Thursday, March 8, 2012

Mini ZOO Kemaman TO Kuala Kemaman

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Akhirnya dah sampai penghujung minggu. Cepat jer terasa masa berlalu.. Ini bermakna, lagi 2 hari cukup la umur saya yang ke-??.. Hohoho.. x caya rasa... dah tua rupanya saya ni. Kali ni nak share xtvt hari Ahad lepas sempena cuti Am Keputeraan Sultan Terengganu. Plan asal2 sebelum cuti dulu, konon2 nak panjat GH la.. paling koman pon nak g Kuantan. Bila tiba masa semuanya tak jadi. So, plan tak terancang..just bawak asya ke Mini Zoo Kemaman yang lebih kurang 10-15 minit je kot dari rumah. Ni kali ke-2 pegi.. 1st pergi dulu 2 tahun yang lepas. 

Ada banyak gak la perubahannya.. penambahan & sekarang pon still under renovation. Banyak tambahan baru. Cuma kali ni perg..walaupun makin bertambah haiwannya... tapi saya tengok cam kurag terjaga sikit berbanding masa kali pertama pergi dulu. Contoh tang aquarium besar.. dulu jernih jer... sekarangdah macam berlumut. Dan kat area Taman Burun pon.. nampak cam berhutan sangat..or .. mungkin saja kekal kan suasana gitu untuk merasai suasana dalam hutan. Ermm.zoo ni memang dalam hutan pon.. Tapi best..betul2 mendamaikan tengok suasana kehijauan tu. Lepas Asar..terus berdecun ke Mini Zoo... Jom kita kembara..

Pintu Gerbang Mini Zoo Kemaman.
Patutnya ambik dari depan..baru nampak keseluruhannya..huhu.. xde mood la time ni.

Eksited asya nampak kereta ni.. 
Tapi bukan ini yang membawa kami ke dalam sana. 
Asya action je ni

Huhu.. tramp ni la y angkut kami ke dalam.
Asya kemain suka dapat naik ni. Sibuk duk kata naik " LRT ".
Huhuhu.. siannya anak mama.. dah dari dulu janji nak bawak naik LRT tapi x kesampaian lagi.

Reaksi muka asya time tramp bergerak.

Lorong masuk ke Taman Burung. Tapi x masuk dalam pon..hehehe.. sebab saya xde mood.. Biasalah orang pompuan kan.. ada masa "mood" dia tu.. Nak2 kalo 1st day.. nak berjalan pon x larat. Pic kat pintu gerbang ada ambik.. tapi terlupa lak nak resize.. Kalo nak tgk sikit sebanyak kat Taman Burung ni..lek KLIK SINI.

Asya yang tersenyap bila tengok ikan besor bapok jin!

Pose chomel asya & papa
huhu... x nampak langsung ikannya

Agaknya apa y papa tunjukkan kat asya ni yer??
Kalo nak tengok macamana suasana kat Aquarium ni.. Boleh KLIK SINI

Masuk ke Taman Orkid.. Kat sini ada kura-kura & belakang tu ada Buaya besor bapok... pic ada snap..tapi malas nak resize banyak.. Hehehe... Mood tak mariii!

Pose muka orang yang moody & asya comel.
 Saya senyum time ni nampak cam plastik jer

Menghala masuk ke Taman buaya kat belakang tu. 
Ada waterfall kecik.. so..ambik gambo dulu

Mama & asya nok jugop yer

Ni kura2 Madagaskar kan?? heheh.. ye ke dok?? 
Asya kata..kura-kura tu bercium...

Sini masuk ke banyak taman..antaranya leh tengok Rusa, Harimau, singa, Gajah, Tapir..dan banyak lagi... kali ni jambantan gantung x naik pon.. Sebab xde MOOD.. ha ha ha. 

Eyh... sampai sini jer dulu pic kat ZOO.. Masuk zoo..tapi mana animalsnyer??? Jawapannya...xde "MOOD".. hehehe. Kalo nak tgk..boleh je tgk kat entri lama ni..ada 5 PART lagi tu.. Tapi pic huduh2 selepang je la.. Tapi tu pon x banyak tempat yang ambik gambor..sebab x larat nak tawaf kawasan. KLIK SINI kalo terasa nak nengoknyer. Lupa nak gtau.. tiket masuk untuk dewasa just RM10.. Untuk asya FOC :-). So totalnya just RM20 untuk saya & Fain.

Apesal jauhnyer pok we & mok we ni duduk..
Ekceli..ada kanak2 kecik di tengahnya... hehehe

So..lepas ke Mini Zoo..terus ke Monica Bay Beach.. Just beli keropok & goreng pisang .. tapi xlepak kat pantai tu..sebab penuh sgt kat situ. So terus ke Pantai Kuala kemaman.. Dekat jer antara dua pantai ni.. Dalam 5-10 minit kot. Just lepak2.. Cakap2 kosong..luah perasaan dari hati ke hati.. Dah kawin pon boleh per nak nak bercinta-cintun macam org2 bercouple.. lagi best..ada bodyguard lagi tu.. Sape lagi kalo bukan asya :-)

Time nak balik dah ni.. 
Hehe,,sampai terkankang-kankang asya ni

Saya suka sangat tengok pic ni. Sweetnyer

Love u so much ASYA.

mUKA orang MooDy!!
Ada hati gak nak bergambo tu!! Moody Nak Cukup Umur Ke??

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

39 comments:

mamalieyna said...

cantik gambarnye..

alolo..sweetnye asya pakai kemeja petak2..hehe~

lg 2 hari eh lya, eina lg 6 hari..lalal..hehe~

in advance...happy besday lya..kot tak sempat nk wish ontime kan..hehe~

moga dipanjangkan usia, dimurahkan rezki dan bahagia selamanya bersama2 insan2 tersayang.>AMin..

adarnadzmie said...

jln kat zoo pun best gak kan...akak lama x ke zoo..ingat klu g cuti sekolah ni bestgak kan...hehe...

♥MAMASYAZA♥ said...

walaupun moody tetap cun.

fieda said...

moody sbb nok makin muda..hehehe

asya sebijik ye rupa mcm papa dia...anak papa ni...

dok tau pung kt kemaman ada zoo..

~aSHa~ said...

gajah dah takde kan

syawalsimpsons said...

ala cumill la asya naik kete tu..macam boleh bawak jaaa

Izan said...

seronoknyer jalan2... :)

Fieza79 said...

owhh pic binatang nya takde ehh...biasa la kalo moody mmg segala hape pun malas kan..nsb ada jgk wajah yg menempel kan..

norhidana said...

heheheh budak2 mmg suke gi tmpt2 gini kan....maklum bnda baru bg diaorang ehhehehe

mama nyer tuh tpaksa tmn yek,ikhlas tp jauh heheheh...

mummY daniSha said...

epi besday in advanced!may all ur wishes come true....ye ke tua?nampak cam baru 20 taun je hehehe =)

Masya said...

suke tgk gambar bayang² tu.. kreatiflah....

mam asya pakai baju mickey hahaha.. comey asya pakai kemeja...

Nazayiena said...

Asya main ngan ayahnya ajelah time Lya moody.....harap moody tu cepat baik.

Cik Rose Cute said...

bila nak pegi zoo kemaman nie ya...murahlah....

AnneRaini said...

tak taupun kat kemaman ada zoo...hahaha teruk betul pengetahuan am sy..hehe

AdaM Hawa said...

nampak muka ceria asya.. suka ya berjalan-jalan tgk haiwan..

eB ezrin said...

kete yg asya drive tuh best. cantek. kena ngan drivernyer. nyit2 :)

lieyalatif said...

comel tgk asya pakai baju kotak2....sweet sgt!!

tu le asalkan dpt kuar umah bawak buah hatijalan2 pun dah okeykan.....untung gak zoo dekat ngan umah....dtp layan animals hah...

anisalya said...

sweet je asya dgn papa. pernah bawak anak2 ke zoo di Jhr. Zoo Saleng tapi macam tak berjaga jugak walaupun ada nampak dua tiga orang pekerja. singa pun kurus2.

LydSunshine said...

Laahh.. tetiba plak takde mood. Org baru je nak feeling tengok animals. Ari tu pegi DUngun, lalu ikut jalan alternatif. Rasa mcm nampak pintu gerbang Zoo ni. Tapi tak sempat nak singgah masa balik tu, sebab dah petang.

Kakzakie said...

Terapi buat yg moody bila ke zoo sebenarnya Lya. Mujur juga ada Asya dan Fain kalau tak moody lagi teruk tau...

Pantai tu cantiklah Lya...

aanie said...

tengah moody pun byk gak gambar...kalau sy, nak bergambar pun malas...hehe...

bestnya dpt luah perasaan kat pantai...nyaman....

- GC - said...

comel je asya cakap kura-kura tu bercium... hihi..

gambar semua cantik2..

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. mama moody takpe.. janji anak hepi.. zura pon kadang2 mood swing jugak kalo nak datang bulan.. nak2 lagi kalo ngah sakit perut tu.. rasa nak cakar2 orang jek..hehehehe

sue zainun said...

Asya nak naik LRT ke..mari la datang KL..auntie su bawakkan..hehe
sue kat sini dah lama xgi zoo..plan selalu jer xjadi..hukhuk

Papa Mifz said...

seronok kan kalo lakukan aktiviti2 mcm nih bersamo family..:)

IntaNBerliaN said...

ololooo comel je asya ni... anak2 mmg sk pegi tempat2 camni kan :-)

Kella said...

cantik semua gambar2nya lya..
gembira tengok lya sekeluarga happy sokmo... =)
gambar lya yang las tu bestt... =)

kayyana said...

yg keberapa agaknye tuh.. ehehe.. asya comel je dok atas kete tu.. hehehe..

Munnafendy said...

knp moody ni akak?


comel la asya, pndai mama die gayakan eh? sy pun suka tgk gmbr asya ngan papanye tu..sweet =)

Lynn said...

Seronok kan tengok anak seronok jenjalan...?
Nice pic..

rasp said...

mesti asya enjoy kan sis...
kids mmg suka ke zoo nie...
u moody moody pun tetap cun!

lizz said...

seronokkan bawak anak2 jenjalan tempat2 cam nikan...comelnyer asya bergaya ala2 korean gitu

ct rahani said...

beso gak mini zoo nih.. kalah zoo johor yg sekangkang kera tuh.. ekekeke.. moody2 pun lya tetap comel.. sama comel ngan asya.. hiks..

btw.. happy birthday in advance.. semoga panjang umor, murah rezeki & bahgia sokmo.. :)

Neeza.Areef said...

x mo moody2 lg..

wan habibah said...

best jugak. zoo dia.. kalo zoo kat johor ni. alahai.. tgk burung depan umah lagi syok..

Puan Kutu said...

Wah Lya berkongsi beday yg sama dengan en suami dan Aiman..:)

zoo mmg tmpt yg bagus utk budak2 belajar tentang haiwan.nmpk wajah kegembiraan asya walaupun mamanya moody.kihkih..

Maya Mayana said...

happy birthday in advance...ala muda lagi saya tahu...hehe..

idasm said...

gambar cantik2.. puashati tgk..
kak ida paling suka pic bayang2 tu... selalu berangan nak buat tp belum try lagi.. hehe...

asya comel. ibunya pun comel...

eima said...

aku pun dah sampai bulan lepas rasanya ..lupa plak ... hehe

tp aku tak dak la pi berjalan ...aku biarkan abah handle anak bujang ai tu ... aku dok diam baca ape2 yg ptt hindar gangguan tak diingin ...kan dlm hutan tu aku plak bw baby usia 3 bulan ...huhu