Thursday, May 31, 2012

Kaedah Perancangan Keluarga : IUCD

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Seronoknyerrr... sebab hari ni dah hari Khamis.. Esok cooti! Merdeka! Nok rest puas-puas. Buat yang berkahwin.. mesti ada amalkan kaedah perancangan keluargakan.. Sama ada secara semulajadi atau bantuan ubatan dll. Seperti ramai yang tahu, saya mempunyai masalah kesihatan yang menyebabkan saya tidak digalakkan mengandung kerana ianya boleh memberi kesan yang buruk pada saya. Sejak saya kahwin... saya memang ambil pil perancang. Tapi masa tu, saya xtau bahawa pil perancang yang diambil tu membahayakan kesiahatan saya. Rupanya bagi mereka yang mempunyai masalah jantung xleh ambik sebarang jenis perancang yang behormon. Kesannya.... saya x reti nak citer.. Tapi atas apa yang berlaku pada saya, memang teruk keadaan saya dulu. Sampaikan asyik keluar masuk spital/icu. 

Sampailah takdir Allah... saya mengandung. Tapi sepanjang mengandung dulu saya koma.. Jadi kalo orang tanyakan saya pengalaman mengandung... NOTHING !! Memang saya sedih..sebab saya xde pengalaman macam orang lain shopping barangan baby.. pakai baju mengandung.. dan bawa perut yang memboyot. Memang sepanjang usia kandungan saya terlantar koma di ICu. Dah nak bersalin baru sedar... tapi still terlantar. Sebab tu saya sedih sangat bila ingatkan saat tu.. Barangan untuk sambut asya pon xde.. Just ada 2 helai baju yang sempat tok ma asya sediakan masa hari kelahiran asya.

Ohhh.. terlari point plok. Sambung balik pasal kaedah perancangan keluarga ni. Selepas saya bersalinkan asya... memang awal-awal doktor dah cakap... Tak nak tengok saya mengandung lagi. Sebab mereka dah tak sanggup nak tengok keadaan saya waktu tu yang entah selamat atau tidak. Begitu gak keadaan asya kat dalam perut... kalo nak tahu.. di ikutkan asya "terpaksa" digugurkan demi menyelamatkan nyawa saya yang kritikal waktu usia kandungan 6 bulan. Tapi Maha Besar kuasa Allah.. Asya selamat.. asya dilindungi Allah Swt.. Dan dia sangat tabah untuk berjumpa mamanya. Semua tak jangka saya & asya selamat. Dan paling tak dijangkakan asya sempurna.. Sebenarnya, doktor suspek asya bengkok tulang belakang & besar kemungkinan terencat akal akibat kesal ubatan yang terlalu banyak yang saya terima sepanjangkoma. Waktu tu.. Fain ada 2 pilihan... sama ada untuk selamatkan nyawa saya atau asya.. Kalau saya yang terpaksa buat pilihan tu... ikhlas.. saya tak mampu untuk memilihnya. Dengan linangan air mata Fain & famili... pilihannya untuk selamatkan nyawa saya. Pilihan yang sukar! Tapi kuasa Allah tetap mengatasi segalanya.

Tapi kuasa Allah swt yang menentukan..walaupun saya ambik perancangan daripada pil bertukar pada suntikan. Tapi...pada tahun 2009 saya disahkan mengandung lagi. Masa tu..memang semua doktor dah mengelabah. Bila tahu saya mengandung..terus saya diperiksa pakar. Sama seperti dulu... saya jatuh sakit & masuk ICU. Tapi saya dah tak ingat time tu saya koma atau tidak. Tapi...aturan Allah itu, pasti ada hikmahnya... usia kandungan 2-3 bulan saya keguguran. Mungkin baby ni tak dapat bertahan seperti asya. Dan bermulalah episod  itu, saya hanya ada 2 pilihan...sama ada ikat peranakan atau pakai IUCD. Sebabnya, saya memang x boleh ambik perancang hormon seperti pil, suntikan mahupun alat kat lengan tu. Pada asalnya, memang saya memilih untuk ikat peranakan.. Tapi last minute...saya tuko plan untuk pakai IUCD. Sebab masa tu usia saya masih terlalu muda.. Saya takut akan menyesal dikemudian hari. Sampailah hari untuk melakukan D&C, doktor terus masukkan alat IUCD dalam rahim saya dalam keadaan dibius penuh. 

Tarikh pemasangan IUCD


Dan kini..tahun 2012 dah masuk 3 tahun IUCD ni berada dalam rahim. Alhamdulillah... sampai sekarang saya tak mengandung. Persoalannya.... alat ni dipakai limit berapa tahun yer?? Entah dimana silapnya... saya tak tahu bila tarikh untuk tukar yang baru. Kalo 3 tahun..bermakna..tahun ni dah nak kena tuko.. Ini yang merungsingkan saya... Sakit ke time nak cabut & pasang balik nanti?? Sebab masa pemasangan dulu..dalam keadaan x sedar.. jadi saya tak tahu rasanya macam mana.. Ataupun... adakah saya patut pertimbangkan cadangan doktor supaya mengikat peranakan?? 

Ramai yang bertanyakan saya... selesa ke pakai IUCD ni?? Betul..pada permulaannya..memang rasa tak selesa.. sebab rasa something je.. Tapi xde lah menyakitkan.. cuma rasa sesuatu. Tapi dalam seminggu gitu jer. Maybe sebab ada benda asing dalam "faraj" , tapi lepas tu...memang rasa biasa je.. Macam xde apa-apa pun. Apa yang saya tahu, waktu yang seelokknya kalo nak pakai IUCD ni dekat-dekat nak habis period. Sebab senang nak ukur kedalam faraj kita untuk masukkan alat IUCD tu.. Sebab paras kedalaman untuk masuk alat IUCD tu, ikut pada kedalaman ukuran yang diambil (berdasarkan kesan darah period pada alat mengukur tu). Macam kes saya dulu lain... dimasukkan lepas proses D&C.

Bersama satu-satunya zuriat... Andai ramai yang memahami hati ini... Saya tidak pernah menolok kehadiran zuriat. Malah.. pengalaman dulu sewaktu mengandungkan asya tidak pernah membuatkan saya serik sekali pon untuk mengandung lagi walaupun saat itu amat menyakitkan. Namun...inilah yang terbaik buat saya & buat anak-anak yang bakal saya kandungi. Andai saya mengandung..dan ianya memudaratkan bakal anak-anak saya.. Jadi lebih baik JANGAN. Cukuplah asya seorang sahaja yang mengalaminya dulu..yang merasai kesakitan yang amat sangat. Saya dah tak sanggup lagi untuk mengharunginya sekali lagi. Kesian sangat2 pada anak-anak saya yang melaluinya. Tapi saya percaya takdir Allah Swt... Jika ditakdirkan.... zuriat itu tetap akan hadir, sebagaimana asya ditakdirkan untuk hadir dalam kehidupan kami suamistri.

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

76 comments:

! ❀ ainie sempoy ❀ ! said...

ya allah..tak sangka awk ade pngalaman macam tu..betol2 tabah! sy kagum!
tp pasal IUCD tu,rasenya baik tanye doktor,,hehe..sy xthu ape2..sy pon cuma mkn pil prncang jek

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LyA..
sungguh...hati cma tersentuh tiap kali lya bercerita ttg pengalaman lya mengandung dan koma dulu..

alhamdulillah...lya,asben & asya diberi kekuatan utk mengarungi dugaan itu..

lya bertuah..u r great lady & super mom!

ermm..cma x mengamalkan ape2 perancangan..yg iud ni pon x pasti..better tanya pakar...

NzA said...

MasyaAllah, trkedu akak membaca n3 rina kali nie...xsangka disebalik senyuman manis rina tu trselit kisah duka n tragis...Akak kagum dgn ketabahan rina.

Pada pndangan akak, rasanya ikat pranakkn jln yg trbaik. dr pngalaman rakan akak yg alami komplikasi dia memilih mengikat pranakkan..menurut doktor, pranakan itu boleh dibuka semula jika ingin merancang utk dptkan anak...akak pn xpasti ttg itu.

Tapi semua keputusan ditngan rina...moga Allah prmudahkan segalanya.....

Syukur alhamdulillah krn rina mampu juga memiliki zuriat sndiri....memiliki seorg anak yg comel n sihat...Allah maha kaya.....

Huda said...

memang mencabar dugaan awak, tapi tulah kita ni pun masih merancang lagi, tapi rancang sendiri la..awal2 makan pil (tapi makan main2), iallah kalau ditakdirkan ada anak lagi, kita terima..awak kena jaga kesihatan dan jaga asya sebaiknya tau..

S.U.R.I.A.T.I said...

rasanya IUD tu ade yg 3 thn, ade yg 5 thn. better lya check dgn doc.klu 3 thn,means ujung tahun ni lya kena kluarkan la. experience tu su xde. sbb su pki implanon (yg kt lengan tu). 20/6 ni genap 3 thn. so kena kluarkn.

S.U.R.I.A.T.I said...

rasanya IUD tu ade yg 3 thn, ade yg 5 thn. better lya check dgn doc.klu 3 thn,means ujung tahun ni lya kena kluarkan la. experience tu su xde. sbb su pki implanon (yg kt lengan tu). 20/6 ni genap 3 thn. so kena kluarkn.

mamaRIFQY said...

betul tu lya..mmg keputusan yang terbaik untuk bakal anak2 lya..cukup la lya dah ade asya yang mmg dah cukup comel dan sempurna untuk lya tauu!!

kasihredha said...

Kita berusaha Allah yg menentukan...kehadiran Asya tentunya sangat membahagiakan :)

Ina Haireina said...

serius.. sangat sebak dan tersentuh hati membacanya.. sesungguhnye kuasa Allah melebihi segala2nya.. dan Dia tau ape yg terbaik untuk hambaNya..

semoga lya tabah menghadapi dugaanNya..

Tina Othman said...

ya allah lya, sedihnya baca, beratnya dugaan untuk lya

alhamdulilah dipanjangkan umur kan dan Allah beri peluang untuk lya ada asya, moga selamat semuanya

m.u.l.a.n said...

kena tanya doctor tu... tiap kejadian ada rahmatnya & Allah Maha Mengetahui...

stay strong..

lieyalatif said...

kisah lya ni lieya rase satu dlm seribu...eh satu dlm sejuta kot kak....tapi syukur alhamdulillah, Allah beri asya tuk menemani lya dan hubby...syukur sgt2 sbb ade satu2 nye zuriat yg sihat dan sempurna....

lieya tak amik ape2 perancang...sbb dulu amik cucuk depo letih period tunggang langgang heheeheh...

::NureeN:: said...

moga semuanya baik2 aja.. nureen doa dr jauh xoxo...
:)

eima said...

bab IUD tu tatau la yang sbb aku tak amik perancang... sendri2 je ...

ko mmg tabah kan yang ...mudahan segala yg akan berlaku akan lebih mudah utk ko hadapinya

inazamri said...

akak betul2 sebak membacanya.Tak sangka mama asya ni ada pengalaman mcm tu.akak doakan semoga sekeluarga dlm rahmat Allah.Buat asya sayang.."jadi anak solehah ye syg..besar nnt asya baca tau blog mama asya ni ketika mengandungkan asya dulu".Memang real supermom.

AdaM Hawa said...

baik tny doktor pasal tempoh tu.. takut gak erk.. kot ada tempohnya..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

semoga Lya tabah hadapi segala dugaan ini, kita tak pakai ape perancang pun, rancang sendiri je...

...sWeeT uMi... said...

mmg sedih sgt bila umi baca citer lya ngan asya tu...tapi kuasa Allah Maha hebat...alhamdulillah..selamat kesuanya...pasal perancangan keluarga mmg umi tak dek pengalaman mkn2 ubat tu semua... (^_^)

IntaNBerliaN said...

oooo lya guna iucd.. sy pun xtau ttg brp thn blh guna.. bla xpired dia... hrp2 nanti ada kwn2 lain yg tahu...

fieda said...

senok perut dengor lya sebut alat tu wat masuk dalam tu...kak fieda dok pernaoh sentuh2 alat perancang ni..mmg dah 13 taun kawin rancang sendiri jer..alhamdulillah semuanya teratur..

Lya terimalah semua dgn tabah ok kalau itu yg terbaik utk lya..

Yumida said...

alhamdulillah..even diberi dugaan yg begitu besar tp sis masih dikurniakan cahaya mata...hope sis bertambah sihat..
sy msh menunggu rezeki cahaya mata...moga Allah perkenankan suatu hari nnti..tp klo dlm terdekat rezeki tu dtg..wah rs bahagia sgt :)

Saya Disini said...

comelnye

mummY daniSha said...

insyaALLAH lya...mude lg..mana tau ALLAH bg kesihatan yg baik dan lya bole mengandung semula?sy dulu makan pil jugak sebab danisha operate...

eB said...

betol kan lya...
eB pn samer... effect pil & suntikan sgt2 bsr pd kiter sampaila pakar srh stop... kiter nih x tau aper... dok pelik np bdn kiter lemah & sakit... tuh blom period x abes2 etc... tapi allah yg lebih mengetahuinyer... tc... :)

Deru Ombak said...

Salam Lya..

First pregnancy tu, msksudnya masa mengandungkan asya tu, Lya koma tak sedarkan diri selama mengandung 9 bulan ke? Hurmm..

IUCD tu ok.. Insyaallah selamat sepanjang memakainya.

Nens Collection said...

NELEH AIR MATA..ADUSS..NENS XLEH BACA KISAH2 KEHIDUPAN..CEPAT SGT MELELEHNYE..HUHU..

XPE LYA..JANJI LYA SELAMAT MENERUSKAN KHIDMAT UNTUK ANAK & SUAMI..KALO MURAH REZEKI & TERINGIN NK BABY..LEH ADOPT BABY KAN..JANJI LYA SELAMAT..

NENS MAKAN UBAT PERANCANG JE..SBB XDE PAPE ALAHAN KAN..;)

MY MUM PAKAI IUD..RS2 DIE CKP X SAKIT PON..EMMM..CUBA TGGU KOMEN DR YG PAKAR..;)

ieda said...

akk dulu merancang sendiri , lebih yakin dgn perancangan sendiri ;)

akk suke ayat lya yg akhir tuu
x perlu akk ulas lebih lanjut kerana akk yakin dgn kata2 lya itu membuatkan lya lebih kuat , insyaallah dikk ;)

sueshe said...

sedihnye bc cite pasal lya..
asya mmg anak yg kuat..dan lya pon sorg yg tabah..sy kagum dengan lya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai x pernah amalkan perancangan keluarga pow but rezeki x der lagik....cuma dapat hero sorang jer tp sekurang2 nyer kiter ada juga permata hati kan

LydSunshine said...

Lya, mcm tu skali ke dugaan mengandungkan Asya? Maksudnya sepanjang 9 bulan tu Lya koma? Hebatnya kuasa Allah. Boleh Asya survive dalam keadaan mama dia tak sihat. She is really special.

Betul pilihan Fain untuk selamatkan Lya. Sbb dalam Islam memang antara ibu dengan anak, kita perlu selamatkan ibu. Tapi bila 2-2 selamat, syukur pada Allah.

Lya ada cerita ke pengalaman Lya masa tu dr mula sampai asya lahir? Saya nak baca. Cari dkt label tu tak tau bawah label apa.

jaja_NorLiza said...

ya Allah..terkejut sy bc kisah lya...mmg x sangka lya penah lalui pengalaman seperit tu...sy yg melalui pengalamn miscarriage ni pon rasa dugaan tu dah terlalu sukar tuk sy...harap lya tabah...Allah hanya menguji hambanya yg kuat utk melalui ujian itu..dan mmg ternyata lya kuat & tabah...

*pengalaman lya membuka mata sy..ade org lain yg lbh teruk di uji..sy pon kena tabah cam lya!
thanks dear!*

cik dah faridah said...

sy pun dah stop pil perancang..byk sgt kesan buruk sepanjang mkn pil..peod 1 hari jerk badan mengembang..tak berani nak guan iucd..skg makan jamu jerk..peod kembali lancar..

setiap yg berlaku dah diaturkan..

Mama Balqis BPB said...

tak tahu nak kata apa tp apa yg boleh sy kata....Doktor hanya boleh meramal tapi Tuhan yang menentukan segalanya. Asya adalah bukti kekuasaan yang Tuhan tunjukkan.

Wanieys said...

Dugaan betol untuk LYA...semoga LYA tabah hadapi dugaan ni...wanieys xambik apa2 jenis perancang pn

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

lya wanita yang sangat tabah kagum saya...kehadiran ayha menambahkan kebahagian lya n suami kan tuhan maha adil setiap dugaan ada hikmah disebaliknyer kan...

Gieyana said...

Sedih jer bc kisah Lya..before this mmg tertnya2..nk google blog Lya tp x da ms..alhamdulillah, Kuasa Allah mengatasi segalanya n memberikan Lya kesempatan utk jd ibu..mcm sy gak!

Kalau bab ni syx tau nk komen psl x pakai..mayb leh tnya pd specialist..:-)

Fieza79 said...

sguh berat dugaan yg Lya tanggung selama ni kan..semua tu ada hikmah kan Lya...tabah ye..tau Lya kuat..!

fieza sjak lps bersalin ni belum amik apa2 perancang lg..rancang sendiri dulu sebab tanak ada effect pada firas sb bf kan dia...nk bf secara natural..

Masya said...

IUD ni ade tempoh yer.. kene tanam semula.. ingatkan boleh sampai bile².... tak payah keluarkan...

lya pun sekarang makin berisi alhamdulillah.. moga sihat² sahaja...

~aSHa~ said...

ingat nak cuba IUCD...sbb member kata itu takde efek body....tapi mcm takut plak..ehehhehehe padhal takde apa apa pun kan.....skrg pakai suntikan..suntikan ni sedikit sebanyak efek kat tubuh kita...

Afasz said...

hmm..sy belum berkahwin... tp akan berkahwin. so tq for sharing

Myra Jay said...

Bila Myra baca kisah pengalam Lya mengandung, seyes meremang bulu roma habis..
Lya kena ikut nasihat doktor k & take care..

fazilzura said...

ERKKK ngeri plak bile pk ado benda sing dlm rahim kite..

cm zr en somi mmg x kasi gune kaedah hosp .. x kisah ler ubt ke, iud ke , implan ke...

last2 ku ambik makjun je.. alhamdulillah 3thn jgk lew cz time akil czer.. kene gap jauh skit.. bdn segar je.. ni tgh ngdg , leps ngdg leh try kembali .. nk rancang sdiri , emmmmm cm x gigih je kan

Sidratul Muntaha said...

haku tgh undergo dgn il
tpi mabuk teruk n muntah2 kalah mcm org mengandung
dh ade sepasang tpi kena coti lama since last yg Cesarean (both cesar actually) usu melekat sikit dgn rahim n rahim kena potong sikit.
n kenalah bercuti lama sikit
btw
tpi tak thulah klu pregnant jugfak sbb family dua mmg jenis subur2 n brnk byk

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sedihnya baca cerita awak..ngeri lak sy baca psl masukkan alat iucd tu..


selain kaedah iucd atau ikat peranakan takda cara lain yg lebih efektif utk elak hamil? pil atau suntikan awak x leh ambik..kalau pakai kondom je tak berkesan eh? eh..sori nmpk mcm direct je soalan sy ni..

amirah said...

setuju dgn lya, kalau takdir Allah menentukan ada zuriat yg akan dtg, walau pakai IUCD pun akan ada dan sihat juga..tp demi kebaikan dan kesihatan diri lebih baik pertimbangkan mcm lya kata.

LELAKI INI said...

adeyh2..
tak sangka teruk mcm tu ek...
tabahkan hati k!

Ibuhani said...

dugaan berat jugak memilih antara nyawa isteri n anak. Sesungguhnya Asya adalah anugerah Allah yg sgt3 berharga. Smoga asya jd anak yg solehah ye....

|| NaFiRaa || said...

betol tuh.. mungkin itu yang terbaik buat Lya kan..

zura dan hubby merancang sendirik jek.. dulu pernah amik pil perancang.. tapi ade kesan sampingan.. pastu hubby suh berenti amik pil tuh dan merancang sendirik..

♥cikmOt♥ said...

saya lum pakai apa2 perancangan lagi...tak tau nak kai apa...cukuplah 3 orang zuriat yagn saya ada..

buat asya...jaga mama baik2 ye

aanie said...

setahu sy 3 tahun kot benda ni sebab ada member penah pakai...

munna said...

baik check up lya...sebab bahaya juga kalau tak di ntukar alat dlm rahim tu

rieda_ffya said...

nak komen lbh psl iucd tu xtau sgt...xde pendedahan pon...cube tanye pakar Lya..kan ade yg konfius terjawable..tntng anak serah pade Dia Lya...kite hanya merancang..Asya da ade pun 1000 rahmat tau...syukur sgt kan..

Phat said...

awak mmg x leh ngandung langsung kan? sebab leh bahaya kan awak ..berat sungguh dugaan Nya..

.:Mama Dhia:. said...

terusik plak ati bace entry ni..alhamdulillah, syukur sangat walaupun dpt asya sorang jer..at least lya berpeluang ade zuriat sendiri..& alhamdulillah asya sempurna.. tabah betul lya kan..kagum... semoga lya & asya terus sihat dan berada di bawah lindungan Allah..

ct rahani said...

sy x berani lya nk pakai peranncang yg canggih2 camni.. penakut kot.. penah mkn pil perancang tp badan x leh terima.. pening je manjang.. now rancang sendiri jer.. klu ader rezeki ada la kan.. sedih baca entry lya nih.. semoga lya tabah yer..

Gieyana said...

ska bc blog awak..nnt dtg blog sy...:-)

Mamamya said...

tiba rasa sebak baca n3 ni..sesungguhnya betapa besarnya pengorbanan seorg ibu...jujur akak kagum dgn semangat lya/suami n asya...

akak pun sedang b'kira2 utk memilih perancang keluarga...memandangkan dulu akak ssh nak dapat anak jd rasa takut nak merancang...tp skrg dah ada 4 org anak (sorang lg bakal menyusul bulan 8 nnti insya'allah) n rasanya dah memadai utk akak n suami & nasihat dr doktor supaya akak merancang.barulah nak mencuba merancang keluarga......tp msh blm tahu nak memilih yg mana satu...

Dieyna said...

akak tak pasti pasal benda2 ni.. memang tak pernah merancang apa2 cuma Tuhan belum kurniakan akak rezeki untuk mengandung lagi.. sama macam lya.. setakat ni hanya Hannah seorang permata hati akak...

KhaiRin : anies said...

sy x tahu n x de pengalaman sebegini even my close family or friends.. tp saranan sy, better jumpa gyne yg betul2 pakar.minta nasihat kalu betul nk preg. manusia mampu merancang tp perancangan-Nya lbh mengatasi segala2nya..

Citarasa Rinduan said...

subhanallah

ayu pernah jumpa kes wanita y pregnat tapi koma sbb eksiden.. bila bb nak kluar br si ibu ada respon.
tak sangka, kamu juga menghadapi masalah y sama

PS: ayu tiada pengalaman guna IUCD...

anisalya said...

betul tu. perancangan Allah lebih hebat sebab DIA yang menentukan segala2nya.

Che Rosliza Che mat said...

cik rose pun tak pernah makan pil perancang...merancang sendiri jer...Alhamdulillah okey...Semoga lya tabah menghadapi dugaan hidup..

el said...

adohai tabah betul n kuat betul smgt ko lya...aku kagummmm...hebat ko lya...aku sebak x tahu n ckp ape kalo itu menimpa diriku
alhamdulilah di kala lya tgh sakit ada org yg amek berat dan sayang pd kamoo lya...

kalo el lah el pun ikat peranakan..x sggup nak tgk anak2 derita sakit bagai...tp tu semua ketentuanNYA kita hya merancang

alhamdulilah lya merasai menjadi seorg ibu

el di sini doakan2 tuk lya n famili sihat2 semuanya k

9n0L4 said...

ya Allah camne ehhh mengandung dlm koma. tak dapat nak bayang.

Zana Adieyza said...

dear mama Asya,

zana nangis baca entry ni.. terharu dgn pengorbanan seorang ibu demi amanah Allah untuknya.. kuatkan Asya utk berjumpa dgn mama sehingga saat dia dilahirkan.. cukup buatkan zana sedar bahawa Allah sememangnya merancang yg lebih baik utk kita..

x dpt zana bayangkan mcmne situasa koma sepanjang tempoh yg begitu lama..

semoga Asya terus membesar dgn sihat & bijak..

Salmiza said...

Begitu tabah awak,lya... Klu terjadi kt kite xtau la nk ckp cmane... Semoga terus tabah menghadapi masa akan dtg...

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

sy xambik pe2 perancang tpi dgr dr kwn2 sal ubat perancang ni...klu xsilap IUCD ada yg 3y or 5y... :)

Salmiza said...

takut la nak pakai iucd tu... sama la pgalaman kwn dgn apa yg lya ceritakan tu... kite plan sendiri aje..

izan mama mia said...

saya nak dapat mia mmg payah tgg 8 tahun..baru mengandung..tahun ke 9 baru mia hadir...untuk tambah anak lagi?....kalau dah rezeki tak menolak tapi saya masih trauma untuk bermalam dihospital banyak kali sepanjang ngandungkan mia....

izan mama mia said...

sesungguhnya Allah maha mengetahui...maha berkuasa....Lya terpilih antara yg paling sabar....moga hari2 bahagia lya terus berpanjangan

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

YM nih pun same la, Lya.Entah boleh dapat baby lagi ke tak, YM pun tak tahu, sebab YM ada Andenomyosis.Mmg sedih.Tapi, yelah, Allah lebih tahu apa yang terbaik utk kita kan?

Yana Libra said...

be strong ye kak~ :)

iizza said...

sy x berani la nak letak alat tu..seriau jer..^_^ ashik makan pil perancan jer sejak 11 tahun lalu..

wan nurul hezrina said...

nurul makan pill noriday yang sesuai utk ibu nyusujer setakatnie..mmg tak plan nak preggy dulu..tumpu pd merah n sofia dulu

Nur Ezqy said...

Anda mencari pregnancy(UPT) dan Ovulation (OPK) test murah?
Hanya RM1/pcs
lawati blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

D Yatie said...

Salam. Saya baru terjumpa blog nih. Terkjut baca kisah Puan koma semasa mengandung. Betapa hebatnya kuasa Allah SWT. :)

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.