Thursday, March 22, 2012

Kebaikan Coklat

Assalamualaikum & Salam Sejahtera   

Salam bertemu di hari Khamis yang indah..yess!! Esok cuti hujung minggu.... 1st nak ucapkan tahniah buat anak sedara (Aqilah), yang dapat result 8A 2B dalam peperiksaan SPM. 

Berbalik pada tajuk... ramai yang gemar makan coklat kan... apatah lagi anak2.. Kadang2 kita sebagai ibubapa takut nak berikan anak makan coklat sebab takut gigi tu rosak.. Padahal dalam coklat tidak menyebabkan gigi rosak .. yang boleh menyebabkan gigi rosak kalo suka makan gula-gula.. So.. beza coklat & gula-gula ni. Dan apa yang saya tahu coklat juga anti-stress & baik minda. So,.. jom kita baca antara kebaikan memakan coklat... Tapi lumrah hidup, tiada apa yang sempurna.. dalam kebaikan..tetap ada keburukannya kan...

model tetap... suka sangat makan makanan berperisa coklat. 
Tak kiralah apa pun.

1- Coklat Untuk Kesihatan
Coklat dengan kandungan biji koko memiliki lebih dari 70% kebaikan untuk kesihatan,kerana coklat kaya dengan kandungan antioksida iaitu fenol dan flavonoid.Dengan adanya antioksida ia mampu menangkap radikel bebas dalam tubuh.Kandungan antioksida ini tiga kali lebih banyak dari teh hijau,minuman yang selama ini sering dianggap sebagai sumber antioksida.Disebabkan fungsi antioksidanya itu maka minuman coklat sesuai dijadikan sebagai minuman kesihatan.Fenol, sebagai antioksida mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah sehingga mampu mengurangkan risiko terkena serangan jantung dan dikatakan boleh membantu mencegah timbulnya kanser dalam tubuh serta mencegah terjadinya strok mahupun darah tinggi.Selain itu,kandungan lemak pada coklat berkualiti tinggi dan bebas kolestrol.Ia tidak menyumbat pembuluh darah.

2- Coklat Kaya Vitamin
Coklat juga mempunyai beberapa vitamin yang berguna bagi tubuh seperti vitamin A,vitamin B1,vitamin C,vitamin D,dan vitamin E.Selain itu coklat juga mempunyai zat dan khasiat pemakanan yang penting untuk tubuh seperti zat besi,kalium dan kalsium.Koko pula terdapat sumber magnesium semula jadi yang tinggi.Jika seseorang kekurangan magnesium ia boleh mengakibatkan hipertensi,penyakit jantung,diabetes,sakit persendian dan masalah bulanan wanita,pra menstruasi (PMS).Dengan menikmati coklat,ia mampu menambah magnesium dalam zat keperluan harian yang menyebabkan meningkatnya kadar progesterone pada wanita.Hal ini boleh mengurangkan kesan negatif dari PMS.

3- Coklat Itu Menenangkan
Rasa tenang yang timbul setelah menikmati coklat bukan sekadar perasaan sahaja.Malah coklat juga mengandungi ratusan zat yang memungkinkan terjadinya reaksi kimia di otak.Zat-zat inilah yang kemudian akan merangsang aktifnya serotonin di otak yang selanjutnya akan mengalirkan perasaan tenang dalam diri individu.Selain itu,zat terbanyak yang terkandung dalam coklat adalah theobromine yang dapat mensimulasikan jaringan sarat dan jantung yang membuat kamu terjaga dan bersemangat.Kesan ini juga boleh diperolehi dari kafein pada kopi atau teh.Manfaat lainnya.ia juga boleh membantu meredakan batuk.

4- Coklat Untuk Kecantikan
Kebaikan lain dari coklat adalah kecantikan.Kandungan antioksida yang ada di dalamnya dapat mencegah penuaan awal.Maka tidak hairanlah jika kini wujud satu kaedah baru dalam dunia kecantikan iaitu lulur coklat yang sangat baik untuk kecantikan kulit.

5- Coklat Bibitkan Rasa Cinta
Coklat juga mengandungi phenylethylamine yang berfungsi membantu penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopamine yang akan menyebabkan perasaan gembira,meningkatkan rasa tertarik dan dapat menimbulkan perasaan jatuh cinta.Itulah alasan yang boleh digunakan,mengaoa coklat sering dijadikan sebagai hadiah tanda cinta.

6- Coklat Untuk Ghairah Seks
Alasan mengapa ramai orang memberikan coklat buat orang tersayang kerana coklat sering dianggap sebagai makanan cinta.Mungkin ini disebabkan oleh teksturnya yang lembut dan mudah larut secara perlahan saat dikulum dalam mulut.Ini memberikan kesan sensual bagi orang yang menikmatinya.Selain itu,coklat dapat memberikan kesan nyaman,rileks dan dapat meningkatkan ghairah seksual.

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

68 comments:

che mid said...

Salam.. mmm.. memang tengah teringin makan coklat ni.... terliuq pagi-pagi ni eh..

♥cikmOt♥ said...

irfan suka makan coklat cadbury...satu bar pun dia leh abiskan tau...

mamalieyna said...

i love coklat very much!

lepas tau khasiat dia, lg love love love...hehe~

Zie said...

emmm sukanya cokelat..... yum yummm

Umie Naziera said...

ramai slh tafsir kebaikan coklat,coklat buat kita gemuk la,apa laa..padahal coklat ada kebaikan utk kesihatan tapi bila makan coklat berpada padalah..kan kan =)

Lya Colours said...

saya kurang suka coklat sebab manis. kalau nak makan rasa sket2 bleh la

::EIDA:: said...

Siyes! Ida memang penggemar coklat tegar... Orang kata jgn makan takut gemuk.. Pedulik hape... hihiihii

ct rahani said...

gud info.. anak2 sy pun suka sgt ngan coklat.. nak2 kit kat.. selalu ibunya kena pau klu gi kedai.. hehe..

AdaM Hawa said...

asya sama pesen cam 2 org anak dara abg sy.. suka sgt dengan coklat..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lya..byknya kebaikkan coklat yer,pasni jgn ragu2 nk makan coklat tp jgn trlbh ambik...udah lar.Kang jadi obersity lak...hihih

syawalsimpsons said...

syawal pon suke jugak ngan koko crunch ni..

Siti Asiah said...

Mang suker coklat...tapi tak suke jenama Cadbury...manis...bg sayer la...:)

mummy_ayu said...

eemmm....kan betul..coklat tidak menggemukkan. Ayu kalu sedih2 or tension2..suka mamam coklat,bab menghairahkan tu...emm..tak pasti plak..he he he..but i do love chocolates..yum yum.

So Shy Lady (SSL) said...

kami skluarga mmng pminat tegar coklat. skali shopping wajib bli bbrp bar. milo 2kg pon bleh hbis dlm sminggu.

yg no. 6 tu ada bc dlm pancaindera 2 weeks ago klau t.slap

Cik Rose Cute said...

Betul tue coklat tidak merosakkan gigi kecuali gula-gula..Anak cik rose yang sulong suka coklat...tapi gigi dia memang cantik sampai sekarang tak rosak...

norhidana said...

mmg banyak khasiat... tp ramai org ckp kalu mkn coklat nnti gumuk

eB ezrin said...

eB kena amek coklat selalu sbb eB drh rendah. :)

Lynn said...

Suka sangat makan coklat nie..sampai staff kat ofis pun dah perasa.hehe..paling suka Cadbury..i loike...

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Lya,

Pada orang terengganu gula2 pun dipanggil coklat jugakkan.

Kalau kita berjalan jauh elok sangat dibawa coklat bersama kerana seandainya lambat jumpa kedai makan coklat boleh memberikan kita tenaga.

ch@ said...

kita sukaaa coklat. auni tak suka sgt mcm mak dia. tapi dia pemakan coklat juga. lagi pahit coklat tu, lagiii kita suka. pior.

KhaiRin : anies said...

i am a chocolate lover!
mmg betul kalu stress mkn coklat trus ceria..sbb tu dlm peti ais mesti ada stok at least 1 bar

Kakzakie said...

Kakak sekeluarga memang penggemar coklat Lya... bukan kerana nak kebaikan yg 6 Lya listkan itu tapi memang kami 'hantu' coklat. Kalau ada org mengidam nak makan coklat kedai tutup dtglah rumah kakak mesti ada coklat..

rieda_ffya said...

wah..info tentang coklat...sy x suke coklat tp after this kene amik la...

LydSunshine said...

Semua coklat yang penuh kebaikan ni ialah dark coklat ye. Bukan milk chocolate serti dairy milk, kitkat, dan lain-lain. Yang milk coklat tu tak bagus. Manis dan tinggi calories. Dark coklat ramai yg tak suka sebab pahit. Tapi akak sukaaaaa...

anisalya said...

anak sulung saya susah nak makan. MIL kata bagi la coklat. husben pun kata coklat ok lg. tapi gula2 is a no-no. hehehe... suka coklat jugak.

m.u.l.a.n said...

saya suka cokelats..

Phat said...

elok mkn coklat tp dalam kandungan yang sepatut nya kalo lebih2 takut penyakit plak ;-)

Mamamya said...

anak2 akak mmg suka coklat...bagi sebalang pun blh habis sekelip mata... ;)

adarnadzmie said...

anak2 akak suka sgt coco crunch tu... klu beli sekotak jap jer dah habis makan...:)

Neeza.Areef said...

my doter suke coklat..tp my boy tak.ke mmg pempuan je suke coklat..

Nazayiena said...

Selalu kita dgr coklat nie mengemukkan tp sebaliknya byk khasiat jugakan...

Ena said...

tak de apapun yg menggemukkan kalau diambil dengan kuantiti yg betul.. masalah kita ni bilasedap makan tak hingat dunia.. heehh

kayyana said...

btul tu.. sbenarnya coklat ni bgus utk hormon kite.. ble moody makan coklat, coklat ni bleh membantu releasekan stress kite tuh.. coklat jugak bukan penyebab kegemukkan.. tq for the info ye lya...

Deru Ombak said...

Salam Lya ..

Itulah dia khasiat cekelat kan.. Ada sebuah company di KL ni provide cekelat untuk account dept. dorang...

Fieza79 said...

mmg suka sgt2 coklat...coklat ni bawak aura tenang dan damai..

IntaNBerliaN said...

sy xsk sgt mkn coklat tp kalu kek coklat suke..hihii

eB ezrin said...

np komen eB pg tadi x kluar eh?

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. info yg bagus tuh..

zura pon suka coklat.. kikiki

Myluv - Syl said...

sampai muncung2 mulut tu makan.. hahaha

munna said...

kak munna hantu coklat.... stock coklat mesti ada sokmo...

Lina said...

i loveeee chocolate...:-)

Sidratul Muntaha said...

coklat mmg sedap!

Mama Ema said...

bagaiman dgn gula-gula..anak suka makan gula-gula..tu pasal habis rosak gigi mereka

fazilzura said...

betuiiiii i sokonggggggggggggggggg...

kalau stress2 makan le choc, sure tenang je...

I LOVE CHOC cz IM CHOCHOLIC

fazilzura said...

*** lupe plak , jemput dtg ke cheras ye 31hb

mummY daniSha said...

coklat x gemokkan yer...weeee suke!

fieda said...

kami anak beranak mmg antu coklat..hehehe

Papa Mifz said...

thx atas info nih..:)

Kazman / Sue said...

memang nak kena beli coklat banyak2x la lepas ni...

Ms Fai said...

sgt setuju dgn point no.3... damai je rasa bila mkn cokelat time stress ;)

Jendela Hati said...

suka dgn coklat, bole release stress dgn makan coklat

MulutPayau said...

akak mmng sukeeee coklat....kalau stress mmng coklat yg dicari...

Lelord said...

memang suka makan coklat, ms zaman belajar dulu coklat dh macam makanan ruji hehehe lebih2 lagi time nak exam

Aine Ainun said...

Sy xpenah jemu mkn coklat...hehe

Chik Att said...

CA suka coklat .

pas ni meh kita tanam pokok coklat ..

Dieyna said...

Siapalah yang tak gemar coklatt kan?? hehe

sue zainun said...

wslm Lya..hehe Asya sama la ngan Amira suka beno ngan coklat..lps tu bila makan haa comottt..Lya camne dah sihat ke?Asya sihat?

Karukord Jagau's said...

saya juga suka coklat ◕‿◕

MamaYatie said...

kebetulan ni..bw sambil dengar lagu chocolate..hihi

tahniah tuk Aqilah !!

Masya said...

dulu masa mengandung kt suke sangat makan dan membeli koleksi coklat.. sekarang amir pun jadi peminat tegar makanan berunsur coklat.. yg herannya tak mengandungi takdelah sy suke sangat mkn coklat biaser² jer... hihihihihihi...

::NureeN:: said...

ckp bab cadbury mmg ellesya no 1 la..
coco crunch skrg dh kurang, suka honey star sbb yg baru punya kan bentok roket :)

Ann Ishak said...

banyak kebaikan makan coklat ni

mama ju, said...

Salam

Mama baru je buat coklat utk anak2.

Puan Kutu said...

sy suka coklat tp aiman tak suka sgt,dia suka gula2..hehe rosak gigi ekk takpe klu soh gosok gigi..:)

Salina@IbuAqil said...

Uishhhhh lya..
Berkerut2 dia mkn cokelat..
Si aqil pon hantu cokelat..
Stok coco crunch mst ada..
Mcm tu jgk stok biskut cokelat.. ;)

wan nurul hezrina said...

suka sangat ngan coklat n merahpun suka sangat makan coco crunch

izan mama mia said...

hehe..mama n mia pun suka coklat gak...tapi papa tak bagi selalu sangat makan...ehe

nur said...

byk khasiat coklat sebenarnya..
lagi best kalau coklat tu dijadikan hadiah untuk yang tersayang..sempena harijadi ke..untuk pertunangan ke..ape2 majlis pun bleh..untuk lebih lanjut jom lawat nuursweetchocolate.blogspot.com