Tuesday, April 17, 2012

Makan Petang Di Kuala Kemaman

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu :-) Harini saya MC sebab muka belah kanan saya membengkak...sbb sakit gigi, Kelmarin kurang BW sebab sakit gigi di tahap gaban. Kerja separuh hari je, sebab tak tahan. Kul 1pm, Fain ambik kat ofis dan bawak jumpa dentist. Ye la..dah berbulan , takut punya pasal nk jumpa dentist.. Skali, kelmarin mmg tak tertanggung lagi. Masa tunggu giliran tu, memag dah seram2 sejuk.. Tapi kata orang ubatnya, cabut jer gigi tu..so, redha je la. Skali bila dentist check.. terkejut mak jemah... bila doc kata " awak kena operate ".. Secara spontan, terus terbangun saya ni. Gigi saya ni, xleh cabut biasa, kena operate sebab tertanam ke dalam gusi..

 Aduyaiii... tapi menjadi problem, sebab masalah kesihatan saya y kronik tu kalo nak buat operation. Sepatutnya, hanya bius separuh je.. tp kes saya mybe kena bius penuh kerana masalah injap jantung ni. 1 jam sebelum operate, kna masukkan dulu ubat jantung. Tapi apa2 pon, kena jumpa pakar dulu sebab katanya kes saya complikated.. Bukan complikated sebab gigi yang sakit tu, tp kerana masalah kesihatan saya n bersangkutan dengan gigi ni. Apa2 pon, tunggu xray dulu bulan 5 ni. Sementara tu, terpaksalah saya menanggung kesakitan dulu. Hari2 kena telan ubat tahan sakit.. Hua..hua.. Tiba-tiba saya terfikir... rupanya tuhan masih sayangkan saya. Diberikan kesakitan ni agar saya sentiasa ingat pada-Nya. Yelah, berkaitan kesihatan saya yang makin baik dari hari ke hari... tp kini di uji dengan masalah gigi ni, yang nampak x serius rupanya melibatkan nyawa. Insyallah, akan terus bersabar.. kalo sebelum ni saya bersabar dgn segala kesakitan dan ujian y saya hadapi..insyallah..kali ni saya boleh.. Insyallah..

Ok..stop dulu cakap pasal gigi.. Sambung cerita lepas jumpa pakar nanti. Tak terperasan lok..dah t'pnjang lebar mukadimah hari ni.. Makan petang di Kuala Kemaman, ekceli ni kisah weekend 2 minggu lepas. Tapi x sempat nak publish n draft n3. Apa-apa pun, ttp nak share kat sini sebab nak tunjuk makanan-makan femes amos kat KUALA KEMAMAN ni.

Kalo datang Kuala Kemaman ni, memang penuh sepanjang jalan kedai-kedai yang menjual pelbagai jenis keropok handmade yer.. Seperti keropok keping daripada ikan dan udang. Selain tu keropok gonde/lekor , elbagai jenis ikan kering, ikan jeruk, sotong kering dan macam2 lagi yang sumber dari laut TERENGGANU NAN INDAH :-) Dan kat atas ni salah sebuah kedai yang terdapat di Kuala Kemaman ni. Saya dah x ingat nama kedai ni..

Fain sibuk memilih sotong kering yang pedas sebagai kudapan dalam kereta. Bau memang perhhhhhhh... semerbak.. Tapi rasanya... ada ummpphhhhhh!!! Dengan rasanya pedas desikkkk.

Dan, petang tu kami makan-makan petang kat kedai ni dulu. Order air teh "o" untu fain & milo kosong untuk saya. Kat sini, kalo air Teh Ais disebut sebagai "Tea o ping". Kalo teh susu disebut " Tea Ping". Gini citernyer..apa2 jenis air yang berais... sebutan dibelakangnya ada perkataan "ping". Contoh, Sirap Ping, Milo Ping.

Semestinya inilah febret orang ganu. Kepok lekor goreng.
Memang sedap!

Dan ni, kepok lekor rebus.. Yang belum digoreng. Fain mmg suka makan keropok rebus. Memang sedap yer, bila cicah dengan air lada.

Dan makanan febret saya yang femes tu, Satar dan Otak-otak

Otak-otak terengganu sangat2 berbeza ye dengan otak-otak Johor. Sebab otak-otak ni, dibakar dengan isi ikan ori yang berempah. Fuhhh.. memang sedap. Tapi kat kedai yang saya makan ni, kecik sikit isinya. Kalo kat sini  kedai yang femesnyer " Warung Otak-Otak Che Wan". Bayangkan saya yang duk di kemaman n membesar disini, baru sekali jer jejak kedai tu. Sebabnya sentiasa full. Tu yang malas.. Nak parking sekian hal dah. Tapi kat gerai2 lain sepanjang jalan Kuala Kemaman pon sedao2 yer..

Dan ini isi satar. Fuhh... meletop! Kalo warung satar plok, yang femes ames tu " Warung Aziz Satar". Warung ni pon sentiasa full. Kebanyakan orang luar yang datang. Selain tu, kat sini banyak makanan aneka celup tepung seperti ikan, udang, sotong dan ketam.

Last but not least, si ratu hatiku... Yang suka makan kerepek febret dia tu.. Mesti wajib beli.

Dan tak ketinggalan... tuan tanah yang sakit gigi

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

75 comments:

KhaiRin : anies said...

best nyer satar...pecaya x satar tu sy bleh belasah 10 bungkus seorg? heheheh melantak mmg x igt dunia...

cuma la ltk garam utk krg kn rs skt gg tu... sambil ltk tu selawat 7 kali...

lieyalatif said...

alamak lya, lieya yg takut bile bace pasal nak operate tu....sian lya...rupenye kerana masala injap jantung mmg operate gigi pun efekkan...dah le lieya penah bace pasal lya preggy kat asya dulu pun byk dugaannye.....harap2 sume dipermudahkan yeak lya...tu jek laa yg mampu lieya buat, doaa kan agar semua okey.....

pandai asya mkn kopok tu...anak2 lieyapun suke...siap cop2 kalerlagi sedangkan rasenye same jek kan heheehehe.....

Aine Ainun said...

Kalo sakit gg mmg x tahan kan lya...

Satar tu fevret sy tau...nanti kalo p tganu, sy tanya lya ea, mane tmt best;)

smga cepat sembuh n dpermudahkan urusan

lia said...

suke sotong kering bergula... makan sorg2 x offer org he3

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

mak aiiiii.... keciannyer tuan tanah kena sakit gigi. kina baru je kena cabut gigi garham. tetiba mata kina sakit. sampai skrg mata skit lagi. yang x best nye mata kina makin rabun pulak lepas cabut gigi. kina harap lepas ni mata kina elok seperti biasa. hope awk x de la jadi mcm kina ni. amin...

Ujie said...

Gigi bungsu tumbuh ke?

Kalau kat kg saya di johor..yg 'ping' tu sebut 'beng'. Teh o beng satu!..cth la.

~aSHa~ said...

selalu berdekatan dah..tapi doh singgoh pungg...eheheheheheehh

lya...sakit gigi mmg tension jadinye...

betul kata lya..tuhan bagi kita kesihatan supaya kita ingat kat Dia

~aSFaLiZa~ said...

alahai... boleh demam sakit gigi ni tau

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kalau kakD sakit yg lain tak pa lg...kalau batuk & sakit gigi ni perghhh..memang tak menahan la...

syawalsimpsons said...

fuyooo...walaupun makanan tu nampak ringan..tapi makan banyak2 kali mmg kenyang wooo

izan mama mia said...

harap lya..still cekal yer..
bestnyer dapat jejalan cari makan kt kuala kemaman yer..

LydSunshine said...

Lya, kat Kuantan pun banyak orang Terengganu buat kepok. Otak-otak dgn satar kat Kuantan pun sama la mcm kat Terengganu. Terutamanya otak-otak yang guna ikan fresh tu. Tetiba bila tengok otak2 yg ada kt KL ni, rasa macam terkena buatan org plak saya sbb lain benor drpd otak2 yg saya biasa makan. Mcm merah pewarna pastu isi dia mcm keropok rebus. Nama sama tapi rasa langsung tak sama ork?

Eliss Mie said...

memang seksa sakit gigi..terliurnya otak2 tu..sini tak der laa otak2 gitu...ni tak sabar nak kelik trg :(

MamaEma said...

sakit gigi memang tak tertahan...muga kesihatan mama asya baik-baik yer..

Nens Collection said...

Ya Allah sume feberet sy ni..sedapnyer..
semoga tuan tanah cepat2 sembuh ye..hehe ;)

aanie said...

ganu panggil "ping" eh? kalu kelate panggil "beng"....

bestnya tgk sotong kering gantung2 tuh....

MamaYatie said...

huaa...tak suka, tak suka, tak suka n3 Lya ni!!
terliur tengok kepok leko, sata nge otok2x..balik ganu ri tu dok dang nok cari...huhu...

Lya, cakap pasal sakit ni insaf sngt akak rasa..Lya cuma sakit gigi, tp mcm tu sekali complicated nya..syukur sngt Allah bg kesihatan yg baik..Akak doakan semoga Allah permudahkan urusan Lya & semoga kesakitan Lya tu jadi penghapus doda2 kecil..amin!

suhaina laui. said...

lya...sedap nyer sata ngan otok2 tu ;)...kalo otw ke kuantan or kl wajub singgah kat kuala kemaman ;)

Azian Elias said...

pagi ni blogwalking asyik nampak food je.. Perut kenyang jadi lapar balik..

Dieyna said...

orang yang sakit ggi maintain cun aja..hehe.. try letk gamat dulu kat gigi yang sakit tu,,, Insya allah menjadi

Mrs.Izi said...

sedapnya.lama dok lalu kot kuala kemamang sejok ade hiway kat bukit payung tu.

Mamamya said...

la..jd serius plak sakit gigi ni..kene operate la pulak,klu akak pun seram sejuk bila sebut operate ni...

apapun akak doakan yg terbaik utk lya cuma rasa kesian sgtlah sbb kene menanggung sakit gigi tu smpi bulan 5 nnti....mudah2an lya sabar dgn dugaan ni yer...

arini rehat2 lah kat umah...

Kakzakie said...

Kakak kalau sebut negeri T'ganu Lya memang ingat keropok lekor je... kalau kakak jejak sana kan Lya, masa nak balik dalam kereta hujung kaki pun kami isi keropok lekor. Keluarga kakak memang 'hantu' makan keropok lekor.

Nie Lya tayang pulak huhu...

ct rahani said...

alahai negrinya dgr baca citer lya pasal sakit gigi tuh.. pe2 pun sy doakan semoga urusan lya dipermudahkan Allah.. amin.. tc year dear..

rindunya nok balik ganu bila tgk entry lya nih.. rindu nok makan kepok lekor, satar.. huhu..

Myra Jay said...

Moga cepat sembuh ye Lya dan mudah-mudahan semuanya selamat..


Sedapnya kopok lekor, dah lama tak makan ;)

Nazayiena said...

Kak Nurul pun hujung minggu nie sakit gigi juga dan dah pegi dentist smlm.

Org S/wak pun klu air ais ckp ping...
Sedapnya keropok lekor dan satar tu....

norhidana said...

aduhla Lya, walaupun mcm simple je tp tak bt Lya yek... akak doakan Lya sbr yek...

tp bile cite psl mkn2 kt kuala kemaman ni yg bt akak rindu nk balik kg mak mertua heheh... sbb nyer kalu balik kerteh wajib singgah beli kopok kt kuala kemaman n kedai feveret kami adalah kedai kopok cap ikan tenggiri... heheh

mule akak mkn otak2 kemaman jakun kejap sebab pelik ada daging ikan dlm nyer tp lama2 jd suke lak hehehe...

gadisBunga said...

maaf sebab baru tau, tapi awak ada masalah dgn injap jantung ye? moga2 segalanya ok je ye..

rasp said...

kesian kat u sbb kena bertahan wif sakit gigi tu...
byk2 bersabar and insyaAllah ada hikmahNya tu....

Masa dulu i ke kemaman...
I sgt suka satar kat "Warung Aziz Satar" tu sis...
rasa pedas2 cili api dia tu..nikmat tul!

Zura said...

lama xmakan otak2...

Rose said...

hi salam kenal...done follow u:)
moga cpt sembuh..

el said...

el rs pun el pun kena operate kot lya..sbb gigi el pun ada problem..kdg2 jek sakit...gigi tu dah tercabut tp ada balance tertanam dlm gusi..haaa el ni mmg penakut nak g dentist...tgk alat2 dlm dentis tu pun sgt gerun..ni kan kena operate makk oi mau ngis2 el nti...papepun otak2 n satar mmg terbaekkkk

Saya Disini said...

teringin keropok lekor..

Masya said...

sakit gigi memang mengilukan.. say pun dah merasainya.. sampai sekarang tkt nak cabut huhuhu.. xmoo operate..

wahh otak8.. sedapnya.. kat kemaman ade satar jugak x?? selalu belah timur popular satar kan???

azzey said...

terliur tgk kepok lekor tu. yg asya sker mkn tu sy panggil keropok CD...he3..

|| NaFiRaa || said...

waaahhh.. terliur plak tengok kopok lekor.. kalo zura otw balik ke shah alam mesti singgah beli keropok dulu.. kepok lekor n kopok kering..

zura nih salah seorang anak ganu yang x makan satar n otak2.. bukan x makan langsung tapi kurang gemar.. kekeeke.. tak tahu nape jadik camtuh~

asya makan kopok ape tu lya?? cam menarik jek~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

seksanyer sakit gg
nak makan apa pun susah
cepat bad mood
so get well soon na
ai loike keropok lekor tue sedap dah lama x makan

Qhaifa Nur said...

kalau sakit gigi memang tak boleh buat apa...asyik nak lepas geram aja kat orang hik..hik

sedapnya kopok lekor tu...

IntaNBerliaN said...

bahaya jugak bila lya sakit gigi yer.. hrp2 semua oklah nanti...

bestnya kopok.. sy sk sgt kopok ni... kalu balik trg mesti beli...

sue zainun said...

sian Lya..hurmmm
series su sgt2 xreti makan satar tau sblm ni tp aritu kan su ada gi kemaman, hubby ajakla try satar kat sana..sgt2lah sedap satarnya..xingat lak warung apa namanya..
**xdpt nak update blog sb xberapa sihat..alahan..rasa loya plak tu sepanjang masa..

Siti_btp said...

Salam kenal,

Akak kena kanser blh tunggu setahun lagi baru buat pembedahan(dah merebak nasib baik tak mati lagi)..
Tapi gigi kalau sakit esok akak dah jumpa dah Dr gigi..
Pernah menjalani pembedahan geraham bongsu sebab tertanam dlm gusi..Alahai byk kali kena bius..

Akak nak balik Terengganu ,Kat mana sedap Keropok Lekor Kemaman..Pernah beli keropok tak de kuah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

plg suka satar..nyum3.. sedapnyyyaaa..

mama pipie said...

sabar ye lya atasa ujian allah..

mama kalau ke kemaman boleh la suruh lya n asya bawak jenjalan sana.. mesti best kan

Tina Othman said...

alahai siannya sakit gigi ye, kalau kat kl ni, nak jumpa dentist kena by appointment, kalau tak dia tak layan, jenuh mcm tu

hihi cadangnya cuti raya ni nak ke KT, nak holiday kat tepi pantai =)

Jai Montana said...

pergh..keropok lekor..ni petang2 kalau layan best ni..heheh ;-)

.:fyzz:. said...

last sakit gigi masa form 5..mmg tak tertahannn..sakit kan..hrp2 lya dh ok la..

nih yg tingin nok pi ganu nih..sedap2 nya tgk handmade kepek2 tuh semua..ngan kepok leko.satar, otak2..adey menggugat iman ibu mengandung..:)

ieda said...

sakitnyaa lyaaa
huhuhu kalau akk x leh tahan dah
bila dah ok akk cabut ..
tapi tulah lya kena sabar sbb bila melibatkan operasi nie kena lah bersabar dan sure kena futher ek kan ..
lya sabar yeee
semua nie dugaan dik .. u have to be strong ! .. ;)

hurmm macam biasa kalau di KT nie keropok lekoor memang menjadi dambaan , akk kesana punn x pernah miss beli bawak balik , nak2 yg baru2 panas2 tuu .. suke makan gituu je dari goreng ! ... yumx2

Asmara said...

harap2 cepat sembuh, sayu dulu kiri kanan operate buang gigi bungsu tu, masa sakit tu tuhan je yg tau. leps operate mmg lega. take care!

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

kak Ani kalau dalam perjalan balik ke dungun atau balik ke Shah alam mesti singgah di Kuala Kemaman, kalau semasa perjalanan ke dungun, berenti kerana nak makan sata dan otak2,

Kalau dalam perjalanan balik ke SA nak beli keropok lekor bawa balik. Selalunya kak ani akan beli di gerai INTAN depan masjid sebelah dalam tu.

CGG said...

tgk satar tu macam terpanggil je nak ke kemamam..
cgg akan ke kt nanti..conference..

losong pun layannnnn kan:)

harap cepat sembuh ya

Neeza.Areef said...

sabar yer..ada hikmah agak nye..
sakit gg mmg x tahan
tp dah sangkut paut dgn tahap kesihatan tu berdoa la semoga dipermudahkan

eda_ej said...

saba ye..

tu la,kalau sakit gigi mmg hilang skit la nikmat makan kan..

Salina@IbuAqil said...

Alolololo!!
Comelnya org yg duk tgh sakit gigi tu..
Hik3!!!!

Hanis Azla said...

siannya dia sakit gigi.. sabar yer.. semoag ianya menjadi penghapus dosa.. en.asbean akak pun dah seminggu sakit gigi.. tp taknak juga pergi dentist.. malam ni mmg nak kena ajak ke dentist juga..

aduhai.. sedaptnya keropok lekor, satar dan otak2 tu.. petang2 ni rasa lapar pulak bila tgk gambar2 tu.. nyum2..

Fai Shaklee said...

betul kata akak tu allah syg kita sbb tu lah dia uji kita. fai doakan semoga kesihatan akan semakin bertambah baik n semoga dpt buat pembedahan tu dgn selamat ;)

wahhh, sedap rupanya satar ni. selama ni kalau tgk kt pasar, fai buat tak nmpk jer. hehehe... boleh la try lepas ni... tpi mungkin rasanya x sesedap kat sana..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

alahai..kesiannya..moga cepat sembuh...

keropok lekor terengganu..sedap.....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

cuba awak kumur air cengkih..kalau sakit gigi yg x brp kronik sy kumur air rendaman cengkih lega terus tp kes awak dh mcm kronik x taula berkesan ke x tp leh try tengok

...sWeeT uMi... said...

adusss tgk satar tu best nye...sib baik mr.papa br balik dr ganu so adalah satar ni kat umah...ptg ni leh la mkn heheheh...yum yummmm

anisalya said...

lya jaga diri baik2 ye.

mie said...

wsalam..maaf lewat balas....kredit phone ...dah abis..cuma..disini saya hantar alamat email yg lain...mieja73@yahoo.com...kalau buleh saya nak dapatkan rawatan ini secepat mungkin ..pohon jasa baik puan....

Nisa said...

I just had my 'keropok lekor' malam semalam. Sedapnyaaaa. Saya boleh hidup makan keropok lekor je memanjang. Takkan puas.

Yumida said...

mudahan sakit gigi tu berkurangan..x dpt dibayangkan..coz bila sakit gigi..mmg teramat2 sakit..kuatkn semangat!

sy paling ske g tempat2 gini...borong byk makanan kering..sedap!

even sakit gigi pon still sweet la akak ni :)

Gieyana said...

moga cpat sembuh k skit tue....plg x thn kalau skit gg....x pernah try mkn satar tue...nnt bila2 g ganu leh try..

Rosidah Binti Muhamad said...

yeke sampai kena bius semua..siannye pape pun semoga selamat semua yer..

rindu kat chukai, insyallah sabtu nie mungkin kami sekeluarga akan mkn kat sana..huhuhuhu

~diAhOntHeblOg~ said...

terbaek kepok lekor ganu nihhh

m.u.l.a.n said...

best best... sata & otak2 paling best..

Bui Junaidi said...

SEMUA MAKANAN TU BUATKAN BUI TERLIUR JER..DEKAT KUCHING NI TAKDER JUMPA SANGAT MAKANAN2 ORG SEMENANJUNG..HUHU

wanie amerie said...

hehe..lawak je baca citer lya sakit ggi..
ermm,bilalah saya nk smpi ke terengganu ni..

CIK JATT said...

ooo, ping. dapat satu ilmu pasal terengganu hari ni.

sedapnya kopok lekor. satar tu apa eh lya.

by the way,mudah-mudahan sakit gigi lya tu berkurangan yer...

S.U.R.I.A.T.I said...

semua di atas adalah makanan kegemaran saya!!! nnti 1 ari gi ganu, su cari lya boleh? boleh tye tempat mkn best2 gini...

eh, 1more thing, "PING" tu maksudnya ais ek??

Puan Kutu said...

sodapnya kopok leko,peberet kami.terliur betul tgok!

...sWeeT uMi... said...

(singgah lagi)umi doakan semoga semuanya berjalan dgn lancar utk diri Lya...amin...Lya bykkan bersabar dgn dugaan ni ye..

Che rosliza Che mat said...

sakit gigi makan keropok jugok ke....hihihihi...

ch@ said...

uiii sakit gigi ni mmg tak dpt di tahan sakitnya. gigi kita berlubang je lya, menangis siang malam bila sakit. mkn pun yg lelembut aja. bila baik sikit dan gigi auni terbenam hari tu, barulah tampal. now, sebelah pulak berlubang. nak jmpa dentist mmg ngerilah. huhuuuu.

ngilu kena tampal gigi mmg ngeri. kalah pengalaman bersalin normal. hiihiii. manyaknya kepok. pos sini lya. hahaa.

Papa-NtiQ said...

hi LYA. Menarik info sbb saya ni orang JB dan besok saya gi Cherating dan singgah kemaman nak carik sata/keropok.
Nanti senang2 tu visit blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal tempat2 makan best di JOHOR...baru je buat blog ni 6 bulan lepas so jgn lupa yer follow TQ TQ TQ