Tuesday, May 15, 2012

Melancong Di Negeri Sendiri

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Akhirnya sampai gak ke Kuala Terengganu. Last sampai sini akhir tahun 2009 kot. Saya memang x kenal jalan kat KT ni. Memang tersesat...main redah je... Banyak dah perubahan kat KT ni.. Ada tempat menarik "Waterfront"...Suasana malam kat situ cun sangat. Tapi x singgah pon, sebab time tu ter-lalu situ sebab tersesat.. Insyallah.. bulan 6 ni, bila ke sana boleh la ke tempat2 yang best kat KT.

Cerita pasal appoitment jumpa pakar bedah mulut.. semuanya berjalan lancar. Kena ambik x-ray sekali lagi. Dan, hospital KT pon dah banyak sgt berubah. Dah ada bangunan besar.. Sistem kat Hosp KT lagi canggih kot daripada HTAA. Sebab semuanya main on9. Xde guna slip2 ubat..semuanya main on9 je... Canggih la tu. Dan, pembedahan tu akan dilakukan pada awal bulan 6 ni. Sementara tu, kena la tahan sakit & bersabar dulu. Sejam sebelum pembedahan dijalankan, kena masuk ubat antibiotik & ubat elak serangan jantung. Mybe kalo keadaan saya ok, xperlu warded..Insyallah. Sebenarnya debar gak menunggu saat2 tu. Takut sesuatu tak dijangka berlaku. Apa-apa pon moga semuanya selamat saja.

Selesai saja temujanji di hospital.. Alang-alang dah sampai ke KT ambil peluang untuk round2 KT. Serius, memang x kenal jalan.. Main redah je.. Inilah kes..menjadi pelancong di negeri sendiri. Nampak gayanyer kena explore KT dulu.. Rupanya banyak yang menarik di KT. Insyallah, lain kali spend time untuk kenali TRG dengan lebih dekat. Nak ke tempat2 menarik di KT seperti Terengganu Waterfront, Bukit Puteri... dan...apa lagi ye yang best?? Kawan2 yang duk di KT leh la suggestkan tempat yang best2 yer. 

Peliharakanlah Terengganu.
Tersergam di atas bukit.. Ni kat area mana tak tau.. Masa pusing2 jumpa..terus snap2..

So.. tempat pertama yang saya pergi di Salem Aziz Textile... Kat sana banyak kedai kain. Tapi kedai lain2 yang femes tak jumpa pon.. Jumpa Saleem Aziz Textile je.. Harga ..wahhhhhh..boleh tahan. Rembat kain untuk baju kurung asya je.. Kain polkadot.. lama sangat dah dia mintak baju kurung polkadot. Nak lawan mama dia tu.  

Dan lokasi ke-2... kami ke Pasar Payang.. Wahhhhhh... banyak jual pelbagai jenis makanan tradisional Terengganu. Dan... kuih muih tradisional. Memang penuh yang menjualnya.

Nampak tak yang kat tangan asya tu.. Yang tu orang panggil "Sa'gon".. Kalo orang luar saya tak tau panggil aper.

Fain borong something untuk ofismate dia.. 
Ape kebenda tak tahu namanya.. Tapi memang sedap.

Naik tingkat atas... 
meriah dengan pelbagai kraftangan tradisional , baju-baju batik dan macam-macam lagi.
Tikar mengkuang tu..dulu2 masa arwah tok wan hidup..selalu kacau dia buat tikar. Sekarang ni dah susah nak tgk org2 kampung jemur mengj=kuang untuk buat tikar ni

Baju-baju batik, sutera, kain batik..semua ada..Baju sutera terengganu cun2.. Harga pon 200++. Ada yang cecah 500++.. Tapi mmg cun la.. Berbulu biji mata. Kain2 songket tenunan terenffanu pon banyak dijual kat sini.

Lain-lain ... barangan tembaga, periuk belanga..

Dan..kedai yang jual kraftangan banyak sangat2.. Saya pun ada belikan something buat semua kawan-kawan. Tapi mde biasa-biasa je.. Tunggu kemunculan entrinyer.. Maybe bulan 6 ke..sebab pegi bulan 6 tu, nak beli banyak lagi souvenir untuk kawan semua.

Teka..teka...siapakah cewek itu???
Hehheeh..itulah nek ma asya... aka... ma kepada Fain...aka..MIL saya  ;-)

Asya jeling tengok kuih muih kat belakang tu..
Fuhhh..meriah.. Tapi mujur saya jenis tak makan kuih2 manis gini..

Dan..yang paling menarik..
telur penyu teranungggg kiter

Walaupon keletihan....
dia tetap memberikan senyuman ;-)

Lokasi ke-3...kami ke Mydin Mall.. hehehe..pusing2 terjumpa..Terus singgah. Bukannya Kuantan xde Mydin ni, cuma Mydin kat KT ni besar.. mall sebiji... Xdelah beli apa2 pon..Just beli makanan ringan gitu je.. Yang kat belakang tu mama saya & MIL. Mereka sentiasa folo saya tiap kali saya checkup hospital.. Yela..takut kena tahan wad atau apa2 ke.. Dan mereka ber-2 la yang selalu bergilir menjaga saya time saya sakit dulu2.. Alhamdulillah..dikurniakan 2 orang mama yang sentiasa bersama ;-)

Sekian.... 
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

76 comments:

Ibuhani said...

Kami pun lama x ke terengganu.....rindu nk gi pantai2 dh ni!!!

Aine Ainun said...

Lya..
teirngin nk ke tganu..
tapi x kesempatan lagi...

seronok tgk gambar2 tu...=))

bertuah dikurniakan bonda2 yang sentiasa disisikan=))

Salmiza said...

Nmpk x byk berubah tganu sejak sy pergi..sy penah praktikal di KT selama 3 bulan...sempat la ke tpt tu semua... Dah rindu nak dtg tganu lg... Tganu mmg tpt yg cantik..

iizza said...

bestnya tengok makanan yg banyak tu dn kain sutera tu..sy gi terengganu baru-baru ni naik motor jer..ride konvoi..x merasa la nk gi tempat-tempat ni..^_^

seronok tengok mak dn mil lya tu..x semua mil leh jaga menantu tengah sakit tau..beruntung lya..tuhan bagi kesakitan disini..dan tuhan bagi kebahgian pula disudut lain..

Salmiza said...

Nmpk x byk berubah tganu sejak sy pergi... Sy pernah praktikal 3 bulan di KT.. Dah rindu nk dtg blk... Tganu mmg cantik

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah bestnya, banyak barang leh beli belah...

Rosidah Binti Muhamad said...

Wah..bagus n3 ni sb saya mmg nak pergi bulan 6 t..mcm best je tgok..

Pape pun harap lya tabah dan sabar yer nak menunggu bulan 6 t..semoga semua selamat...insyallah...

cik dah faridah said...

lya..kalu mari sini mesti org cari ikan celup tepung..heheh..idah ni yg mmg dok trg pun jrg berjln2..tp tahu la jgk skit2 jln kawasan sini...

Kakzakie said...

Kakak last ke KT akhir tahun lepas. Pasar Payang pun kakak pergi sampai kena saman parking tapi sebenarnya tempat nak isi duit tu yg rosak itu yg kami just parking gitu saja..

Kakak suka ke T'ganu banyak pantai cantik-cantik...

Lya Colours said...

orang luar pon panggil sagun juga. hihi

Neeza.Areef said...

org johor pn panggil sagun gak..
dah lama x pg terengganu..mmg ada plan nk pg lg tp x tau lah bila..last year nk pg tp cocer x mengizinkan..tunda lagi

syawalsimpsons said...

sue last G terengganu pon 2009 B4 kawen ada kursus...mmm...tu MIl lya erk..alahai mmg nampak muda ngan pose tu...2, 3X sue baca betoi ka...kikikiki...egatkan akak ipar..

Lya sue try search lipstik tu kat KL mana tau ada branch dier kan..alahai tak da la...tp mmg sue teringin gak nak guna..bibir sue selaloo org kata beso jaa...mmm..kengkadang kalo pakai lipstik sikit atau lip gloss jaa org kata pakai lipstik terlebey..padahal kering jaa...walaupun gurau...N sue balas balik..tp still malu ja...kikiki...

sue dah ckp ngan en asbeen..dier kasi je...kikikiki...

eh boleh pulak meluah rasa kat sini pulok

ieda said...

eekekke rupenya negeri sendiri x habis melancong layie ye lya ..
tulah .. akk nie satu kuantan x habis pusing layie sbnarnya ..
ada masa cuti ke negeri lain ekeke ;)

comelnya asya .. bertopi jalan2 ye ;)

Ina Haireina said...

bestnye jalan2..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kak jue kalau datang trg mesti sesak jugak...hahahahaha...memang tak pandai nak jalan2 kat area kuala terengganu nie...

mimie.. said...

amboi...berjalan sakan mama asya ni ye..asya pun bukan main suka lagi dia ye.. ^_^

LydSunshine said...

Teranung best. Saya pun suka gi ganu. Banyak le jugak benda boleh buat. Daripada Kuantan yg takde apa tu. Pdahal dulu-dulu Kuantan lagi maju drpd ganu. Skrg Ganu dah kejar. Abih ahh Kuantan lepas ni. Heheh.

mamaRIFQY said...

wah lya datang ke KT ni ala2 macam pelancong luar je..heheheheh..

LydSunshine said...

Oo.. lupa. Asam jawa yg fain beli tu saya pun suka.

:: Mrs.Eady :: said...

teringin nak sampai sini..tak pernah sampai terengganu!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Teringin juga nak pergi terengganu ni...Banyakkan tempat2 menarik kat sana...

samalah kita Lya..tempat sendiri pun tak abis Explore lagi...

IntaNBerliaN said...

oh tidakkkkk.... sy dh mula rindu dgn tmpat kelahiran saya ni... :-)

oo yeke.. hosp KT dah secanggih tu yer skrg...

MamaYatie said...

Lya, Allah Peliharakan Trg tu terpacak atas Bukit Besar...kat Salem Aaziz tu Gong Kapas..walaweii..dekat doh nge umoh Leily tur..huhu

nnt gi la masjid kristal & belakang kat kg cina (dalam bandar) tu ada satu tempat lepak..ambik angin...tanya Leily la..dia yg terror...me kan balik ganu 2x setahun jer...sesat barat jugok kdg2..hahaaaa

Izan Ishak said...

lya... bestnya jalan KT... izan dulu2 masa nak ke kelantan lalu je, tak singah2 pun. dlm hati teringin sangat nak jalan2 sana... tapi bajet kena kumpul dulu. kena dulukan bby n umah baru dulu jawabnya ni...

untungnya lya ada mama n MIL yg sangat2 penyayang...

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Lya..

Bestkan Ganu.. Kakya mmg sgt suka pantai timur..
Banyak lagi tempat di Malaysia yang mesti dilawatikan.

aanie said...

kat kelantan pun ada salem aziz textile...

bestnya ada 2 mak yg sentiasa bersama......:)

Saya Disini said...

bestnye..

eMMe said...

Lya~ untung kamu masih de dua mama...
saya sayang mak saya... MIL saya dah takde, tapi de Step Mum IL, saya tak boleh sayang dia camner saya sayang arwah MIL saya...sebab dia pun cam tak de perasaan dgn anak2 tiri dia...
kalo nak balik kg belah sane, mmg hepi tu takde sgt le.....

ct rahani said...

pasar payang dh cantikkan lya.. selalu ke sana klu nk beli kopok & souvenirs jer..

lieyalatif said...

ish lya tau, lieya tingin nak cuti2 ke sini.....sonok pergi ganu nie...lieyani suke beli kain, sah2 baju batik tu lieya suping byk2 ekekeekekek....

sonok asya dpt jalan2 yeak.....tu la lya, mesti singgah pasar payang kalo dah sampai ganu kan...destinasi wajib gituuuu heheheeheh

hope urusan lya dipermudahkan yeak....insyaallah, kami sentiasa doakan....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

x penah sampai tganu lagi..
geram tgk mkn2 & kain2 kt situ..hadoiiiii :p
tp telur pnyu tu cma mmg x mkn.masin tak?
Alhamdulillah…kelihatan muda remaja lgi ma & mil lya.. :)

Kazman / Sue said...

wah... best bershopping tu... lama dah tak pi terengganu... mesti banyak perubahan...

Salina@IbuAqil said...

Seronok kn lya bila mak kita sentiasa disisi.. ;)

el said...

mcm nak pi ternganu je lah
wat short trip pun best gak
lya dok mn eh?

Cik FaRiZaM said...

kampung sy di besut :D

Fieza79 said...

fieza baru sekali smpai pasar payang..mcm2 kan ada kat situ..best tgk berlonggok2 kain baju tudung bagai...

anisalya said...

kat negeri sendiri pun kadang2 tak habis lagi tempat nak melawat kan lya kan?

.:fyzz:. said...

saya suka pi ganu..bila la nk pi lagi..last pi dh lebih 10 thn lepas kot..rasanya..dulu2 msti jenjalan kelantan ganu..

sonk tgk barang2 tradisional..sya suka..
emm kt kedah pun orng panggil sagon gak..

Masya said...

LAMA DAH TAK PERGI KUALA TERENGGANU.. KALI TERAKHIR 6 TAHUN LALU KOT..... PASAR PAYANG TU MMG MCM² ADE.. MERIAH BETULLL

Daddy Ziyyad said...

Salam perkenalan :)

Saya baru aja balik dari KT 3 hari lepas...kalau ke sini, saya suka makan ikan/sotong/udang celup tepung di kawasan Batu Rakit tu..:) Saya ada buat entri tentang nya..nama warung ICT tu warung Pok Nong..:P

Gieyana said...

kalau g kelantan sure gediks nk beli bj sutera.tp diaorg ckp kelantan lebih murah dr ganu kan?

Perghh mmg meriah dgn brg2..siapkan duit ja kan..:-)

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. syoknye pusing2 KT.. kalo zura kat KT nih memang x de masalah sgt sbb hubby zura orang KT.. Tapi nye kami mmg jarang masuk bandar KT.. selalu gi beli keropok losong jek area kg losong tuh..

tetiba teringin plak nak pergi pasar payang tuh.. macam2 bende jual kt situ ek..

bertuah nye lya ade 2 mama yang sentiasa disisi.. moga pembedahan nanti berjalan dengan lancar.. lya take care k~

:: Riri-Fatieha ::~ said...

telur penyu tu boleh makan ke kak?

CtAyue said...

sy tak pernah lagik jalan bawak mak dan MIL berdua sekali cam awak. sungguh bertuah awak lya sbb dpt mak & MIL yang baik dan prihatin akan awak. G jalan KT, tak bwk asya naik kuda ke?hehe.. :)

fieda said...

kalau gi ganu mmg tak miss gi pasor payang..beh la gi situ..mcm2 ada..cenderahati pun byk..

ariana said...

Assalam. hubby akak pun asal Trengganu..bestnya g pasar payang..mcm2 ada..:)

ariana said...

Assalam. hubby akak pun asal Trengganu..bestnya g pasar payang..mcm2 ada..:)

Zie said...

ok lah tu... bukan selalu,,, em syoknya cuci mata tengok batik huk huk

Dieyna said...

lokasi Peliharakan Terengganu tu..
BUKIT BESAR.... HEHE

KhaiRin : anies said...

smpi ati..x ajk kite ponnnn waaaaa

p/s ada contest safi rania gola... jom la join..

Myra Jay said...

Syok dapat jenjalan ;)

Ada samthing untuk cheq dak? hehee ;)

Kt penang pun pangil SaGon jugak ;)

~aSFaLiZa~ said...

rindu nya nak pegi terengganu!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syoknyer p tmpt gini
berbinau biji mata
sure byk yg shopping ni
ur husband kurus ekkk x nmpk mcm dah kawen la ngeeee

::NureeN:: said...

telur penyu pernah mkn skali ja masa g klantan, skali sedut terus x mau hehehhe masin :P

lya send kat umah nureen kat png k.. jap nureen email add.
thx lya

::NureeN:: said...

lya, nureen dh email, klau dh terima infrm yerr

rieda_ffya said...

kalo waktu petang pemandangan kt kg cina sgt somei..ngan pokok api..mcm ICT shah alam...pegila..tenang je kat stu..kalo ade rezeki dpt jumpa Lya ye..tp sy ade final exam...tgk jadual lu laa..

Nens Collection said...

NENI PON LYA KALO G TERANU HARU SESAT..TERROR LAGIK JALAN KT KUANTAN..BUKAN LUPAKAN TERANU..TP X BIASA DENGAN JALAN SANA..

KAIN SUTERA TU MMG LAWO2 KAN,PADAN NGN HARGA..TP NENI X BELI KOT..BAIK BELI BESE2 JER..DPT GAK 2 3 HELAI..BOLEH GILIR2 G KEJE...

LYA...SEMOGA LYA SIHAT SELALU TAU..DAN DIMUDAHKAN ALLAH DLM SETIAP HAL..

ASYA..ANTY KALO TGK GAMBAR ASYA, MESTI TERSENGIH2..HEHE..MURAH DGN SENYUMAN ASYA NI..

Nana said...

sy suka terengganu..
Makanan sedapp
bln depan nak g dungun xsaba rasa

fazilzura said...

harus besh ..

emmm cm weols ni xde ler pusing2 sgt cz kalau pi ganu tu dh kompom tmpt paling besh kt umah tok ...

aritu pun jln2 pi masjid kristal ..
yg besh lg, mandi manda kt chendering ..

mummY daniSha said...

lamanya x gi ganu huhu....suke sgt gi sana..suke gi pantai die..cantek2 =)

Mrs.Izi said...

semoga semuanya selamat nt yer.sakan jalan2 eh.kat pasaor payang tu macam2 ade.semua rasa mcm nok beli hehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pun dh lama tak gi Terengganu..last pegi dulu masih bujang dgn mak abah..


alhamdulillah awak dikurniakan mama-mama yg baik, anak yg comel dan suami yg baik :)

Ros said...

Assalamualaikum LYAfrina,

Wahhh... bestnya LYAfrina makan angin kat Terengganu...macam2 ada....rambang mata kak Ros dibuatnya nih he.he.he...

MamaEma said...

akak pun dah lama tak pergi sana..biarpun IC nombor 11...hehehe

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

nanananaaa...ganu kite..trg memng best kan lya

inazamri said...

baru smlm akak sembang2 ngan kawan teringin gi pasar payang tgganu.Kalau ada rezeki mau gak kesana cuti sklh nnt.

mama_umar_maryam said...

kitorg taun ni mmg byk kali cuti2 tganu..hehehe

munna said...

pernah sampai sekali je terengganu.. seronok cuci mata tgk kain sutera kat situ

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

macam bes je kan shopping di sana, moga ada kesempatan jejak kaki ke sana...insya-Allah

lizz said...

terengganu adalah tempat fav saya melancong..selalu pg pulau kapas, shopping kat pasar payang n suka makan kopok kat terengganu semua best2

lovely said...

bestnyer g terengganu..

lovely said...

saya baru jer follow awak..

dakcik said...

walau duk Kuantan mmg jrg dpt ke Tganu nie..teringin nak g pasar payang..nk beli kain batik..;)

Che Rosliza Che mat said...

Rindu pasar pasar payang....Mydin kat situ memang besar...kalau time nak raya ramai orang kat sana..nak parking pun susah hihihi

mama aini said...

lya..mama baru anta ank mama bertandang kerumah lelaki dahulu..mama ke sana pada 17 march aritu..banyaknya makanan yg manis & sedap2 kat sana..menantu mama org besut..he2x..mama juga sempat ke kelantan..balik dr sana terus mama sakit..hu2x..kaki bengkak..mungkin lama duduk dlm keta..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.