Tuesday, March 27, 2012

I-Pad For Kids

Assalamualaikum & Salam Sejahtera    

Alhamdulillah... kerana masih diberi peluang untuk menjalani kehidupan di hari ini... Batuk saya masih lagi x berhenti.. Sebenarnya..saya memang jarang dapat batuk ni... Tapi skali kena, susah nak baik.. Seperti yang saya gtau, kelmarin saya terpaksa bawak asya berkampung kat ofis saya . Alhamdulillah.. gud girl... xde nakal-nakal..berlari situ sini.. dia ok jer... Baik.. tengok citer kartun kat u-tube, pastu boring2 dia ikut akak cleaner jalan2.. Dalam kul 11am cam tu, papa ambik asya.. Dan... dah menjadi rezeki asya... ada sesuatu dari papa untuk asya... Jeng..jeng..jeng...
*
*
*
*
Yeayyy!! Inilah I-pad idaman asya selama ni.. Huhu.. dah berbulan dia nak ni.. Akhirnya kelmarin papa dah penuhi hati asya.. Kemain happy asya... Sebab ambik by hand jer... jadi harga I-Pad ni just RM30.00.. Kalo beli by courier, kena tambah RM8.00 untuk kos penghantaran.. Mujur ada satu on9 shop di kemaman yang jual I-pad ni.. 

Huhhh.. peluk erat tu I-pad dia... 
Moga lepas ni rajin-rajin belajar yer sayang mama..

Apa yang bagusnya I-Pad ni... Skrin besar.. jadi senang anak-anak nak nampak abjad2 & nombor. Fungsi I-pad ni untuk belajar ABC, Mengeja huruf. Dan apa yang menariknya, ada teka-teki (eyhh..teka-teki ke r??) untuk dijawab.. Contoh :- Eja "Monkey".. so kita kena eja dengan cara menekan pada keypad M-O-N-K-E-Y.. Dan kalo ejaan kita betul, ada bunyinya..kalo salah pon ada bunyinya & boleh cuba lagi.. Selain tu.. ada gak dia suruh mencari perkataan yang disebut.. Contoh : ZEBRA.. So cari kat keypad tu & tekan pada perkataan ZEBRA. Selain tu ada gak teka nombor , muzik dan macam2 lagi. Tak habis explore lagi. Cuma, kelemahannya bagi saya la... Perkataan-perkataan yang mewakili setiap huruf ada yang  agak komplikated.. macam x berapa sesuai untuk anak2 baru nak mengenal..Bagi saya baik guna perkataan yang simple & dikenali anak2.. Contoh:- X untuk X-Ray Fish.. Y untuk Yak (sejenis lembu /kerbau) ... Apa-apa pun, x rugi membeli I-pad ni.. selain harganya murah, ianya dapat menarik minat anak..bermain sambil belajar.. Secara x langsung masuk ilmu dalam mindanya..
Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

71 comments:

Ena said...

ena tercari2 mende ni tau lya.. nak belikan utk 2 beradik tu.. ipad yg betul2 tu idok ler sangggup nak membayor nye.. lya blh tak share link blogger yg jual on9?

Masya said...

amir pun dah merenggek² nak beli mende ni... cuma tgh cr yang murah² baru belikan.. rm10 ke hahahaha....

Adylia Qarissa said...

alaaaa...bukan main suka lagi asya yea..

@lfidah @dim said...

beli kat ner?apa nama kedai on9 tue lya?

LYAfrina said...

eNA & Alfidah :

Lya x ingat nama shop tu... kna check kat dlm FB..nk check kat ofis ni..fb block la... mlm ni lya msg kat fb inbox ena yer nama kedai tu.. ada byk gak online shope y jual i-pad ni

LYAfrina said...

Masya :

heheh.. rm30 la masya..mybe bila dh lama dlm pasaran jatuh ke harga rm 10 je nnti..hik2

rieda_ffya said...

so sweet..Lya tau x ape web address dia?da lame nk beli utk anak sulong sy ni..bape harge Lya?

...sWeeT uMi... said...

amboi kemain erat dia peluk I-pad dia tu...mesti dok senyum je smlm kan hehehe...

Melati Qistyna's Mummy said...

Hehehe, kalau game yg mcm ni makpak nak belikan pun rs puas hati, dedlu ms anak akak kecik, ipad2 ni xde lg, Ada laptop jek... :)

Cik Rose Cute said...

suka asya...murahnya kat sana lya...

ajumohit said...

waa seronoknya asya dapat Ipad baru ye, for learning process memang bagus untuk diorg

fieda said...

maira pun seronok gak dapat ipad tu..dari bulan 1 oder baru dapat minggu lepas..tp tu ler perkataan2 tu terlalu susah buat budak2 ni..tak simple macam kt dlm buku abc tu..maira suke dengor muzik jer..

Huda said...

menarik jugak kan ipad kanak2 ni..

AdaM Hawa said...

boleh belikan utk 2 anak dara ni.. senang kenal huruf..

adarnadzmie said...

tingin gak nak beli tk anak akak yg umur 5 tahun tu..saja jer nak kasi dia belajar lebih sket...asyik ngan Tab mamanya jer...:)

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

Wah seronoklah asya dah ipad sendiri.

Janji jangan cepat jemu yer.

Kamalia said...

sukanya asya dapat barang yg diidamkan ye..
semoga terus rajin belajar ye sayang..manfaat kan sepenuhnya.:)

..::SangRatoo::.. said...

itulerr..jue pun tingin nak cari satu utk anak..ada juga kawan² kat ofis duk cerita pasal ipad ni..hehe

Tina Othman said...

hihi ipad ni kat fb ramai org jual kan, tapi kebanyakannya pre-order, tapi agak murah lah harga yg lya beli tu

mummY daniSha said...

rm 30 murah tu ...sy ada nampak jugak kat fesbuk tp rm30..belum include postage lg...

Aisumi Chan Kawa'i said...

hihiI~ acik nk pinjam ipad asya boleh? :P

ch@ said...

waaaaaahhhh aunty pun takde ipad tau. nak pinjam ipad asya la. boleh? ada terasa nak belikan auni, tapi nnt la dulu sebab dia blm ada sikap menghargai mainan lagi. sebab hari tu belikan laptop habis patah dua kena pijak. hahahaaa. auni supergirl tu.

Kakzakie said...

Untuk usia macam Asya memang sesuai lagi. Selain tak mudah boring ia gajet yg ringan Lya...

Semut Senyum said...

lama tak singgah tgok asya... ehehhe...
owh, dapat i-pad ek.. sukenya dia...
aunty bz la sayang... tak smpat nak jenguk sini kadang2... xoxo.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

suak asya ye....pasni lagi pandailah asya ye...

Alin Marlini said...

bestnye dpt ipad...aunty nak jugak boleh?hehehe

Umie Naziera said...

designnya menarik minat budak2 untk belajar.. :) gud2

Puan Kutu said...

mmg trend skang nie.aiman pun dah ada satu.rasanya fnction yg asya punya sama macam aiman.tak ada masa lg nak review..:)

ipad nie mmg bagus utk umo macam asya..:)

eB ezrin said...

aerish x mo sbb len.. hu3
ps: kami nk ke trengganu nanti... leh lya suggest hotel maner2? :)

ieda said...

ok lahhh lya .. rege pun x mahal .. kita mampu kan ..
sure asya suke .. at least dia dpt belajar menggunakannyee .. ;)

~aSFaLiZa~ said...

wah suka la dia dpt Ipad...

MamaYatie said...

wahh...dah ada ipad la..seronok asya yer..belajar rajin2 tau

~diAhOntHeblOg~ said...

ala2...sukenye die godek2..

lizz said...

wah seronoknyer asya dapat ipad...

::NureeN:: said...

nureen pon ada order harga sama mcm lya tp blom smpi2 lagi huhuu

lieyalatif said...

mmg byk dok promot ipad ni lya ...byk jual online kan...bagus ni tuk anak2.....bagi mereka kenal huruf dan nombor.......

kemain asya peluk erat ipad die he he he...cermat ni jaga barang nieh....

IntaNBerliaN said...

wah... asya pun dh ada i-pad yer.. ramai jugak yg ank2 blogger dah ada ipad kan.. :-)

izan mama mia said...

mmg best benda ni..anak cepat kenal abc...

Zue AnnaLeeya said...

bestnyer asya ader ipad...
aunty xde pon... hehehe....

yerla lya... cer kabo nama kedai tu...
nak beli gak utk airel...

Fieza79 said...

mmg murah je kan i-pad ni...mesti asya ter sgt2 suka...

syawalsimpsons said...

sue nak beli tak berkesempatan untuk syawal..

Phat said...

nak belikan syaza tp kecik lagi kang papa dia pulak yg lebih main kang ehehe

Ms Fai said...

wah, best tu. mesti budak2 suka... ;)

LydSunshine said...

Murah la jugak kalau rm30. Lya inbox sy juga ye link tu. nu_sigma1980@yahoo.com

Diana @ bilakukatacinta said...

ada ipad utk kanak2 rupanya..boleh lah rekomen pd adik ipar..my niece tu asyik nak usung galaxy org je... Kalau guna ipad ni, tak risau nak rosak ke..jatuh ke..

Mamamya said...

mcm menarik jer lya...akak nak cari jugak lah,tp akak ni klu beli x blh 1 jer nnti b'cekau anak2 dara akak..heheheee.. kene beli dua lah utk mya/pika...

suka beli mainan yg blh membantu anak2 belajar..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

ooo okla asya suka...:-)

ieja amieja said...

assalamualaikum..
untung bdk2 sekarang kan..mainan dorang skrg ni sume canggih belaka..zaman kita dulu main masak2, tu pun dgn brg2 tipu klu skrg mmg ada brg mainan msk2..hurmm..seronok la Asya tuh..

eMMe said...

hari tu kan Lya, de expo yg balon panas kat putrajaya, dia jual ipad cam tu la lebih kurang je harganya...kita pun kalo de anak, minat nak beli satu laa...hehehe....

munna said...

kak munna ada beli utk meya ipad ni... tapi anak kak munna tu ganas sgt tak sampai 2 minggu dah jahanam dia kerjakan

|| NaFiRaa || said...

menan sekarang canggij2 jek kan~ Anis beloh nampak lagi menan nih.. kalo ade ternampak sepupu2 dia main.. konfem mintak jugak tuh~

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

lely pun dh start batuk2 geli tekok org kate ni..
seksa kemain nk tido.. huhuhu

wah, sukenyer budak tu dpt iPad..
lya, nnti share link yg lya beli tu yer, kemaman kan?
bajet mau beli gak..

alya demand.. nk iPad betul.. suh sy bodek abah die mintak iPad arijadi sy bln 4 nnti.. die beria2 nk men.. :-P

Mama Iddin & Irdina said...

yeay.. asya dah ada ipad..member opis baru je beli untuk anak dia semalam....macam menarik ni, kena beli jugak ni utk 2 berdik tu;)

~aSHa~ said...

lya...area mana...nak gi cari...tgu yg online berbulan2 tak sampai2...dah bayor dah..

eda_ej said...

budak2 mmg suke ipad nih.. =D

Wanieys Hashim said...

best la asya dpt i-pad lagi tu heheee

intan morsalin said...

byk gak function I-pad ni ek...sonok gak bg kat anak2 especially yg dah tadika

Lynn said...

Baru semalam Najah request suh belikan..Nak pengsan jugak dengar request dia tu..ingat nak cari satu untuk Najah lah..macam2 budak2 kan..comel je bila nak sesuatu..hehe

norhidana said...

bestnyr asya.... acik nk pinjam boleh tak?

sue zainun said...

banyak gak tengok org jual Ipad nih..rasa cam nak bli juga utk Amira..ok kan?

Rtp Farra Arisha said...

that's interesting. anak kecil memang sukakan something unique and special to be owned by them. :) my little sister would love to have it too i think. weee.

anisalya said...

baru je belikan utk alya yang ada lcd screen tu. tp mahal sikit la. yg ada sekarang ni dok berebut je. pening kejap. asya mesti sayang ipad dia ek? idaman kalbu tu.

MulutPayau said...

seronoknya asya dapat ipad.....mainan budak2 skang mmng canggih....

Karukord Jagau's said...

bagus untuk anak2 ni...

mie said...

tlong plzz boleh tak nyatakan alamat tempat rawatan batin ..meiacu73@yahoo.com

S.U.R.I.A.T.I said...

su pun ade belikan utk anak2 su. sorg satu lak tu. tp, apsal ek sound dia pelan sgt? (ke, kitorg punya je yg problem gitu?)

Lily@MamaZaraZareef said...

kat umah pn ada satu sebijik kaler putih mcm ni. Asalnye beli utk si adik tp mcm biasa kakaknye yg conquer..hehehe

Misz Mieza said...

Online shop mane ekk yg ade jual ipad for kids ni lya? Bley gak beli untuk anak buah..

teratak hati said...

bestnya asya dpt ipad..bljr rjin2 ye..

Izan Ishak said...

sayang betul asya dgn ipad dia tu ye...

izan mama mia said...

teringin nak folo cni..tgg btg folo lambat sangat..mungkin line ni semput..nnt dtg lg folo..