Monday, April 16, 2012

Asya Baca Doa Makan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat hari isnin semua... Saya x sempat nak draft n3 lain, sebab pic belum transfer & resizekan lagi. Yelah, minggu lalu adalah minggu yang amat memenatkan saya. Hari ni still terasa letih-letih + sakit gigi yang onn/off.. Ubat terbaik dia, CABUT GIGI.. Tapi TAKUTler... aduhaiiii...apa nak jadi dengan mama asya tiba2 jadi takut nak jumpa doc ni?? 

kebetulan...harini saya pakai tudung ni pergi kerja :-)

Sebagai pembuka entri hari ni, layan la video asya baca doa makan yang sempat dirakam semasa asya berusia 2 tahun++. Lepas ni nak rakam banyak2 aksi asya sebagai koleksi. Dulu ada rakam ayat pertama yang asya sebut, kali pertama dia panggil mama & papa dan macam2 lagi... Tapi yang frust sgt2 sebab video tu hilang sebab Fain tersilap format memory card.. Huhu,,,memang sedih sangat2.

Jom dengar asya baca doa makan
Ini bukan video u-tube yer..just video biasa yang dirakam dengan kamera

video

Tapi apa yang lucunya, kalo solat pon baca doa makan gak. Tapi surah Al-Fatihah pun dia baca, cuma dia ingat yang depan-depan jer. Tapi sekurangnya sejuk hati bila dah mula nampak pencapaian asya. Saya xtau dengan usia asya ni 3 tahun 5 bulan, adakah asya dah terlambat atau normal dengan pencapaian ni. Dan sekarang pon, asya dah start menulis ABC. Kalo sebelum ni, dia suka lukis bulat2 dan lukis ikut tangan & kaki dia dan macam2 objek lagi dia ambik. Setakat ni, kalo bab penulisan asya, huruf A dan O jer yang lepas tanpa ada titik2. Tapi huruf lain kalo buat titik2, dan dia ikut pada titik tu ok jer. Dan saya ada terbaca, kalo nak melatih n mengembangkan IQ anak, latih anak selalu melukis/menulis bulat-bulat "O". Saya ada terbaca dalam Pa & Ma kalo x silap. Kalo anak2 suka conteng bulat-bulat, biarkan ajer..sebab itu petanda anak kita bijak. Yelah, saya x pernah hantar asya ke taska dan dia membesar dari kecil dirumah jer. Tapi mujurlah, Tok Ma Asya pon banyak mengajar asya dan papa asya pon, balik kerja t/hari ada mengajar asya. Sebenarnya takut gak kalo anak kita ni tertinggal ke belakang. Apa-apa pun, mudah-mudahan asya berjaya dalam pelajaran. Insyallah, next year dah mula school.

" TAHNIAH BUAT BLOGGER NUREEN YANG SELAMAT MELAHIRKAN BABY BOY SECARA NORMAL PADA 14/04/2012 JAM 4.30PM "

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

60 comments:

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Wahhh...comelnye dier...smoga jadi anak yang solehah ya...amin!

Ina Haireina said...

ala comelnye asya pakai tudung... :)

Huda said...

sweet dia baca doa makan, umur dia 3 tahun 5 bulan? macam anak saya zara je..Zara lahir 17 Nov 2008

Cik Awin said...

comenya budak bijak ni pki tudung...

azzey said...

comeynyer dia bc doa mkn..:)

Che rosliza Che mat said...

comelnya asya pakai tudung....anak cik rose yg lelaki suka tulis bulat2...baru tahu...

izan mama mia said...

membesar dengan sihat dan bijak yer asya sayang.........

.:fyzz:. said...

salam..lya..asya mmg bijak..kdng2 perkmbangan anak2 tak menentu.apapun..bagus la dia dh pandai baca doa.even doa makan.sejuk hati mama kan

p/s" fyzz bukan kt timor..kt kat belah utaqha nuh..aloq setaq..tuh keja hari ahad gak tuh..:)

Masya said...

kt pun kadang² risau klu amir ni kebelakang.. maklmum jerlah dia pun ddk rumah pengasuh.. kt sibuk kerja.. ade masa hujung minggu jer mengajar dia kat rumah. biaser bile jadi ibu mestilah nak semua yg terbaik untuk anakkan.. amir pun tahun depan baru nak hantar sekolah..

~aSHa~ said...

semoga jadi ustajah pilihan yer nak

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

ala...comelnya....

Kakzakie said...

Usia begini kena rajin melayan Lya... Aysa akan jadi lebih bijak insya-Allah...

KhaiRin : anies said...

solat bc doa mkn?? hehehehehhehe asya asya..mcm2

Nens Collection said...

asya dh pandai lar..x terlambat dh mama asya..sy rs umur yg cukup baik dan awal dh die boleh catch up sume tu..gud gerl asya!

Mamamya said...

wahhh..comelnya dia.. :) normal lah pencapaian asya ni lya..anak2 akak pun dalam umur mcm ni juga baru pandai baca doa makan n tido..itu pun masih pelat2 lagi...

aduhai...mmg seksa kan sakit gigi,akak pun takut jumpa doktor gigi..aritu nurrse ada pesan masa pregnant ni kene buat pemeriksaan gigi..akak x pi pun lagik sbb takut..huhuuuu

norhidana said...

clever girl kan asya nih... heheheh takpe2 mule2 tau baca awal2 nnti tau baca sume...

heheheh kalu skt gg mmg sume keje tak blh bt... sakit itu bt kite hilang arah huhuhui... kalu dh hilang skt baik cabut kalu tak mmg seksa

Sari Yusa Ibrahim said...

Alololo... comelnya dia.. semoga menjadi anak yg membahagiakan keluarga.. Aminnn...

ieda said...

Bijakkkk asya, sejuk hati kita kan lya, pandzi dlm zpz jua, janji memanfaatkan dia, z syukur sgt2, sma je ngan zahrien, apa2 shj baca doa mkn, ekekkek lucu je,

Tahniah abuat nureen :-)

Alin Marlini said...

COMELNYER ASYA :

Kazman / Sue said...

heee3x... bagus2x.... amalkan selalu baca doa makan yee...

lieyalatif said...

alahai sejuk hati tgk asya pakai tudung tu...comel2...geram tgk heheehehe...

ish jgn ckp lya, lieya ni pun takut jumpe dentist tau...tapi gertak anak2 pi jumpe dentist sbb mls gosok gigi berani plak hahaahahaha

MamaEma said...

comel asya..peningkatan yang baik bagi dirinya....

m.u.l.a.n said...

eyyy comelnya asya bertudung..

Gieyana said...

cute! Nak gak ur dotter pkai tudung....my dotter x nk lak! Sabar jer kan!

ainnoraini said...

alaa..comeynya budak tenit ni baca doa makan..seronokkan bila dah pandai mcm tuu...

gadisBunga said...

walau semua pun dia baca doa makan, tapi tu tetap petanda dia seorang budak bijak in the makin tuh! :D

Acik Erna said...

comel je asya..

|| NaFiRaa || said...

ololo.. comelnye~
tak pe.. pelan2 ajar.. x boleh jugak kalo kita nak push dia lebih2.. takut dia bosan lah nanti..

Puan Kutu said...

hehe comel je asya baca doa makan.setiap budak perkembangannya tak sama.

macam aiman umur dua tahun lebih boleh baca doa makan.mmg tak ajar tp dia sendiri hafal bila hari2 kita bacakan sebelum makan.Al-fatihah seawal 4tahun baru boleh hafal.tu pun sbb kt sekolah hari2 baca.ada budak yg boleh semua ni lebih awal rasanya..

lelamaisara said...

Bijak2...

Dah bijak comei pulak Asya ni..geram pulak tgok gelagatnya...

Anak saye Alesya suka juga conteng bulat2 tu..Betul ke itu petanda anak kita bijak...KAlu betul Alhamdulillah...

rieda_ffya said...

asya comei pakai tudung..itu la Lya..bg je pen n kertas pasti dia rajin ...siap berteleku...walau burok dia lukis sgt besar meaning dia...at least dia x ganggu kite wat keje..

LydSunshine said...

Lya, rasanya normal perkembangan asya tu. Dan budak2 ni kita tak bleh nilai jugak awal2 ni dia bijak ke tak. Ust Abdullah Endut kata, anak2 ni, masa dia berumur bawah daripada 7 tahun, dia memang susah nak ikut apa kita cakap, tapi dia takkan gagal untuk meniru perbuatan kita. So, kalau kita nak anak buat apa yang kita nak,.... kita yang kena tunjukkan dengan kelakuan kita. Eceh, mcm pandai. Padahal anak pun blum ada. Hehe. Saje je nak kongsi tau.

shark said...

cute :)

Lynn said...

Lya..dah ok tu..lya kena usaha lagi..anak lynn memang 3 tahun lynn dah ajar macam2..nanti bila asya g sekolah dia lagi senang dapat..tak pe..usaha perlahan2..chaiyok chaiyok..gd luck..
comey asya pakai tudung..kena la mama belikan satu tu..hehe

NzA said...

InsyaAllah, moga asya membesar menjadi anak yg bijak.....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

salam Lya..

Alolo..bijaknye Asya..lancar jer sebutan dia tu..Qis belum tau lagi..cakap pun masih satu2..tak lancar..

Moga Asya menjadi anak yg solehah & bijak pandai..

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

comelnya asya...nak melawat blogger *nureen* jugak...

moga asya berjaya dan bijak, amin...

ct rahani said...

wah comel.. semoga jadik anak yg solehah ye asya.. :)

aanie said...

hehe..comel je asya pakai tudung.....

Zie said...

suka2 bebudak memamng cute kalau boleh baca doakan?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Kawaiiiii
Lancar jugak dia baca alhamdulliah

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

thanx ya sharing psl lukis O tu..nnt sy pon nak latih zikry lukis tu gak

MamaYatie said...

ololo...tomei jer asya baca doa..malu2 plak tur...kekekee

pendapat akak, perkembangan asya tu baik jer Lya..selari ngan umur dia..yg penting tu kemahuan dia nak pegang2 pensil, lukis/tulis. ada kemahuan kita boleh polish dia hari2..ada budak yg jenis tak minat langsung nak pegang pensil..tu yg payah...pemerhatian akak yg beranak 3 ni, permulaan mmg dia org suka lukis bulat2..lama2 akan ada garis2...garis lurus, tegak, senget..

p/s: nnt akak wat n3 pasal teknik basic utk ajar anak menulis..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

ALOLOLO..tomeinya dia bace doa makan..:)) good gurl

fieda said...

ok la tu lya..pandai doh tu asya walaupun tak masuk lagi 4 athun..maira pun tgh belajor2 nulis abc gok ni..

Papa Mifz said...

solat pun baco doa mkn...haha lawak jer..:)

Kunang-Kunang said...

Alhamdulillah Asya dah boleh baca doa makan. Baguslah dedahkan anak dgn al quran diperingkat usia muda.

wanie amerie said...

pandai asya baca doa makan..sejuk peruk mama asya mengandungkan asya..hehe

inazamri said...

asya sangat2 comel baca doa makan tu.sayanggggggg asya muaahhhh

Rosidah Binti Muhamad said...

salam perkenalan lya.. :)
baru tahu klu anak2 suker lukis atau conteng bulat2, itu petanda anak bijak..

mamalieyna said...

comel n bijaknye dia....

ha'a la...Nureen dh selamat bersalin kan.. tak sabr nk tgk bb dia..lalala..^_^

Dieyna said...

tahniah asya.. semoga menjadi anak yang pintar ye..

P/s: Akak dah dapat detect lya... Mak lya kawan mak akak.. hehe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

pandai asya.. =)

hahha, sama la ngan kak alya,
abes dibaca doa makan, doa tido dlm solat..

mummY daniSha said...

comelnye asya!okla tu lya...no worries k...actually lebey baek ajar sendiri anak kat rumah =)

danisha bulan 5 ni nak masuk 4 taun...same lebey kurang mcm asya...baru pandai baca doa makan..selawat(sek die ajar)..solat tp x baca ape2 heheee...pastu kalau tulis ikut dot2 cantekla..kalau x de dot2 selalu terbesar..heeeee

IntaNBerliaN said...

pandai asya.. tu la.. kalu kita latih dr kecik.. insyaAllah ank2 mudah terima..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bagus la asya....tapi sayang auntie tak leh view video tu...kita pun takut doktor gigi gak lya...

Nazayiena said...

Comel je asya bila baca doa mkn.....

Neeza.Areef said...

sejuk perut mama asya pndai baca doa..

anisalya said...

pandainya baca doa ye...

ch@ said...

olololoo ustazah asya. boleh jadi qariah ni. ye, auni mmg pandai buat huruf o tu, kadang2 ada warna kadang o kosong je. kulat katanya sama dgn bulat. kadang2 jadi muka orang, mata telinga, hidung, mulut. lekas pandai asya.