Tuesday, April 3, 2012

Asam Pedas Ikan Pari

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Salam bertemu di hari Selasa. Arini saya nak share Resepi Asam Pedas Ikan Pari. Rasanya mesti dah ramai yang terror buat lauk ni kan?? Saya ni, 2-3 bulan sekali tunjukkan skill kat dapaur.. Kebetulan Jumaat baru2 ni free, jadi sempat la memasak sikit. Lagi pon time tu asya dah kurang pe'elnyer sebab demam. So, bolehla bersilat di dapur.

RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI


Bahan-Bahan :
Ikan Pari - Ikut keperluan
Tomato/Bendi
Serai
Air Asam Jawa- Ikut keperluan
Daun Kesum
Bunga Kantan
Serai

Bahan Blander :
Bawang Merah
Bawang Putih 
Lada Hitam - sikit jer
Kunyit
Halia
Cili Kering - kalo nak kawwwww
Belacan - kalo nak lagi marvelessss

Cara-Cara Memasak :

1. Tumis semua bahan yang diblender tadi samapi garing & naik minyak... Baru ummmphhhhh
2. Bila bahan tumis dah agak garing & keluar minyak, masukkan daun serai.
3. Masukkan sedikit air asam jawa. Masuk sikit2 dulu.. Takut terlebih masam. masukkan gula+garam
4. Masukkan ikan pari yang siap dipotong & gaul-gaulkan.
5. Tambahkan sedikit air.. Kalo nak best kuah biar pekat-pekat sikit
6. Masukkan bunga kantan & daun kesum
7. Biarkan hingga ikan pari benar2 masak & menggelegak.. last boleh masukkan buah tomato atau bendi. Ikut   
    kesukaan.. Dan..sedia untuk dihidangkan..

~ sape-sape ada resepi asam pedas cara masakan versi lain..meh la share dengan saya ~

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

65 comments:

mummy_ayu said...

salam Lya, lama tak singgah sini...
emm..cedapnya asam pedas ikan pari...fav nie

Huda said...

Ini memang fav kita, ikan pari atau ikan merah, memang sedappp

Masya said...

wahhh sedapp suke jugak... lya buat nampak pekat sgt..

ZalinZalina said...

Feveret famili kak ina ni tapi kak ina kalau nak makan kena bakar je ikan pari tu..almaklumla tengah diet ni kan..he he..

norhidana said...

rajin nyer Lya, terliur tgk asam pds ikan pari pgi2 nih... sedapnyer
kalu pkt2 mmg kaw kn

style akak bt tak letak belacan ngn lada hitam... style johor heheheh

ajumohit said...

Akak tak pas lagi masak Asam pedas tp lemak cili api insya Allah, tq sharing this recepi ;)

♥cikmOt♥ said...

bilalah kita nak rajin cam lya ni...adehh...tah bila tah...

mamalieyna said...

sedapnye..tp tak reti mkn ikan pari..sllu buat ikan kembong jer..hehe~

Lya Colours said...

mak saya pon semalam masak asam podeh, ikan tenggiri. siap ada telur ikan besaq2. uwaaa sedap

Neeza.Areef said...

ikan pari mmg fav sy..x kira masak ape apetah lg masak asam pedas..npk menyelerakan siap dgn bunga kantan tu npknye...yummy

Kakzakie said...

Asam pedas sangat sinonm dgn keluarga kakak Lya... kami kalau ada saudara-mara berkunjung asam pedas memang resepi wajib ada...

Melati Qistyna's Mummy said...

Ngences pepagi ni lya... Hehehehe

Akak kalau masak, akak suka boh lengkuas... Akak x boh serai... :D

Kunang-Kunang said...

Salam LYa,

Best nampak asam pedas tu. Tapi orang terengganu kita ni kurang sikitkan makan ikan masak asam pedas ni, mereka lebih suka menggulai.

Akak kalau masak asam pedas, esoknya mesti buat lempeng, cicah dengan kuahnya.

fieda said...

terliur wehhh...

mummY daniSha said...

salah satu resepi wajib kat rumah ....maklumla org melaka heeeee=p

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnya, asam pedas ikan pari mmg feveret akak. hari2 pun takpe

Umie Naziera said...

nmpak mcm tersangat pedass tp pedas2 la sedap :)

Umie Naziera said...

nmpak mcm tersangat pedass tp pedas2 la sedap :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ikan pari..nyum2..sedap tu..

rieda_ffya said...

bestnye...tgk lya buat teringat nk mkn nasi...

ogyep yummy mellow said...

Salam Lya.. merah pedas nampaknya asam pedas tu... my favourite gitu...

lieyalatif said...

peberet ni lya....tapi lieya tak suke ikan pari ...lieya suke buat asam pedas ayam...boh daun kesom byk2...fuhhhh terangkat!~

::NureeN:: said...

faveret nureen tue tp nureen suka ikan keli msk asam pedas...
recipi kita sama cuma nureen ada tambah rempah biji (bulat warna kelabu) nureen blend bersama cabai kering + bawang :)

~aSFaLiZa~ said...

siap bersilat tu kat dapur gamak nya. huhuhu

fazilzura said...

kesukaan ku juaaaaaaaaaaaaaaaaaa

terus tingt asam pedas melaka

Mamamya said...

alahai lya peberet akak n suami nih...kami seminggu sekali mesti wajib buat asam pedas ikan pari (klu x rajin makan kat kedai jer...heheheee)

resepi kita sama je lbh kurang cuma kdg2 akak tambah daun kunyit/limau purut utk hilangkan bau ikan pari tu....

Lynn said...

Nyum nyum..sedapnya..teringat asam pedas yang sedap kat Melaka tu...adui..meleleh air liur tau..hehe

Zie said...

wAH PEKAT MELEKAT MEMANG TERANGKAT.... EMM cedapnya..

.:fyzz:. said...

marvelous...sedapnya.tgk pun dh tau..emm ada org masak kuah asam pedas cair..ada yg pekat..cam fyzz dua2 pun suka..:P

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

besttttttnyer lya..
terliur org kat sini tauuuu!

MamaYatie said...

telan air liur dibuatnya..huhu
sedap tu Lya, akak kalo wat sokmo pucat jer...next time humban banyok sket la cili kering...hahaa

MamaEma said...

akak bubuh sedikit serbuk kari

mamashikin said...

lya,
rasanya sy dah tnya lya dulu..lya guna kamerda dslr atau kompact biasa yer?sb semua gambar terang2 dan cantik...maaf sy tnya skali lagi..haha..lupa..

...sWeeT uMi... said...

umi pun jarang2 wat lauk ni...sesekali kena mmg bertmbh2 nasi nye hehehe....yum yummmmmm (^_^)

Cik Rose Cute said...

Sedapnya Asam pedas ikan pari...Cik hubby cik rose kurang makan ikan pari huhuhu tue yg jarang buat...

Ros said...

Assalamualaikum LYAfrina,

Wah...cantik sungguh warnanya tuh..memang sedap nih....Kak Ros memang suka asam pedas,kalau lagi pedas lagi best he.he.he....

IntaNBerliaN said...

lama tak mkn asam pedas.. sedap je nampak lya masak :-)

|| NaFiRaa || said...

wew~ sedapnye!!! ade masa nak buat jugak lahhhh!!! terliur~

Myra Jay said...

Nampak merah, pedas tak Lya?
Apa yg penting sedap kan :)

FieZaLieSa said...

sedapnye..
penah masak asam pedas nih..
tapi tak jadi...
pas tu dah tak cuba lagi..hehe
nnt nk try resepi ni lah..=)

Ibuhani said...

asam pedas fav kami jugak tu!

Eliss Mie said...

uiks..sedapnya.. kalau buat tak tahu laa hubby makan ker tidak ni..

maszmadi said...

uish, telan air liur jap.. gulp.....
sedapnya asam pedas ikan pari

sue zainun said...

yeayyy..thaks Lya for sharing..tp tgk gambar mmg sedap nih..fuhhh terliur..

Aine Ainun said...

Mak org johor!
Sy hari2 makan pun xpe lya;)

ieda said...

wah2 kepanasan melihat asam pedas lya yg mantopss nie ;)

aanie said...

tq lya...dah copy dah resipi lya ni....dah lama nak try masak asam pedas....

anisalya said...

mesti sedap ni. dah lama tak buat asam pedas. last buat last year. biasa makan je yg my sis masak.

Azhafizah[フィザ] said...

hujan hujan ni dapat nasi panas dan asam pedas pun sodap kan..terliur jap tengok gambar asam pedas tu.

m.u.l.a.n said...

waahh.. best ni.. lama tak pekena asam pedas..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

asam pedas peberet kitaa..tp ikan pari kurang sukaa..kalau bakar baru kita makan

:)

rasp said...

terkecur i tgk nie...
jarang buat ikan pari nie...
sbb famili tak suka sgt...
yg makan i sorang...
slalu buat asam pedas ikan kembung ....

wanie amerie said...

lya,hubby saya suka sgt asam pedas ikan pari ni..tiap2 mggu adalah menu wajib ni..tp kalo x de ikan pari say gantikan dgn ikan kembong..tetap sedap sehingga menjilat pinggan..hehe

ieja amieja said...

meleleh air liur tgk asam pedas tuh..nak semangkuk..

mama_umar_maryam said...

okeh,konfem yg ni mmg mabeles, siap ade belacan lagi!!

Deru Ombak said...

Salam Lya..

Asam pedas tu trademark kampung akk.. Melaka Dan Johor.. :)

Maya Mayana said...

ini lauk feveret saya..saya suka pedas..kuahnya boleh mkn dgn pancake atau jemput2(cucur tepung)

faiz fakhirin said...

Sedapnyaaaaa......tapi berminyaknya...hehehe...

wan nurul hezrina said...

nurul orang melaka.tak sah kalautak pandai makan/masak asam pedas.tapi resipi nurul takder bunga kantan.mesti bau wangikan?=)nurul letak daun limau purut ganti kantan.ikan plak mmg jarang buat ikan pari.fav nurul ikan sembilang n ikan patin.mmg belacan kalu taruk maverlesssss sangat=)tang cili kering2 mmg kalau asam pedas lagi sodap ngan cili kering=)

@lfidah @dim said...

salam..

lama tak meninggalkan jejak di sini..selalu BW aje..nampak sedap asam pedas tue..:D yummy...

izan mama mia said...

masak asam pedas ikan pari????...mau menambah 2 ke 3 kali ni...mau lari diet ni...sbb..asam padas ikan pari mmg idaman kesukaanku....tengok gambar pon dh terasa keenakkannya...

ct rahani said...

sedapnya.. semlm pun sy masak asam pedas.. tp guna ikan selar jer.. hehe..

Jendela Hati said...

wahhh peberet kite nie... bestnya...

kayyana said...

wah lya.. sedapnye.. yana nak try lah.. yana dah print dah resipi lya ni.. nnt weekend nk try.. tp nak wat ayam.. bleh ke?

intan_blur said...

auwwww..sngt menarik dia punye asam pedas..baru2 ni intan ade buat asam pedas ;)