Thursday, March 29, 2012

Tiada Senyuman Diwajahnya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Dah petang baru berkesempatan untuk karangkan entri ni. Sebab asya baru lena tidur. Hari ni saya EL sebab nak jaga asya yang demam teruk+muntah2 & ulser yang amat teruk dalam mulut & bibir dia.. Komen2 entri kelmarin  (aiskrim goreng) pon saya x habis lagi publish & baru separuh yang sempat BW petang kelmarin..  Sebab kebiasaanya balik kerja..sambil2 main dengan asya, sambil tu saya BW kat blog kawan & publish semua komen.. Tapi kelmarin x sempat, sebab saya perasan asya lain macam.. Macam nak pitam & muka dia tak bermaya.. So saya stop on9 n tenggok keadaan dia. 

Tiada keceriaan & senyuman di wajahnyer..
Gambar yang sempat saya capture pagi tadi

Bila rasa tubuh dia..panas yang amat & dia mengadu sakit kepala.. Malam tu saya & Fain bawak dia ke klinik.. bila doc check... baru saya perasan dalam mulut asya teruk sangat ulser.. Sebenar, doc takut terkena jangkitan kuku & mulut.. Sebab kata doc ulser dalam mulut asya tu ada simptom2 macam tu.. Tapi..doc kata, ok lagi selagi kat bahagian tangan n kaki tak de keluar merah2 macam tu.. so kena pantau sokmo...

Asyik merenggek sepanjang masa.. Mybe tak sedap badan & sakit2 badan. 

 Biasa kalo ambik gambar..mesti asya suka senyum.. Semalam banyak kali asya muntah.. Masuk makanan sikit..dia muntahkan balik.. Menyusu pun dah kurang.. Dalam pukul 4pagi tadi..badan asya mengeletar... Gelabah saya & Fain.. Seluruh badan dia sejuk yang teramat. Sampai ambik 2 selimut tebal balut tubuh dia & peluk dia erat2. Tu pon..still menggeletar.. Sebenarnya..takut kalo terkena sawan. Tapi..mujur bukan sawan.. Minta dijauhkan....


Nak makan semua tak kena.. Mujur ada Rice Craker ni.. habis la sekeping..Tapi muntah balik selepas tu.. Mesti asya lapar sangat kan..

Keadaan mulut asya.. kat bahagian lelangit & lidah..lagi teruk daripada ni.. Kat bahagian bibir atas & bawah naik merah2 macam ni.. Sebenarnya risau & takut sangat2. Moga2 cepat hilang merah2macam ni.

Sebab dalam mulut asya terlalu teruk... doc bagi ubat jenis spray untuk ulser & merah2 kat dalam mulut asya. Sebab kalo bagi yang sapu..memang susah sebb keseluruhan dalam mulut asya merah teruk. Mudah-mudahan ubat ni berkesan untuk asya. Dan selain tu..doc bekalkan antibiotik & ubat demam. 

Dan sekarang..asya sedang tidur. Tapi demamnya x kebah2 lagi..on/off.. 
Asya.. mama rindu nak tengok senyuman asya,
Moga cepat sembuh sayang

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

51 comments:

syawalsimpsons said...

asya cepat sihat tau...cian mama risau jaa...lya risau pulak sue tgk mulut asya ulser teruk gitu...egat sebutir dua je...banyak rupanyer....adoi....kiter yg dewasa pon pedih menahan sakit tu..ni kan budak kan..mmmm...moga2 asya cepat sihat..

mummY daniSha said...

lya : selalu kalau anak sy demam..sy bukak baju semua tinggal pampers...basahkan badan dia dgn towel...sebab dgr2 kalau selimutkan takut lg panas..wallahualam

etiey.com said...

geet well soon dear. sian... jarang tengok asya monyok gini kan

Lya Colours said...

semoga cepat sembuh ye asya
jangan takut makan ubat

mama rifQy said...

alahaii..kesiannye tengok asha!! teruk jugak kat bibir die tuh kan? sabar ye lya..insyaALLAH..asha kan kuat

eda_ej said...

banyaknye alser die.. kalau orang besa yg kene baru ade sebijik dalam mulut pon dah mengeloh panjang..

semoga cepat sembuh ye.. aminnn..

Aine Ainun said...

Smga asha capat sembuh..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ya Allah ciannyer asya
Mmg Sakit sgt2 tu
Get well soon cayang!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

moga asya cepat sembuh..auntie doakan :)

Baiduri said...

kesiannye asya....get well s0on dear....

sue zainun said...

musim budak2 demam sekarang kan..sorg2 kena..cepat sembuh yer Asya..auntie sue plak risau tgk Asya..sedihnya :(
Lya try amik air penawar sama..minta ngan mana2 ustaz..kalau org dewasa kena ulser pun sakit inikan budak..mesti merengek je..auntie doakan Asya cepat sembuh ye..Lya jgn susah hati..insyaallah Asya sembuh la sehari dua nanti..

munna said...

alahai kesiannya Asya...cepat sembuh ye sayang....

Dieyna said...

terasa sakit sgt asya... semoga asya cpt sembuh...

Aisumi Chan Kawa'i said...

kena banyak minum air tu.. kita yg tgk pon nmpak skt.. lagikan dia yg kecik.. sabar eh sis.. moga shya cpt sembuh :)

rasp said...

sedih dan risau bila tgk anak tak sihat...
kesian tul tgk mulut asya gitu sis...
smoga cepat2 lah dia sembuh...
aunty pun risau tgk asya gitu...

inazamri said...

moga asya cepat baik demam ye.Makan ubat on time ok.Semoga tersenyum riang kembali.Banyak dia minum air masak putih @ mineral.

Errah said...

kesiannya..cepat sembuh yer asya..kena kuat macam mama..:)

eB ezrin said...

risaunyer eB tgk... mcm teroks jerk tuh.
harap2 asya cumer dmm besa jerk yer?
laipun dgr citer skang nih tgk musim high fever & chickenpox... slh satu kot x?

ps:
alaa jauh yer?
engat nk jumper lya skali... hmmmmmmmmmmmmmmm

ieda said...

aduhh ciann asya
semoga dia cepat2 sembuhhh
aunty pray for uu dear ..
ulsar tu teruk lah lya , akak jarang tgk macam tuu .. ada sekali tgk anak saudara akak macam tuu .. huhuhu

insyaallahhh asya kuat , cuaca skrg pun x menentu .. sekejap panas dan sejuk , ujan dan panas bersilih ganti ...

Rinna said...

Ya Allah siannnya akak tgk mulut asya.. tuh byk betul ulcer nya yer.. Kalau tak baik2 jugak bawak gi hospital laa cek darah ker.. akak tengok pun akak yg riso.. cam anak akak jugak laa dah seminggu demam.. pas tuh batuk berpanjangan.. tak senang hati tu yg semalam akak bawa gi spital suruh doktor ambik darah buat test nak puaskan hati.. iye takut ada virus lain plak..kan.

Hopefully Asha cepat sembuh.. sure kurus tak lalu makankan.. Anak akak turun 1kg masa demam nie..

Deru Ombak said...

Alahaiii... Siannya asya...

Ulcer dlm mulut tu agak banyak.. Wajib pantau sepenuhnya ye Lya .. Moga asya cepat sembuh.. InsyaAllah

Rumah Kuning said...

ciannya dia. apa pun, semoga cepat sembuh .

Nana said...

sian nye asya...
ulser ni kita yang tua pon sakit
ni kan lagi budak kan..
lya jerang kepala asya dengan air lidah buaya...jangan biar kering
kering je basahkan lagi kepala tu
cepat sejuk

che mid said...

Sambil jaga Asya tu, mama pun jaga kesihatan gak ok.. take care..

Alin Marlini said...

alahai..kesiannyer..smg cepat sembuh ye :)

Zie said...

Kesiannya dia.... mudahan cepat sembuh yer asya...

kasihredha said...

semoga asya cepat sembuh
sian asya

Misz Mieza said...

Olohr, ciannya dak asya ni. Teruk nmpknye ulser kat mulutu tu.. Kene kite orang tua sebijik dua pun sakit yang ampun dh.. Semoga asya cepat sembuh & kembali tersenyum seperti sediakala.. InsyaAllah..

Melati Qistyna's Mummy said...

Alahaiii, kalau anak demam, makpak la yg paling susah hati... Ce try bg mkn eskrem, kalau dia x demam la... Mmg sakit kalau ulcer... Mg lekas sembuh ye...

m.u.l.a.n said...

moga cepat sembuh asya..!!

Asmara said...

ya Allah.. kesian kan. cuba bagi dia makan ais krim atau lebih baik ais blended. InsyaAllah cepat hilangnya, kalau anak saya kene ulser cepat2 sy bagi dia makan ice blended atau ice cream, tak 2 hari ulser terus baik. Alhamdulillah.. Cubalah mana tau berkesan. sekurang2nya dia mkn aiskrim ada tenaga. InsyaAllah..

Puan Kutu said...

kesian asya.sy yg luka sedikit dekat lelangit nie pun azab rasanya bila makan..tgok bibir asya tu teruk gak..semoga tabah dan cpt sembuh asya..anty percaya asya boleh laluinya syg..:)

MamaYatie said...

alemak...banyaknya ulser kat mulut asya..mesti sakit kan..huhu..kena pantau betul2 tau,mmg simptom sakit tangan kaki & mulut

Lya,takde standby ubat demam masuk bontot ker?kalo dah menggigil tu mesti temperature tinggi sngt..jerlum kepala kerap sket..basah terus pun takpe..

Cik Rose Cute said...

Kesian Asya...Semoga cepat sembuh ya...

MulutPayau said...

siannya Asya......semoga cepat sembuh ya sayang.....

Kunang-Kunang said...

Kesian Asya. Semoga cepat semboh.

Noraim said...

Alololo kesiannya asya. semoga cepat sembuh ye :)

anisalya said...

cepat sembuh ye asya sayang. anak akak pun demam jugak. cuma tak muntah2. dia aktif walaupun demam. jaga diri ye lya.

IntaNBerliaN said...

moga asya cpt sembuh.. kesiannya tgk keadaan mulut asya tu... lg satu sedih tgk gambo yg asya nangis tu... siannya...

Kakzakie said...

Alahai Lya... samapai macam tu sekali memanglah dia tak selesa dan itu yg dia merengek aje. Moga cepat sembuhlah dgn ubat tu... kesian pulak tengok dia...

LydSunshine said...

Ya Allah, sedihnya tgk asya nangis tu. Tersentuh naluri keibuan saya. Merah2 dalam mulut tu cemana nak ilang? Sian ke budok.

~diAhOntHeblOg~ said...

ala ciannye...cpt sembuh...

Masya said...

semoga asya cpt sembuh... klu tak ok klinik biaser kene pg pakar kanak² sbb pakar lg arif..

Nazayiena said...

Byknya ulser dlm mulut asya patutlah demam,harap cepat sembuh ya Asya.

Neeza.Areef said...

bila kna ulser ni mula la x sdp nk mkn nk isap botol pn seksa gak tu rasanye..cpt sembuh ya

::NureeN:: said...

teroknya mulut asya.. moga cepat sembuh ya syg.. skrg ni mcm2 virus kan lya, gerun kita dibuatnya

...sWeeT uMi... said...

selalu umi tgk pic asya dok senyum je...ni 1st time tgk muka sedey dia huhuhu...semoga asya cepat sembuh ye...windu nak tgk asya senyum...amin (^_^)

Lily@MamaZaraZareef said...

Kesiannya acha..part ulser dlm mulut yg x tahan tu.mesti sakit sgt nk wat makan dan minum susu kan. Huhu..semoga acha cpt sembuh k

AdaM Hawa said...

cepat sembuh ya asya..

shima wibowo said...

Semoga adik asya cepat sembuh...InsyaAllah sihat2 selalu dan boleh bermain macam selalu k...luv auntie shima...:)

fieda said...

teruk jugak ye Lya keadaan mulut dia tu..harap cepat la ilang ulser tu...sian dia..