Thursday, May 3, 2012

Gulai Lemak Udang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam bertemu kembali..Saya mohon ampun maaf sebab x sempat bw semalam. Komen2 pon tak sempat approve lagi.. Pasal x-ray kelmarin, coming soon la citer yek.. Saya pon kurang sihat arini.. Dan, nak draft entri pon semalam xde mood. Ni saya just publish entri yang saya memang dah simpan kat draft ni untuk backup..time2 macam ni la... Btw..saya ucapkan jutaan terima  kasih buat semua kawan2 yang terus support & doakan saya.. Dan paling penting bagi mereka yang terus setia bersama saya..walaupon saya x sempat nak bw. Nanti ada sesuatu yang special buat kamu semua.. Tunggu!! 

Kali ni nak share resepi Gulai Lemak Udang. 
Rasanya, dah ramai yang tahu kan cara memasaknya.
Tapi try tgk versi Ganu lok..
Gulai Lemak Udang

Bahan-Bahan :
Cili + kunyit + bawang merah+putih (blender)
Santan Kelapa
Serai
Daun Kunyit
Asam gelugor

Cara Membuat :

1. Masukkan santan dalam periuk

2. Campurkan bahan2 yang sudah diblender tadi dan kacau. 
(mesti kacau selalu bagi menggelakkan kuah gulai jadi berketul-ketul)

3. Sambil mengacau, masukkan udang satu persatu.

4. Masukkan serai & daun kunyit. 
(Daun kunyit, kalo xnak masuk pon xpe.. tp lg best dimasukkan)

5. Last, masukkan asam gelugor sekeping bagi m'balancekan rasa. tapi ada org tu dia x masukkan asam keping ni...

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

67 comments:

Kakzakie said...

Sementara ini berehat dulu Lya... tak perlu nak bw ke apa yg penting jaga kesihatan Lya tu... dari jauh kakak doakan yg terbaik buat Lya...

rieda_ffya said...

nak kene amik resepi ni lya....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestttt ni lya,
febret lely nih...
tp salu wat udang galah n ketam..
asben nyer febret gak.. =)

Cik Awin said...

ya ampun...nmpk sedap....

inazamri said...

semoga mama asya kembali sihat.Lama akak tak makan gulai lemak udang mcm ni.

kasihredha said...

kalu versi Ganu akak..
akak letak kuah(lengkuas)..x letak bawang putih.
Akak panggil gulai kunyit kuah(lengkuas) :))

fieda said...

pernah gok masok lauk ni..

Lya Colours said...

letak nenas, sedap sket. nyam nyam nyam

AdaM Hawa said...

terliur di pagi hari dengan menu lya..

Kunang-Kunang said...

Salam Lya,

Best gulai lemak udang ni. Rasanya mesti manis udang dan lemak.

Kalau tak silap kak ani, orang terengganu panggil gulai mengikut resepi yang lya buat ni ialah 'gulai kunyit lengkuas (versi Terengganu gula kunyit ku'ah>. He he,

Thanks for sharing.

Umie Naziera said...

ganu style eak..boleh try nie

Rosidah Binti Muhamad said...

Semoga cepat sihat lya...
Myelerakan nampak udang tu..blom pernah lg letak daun kunyit dgn asam tu..t boleh ar try jugak...

lieyalatif said...

nampak sedap tu.....lagi plak udang besar2...fuh mmg sedap la lya....mkn ngan nasi panas2...nyum! nyum!

Cik FaRiZaM said...

sy nk try la resipi ni...rupanya senang je ek....masuk santan then masukkan bhn yg di blend ...tp sy fobia nak masak bersantan sbb tkt kuah dia pecah minyak ek orng kaata..tu yg kene slalu kacau kan????


tp kene gak belaja....:D

Nens Collection said...

simple but nice..hehe
leh try ni..;)

norhidana said...

lebih kurang cam cara akak msk, cume kalu akak, akak akan msk dulu bahan2 blend tu ngn air biasa, biar dh msk baru msk santan n bahan lain....

CtAyue said...

sedapnyer lya.. terliur tgk..lama rs ayu dok masok udang lemak gini.. ada gak karang buat lunch menu nih.hehe. :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Semoga kesihatan bertambah baik ye Lya..
Tq utk resepi tu..nyam3..leh la try.. :)

eima said...

sedap... ringkas je kan ..MIL au suka masak gini

iizza said...

ni kalau letak tempoyak lagi sedap ni..^_^

Saya Disini said...

sedpnye..nk rse sikit

Mamamya said...

mesti lbh sedap klu dapat buat gulai lemak udang galah... :)


p/s: smga cepat sihat yer...

LydSunshine said...

Saya jarang sgt masak lemak walaupun suka. Sebab tak tau la. Kalau saya masak lemak kan, saya suka guna susu cair. Heheh. Buat kari pun guna susu.

QA's ~ mamapapa said...

uhuhuh!!!rindu masak lemak ketam Umi sya..we ollss pn org ganu :)

Mrs.Izi said...

sedapnya

syiela said...

lama tak makan ni.. nyum nyumm

Fieza79 said...

suka gulai lemak udang..tapi mak la yg selalu buat kan..hehee...

mamaRIFQY said...

terliur na tgk !! ni rase nak masak lemak gak malam ni..tapi masak sotong la..udang xde la pulak dalam peti tuh

lia said...

Ya Allah...

gambar itu sungguh menitik2 kan air liur ini ha3

teratak hati said...

sedap ni..lagi2 klu dpt udang besar2 dan segar..

♥MAMASYAZA♥ said...

udang mmg feveret akak. apa saja masakan yg ada udang, mesti sedap..hehehehe

...sWeeT uMi... said...

shedap tu...tmbh plak nmpk udang tu ...wowww...hope lya bertmbh sihat ok...nnti leh citer pasal x-ray smlm tu...hav a good rest ok (",)

|| NaFiRaa || said...

resipi yang simple dan senang... boleh try nih.. thanks lya..

ieda said...

menarik tgk udang tu.selalu buat xltk daun kunyit pn sbb daun kunyit mmg xpnh bli.klu blk kg je bw dr kg ;)

Ena said...

ena wajib letak daun kunyit.. baru naik rasanya kan.. baru je masak... err.. last 2 week.. baru ker tu? kui kui kui..

Zie said...

emm dapnya... lemak udang memang best..

eMMe said...

hurm..sedap! my feveret last two days masak lemak udang, udang dari Sarawak tuuq.. coz my parent balik bercuti ke Kuching.... tapi kalo mak masak lagi sedap kan... heheehe...

Lya sihat dah ke? harap cepat sembuh, makan ubat tau! take care!

mama_umar_maryam said...

eh,kwn blogger zt pon ade ltk resepi gulai udang ni jugak,kebetulan,heheh

.:fyzz:. said...

maveles..sedapnya..fyzz suka masak lemak.tak kira la ayam ke..ikan..telur..n udang cam nih ..mmg best kan

Nazayiena said...

Masuk nenas pun sedap juga....

ct rahani said...

sedapnya.. lama x buat.. klu sy plak letak nenas muda bg masam2 sket..

Myra Jay said...

Sedapnya Lya..
Mmg peberet Myra ni menu nieh..

Klau letak nenas lagi nyummy :)

ieda said...

fuh terbaik .. sedap nie
akk paling suke dari gulai lemak ayam .. ;))

salwana nordin @ che'wa said...

sedap nampak :)

saya jarang buat udang masak lemak sbb suami dan anak2 tak brapa suka, mgkn jugak saya yg tak reti masak kkkeeee

family prefer sambal tumis udang :)

salwana nordin @ che'wa said...

sedap nampak :)

saya jarang buat udang masak lemak sbb suami dan anak2 tak brapa suka, mgkn jugak saya yg tak reti masak kkkeeee

family prefer sambal tumis udang :)

salwana nordin @ che'wa said...

sedap nampak :)

saya jarang buat udang masak lemak sbb suami dan anak2 tak brapa suka, mgkn jugak saya yg tak reti masak kkkeeee

family prefer sambal tumis udang :)

salwana nordin @ che'wa said...

sedap nampak :)

saya jarang buat udang masak lemak sbb suami dan anak2 tak brapa suka, mgkn jugak saya yg tak reti masak kkkeeee

family prefer sambal tumis udang :)

Che Rosliza Che mat said...

sedapnya....bau sampai ke sini....dah lama tak buat udang masak lemak kuning...

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

Salam. laamaaaaaaaaaaaaaa sangat saya tidak melawat kalian, semoga terus menulis dengan senyuman ye... ◕‿◕

MamaEma said...

sedap-sedap... nak masak gulai pakai santan memang kena bnyk sabar..hehehe..tak boleh sesuka hati nak tinggal

εïз mummyHaza εïз said...

sedap ni.... pedas kan lagi dengan cili padi.. fuhhh

m.u.l.a.n said...

takmo resipi... nak gulai tu je... hehee...

take care..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye...yummeh..boleh cuba nnt ni..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lya..yang setting kamera tu..biasa hubby lily guna manual setting..tapi lily tak reti..nak tanya hubby dulu...kadang2 guna auto juga..

ieja amieja said...

assalam lya..
my peberet tuh..hubby suka,ank pun suka..

Melati Qistyna's Mummy said...

Tghari td akak mkn msk lemak nangka berudang *betul eh ayat akak* mmg fav lemak kuning ni, :D

Ren Din said...

Ni, makan dengan sambal belacan ngan ikan kering. Dah tak payah masak lain dah! SEDAPnye!!!! =)

TAKE CARE selalu! =)

Karukord Jagau's said...

aduuuiii....gulai lemak udang ni yg tak tahan ni....peberet tu...peberet woooo....huhhuhuu

Ann Ishak said...

get well soon ye mama...saya nantikan update mama ye

mamalieyna said...

sedapnye....

tp eina kurang sket udang ni, arif lgsg taknak..kalau si abahnye je layan mkn udang..

boleh gantikan dgn ayam kan.. ^_^

wan nurul hezrina said...

klu udang nurul jrg2 msk lemak.selalu sweet sourjerk.hihi

anisalya said...

sedap... kena pulak udang besar or udang galah. terangkat.

el said...

kalo taruh nenas haiii mmg heaven lagi...alamak gemuk lah den ngan kolestrol hahahahaha gasak kan

IntaNBerliaN said...

sy pun sk ltk daun kunyit.. mmg lg best kn.. wangi je :-)

Puan Kutu said...

sy nie jarang buat gulai lemak.tp klu sesekali buat mmg mabeles kan..sedap2..

Fabulous Me said...

Kecuq ayaq liuq nih!

Toko Online Kalistajaya said...

wah mnteeep..

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.