Tuesday, March 13, 2012

SEEFOOD

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Akhirnya kembali setelah 3 hari blog ni x b'update.. Baru2 ni asya tak sihat, jadi tak sempat nak ngedap2 sini. Dan jutaan terima kasih buat kawan2 sudi mendoakan kesejahteraan saya sempena birthday saya pada 10 Mac 2012 baru2 ni. Dan special thanks untuk FIEDA atas entry khasnya untuk saya " SELAMAT HARI LAHIR LYA" ... Serius..sungguh terharu & sgt2 hargainya. 

Berbalik pada tajuk... Buat pertama kalinya dalam kehidupannya... asya masuk wayang..Niat hati nak tgk kat TGV Mesra Mall, Kerteh jer.. tapi sayang movie ni TGV x ambik kot.. huk2.. Tiket ni saya check online jer..leh booked terus kot on9. Last2 pegi kat GSC kat East Coast Mall Kuantan. Hik2.. memang asya nampak jakun sangat masa mula2 masuk tu. Kemain teruja dia nak tgk "TV Besar". 

Movie pilihan semestinya " SEEFOOD". Kerana movie ni la saya bawak asya tgk wayang.. Kalo setakat movie lain, ntah bila baru asya dpt pgalaman nak tgk wayang ni. Dan semestinya saya sgt2 eksited gak nak tgk filem animasi yang 100% buatan Malaysia. Kira hebatlah... sebab xde ambik orang luar untuk bikin filem ni. Cam Walt Disney pon ambik orang dari seluruh dunia kan utk keluaran kartunnya..

Dalam wayang mana leh ambik gambo kan.. 
So.. curi2 tanpa ada flash.. ini jerla hasilnya.

Masa movie mula nak start. Apa yang saya leh komen ttg citer ni.. memang citer ni sgt2 bagus. Animasi dia memang cun sgt2.. Dan 100% dimasukkan kehudpan di Malaysia.. Di perkampungan nelayan, sawah padi, dan yang lucu aksi mat rempit pun ada. Dan, apa yang pasti movie ni memang ada pengajaran di sebaliknya.. Ada part2 sedih & sikap setiakawan. Saya bagi 4.5 bintang untuk movie ni. Nak bagi penuhkan... overlak.


So... saper2 yang nak bawak anak2 tgk citer ni.. Memang x rugi.. confirm anak2 pun teruja nak layan animasi dalam SEEFOOD. So, leh tgk trailer seefood bagi yang nak tau sikit sebanyak ttg movie ni.

Lepas dah habis tgk movie.. Turun tu terlalu dekat depan Baskin Robbins. Kesian kat asya tgk jer org makan, so beli satu untuk dia..

Sedapnyer hingga menjilat

Makan penuh dengan perasaan

Wah..kemain tilik lagi tu

Sempat gak landing

Sweetnyer papa,,, betulkan baju asya.. Hasilnya lepas makan aiskrim tu, trus asya selsema, batuk2, demam & lelah.. Huhu.. bila bagi makan ginilak jadinya. Sebab asya ada problem asma y serius n paru2 mgembang.. tu dia sensitif sgt makan aiskrim & minum air batu. Tapi lama dah x jadi gini... maybe sejuk duk dalam wayang lagi kot. Sebab tu lah 2-3 ari baru ni x sempat nk jengguk blog. Apa2 pun skarang dah beransur sembuh.

Last.. sebelum balik.. confirm wajib singgah tempat ni.. Naik kereta polis, bus & macam..N..last , action main gitar.. hehe..action j ni.. bukan main betul pon.

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

68 comments:

Huda said...

Comel asya, saya pun merancang nak nengok citer seefood ni hari ni, tapi tak confident utk anak bongsu saya umurnya 3 tahun pasal dia tak reti dok diam, huhu

mamalieyna said...

waaaah bestnyer dah layan...mesti happy kan asya tu.. ^_^

eina taktaulah bleh layan wayang tak..tak la kot..si hakeem kecik lg, kalau dgn siabg je boleh sgt..hee~

syariza09 said...

akk pon tringin nk bw ank g tgk citer ni, tgk iklan dia pon dh tau citer ni best :)

IntaNBerliaN said...

a'aa sy tgk trailer cite seefood ni pun mcm best.. saya sendiri pun rasa teruja..hihii

sweet je tgk aksi asya pegang gitar ;-)

...sWeeT uMi... said...

alalal nmpk sgt sonok asya dpt tgk movie...umi pun blum pernah bawak anak2 masuk tgk movie, maybe diorg pun akan jd cam asya kot, jakun sekejap ekekeke...nway hope asya cepat sembuh ye ...amin (^__^)

Neeza.Areef said...

anak2 sy pn masa bwk 1st time tgk wayang jakun...bila dah gelap lg jakun..pstu oke je..siap leh tetido lg..haha..

lieyalatif said...

amboi2 budak tomey ni syoknye jalan2 yeak...dpt tgk wayang, dpt mamam aiskrim.....mesti asya enjoy kan!

lya, lieya pun tingin nak bawak mia mija tgk cite nie, tapi sian plak nak tgl dayyan huhuhu.....tgu astro first tak pun youtube jek laa kikiiki

AdaM Hawa said...

wah! sonoknya asya.. acik pun belum tgk seefood lagi..

mama tisya said...

oo asya 1st time tgk wyg ek..sure die excited..lpsni leh la bw lg time movie cartoon2

Kella said...

uihh.. nak kena g tengok gak citer ni.. sian asya terus tak sihat ye..
moga asya semakin cepat sembuh hendaknya... Lya tengok wayang kat kuantan kan?

rieda_ffya said...

heee...bestnye asya dpt tgk movie...mesti lps ni asyik mintak nk tgk movie lagi..so mama asya..siap sedia la...hee..harap mama asya sihat sepenuhnya..amin

Tina Othman said...

lama tak tgk wayang, best ye seefood? nanti boleh lah bawak budak2 tgk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

manjanyer gegurl wit her daddy

norhidana said...

aduhla... lama dh tak layan wayang nih... lg2 lah sejak dh ada aiyan nih... huhuhui
semuanyer tgk kt astro first je...

akak pn teruja nk tgk cite seefod tuh sbb tau malaysia yg bt... hehhehe

Aine Ainun said...

Hihiksssss...sy pon teringin nk tgk walopun xde anak kecik!

Enjoynya bwk anak2 kan lya....

::NureeN:: said...

mmg best kan seefood.. kami ari tue msk lmbt 10minit.. tp walaupon lmbt tetap puas ati..

aaaaa BR.. ellesya marah sgt la klau mkn BR x ajak, tp ellesya x mau dlm cup, dia mesti nk yg junior cone punya.. dh tue x der clr lain sure purple & pink (cotton candy)

Masya said...

wahh dah tgk seefood yer... tak pernah lagi bawak amir tgk wayang sbb takut menjerit gelap sgt.. sbb masa tido pun amir suka lampu terpasang...

seronoknya tgk gambar asya ceria jer..

Kakzakie said...

Sesuai bawa asya tengok movie ini Lya... bagi dia pengalaman pertama...

Moga Asya cepat sembuh..

Cik Rose Cute said...

kalau ada asma memang susah sikit nak bagi makan aiskrimkan...Happy Birthday Lya....Sorry lambat Wish...3 Hari tak bukak blog hihihi balik ganu...

umie naziera said...

tngok trailer pown dh best..bangga gilerr!!

mama tim said...

wah sonoknya tgk wayang ek asya..
kesian semoga asya cepat sembuh ya..

lya jemput singgah blog baru suami

http://www.pelaburemasperak.com

dakcik said...

wah! bagusla asya tgk wayang xmeragam..gud girl..sekali sekala ape slhnya bwk anak tgk mcm org besar kan..huhu

p/s : semoga cpt sembuh asya & hapy belated birthday lya..;)

LydSunshine said...

Katner tengok? ECM ke? Seefood ni ada 3D tak? Cambest je. Nak support industri filem tanahair ni.

saffiya_aleesya @ echa said...

nak pergi tengok citer ni tapi taubat Encik Saiful nak bawak pergi..dia mana nak layan citer cmni huhuhu xpe saya layan cd nanti..

p/s: baskin robbins memang terbaiiikkk!!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

beshnya dak ni..ok ea citer tu>>?nmpk menarik lak.

|| NaFiRaa || said...

waahhh... teringin jugak sebenarnye nak bawa anak2 masuk panggung wayang.. tapi belom ade kekuatan lagi.. kekeke..

lya tengok wayang kat mana nih?

Zie said...

Best tak asya tengok wayang....
nanti leh ajak mama tengok lagi yer...

Ms Fai said...

happy belated burthday asya.. seronok tgk org lain bawak anak jalan2, tgk movie.etc... kadang2 sedih juga. tapi stiap yg terjadi ni PASTI ada hiknahNya... doakan tahun 2012 ni ada rezeki untk fai dpt baby ;)

adarnadzmie said...

ingat nak bawa jugak anak2 akak tgk citer ni...:) ramai yg ckp best...

munna said...

BANYAK DAH BL0GGER YG TGK CITER NI KATANYA SEDAP... INGAT NAK BAWA ANAK KAK MUNNA PERGI TGK WAYANG JUGA KLU GSC KAT MENTAKAB STAR MALL TU DAH DI BUKA

Zue AnnaLeeya said...

bestnya asya tgk wayang...
tak ajak aunty pon.... huhuhu....

ingat nk bwk jgk anak2 tgk citer nih....
tp tak taulah biler..
mggu nih nak balik kmn sbb mak ader wat kenduri plak.... haishhh...

Hilmirda Daud said...

Amy pun plan nak bawa anak2 gi tengok movie tu... mesti seronok..

Tihara said...

suka promo yg ada sebut bananana..kretif, buleh dibanggakan :D

sue zainun said...

nampak gazet dalam Tv pun menarik..memang sesuai la movie ni keluar waktu cuti sekolah..maybe su bli CD je kot..bagi Amira tengok..mesti dia pun akan suka..
**psttt ada gaya la Asya pegang gitar tu..hihi

Myra Jay said...

Sweetnya Asya..

Takpe sekali sekala bagi Asya merasa eskrem sebab pasni kena berpantang semula :)

wanie amerie said...

sy penah bwk ank tgk wayang dulu, tgk citer kartun jgklah..
tp tahan smpi 15 min jer..
ank sy melompat sana sini, & bt bising smpi nk tgk wayang pun x boleh..
last2 kmi keluarlah..
bt ganggu org lain je nk tgk..
bgusnya asya. baik je dia tgk wayang..

Lya Colours said...

wah syok la asya tgk wayang

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Salam Lya..maaf lama tak singgah sini...2 minggu tak online...

Kalau bawa Qis nonton ni mesti dia teruja ni..tapi tu lah tak berkesempatan lagi bawa dia nonton...esok dah nk balik KG dah...ramai juga dgr org cakap citer ni best..sesuailah untuk bawa anak2 nonton..

wah..ada gaya dah tu gambar yg last tu.. :)

Cik Rose Cute said...

kita sama bulankan lya...lya pisces jugok ke..

Fieza79 said...

sure la asya ter sgt happening tgk citer wayang tu kan Lya...ada tak die request nk gi lg len kali..?

makin sweet lah asya..!

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

bestke..oklah nak pi tengok jugaklah..mesti farisyah suka...

Mama Ema said...

seronok tak asya tgk movie tu...

Lynn Hamzah said...

asya firt time tgk wayang yer...tentu seronok kan...

Qhaifa Nur said...

selamat hati lahir LYA...

seronoknya dapat tengok wayang, lebih-lebih lagi seafood....

m.u.l.a.n said...

weekend ni la nak tengok seefood..

Hanis Azla said...

best yer cerita tu.. anak2 pun mmg sibuk mnegajak tgk citer tu.. tp tak sempat2 lagi.. siannya asya tak boleh makan aiskrim, terus kena selsema dan batuk2 yer..

mama_umar_maryam said...

beshnye tgk wyg seefood tu,btol,bangge dgn msian kan blh buat citer camtu..happy blated bday lya!

aanie said...

bestnya tengok wayang....
kesiannya asya xleh makan aiskrim ek....

el said...

best eh cite ni..insyallah ada kelapangan nti nk bw anak2 tgk movie ni...asya dmm eh...alhamdulilah dah sihat..jgn mkn benda sejuk2 sllu k..:)

MulutPayau said...

Semoga asya cepat sembuh.....lain kali jgn makan eskrem ya asya..

Seronoknya asya dapat tengok wayang....

sal said...

sesekali keluar untuk tengok wyng..rehat minda yee..anak pun suka dibawa jenjalan..

eB ezrin said...

mmg wajib tgk la eh?
hmmmmmmm okeh :)
BR... sdpnyer asya. hu3

Dieyna said...

kesian asya sakit.. tapi puas hati asya dapat jln2 tgk wayang

chemay said...

haritu chemay pening nak buad pilihan.
nak tengok seefood atau lorex.
last2 tengok lorex.
nasip baik cerita tuh pon okay.
so takde lah terkilan sangat tak dapat tengok seefood lagi.
hehe
:)

So Shy Lady (SSL) said...

mcm mnarik je seafood tu

amboi si comel mkn BR ....dappppp nye nk sikit

happpy blated birthday ye lya...sory akk lmbat wish

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

dap nyeer.. adik, syuap untuk kak fifi sikit.... hehe

Jendela Hati said...

amboi kemain seronok ye asya g tgk wayang.. nak jugak la bw anak2 g tgk citer tu... ank sy pun kdg semput dedulu selalu bw vicks n bjsejuk kalu g tgk wayang...huhu

Puan Kutu said...

pengalaman berharga buat asya sbb st time kan.igtnak bawak aiman tgok cite nie gak,.tak tahu la berkesempatan ke tak..abah dok sibuk keje,ibu pun sama..kiki

Aiman pun skang dh tak boleh minum ais n aiskrim,batuk n selsema gak..:)

faiz fakhirin said...

suka budak2 bleh jalan2...

p/s: dgr kata baskin robin non-halal..not sure, try google.

mummY daniSha said...

sy asma sejak kecik..sebab tu danisha memang kene control makan..risau die kene asma jugak..ais krim bedal jugak hehe.yelaaa budak2 kan...sian plak x kasik makan.cuma air sejuk & air gas memang x kasi...lya bole try bg asya makan madu selalu...madu elok tuk asma =)

fieda said...

best ye movie ni..kalau bwk maira gi tgk mesti dia suka ni...

MamaYatie said...

bestnya asya tengok wayang...auntie pun teringin nak nengok seefood...tp pikir budget utk 5 org hold la dulu huk3x

Ros said...

Salam LYAfrina,

Amboi Asya.....comelnya dia bergaya habis ngan gitar tu....

anisalya said...

alhamdulillah asya dah okay. kesian jugak kan tak blh mkn aiskrim sgt. tp tak pe. asya tukar pada kek la. kek pun sedap jugak. heeheeee..

@ deqla manjew said...

comelnye buah hati kamu.. huhu.. happy belated birthday!!! yg ke ???.. birthday kita selang sehari jew.. huhuhu

Melati Qistyna's Mummy said...

kami org belom tgk lg, ingat nak bwk anak tgk cuti skolah nie, hb lak o.station... x syiok la pulop... heheheh

Lily@MamaZaraZareef said...

seronok asya dpt tgk wayang dan makan aiskrim ye..:-)

~diAhOntHeblOg~ said...

bukan main lg die..siap main gitar..