Thursday, April 12, 2012

Harga Sebuah Kosmetik

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Harga sebuah kosmetik... Pernah tak ada barangan komestik yang dibeli & rosak angkara anak-anak? Mesti semua biasa mengalaminya. Sama lah dengan saya.. Huhuhu.. Tiap kali ber-siap untuk keluar, asya pon sama naik join mama dia nak b'make-up.. Sibuk tanya...mama pakai apa tu?? Mama pakai kaler aper tu?? Dan macam2 lagi.. Sampaikan... asya dah kenal & tahu..blusher nak pakai kat mana, lipstick, eyeshadow, eyeliner, eyebrow... Hihi.. aduyaiiii, kadang2 dia duk sorang2 n bila perhatikan dia... dia selalu buat lagak orang bermakeup.. Lucu lak bila tgk dia.

Jangan tak tahu... dah banyak barang make-up saya yang rosak sebab asya tau.. Antaranya lipstick... mula2 ok lagi pegang..pastu..terus jolok2..aduyaiii... Selain tu, bedak kompak saya, dalam masa 2 minggu kot, 2x pecah & berkecai... huhu...Dan beli baru balik... tup2... baru je pecah jugak..Tapi still boleh guna. 

Dan latest... blusher mama lak jadi mangsa.. Aduyaiii... Masa saya sibuk bersiap, saya x perasan dia main  barang2 ni. Semua barang saya memang letak dalam satu beg khas & biasa lepas bersiap terus simpan. Tapi kali ni, asyik sgt bersiap... sampai xsedar... Mula2 dia korek2 Beaty Cream Safi Rania Gold & sapu2 kat muka dia.. Huhu.. sib baik tersedor... Pastu, bila masa ntah dia ambik blusher ni.. masa berkejar dengan asya, time tu la blusher terjatuh dari tangan dia.. Aduyaii.. retak seribu lagi.. 

Mama : Aikkkkk... bakpe asya wak pecoh??
Asya : Mama.. jangan maroh asya. Siannnnnn ke asya..
Mama : Sebab apa mama marah asya??
Asya :Sebab asya wak pecoh solek2 mama..
Mama : Lagi sebab apa mama marah??
Asya : Kalo asya nakal2.. Mama maroh la.. Jgn maroh asya..sian ke asya.
Mama : Kalo asya tak nakal mama marah tak?
Asya : Dok... asya kan baik..comel... mama dop maroh r.
Mama : Ok sayang... xboh notti2 lagi yer.. kalo asya gud girl je. mama peluk2 asya.. Mama dop maroh pon asya..Betul x?
Asya : Betul mama... asya dok notti2 doh..

So, biasanya... bila keadaan ni terjadi.. Apa perasaan anda? Adakah anda akan marah-marah & tengking2 anak?? Huhuhu.. saya tidak sesekali sampai ke tahap nak marah2 tahap gaban sampai merotan/memukul anak. Cukup sekadar marah secara "slow talk" sebagai pengajaran untuk anak. Saya cuma anggap..perkara ni biasa-biasa saja..apalah sangat harga sebuah kosmetik berbanding dengan kehadiran anak dalam hidup ni. Sebab saya ingat, masa saya kecik2 dulu pon..macam tu.. Habis lipstick mama saya kena jolok.. Itu belum masuk part saya merosakkan harta benda kakak saya. mama saya kata, saya jauh lebih "notti" dari asya. Memandangkan ini fenomena & fasa-fasa biasa yang berlaku pada kanak-kanak, saya terapkan dalam hati untuk bersabar dalam mendidik asya ni. Tapi, sebagai manusia biasa, adakalanya memang ada tahapnya kan. Tapi mujurlah, saya ni ngikut perangai mama saya yang lebih berlembut & masih mampu mengawal kemarahan. Saya pernah terbaca satu kisah, seorang ibu kerana terlalu marahkan anknya main lipstik, telah memukul anaknya sehingga menemui ajal. Selepas itu, barulah menyesal tak sudah. Dan saya pasti, dah ramai yang baca kisah tu. Dalam mendidik anak..jangan diikutkan rasa marah membara..adakalanya, bila perasaan amarah tidak terkawal... berlakulah sesuatu perkara diluar jangkauan.. Mudah-mudahan..dijauhi daripada perkara itu semua ke atas diri saya ni. Bagi saya.. hilang semua barang tu masih boleh diberi..masih boleh ditukar ganti... Tapi anak..sekali je kita berpeluang untuk mengandungkannya..melahirkannya, mendidikannya... Anak adalah harta yang ternilai & tiada galang gantinya.. Mudahan...KESABARAN ni terus tersemat didalam hati. 

Insyallah asya... mama akan terus bersabar dalam membesarkan kamu. Mama akan terus bersabar dengan kerenah2 mu.. Kadang2 kerenah2 asya ni... memang buat mama pusing.. tapi lama kelamaan, ianya memberi satu kebahagian buat mama.. Adakalanya, kerenah asya amat melucukan..sampai tersenyum mama sorang..Aduyaiii..anok dara mama ni..

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

64 comments:

Masya said...

comellah asya pakai shawll... budak²kan.. macam² ragam.. tu belum lagi klu ade kwn² datang rumah.. pening tau...

Ina Haireina said...

hehehe.. ciannye mama asya...

pandai asya ayat mama jgn marah asya ye... comel jee.. hehehee...

rieda_ffya said...

ala lya..kite senasib la...kdg2 bukan make up je..abih barang2 lain jugak...tp biase la..kite kene hati2..budak2 kan...sikap ingin tahu terlalu menguasai fikiran mereka..

Cik Yatt said...

hee..cmne eh ade ank nnt.. cik yatt ni cpat pnas..

~aSHa~ said...

pelbagai ragam si anak

Melati Qistyna's Mummy said...

Hehehe, anak2 ... Dialah racun, dialah penawar...

Lipstick akak tu mmg biasa, tp sejak dia dh beso, pandai dah bukak gugup, xde dh yg patah2... Hehehe

LydSunshine said...

Bagus la cara Lya handle situation. Asya pun nampaknya bukan la nakal sangat, cuma excited kot dgn alat2 mekap mama dia dan maish tak pandai jaga. Rasanya normal kot. Saya nanti tak tau le cemana. Ada kawan saya, dia siap belikan lagi set mekap utk kanak2 dan bagi beg mekap lain utk anak dia supaya anak dia tak kacau barang2 mekap dia.

adarnadzmie said...

alahai sian mama kena beli alat solek baru..hehe.. mcm tu la anak2 ni kan lagi marah lagi menjadi2..:)sabor jer la...

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

comel je..asya nie...alahai mama janganlah marah2 nanti asya tak notti lagi...

Kakzakie said...

Kalau kakak memang marah Lya... tapi kalau nama pun budak hari ini marah esok ada lagi yg dibuatnya...

Kita juga salah sebab leka/cuai apa lagi syoklah dia main...

inazamri said...

asya dun notti2 arrr...jwpan asya selalu wat mama cair.sweetnye asya bertudung tu..meh auntie kiss pipi...muah2

mummY daniSha said...

anak anugerah & amanah ALLAH..tp kdg2 memang menguji kesabaran...semoga ALLAH kurniakan kita kesabaran dlm mendidik anak2

anisalya said...

sama la. kadang2 tak sedar masa bila la dia orang pegang. biasanya lipstick. tp kalau rosak husben marah sbb dia tak suka ada chemical atas muka anak2 dia. kecik lagi katanya. huhuhu...

Kunang-Kunang said...

Pada kak ani, nak pesan perkataan 'jangan' ketika belum berlaku, kalau dah berlaku tak ada gunanya lagi.

Contohnya, kalau budak2 pegang pinggan atau gelas, kak ani akan pesan 'pegang elok2, jangan jatuh, nanti pecah'. Dah jatuh dan pecah apa nak dimarahkan, cumanya yang jadi masaalah bukan sayangkan pingga/gelas tu tapi nak mengutip kaca tu yang cerewet. Silap2 terpijak!!!.

syawalsimpsons said...

so sweet asaya paham mama dier marah2 jaa...

.:Mama Dhia:. said...

kalo dah anak pompuan, camtu la..tengok mama cantik, die pun nak cantik jugak..
so far hanya lip balm yg menjadi mangsa dhia..bukak habis pastu tutup..pastu wat tak tau jer..bile nak pkai, tengok dah nacur..haiisshh..
nak marah pun tak gune benda dah jadi.. sabor je lah..

Myra Jay said...

Sejuk hati bila anak2 cepat ngaku salah dan taknak buat salah lagi ;)

Good girl Asya

eima said...

yg girl tu tak kisah sgt lyna oi... ni my boy ni slalu je main brg mekap mama .. alahai .... die plak sebuk dok sikat rambut mama bubuh bedak bagai ..alahai ... pecah mmg dh byk la smpai mama sorok bag mekap dah ....

Jendela Hati said...

comeynye dialog asya dan mama... itula nakal ank nie mmg kena kesabaran yg byk... kdg sy pun cam tak terkontrol perasaan sy dgn kerenah mereka tp betul lah kena bebyk saba huhu...

p.s lipstik selalu simpan kat opis sbb selalu kena patah dgn anak2 kat uamh huhu

.:fyzz:. said...

hmm mmg sokmo2 dh pecah...lipstik, blusher ..and of course bedak compact la selalu jadi mangsa..
kadng2 naik amarah dn tertinggi suara gak..tp pastu tenang balik dh tau depa nih kecik lg...yg adik (anak lelaki fyzz) pun menyibuk nk make up gak hahaha..terikut2 mama la tuh..

Tina Othman said...

biasalah tu, sebab tu mak ni tak kuasa nak mekap dah skrg ni, beli2 je hilang lah, anak buat main lah, letak merata pastu tak ingat letak mana

sekarang ni tak kuasa nak beli dah, buat geram je

norhidana said...

hehehehe sbr je lah yek Lya... pasni mana2 yg pecah tu bg je kt asya, mama nyer beli lg n simpan heheheh...

tp seronok kan anak pmpuan nih...dia pun nk melawa gk

lieyalatif said...

kikiki...comel jek..tegelak lieya bace tau lya...tak jadi nak marah kan sbb comel sangat....

ayu betul asya bertudung tu...pandai yeak lilit2 dah heheeheheheh

Kella said...

aduh.. suwet nya dialog di atas.. =) asya asya.. dah pandai nak bermekap ye.. hhee.. biasalah perempuan kan..
bagus la lya terapkan didikan begitu.. kalau tidak bebudak jadi cepat memberontak..

...sWeeT uMi... said...

pandai je dia pujuk mama dia yg ngan marah hehehehe...kalu camni mmg slalu la tak kena marah...x sampai hati la hehehehe

ieda said...

loor ekekke
tapi dia ngaku salah gak kan
soo sweet , dah x jadi nak marah ekekek :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sama la lya..
alya pun gitu gop wlpn dh beso sket dr asha..
marah pun supe ye gok,
esok luse buat plok..
budak manela tau, takut masa marah tu je.. huhuhu, sabo ajela..

Neeza.Areef said...

tak dinafikan kanak2 mmg menguji kesabaran..klu mak2 kita mmg diorg sabar kita ni dgn penat keja nk wat itu ini kdg2 tu mmg x tahannn sabarr.. :)

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun camtu le ngan karenah siratu. pantang tgk akak beli lipstick baru, eyeshadow baru, perfume baru, mesti dia mengaku itu yg dia punye. sabarrr jelahhh

|| NaFiRaa || said...

sweetnye.. pandai plak dia slow talk ngan mama dia.. jangan marah dia.. comel jer..:))

Lydia said...

gelagat ank2 bese nye membuat kite terhibur wlupn kadang kala nk marah nk jdi..senyuman menawan ggirl nih..

MamaEma said...

marah time tu saja..pastu nasihatkan...

alahai comrlnya asya pakai selendang..aunty pun tak reti nak berselendang ni

Lynn said...

Alahai..pandai asya ambik hati mama ye..takpe..pas ni asya pecahkan lagi tau..auntie gerentie mama tak marah..hehehhehe...cute tau asya nie..mama dia pon cute..

Izan Ishak said...

bagusnya asya ni... faham dah napa mama marahkan dia.

betul tu lya... anak2 ni tiada galang gantinya, camna sekalipun kita rasa nak marah mesti at last kita akan rasa menyesal sangat2 kan...

IbuQalief said...

Anak wanieys pun dh banyak kali pecahkan brg makeup.Dia siap gelak lagi, tebgok die gelak tak jd nak mrh2 manja heheeee..betul la kita kena sabar byk2 dng budak2 nieyh :)

KhaiRin : anies said...

dia buat mcm tu sbb dia nk tahu..kite mrh2 pon x de guna..sbb nnt lbh dr tu dia akn buat..

m.u.l.a.n said...

so cute..

MulutPayau said...

melayan karenah anak2 mmng kena sabar......
Biasalah girlkan...tgk mama bersolek, teringin nak bersolek jugak..hehehe...

Alahai...comelnya anak mama pakai tudung.....

munna said...

alahai..sama ngan anak kak munna suka sgt main brg mnake up ummi dia...

Cik Rose Cute said...

Hihihi anak girl memang cam gitukan....lipstik gan bedak selalu jadik mangsa...cik rose simpan tempat tinggi....comel asya gaya tudung. ?..

::NureeN:: said...

yg nureennya dh lama pecah dek ellesya lya, tp nureen jarang pakai so x der la marah, tue pon yg lama dpt masa hantaran dlu hehehhe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

beauty cream safi rania gold sy pon penah kena jolok dgn zikry..anak lelaki tu..samala dgn asya dia sapu kat muka dia..kat pintu..sy takat jeritt je la kat dia sambil marahkan papa dan kakaknya yg x amik port apa zikry buat ms sy tgh solat


yela kalau boleh kita kena tahan dari pukul anak. pukul guna tgn dan kat punggung atau kaki jela kalau dia notti sgt. jgnla pukul guna hos ke rotan ke apa kan. sian kat anak sakit.

eB ezrin said...

x leh nk mrh sbb dier comel sgt . hik3

Nens Collection said...

HEHE..comel dialog org ganu kite..hehe..
a'ah..betu doh cara lyafrina tu..mmg sepatutnye gitu ler kite kene didik deorg..tp kdg2 kesabaran tu mmg menguji..kalo terlepas tepok kat bontot tu..mmg kene cepat2 istigfar..;)

AnneRaini said...

comel jek bace dialog dlm loghat terengganu..hehe

wan nurul hezrina said...

mama jgn marah asya cian kat asya.si merahpun guna ayat yang sama.mummy jgnlah marah merah..cianlah kat kerahnie=)terusss tak jadik marah

kayyana said...

mmg kite geram bile barang barang kite dijadikan mainan oleh anak anak.. tp anak anak sebesar itu apelah yg die tau.. sekrang ms utk die explore kan... tp itulah yg akan membuatkan die tau.. owh saya tak boleh main tu.. tu bukan mainan saya tu mainan mama saya... hehehe.. semoga kesabaran lya sehingga ke akhir hayat

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

tertarik dengan header, tertarik dengan si kecil asya yang berhijab...(^___^)

cik chinta said...

hihikss...sabola, budak2 mmg ginila

sue zainun said...

Asya nak lagi comel dari mamanya yg sedia comel tuh tu sb dia nak tempek semua makeup kat muka..hihihi..meh sini auntie sue nak bisik skit "Asya doh comel xyah makeup2 doh" erkkk betul ke ayat nih :p
yup..btl tu Lya..dengan budak2 kesabaran kn tinggi, kalo marah tu kita kn pikir balik susah payah kita mengandungkan dia, nak dapat dia..insyaallah ms tu automatik mst xjadi marah..kalo marah skit tu xpe..:)heheee

Arina Shamsul said...

hihihi..comelnya asya..


saya suka baca entri ini,entri yang bisa membuka mata dan minda setiap golongan ibu

semoga kita terus diberi kekuatan dan kesabaran dalam mendidik dan membesarkan anak2 amin~

follow sini dear :)

mamalieyna said...

hikhik comel je mmbygkan asya ckp loghat ganu..hehe~

itulah blusher eina selalu jd mangsa gini, dah 2 kali rasanya..tp sendiri yg salah..dak boy, kurang sgt main menda alah ni, sesekali jer..hee~

Tihara said...

ya Allah abeh blusher tu..hehe, gitulah anak gegirl..anak boboy pn ada taw yg ske main lipstick..keh3 :)

Zie said...

Budak2 memang cenginilah... menguji kesabaran hati seorang mama... apapun anak adalah anugerah yg tk ternilai harganya...

Izhan Idris (BEAR) said...

Salam..mohon follow blog saya ye. Saya budak blogger baru!! Hehe..thanks

amElyn said...

tihihi. petah budak tu!! =)
btw nice knowing u!! thanks sebab sudi jadi followers!

saffiya_aleesya @ echa said...

haa tak pasal2 kena beli blusher baru..aduhai laaa asya sabar jela dengan ragam si kecik tu yer..

MamaYatie said...

sblm2 ni akak kena gitu gak Lya..pastu kan,sejak tahun lepas tiap kali apa2 make up (lipstik,bedak,eye shadow) yg dah abis akak bg budak2 ni wat main..so skrg dia org dah ada sorang satu..bedak kompak tu dia org top up pakai bedak talkum..hahaaa..Alhamdulillah skrg dia org tak kaco mama punya..bila mama start bersiap dia org pun bersiap pakai dia org punya..hahaaaa

h A n Y s said...

Comelnya Asya pakai shawwwllll~
biasa lah kak..budak2..hehe..

by the way, jemput join GA saya jom..dah nak due date dah ni~ :D
@
http://trio-fabulous.blogspot.com/2012/03/tri-fa-wardrobe-1st-anniversary.html

Ros said...

Assalamualaikum LYAfrina,

Cute lah Asya ni....kecik2 lagi dah pandai nak bersolek he.he.he...

Deru Ombak said...

Salam Lya..

Melentur buluh biar dari rebungnya. Anak2 bukan tahu membezakan mana yang betul mana yang salah. Pada mereka seronok dpt lakukan. Do and don't sgt2 penting di praktikan oleh ibu bapa.

najmi^^ said...

alolol..cutenyer xD

ct rahani said...

comel asya pakai shawl tu.. geram tgk!

sy kdg2 cpt je naik angin lya.. tp cuba sedaya upaya kawal amarah tu.. klu asyik marah je lama2 anak pun dh x takut kan..

Puan Kutu said...

sweey sgt ayat asya bila buat salah kata jgn marah ke asya.klu sy pun tak jadi marah..tp masalahnya aiman tak macam tu.hehe..

mungkin anak lelaki ni peelnya lain sikit.aiman kadang2 klu berlembut makin menjadi perangainya.so sesekali mmg kena guna cara lebih tegas..:)