kemudiaannya dia buat sendiri je guna roti hiris tu. pun sedap jugak.

Kella said...

shedapnyaaaaa lyaa... nak buat sendiri la h nanti! hehe

NURULHANIF said...

sedapnya.. sy xpernah mkn..

maszull said...

assalamualaikum Lya...wah sedapnya aiskrim goreng tu teringin plak nak mkn...:)

wirabayu said...

klu warga johor nak rasa leh beli kat pasar malam area jb, kat teratai, dahlia, nusantara, 2-3 tempat lg la, nak tau lg tgk facebook dia la aiskrim goreng terengganu

wirabayu said...

facebook aiskrim goreng terengganu, untuk pasar malam area jb ajer