Friday, May 25, 2012

APA KATA MEREKA : Tadika ATAU Pra-Sekolah?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Lewat bersiaran hari ni. Biasalah hujung-hujung minggu gini. Kebetulan ada buat kerja ofis kat rumah. Aduyaiii... tension..tension.. Berkaitan entri kelmarin Tadika ATAU Pra-Sekolah.. Saya dapat feedback yang agak memberangsangkan. Masing-masing memberi pendapat & berkongsi pengalaman. Amat-amat saya hargainya. Jadi..selain saya mesti masih ada ibubapa yang dalam dilema untuk membuat pilihan tepat tentang halatuju anak masing-masing. Memang tak diakui, belajar diman-mana sama saja... asalkan atas usaha ibubapa & anak itu sendiri. Namun bagi saya..step pertama melibatkan pemilihan sekolah buat anak-anak penting dalam membawa halatuju anak-anak. Jadi, bersama ni saya share beberapa komen yang saya terima semalam. Moga ibubapa yang dalam dilema macam saya.. dapat membuat pilihan yang terbaik. Apa kata mereka??? Jom baca...
















Inilah sebahagian daripada pandangan mereka.. Ada banyak lagi pandangan-pandangan daripada blogger2 lain.. Tapi nak letak semua terlalu banyak lak.. Kan jemu nak membacanya.. Tapi kalo nak baca pandangan2 lain boleh KLIK SINI. Bagi saya pandangan-pandangan ni semua amat membantu saya & suami membuat pilihannya. Saya dah mula nampak kemana halatuju asya next year. Tapi... tunggulah saya bincang betul-betul dan insyallah saya akn berkongsi nanti. Terima kasih buat semua...

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

39 comments:

|| NaFiRaa || said...

bagus jugak.. sekurang2nye pendapat kawan2 boleh membentu dalam membuat keputusan..:)

Gieyana said...

btui2 tue..its depend pd Lya suami isteri utk memilih..so far! Me hantar ke sekolah tadika yg mmg mengikuti silibus KKM dannow Nureen dh 6 bln belajar n dpt catch..kalau Lya decided nk hntar ke tadika, mmg kena properly screen through..

IntaNBerliaN said...

pndangan yg bagus... utk rujukan sy gak nanti ni..

diana said...

nampaknya ramai yang lebih suka hantar anak ke pra..tapi saya anak 5 tahun saya hantar ke tadika.sebab macam komen ieda tu la.nak bagi dia kenal dulu kawan2 dan persekitaran.kalau masuk2 terus nak belajar saya takut dia bosan.tapi oleh sebab sekarang anak saya kat tadika pun dah boleh mengeja,membaca,campur,tolak,rasanya tahun depan boleh la ke pra..

Afne said...

ehh.. kata2 saya ada dlm entry ni hehe.

pape pun nnti discuss & tgk pro & con tadika vs pra. kena fikir juga sapa & mcmn nk hntr & jemput anak blk sek (sori, saya tak tau wak bekerja atau full time hwife).

S.U.R.I.A.T.I said...

THANKS FOR SHARING THE COMMENTS HERE LYA. SU PUN NNTI MESTI AKAN ADA DILEMA MCM NI. TP TAHUN DEPAN LA...

Cik mama said...

Cik mama pun tgh fenin pknak hantar pra atau tadika , klu hntar pra memg kna reject laaa, tadika lak mcm tak yakin jerr.. errmmm hope ada laa jln penyelesaiannya.

ratusiput said...

mmg betul...dari pengalaman akak pun...5 tahun antar tadika then 6 tahun pra sekolah.pra skolah sgt2 better utk pendidikan awal anak2.prestasi dia lebih memberangsangkan...ni sme base on experience 2 org anak akak...

are_lin@yu said...

wahh semua ada pnglmn kan.so dear mana satu plihan untuk asya..hehe

Myra Jay said...

Takpe, buatlah pilihan yang terbaik k..

Komen dari rakan2 jadikan panduan.. :)

syawalsimpsons said...

ikut kata hati N bincang ngan fain mana yang better....insyallah semua ok...

::NureeN:: said...

mcm2 cdgn dok ada, mmmm lya kena bncg ngan fain btol2

Nens Collection said...

dh banyak dh tu lya cadangan..
tggu mk buat pilihan aje kan..
tetiba rs macam bagus plak masuk pra
lps baca komen dr cikgu tu..hehe..;)

Masya said...

jadi ape pilihan lya... borang pra sekolah kalau tak silap sampai akhir bulan ni jer last hantar...

Qhaifa Nur said...

akak pernah anak ke 2 ke prasekolah 6 thn...banyak main dari belajar hingga exam pun tak ada....

anisalya said...

semuanya atas lya sendiri la. diskus elok2 nnt blh decide sama2.

Rosidah Binti Muhamad said...

Yeay!! Asya akan lalui pgalaman baru next year dan jumpa kawan baru..best best..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

eh? komen sy terpapar #terus muka jadi merah hihi

eima said...

kadang tu ssh kite nk buat keputusan sendri...kadang tu pendapat dr org terutamanya blogger lagi la bernas.....tipss utk aku jugak

h4ni3 said...

ape kata, bincang juga dgn tuan empunya badan? hehe
tunjukkan dia sekolah (tempat yg ada pra-sekolah) tu, dan tunjukkan tadika, mana satu yg dia pilih :)

Liza Razak said...

apa pon keputusan sis mesti yang terbaik untuk anak kan :)

alyyani said...

banyak input ni. tp mmg 5 tahun dah bole masuk pra-sekolah. :)

mama aini said...

salam lya..untung ada `kawan2 maya` yg sudi berkongsi pendapat dgn kita..mama pun sgt2 menghargai kawan2 maya mama..thanks juga buat lya sudi jadi kawan mama..biarpun jauh disana..hu2x..

LydSunshine said...

Eceh, tak lama lagi asya asuk skool. Pasni Lya akan cerita pasal asya kat skolah plak.

Mamamya said...

wahh..tajuk yg mmg sgt menarik,anak akak afiqah dah 2 tahun akak masukkan TADIKA (4 & 5 tahun) & nxt year akan masuk pra sekolah pulak sbb nak memudahkan akak ambik/hantar dia.. (senang 1 sekolah dgn kakak) pd akak dua2 pun ada kebaikkannya tersendiri... bila dah masuk sekolah ni anak2 akan lbh mudah berdikari n b'gaul dgn kawan2...

Acik Erna said...

assalam LYAfrina..asya budak bijak kan..dimana2 pun dia boleh belajar..cuma kalau 5 tahun kena tadika dan 6 tahun baru boleh mohon prasekolah.tapi seperti kata yus..bukan semua diterima prasekolah.

umialya/k.tini said...

teringin gak antar anak ke pra tp rasa2nya kalu gunaslip gaji, awal2 lg kena reject, kalu x ikut pndptn ibubapa, rasanya ok gak...

mummY daniSha said...

eh pra sekolah pun kene tgk slip gaji eh....baru tau heheee

memang susah lya nak buat keputusan..setakat ni dekat ngan rumah memang byk tadika....GA,montessori,pasti,jakim...semua ada...pening jugak...last2 pilih GA....tp nenek danisha cam x berapa suka sebab bertangga...x ada tadika yg perfectkan?

nak bincang ngan suami.ngan nenek...huhu..pening jugak sy dulu...harap lya dapat buat keputusan terbaik utk asya

apa2 pun..kita ibubapa cikgu yg terbaik utk dierang...=)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

klu dila kt tmpt akak pun dila konfius..sbb dua2 ok.huhu..tp yg pasti dila xprnh tadika pun..trus msuk drjh 1..ok je..yg penting ibu bapa kna ajr ank2 bljr juga kt rmh:)

Zie said...

Akk rasa pendapat niza mcm bagus jer...kalau pra dia asgkn 5 dn 6 thn oklh.. setuju sgt. pgalm akk plak.. 4 thn ke taska permata.. yg bnyk main2 ja.. 5 ke pasti.. alhamdulillah boleh mngenl baca dan eja...thn dpn nk ke pra pulak....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

semoga ianya membantu lya blh memilih mana yg sesuai utk asya.. :)

el said...

anak sulung el 5 taun tu pun el hantar dulu kat sekolah tadika...then insyallah 6taun baru msok pra skul..sbb kt sn sukatan pembelajaran mantap skit..dan cikgu2 pun berkelayakan...

Melati Qistyna's Mummy said...

Hmmm, nmpknya byk yg pilih pra, kalo Nk anto tadika, nak kena Tanya betul2 n tgk gak tadika yg mcmana.... Semua tu terpulang kt lya...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pandangan berbeza tapi semuanya utk anak2 tercinta

Mama Adam said...

Huhuhu... Dilema antara tadika n pra..... Saya pulak dilema antara nursery n tadika. Teringin juga nak masukkan ke pra. Cuma, takut x dapat sebb ramai yg apply

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Moga dapat buat keputusan yang terbaik lya..lily pun cadang nak bg Qis masuk pra umur dia 5tahun nanti...

Che Rosliza Che mat said...

Cik rose hantar anak kat tadika swasta...memang memuaskanlah...walaupu bulan-bulan bayar mahal huhuhu

mamaRIFQY said...

wah bagus ni...komen2 yang bagus untuk mama anak sorang ni ha!!

wan nurul hezrina said...

banyak info2 yang boleh jadikan guide=)boleh timbang tara mengikut situasi asya=)